کد خبر 91277
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۷

در حالی كشور قطر روزانه 450 هزار بشكه نفت از ميادين مشترك نفتي برداشت مي‌كند که ايران پس از 23 سال هنوز موفق به استخراج از اين حوزه نشده است.

به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاری دانشجو، هرچند در سال هاى اخير، اقدام هاى عملى براى بهره بردارى از ذخاير ميدان هاى مشترك و توسعه اين ميدان ها از جمله برنامه ريزى براى توسعه كامل ميدان بزرگ پارس جنوبي، امضاى قرارداد توسعه ميدان هاى سلمان، نصرت و فرزام، فروزان و اسفنديار صورت گرفته، ولى لازم است كوششى دوچندان در تسريع توسعه ساير ميدان هاى مشترك صورت گيرد.

بنا به گزارش يك منابع آگاه، لايه نفتي پارس جنوبي با ذخيره‌اي بالغ بر 6/1 ميليارد بشكه نفت در جا، كه بين ايران وقطر مشترك مي‌باشد در سال 67 كشف و ده سال بعد اولين چاه اكتشافي آن حفاري گرديد، اما ادامه كار پس از 6 سال مناقصه براي جذب پيمانكاران خارجي بي نتيجه ماند و عاقبت اجراي فاز اول طرح مذكور با ترك تشريفات مناقصه در اسفند 83 به شركت توسعه پترو ايران واگذار شد.

اين گزارش مي افزايد، بر اساس قرارداد مي‌بايست بهره برداري از آذر سال 85 آغاز و روزانه 35 هزار بشكه نفت مورد استخراج قرار گيرد لكن تاكنون اقدامي در بهره‌برداري از اين ميدان مشترك نفتي صورت نگرفته است، قابل ذكر است مديريت شركت ملي نفت اقدامي جدي براي رفع نارسايي اجراي پيمانكار به عمل نياورده است.

بنا بر اين گزارش، يكي از سازمان نظارتي كشور پيشنهاد كرده است واگذاري مسئوليت توسعه لايه‌هاي نفتي و بهره‌برداري از ميادين پارس جنوبي به شركت نفت فلات قاره ايران كه تجربيات طولاني در اين حوزه دارد مورد بررسي و اقدام قرار گيرد.

در همين ارتباط آمارهاي ديگر كشورها در مورد ميزان برداشت از ميادين مشترك حاكي از آن است كه كشورها قطر و عربستان به شدت در حال توسعه و افزايش ميزان برداشت خود از اين ميادين هستند با این حال در شرایطی درآمد ایران از محل فروش نفت خام در سالجاری حدود 90 میلیارد دلار تخمین زده می شود که بررسی ها حکایت از این نکته دارد که عدم النفع برداشت ایران از میادین نفتی مشترک سالانه چیزی حدود 50 میلیارد دلار برآورد می شود.

در این بین باید یادآور شد میادین نفتی کشور برای حفظ تولید كنوني در هر سال نیازمند بیش از 12 میلیارد دلار سرمایه است که طی سال های گذشته تنها 4 میلیارد دلار از این میزان تامین شده است.

لازم به ذكر است که حدود 50 درصد ذخایر گاز طبیعی ایران نيز مشترک با کشورهای همسایه است و افزایش بهره برداری از آنها بر اساس برنامه توسعه پنجم محتاج 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری است.