کد خبر 911271
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۶

علامه طباطبایی یکی از بزرگترین اندیشمندان معاصر بودند که در عرفان و فلسفه و تفسیر قرآن ید طولایی داشتند. ایشان در عرصه سیاسی نیز فعالیت‌هایی داشتند و سرانجام در 24 آبان 1360 به رحمت ایزدی پیوستند.

به گزارش مشرق، یکی از موضوعاتی که رژیم پهلوی به شدت نسبت به آن احساس مسئولیت می‌کرد، جلوگیری از هرگونه مخالفت با اسرائیل از طرف ایرانیان بود. امام خمینی (ره) در سخنرانی تاریخی خود که منجر به قیام ۱۵ خرداد شد، گفتند: «امروز به من اطلاع دادند که بعضی از اهل منبر را برده‌اند در سازمان امنیت و گفته‌اند شما سه چیز را کار نداشته باشید، دیگر هر چه می‏خواهید بگویید، یکی شاه را کار نداشته باشید؛ یکی هم اسرائیل را کار نداشته باشید؛ یکی هم نگویید دین در خطر است. این سه تا امر را کار نداشته باشید، هر چه می‌خواهید بگویید. خب، اگر این سه تا امر را ما کنار بگذاریم، دیگر چه بگوییم؟! ما هر چه گرفتاری داریم از این سه تاست.» در چنین فضای آلوده‌‌ای که حق سخن گفتن علیه اسرائیل نیز وجود ندارد، علامه طباطبایی از لحاظ نظری اسرائیل را «دولت پوشالی و دست نشانده» خطاب می‌کنند.[1]

 

بیشتر بخوانید:

توضیحات فتاح درباره صندوق‌های کمیته امداد برای کمک به فلسطین

استاد سید هادی خسروشاهی در وصف علامه می‌گوید: «علاوه بر مسائل داخلی، علامه طباطبایی در مسائل مهم دنیای اسلام هم به ‌نحوی اظهار نظر و یا ادای تکلیف می‌کردند که یکی از آن موارد مساله فلسطین بود که معظم ‌له همراه مرحوم آیت الله سیدابوالفضل زنجانی (مقیم تهران) و شهید آیت‌الله شیخ مرتضی مطهری با افتتاح حساب مشترک در چند بانک تهران، برای کمک‌‌رسانی به مردم فلسطین اقدام لازم را به عمل آوردند که در آن شرایط حساس این عمل احساس مسئولیت ویژه را نشان می‌دهد.»

ساواک این عمل را که در اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۹ صورت گرفته است، گزارش کرده است. در این اسناد منتشر نشده که از طریق مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی در اختیار فارس قرار گرفته آمده است: «چند روز قبل اعلامیه ‌ای که با خط نوشته بودند، در داخل مسجد دانشگاه مشاهده گردید؛ متن این اعلامیه چنین بود: (به اطلاع می‌رسد آقایان مرتضی مطهری، علامه طباطبایی، سید ابوالفضل زنجانی حساب‌های زیر را برای کمک به سازمان‌های چریکی فلسطین (الفتح) باز نموده‌اند.)»

این اعلامیه‌ها که با حدیث «من سمع رجلاً ینادی یا للمسلمین فلم یجبه فلیس بمسلم» آغاز می‌شد، در بازار، مساجد، هیأت‌ ها و دانشگاه‌ها در حال توزیع بود. همچنین روحانیون انقلابی در منابر از مردم دعوت می‌نمودند تا از طریق این شماره حساب‌ها به مردم فلسطین کمک نمایند. حتی جهت درج در روزنامه‌های اطلاعات و کیهان نیز داده شد، اما ساواک از انتشار آن جلوگیری کرد.

طبیعی بود که این عمل می‌توانست الگویی برای دیگران باشد و این یکی از نگرانی‌های ساواک در این امر بود. یکی از گزارش‌های ساواک به ذکر گفت‌ وگو میان دو نفر اختصاص یافته که یکی از آن‌ها بنای کمک مالی به یاسر عرفات دارد و دیگری با الگوگیری از این اقدام علامه می‌گوید: «فرستادن پول مثل اینکه ایرادی ندارد، چون آقای علامه طباطبایی و آقای مطهری و آقای زنجانی حساب‌هایی جهت ارسال پول باز نموده‌اند.» در اسناد مختلفی ممانعت از فرستادن این پول توسط ساواک ذکر شده، اما سرانجام ساواک فریب خورده، مبالغ جمع ‌آوری شده توسط شهید محلاتی به مکه برده شده و از آنجا به فلسطینیان تحویل داده شد.

پی‌نوشت:

[1]-https://razavi.aqr.ir/portal/home/?news/597975/598075/1073365/

منبع: فارس