روزنامه آرمان در این یادداشت اذعان کرده است که وعده اروپا درخصوص کانال مالی، سرِ کاری است. اما با این وجود با بی تفاوتی نسبت به ظرفیت‌های عظیم داخلی و اقتصاد مقاومتی، همچنان منتظر کمک چشم آبی‌هاست.

سرویس سیاست مشرق - ر وزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** بیگدلی: فقط اروپا می‌تواند اقتصاد ما را سر و سامان بدهد!

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم «علی بیگدلی» نوشت: «از روزهای اول بعد از بیرون رفتن آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷، تاکید بر حفظ اتحادیه اروپا می‌کردم چون تنها روزنه ما به سمت جهان آزاد است. اتحادیه اروپاست که می‌تواند اقتصاد ما را از این نخوت رها کند و دیگران توانایی احیای اقتصاد بیمار ما را ندارند».

بیگدلی در ادامه با اذعان به بدعهدی اروپا نوشت: «اتفاقاتی که در فرانسه، هلند و بلژیک اتفاق افتاد…مجموعه این شرایط نشان می‌دهد اروپایی‌ها دارند از تعهدات برجامی‌شان به طور بسیار نرم و زیرکانه‌ای خارج می‌شوند. اگرچه معاون وزارت خارجه آلمان اعلام کرده که دنبال مکانی برای سر و سامان دادن به سازوکارهای بانکی با ایران است، ولی به نظر نمی‌رسد که این سخن پشتوانه محکم و دقیقی داشته باشد».

نویسنده این یادداشت که از حامیان برجام می‌باشد با ادبیاتی حقارت آمیز مدعی شده است که «فقط اتحادیه اروپا می‌تواند اقتصاد بیمار ما را سر و سامان دهد»! این «خود کوچک بینی» و «بزرگنمایی و بزک طرف غربی» در حالی است که خودِ اروپایی‌ها در سر و سامان دادن اقتصاد خود مانده‌اند، چه برسد به سروسامان دادن به اقتصاد دیگر کشورها.

فرانسه اکنون در وضعیت نامناسبی قرار دارد. جنبش جلیقه زردها در اعتراض به نظام سرمایه داری در ماههای اخیر و واکنش دولت، این کشور را دچار التهاب و آشوب کرده است. در این اعتراضات، تاکنون ۱۰ نفر کشته، ۱۴ نفر کور و بیش از ۸ هزار نفر نیز دستگیر یا زخمی شده‌اند. وضعیت ملتهب فرانسه در ماههای اخیر حدود ۱۰ میلیارد یورو به اقتصاد این کشور خسارت وارد کرده است. یک نظرسنجی که اخیراً برای «ژورنال دو دیمانش» صورت گرفته نشان می‌دهد که محبوبیت «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه به ۲۷ درصد سقوط کرده است.

انگلیس نیز اکنون دچار بحران برگزیت است و معلوم نیست که چگونه باید این بحران را حل و فصل کند. هفته گذشته پارلمان بزرگ‌ترین شکست را به دولت «ترزا می» تحمیل کرد و رأی منفی به توافق وی با اروپا داد.

علاوه بر این براساس نظرسنجی صورت گرفته توسط مؤسسات غربی، تورم در آلمان به بالاترین رقم در ۱۰ سال گذشته رسیده است. در گزارش موسسه تحقیقاتی ZEW آمده است، بررسی ماهانه اقتصاد آلمان نشان می‌دهد در سه ماهه سوم سال جاری میلادی رشد اقتصادی آلمان روند نزولی داشته است در صورتی که آلمان یکی از بزرگترین اقتصادهای اروپا را دارا است. این موسسه طی یک نظر سنجی از کارشناسان اقتصادی و همچنین صاحبان سرمایه اعلام کرده است اعتماد به اقتصاد آلمان روند نزولی داشته است و سرمایه گذاران دیگر تمایل ندارند تا در اقتصاد این کشور سرمایه گذاری کنند.

روزنامه اصلاح طلب آرمان در این یادداشت اذعان کرده است که وعده اروپا درخصوص کانال مالی، سرِ کاری است. اما با این وجود با بی تفاوتی نسبت به ظرفیت‌های عظیم داخلی و اقتصاد مقاومتی، همچنان منتظر کمک چشم آبی‌هاست.

** قاسم سلیمانی و دانشمندان هسته‌ای را تحریم کنید، فدای سر FATF!

روزنامه ایران در یادداشتی با عنوان «سؤال‌هایی از مخالفان FATF» به قلم «غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی» نوشت: «مخالفان FATF تا اینجای کار ادعاهای مختلفی را در برابر استدلال‌های موجود برای پذیرش لوایح مرتبط با این موضوع مطرح کرده‌اند؛ از بحث تسلیم کردن سردار سلیمانی گرفته تا موضوعاتی چون افشای اطلاعات سری و فوق سری کشور و تحریم سپاه و امثال این دست موارد. البته امروز جای خوشحالی دارد که این جمع صحبتی از ادعاهای قبلی خود نمی‌کنند چرا که فرض بر این است که بشدت به بزرگنمایی و غیرواقعی بودن این ادعاها پی برده‌اند. اما جای تأسف است که همچنان با طرح همین دست موارد مبهم و کلی مخالفت‌ها با FATF ادامه دارد».

جعفرزاده ایمن آبادی در ادامه نوشت: «تاکنون تقریباً اکثر سرفصل‌های مهم مطرح شده توسط موافقان FATF درباره شرایط کشور در صورت عدم پذیرش لوایح چهارگانه بی پاسخ مانده‌اند. از نمونه‌های برجسته آن سخنان آقای ظریف، وزیر امور خارجه در روز ۱۵ مهرماه و جلسه بررسی لایحه CFT در مجلس است که گفته بود:"ما توافق جامع همکاری‌های راهبردی با چین داریم و با روسیه هم شریک راهبردی هستیم اما رئیس بانک مرکزی چین به آقای همتی گفته بدون FATF نمی‌توانیم کار شما را انجام دهیم".»

نویسنده این مقاله مدعی شده است که تاکید منتقدان درخصوص رابطه FATF و تحریم سردار قاسم سلیمانی، بیهوده بوده است. این ادعا در حالی است که طبق توصیه شماره ۴، بندهای ۱۱ تا ۱۸ برنامه اقدام Action Plan کارگروه اقدام مالی (FATF)، ابتدا کشورهای عضو باید اعضای حاضر در SDN (لیست تحریم وزارت خزانه داری آمریکا- اتاق جنگ اقتصادی واشنگتن-) را از لحاظ مالی تحت فشار گذاشته، دارایی آنها را مسدود و حتی به دادگاه‌های کشورهایی چون آمریکا تحویل دهند. در این لیست که در تاریخ ۲۴ می ۲۰۱۷ به روز رسانی شده است نام سردار قاسم سلیمانی، دکتر فریدون عباسی-دانشمند هسته‌ای- و بسیاری نهادها و سازمان‌های علمی و پژوهشی و حتی وزارتخانه‌های داخلی از جمله وزارت دفاع وجود دارد. براساس FATF باید تمام تراکنش‌ها و اطلاعات اقتصادی کشور در اختیار آمریکا و همپیمانان اروپایی واشنگتن قرار گیرد.

از سوی دیگر، حامیان FATF ادعا می‌کنند که در صورت عدم اجرای دستورات FATF تعاملات ایران با خارج از کشور و از جمله مبادلات بانکی با روسیه و چین به صفر خواهد رسید! این در حالی است که بدترین شرایطی که FATF می‌تواند برای یک کشور به وجود آورد، «اقدام متقابل» است که از آن تحت عنوان لیست سیاه یاد می‌شود. ایران از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۵ در لیست سیاه FATF بوده است و از سال ۱۳۹۵ از این لیست تعلیق شده است. سؤال مهمی که مدعیان «قطع کامل همکاری» باید به آن پاسخ دهند این است که در این ۷ سالی که ایران در لیست سیاه FATF قرار داشت، همکاری‌های مالی ایران با کشورهای دیگر کاملاً قطع بود؟ تبادلات وسیع مالی ایران با کشورهای مختلف از جمله روسیه و چین در این دوران، نشان می‌دهد که وجود ایران در لیست سیاه FATF ، منجر به قطع همکاری‌های مالی و بانکی با کشورهای دیگر نشده است.

** روزنامه اصلاح طلب: ما رئیس جمهور حاشیه ساز می‌خواهیم، نه حلّال مشکلات مردم!

روزنامه قانون در گزارشی با عنوان «استحاله روحانی» نوشت: «روز گذشته حسن‌روحانی دیداری خاص داشت؛ وی در دیدار وزیر، معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهاراتی را به زبان آورد که در راستای گرایش او به سمت مردم و اتکا به قدرت نرم ملت است…به نظر روحانی به قدرت مردم پی برده‌است و دریافت کرده که برخی معادلات فقط با این قدرت نرم قابل انجام است و امروز شاهد آن هستیم که بارها از مردم سخن می‌گوید و به دنبال دغدغه‌های مدنی مردم است و به نوعی می‌توان گفت که وی نسبت به سال گذشته دچار استحاله شده ولی این اظهارات و بیانات بیشتر نوشداروی پس از مردن اعتماد اجتماعی است. اتاق‌های فکری که به وی راه و چاره نشان می‌دهند باید برای او برنامه‌ای تدوین کنند که مردم را به تحرک اجتماعی وادار کند تا به سمت اعتماد ملی به حرکت دربیایند؛ در غیر این صورت گفتاردرمانی برای این مردم فایده‌ای ندارد و تنها برای آن‌هایی که خارج از ایران زندگی می‌کنند و شناختی نسبت به روحانی و این کشور ندارند، می‌تواند جذابیتی در حد حافظه‌کوتاه مدت ایجاد کند؛ در غیر این صورت کمک خاصی به مردم و کشور نخواهد کرد».

هرگاه رئیس جمهور به اظهارات جنجالی و حاشیه ساز پرداخته و مشکلات معیشتی مردم به حاشیه می‌رود، رسانه‌های اصلاح طلب به وجد می‌آیند.

اکنون دغدغه اصلی عموم مردم، اشتغال، تورم و رکود است. اما متاسفانه اصلاح طلبان بدون توجه به این مطالبات، تمایل دارند که رئیس جمهور بجای پاسخگویی به مردم و تشریح عملکرد به جنجال و حاشیه سازی بپردازد.

این رویکرد غلط در رفتار اصلاح طلبان مسبوق به سابقه می‌باشد؛ در بهمن ۹۶ پس از گفت و گوی تلویزیونی رئیس جمهور، روزنامه‌های اصلاح طلب به روحانی حمله کرده و اعتراض کردند که چرا رئیس جمهور، از اظهارات جنجالی و حمله به دیگر نهادها پرهیز کرد!

در همین رابطه روزنامه اصلاح طلب شرق در مطلبی نوشته بود: «مصاحبه روحانی خوب نبود چون به نیروهای مسلح و ائمه جمعه حمله نکرد».

روزنامه آفتاب یزد نیز در مطلبی نوشته بود: «نظرسنجی‌ها درباره گفتگوی تلویزیونی رئیس جمهور حاکی از آن است که مردم از این نشست رضایت نداشتند و همان روحانی دوران انتخابات را می‌خواهند».

یکی از فعالین رسانه‌ای در واکنش به این بی اخلاقی طیف اصلاح طلب نوشت: «اصلاح طلبان، روحانی را "درگیر" می‌پسندند. مثل زمان انتخابات که با نظام رقابت می‌کرد و اینها کف می‌زدند».