کد خبر 91898
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۸

اگرچه طي سه سال گذشته تمام توجه دولت در بخش مسكن به طرح مسكن مهر معطوف شده است اما برخي كارشناسان بر اين باورند كه اين‌طرح جوابگوي نياز مسكن همه اقشار جامعه نخواهد بود و اگر دولت قصد دارد مسكن را به كالاي مصرفي تبديل كند بايد به فكر اجراي طرح‌هاي ديگر نيز باشد.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، اين طرح كه بزرگترين پروژه عمراني دولت نام گرفته است، پاسخگوي نياز مسكن كساني بوده كه به دليل فقدان توان مالي لازم در بازار مسكن حضور نداشته‌اند و با اجراي اين طرح شايد توانسته باشند سرپناهي را براي خود تهيه كنند.

البته برخي معتقدند اجراي اين طرح در شهرهاي جديد نه تنها كمكي به حل مشكل مسكن اقشار كم درآمد و جذب سرريز جمعيتي كلان‌شهرها نمي‌كند بلكه پلكاني براي مهاجرت به شهرهاي بزرگ و استفاده از خدمات آنها است.

اما آنچه از سوي كارشناسان بخش مسكن همواره مورد انتقاد قرار گرفته، تاكيد بيش از حد بر روي اين طرح است كه مسوولان را از توجه به حل مشكل مسكن اقشار ميان درآمدي باز داشته است و در اين بخش تنها ساخت و سازهايي توسط بخش خصوصي انجام مي‌شود كه با توجه به قيمت‌هاي موجود در بازار نمي‌تواند باري را از دوش خانه به دوشان اين طبقه از جامعه بردارد.

البته چندي پيش طرحي با عنوان مسكن لوكس از سوي انبوه‌سازان مطرح شد به اين صوت كه تسهيلات ساخت با سود رايج را دريافت و به خريدار انتقال دهند تا بخشي از هزينه خريد مسكن از اين طريق تامين شود كه البته اين طرح هنوز به‌جايي نرسيده است.

در اين‌باره ايرج رهبر- رييس كانون سراسري انبوه‌سازان - با بيان اين‌كه براي اقشار دهك‌هاي پنج به بالا فكري نشده است، گفت: اكنون براي نياز اين قشر تنها ساخت‌وسازهايي توسط بخش خصوصي صورت مي‌گيرد بنابراين كمبود موجود در اين بخش هشداردهنده است.

وي معتقد است: اگر دولت به دنبال ثبات قيمت در همه بخش‌ها است بايد به دنبال راهكاري به استثناي ساخت و ساز توسط بخش خصوصي در اين بخش باشد.

از سوي ديگر در سال جاري دولت قصد دارد بخشي از مسكن مهر را به سمت ساخت و سازهاي خودمالكي هدايت كند كه زمين آن توسط بخش خصوصي يا خود مردم تامين مي‌شود به طوري‌كه ابوالفضل صومعلو- معاون وزير راه و شهرسازي- وعده داده ‌كه مسكن مهر سال آينده دهك‌هاي ميان‌درآمدي را پوشش مي‌دهد.

دراين‌باره رهبر با اشاره به اين‌كه مسكن مهر خودمالكي تا حدودي مي‌تواند در اين بخش راهگشا باشد، تصريح ‌كرد: البته بايد به اين مسئله توجه كرد كه تقريبا حدود 50 درصد قشر متوسط جامعه واجد شرايط مسكن مهر نيستند.

رييس كانون سراسري انبوه‌سازان در ادامه به كمبود زمين در داخل شهر‌ها اشاره و اضافه كرد: دولت براي جبران كسري موجود در اين بخش مي‌تواند تسهيلات با سود غير يارانه‌اي به انبوه‌سازان پرداخت كند تا پس از ساخت به خريدار منتقل شود.

در اين‌باره احمدرضا سرحدي- كارشناس مسكن- معتقد است: اگر قرار است براي اجراي طرح خودمالكي مسكن مهر از منابع عمومي به اشخاص خصوصي و انبوه‌سازان، زمين‌هايي واگذار شود، بايد نظارت كاملي بر اين فرآيند صورت گيرد تا دست سوء‌استفاده‌گرها قطع شود.

بر اين اساس تاكيد بر توجه به مسكن مهر خودمالكي در سال آينده نشان از آن دارد كه توجه به نياز اقشار ميان درآمدي نيز در دستور كار قرار مي‌گيرد و در صورتي كه اين طرح با استفاده از روش‌هاي ساخت صنعتي كه تسريع در ساخت و ساز‌ها را در پي دارد اجرا شود و واحد‌ها با سرعت آماده و تحويل داده شوند آنگاه بخش مسكن از افزايش‌ قيمت بي‌رويه در امان خواهد ماند.