به گزارش مشرق، حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور عصر امروز در آئین پایانی سی و ششمین کتاب سال و بیست و ششمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران که در تالار وحدت برگزار شد گفت: درود، سلام و تحیتمان را تقدیم بزرگترین بانوی تاریخ حضرت صدیقه کبری علیها سلام میکنیم که یکی از آثار جاودانه آن بانو کتابی تحت عنوان صحیفه بود و این به عنوان یادگار در اختیار امامان معصوم به عنوان یک میراث گرانقدر قرار گرفت.
وی ادامه داد: در بعضی از روایات ما آمده است که همه این کتاب املای مولایمان امیرالمؤمنین (ع) و به خط فاطمه اطهر علیها سلام بوده است و نشانگر همان است که در اسلام زنان در کنار مردان میتوانند به بالاترین مقام و عظمت علمی و معنوی دست پیدا کنند.
روحانی خاطرنشان کرد: همچنین سلام و تحیت به محضر امام راحلمان و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و همه شهیدان دوران انقلاب و دفاع مقدس و خلف صالح ایشان عرض میکنم. بسیار خوشحالم که در ایام جشنهای چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی در جمع شما صاحبنظران، اهل قلم، نویسندگان و اصحاب فرهنگ هستیم.
بیشتر بخوانید:
روایت روحانی از مبارزه با رسانههای شاه+فیلم
پیشنهاداتی به دولت برای همهپرسی و رفرنداوم
رئیس قوه مجریه با اشاره به اینکه در سنگنوشتهها کتابت چندین هزار سال قبل را به خوبی میبینید، گفت: از این طریق به زمان هزاران سال پیش متصل میشویم اگر اینها نبود چگونه میخواستیم به هزاران سال پیش متصل شویم. در مسجد شیان در چین که مربوط به بیش از هزار سال پیش است در همان ورودی سنگنوشتهای است که در آنجا به زبان فارسی، نحوه وضو گرفتن و نماز خواندن را حجاری کردهاند. حضور ایرانیان، تمدن ایرانی، پیام ایرانی را از طریق یک کتابت به هزار سال پیش متصل میکردیم این اثر جاودانه کتاب برای جامعه ما است.
وی اظهار داشت: امروز در یک عصر و زمانی هستیم که کتاب باید به سوال ما پاسخ دهد که ممکن است مربوط به جغرافیا، تاریخ، آسمان و شیوه زندگی، اخلاق، دین و عرفان باشد. گاهی کتابی نوشته میشود که به شبهات و سوالات امروز جامعه پاسخ نمیدهد، امروز راهی نداریم که شبههها را جلویش را ببندیم و نگذاریم شبههای ایجاد شود، شما اگر همه قلمهای عالم را هم بشکنید و همه زبانههای عالم بریده شود با همان اشاره هم شبهه و سوال به وجود میآید، قابل مبارزه با آن با هیچ سانسور و فیلتری نیست. شبهه و سوال را نمیتوانیم جلویش را بگیریم.
روحانی با تأکید بر اینکه در برابر سوال باید پاسخ بگوییم اظهار داشت: با امر و نهی سوال مردم پاسخ داده نمیشود، با فیلتر سوال مردم پاسخ داده نمیشود و شبهه مردم رفع نمیشود. دوران انسداد گذشته است. اگر هم نگذشته باشد در دنیای امروز نمیتواند مشکل ما را حل کند، ما باید با عقل، دانش، کتاب، گفتوگو و بیان پاسخ دهیم و به بهترین شیوه با مردم حرف بزنیم، با عقل، درایت، خرد و حکمت، دلسوزی، موعظه و نصیحت والا خداوند بلد بود بگوید که ادعوا الی سبیل ربک.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه با شعار و فریاد ادعوا الی سبیل ربک درست نمیشود، خاطرنشان کرد: ادعوا الی سبیل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه. نه اینکه راجع به مسلمانان و پیامبرانی است که میخواهد امت خود را هدایت کند حتی سخن گفتن ما سایر ادیان و اعتقادات آن هم جدال احسن میخواهد.
وی با یادآوری آیاتی از کلامالله مجید تأکید کرد: اگر گروهی بر شما ستم روا نمیدارند و دارای هر دین آسمانی که هستند و چقدر قرآن تعبیر زیبایی از یهود، نصاری، مجوس و زرتشتی دارد و از آنها به عنوان اهل کتاب یاد میکند. افتخار این است که همه امتهای بزرگ ادیان ابراهیمی دارای کتاب هستند و خداوند آنها را به عنوان اهل کتاب میشناسد. با آنها هم که میخواهیم صحبت کنیم و ملتها و امتهای دیگر نباید با مجادله باشد و باید با بهترین شیوه و زبان و بهترین قلم با آنها حرف و سخن بگو و جدال احسن داشته باش. پس راه برای ما این است که با بیان احسن و زیباترین شیوه به سوال و شبهه مردم پاسخ بدهید.
روحانی بیان داشت: جامعهای را بسازیم که جامعهای گفتوگو باشد و همه با هم حرف بزنیم. اگر علاقه به جناح و حزبی داریم با رقیب سخن بگوییم. نه جنگ کنیم، ما اهل جدال احسنیم. ما اهل رویارویی ناصحیح و غیراخلاقی با یکدیگر نیستیم.
وی اضافه کرد: میخواهیم در رابطه با یک لایحه حرف بزنیم و یا راجع به یک قانونی میخواهیم سخن بگوییم و آن را بنویسیم. پشت تریبون حرف بزنیم، بعد از ۴۰ سال که از انقلاب گذشته و دوران پختگی و بلوغ، آبدیدگی و فراز و نشیب را طی کردهایم چرا این گونه با هم حرف میزنیم، اختلافنظر و سلیقه اشکالی ندارد. با یک بیان واضح مؤدبانه و اخلاقی همه با هم صحبت بگوییم.
رئیس قوه مجریه گفت: پیام کتاب این است میگوید با استدلال با هم حرف بزنیم، با دلیل و برهان به بهترین شکل حرف بزن، کتابی میتواند باارزش باشد که اولاً محتوایش نو باشد و پیامی نو داشته باشد و ثانیاً به بهترین و زیباترین فرم و شکل باشد. یک فردی امکان دارد آدم خوبی باشد و یک جوری حرف بزند و بنویسد که کسی متوجه نشود. به جایی نمیرسد. تنها فهم و اندیشه درست کافی نیست باید بشود با یک زبان و قالب درست بیان کرد.
رئیس جمهور گفت: انقلاب ما بیتردید یک انقلابی قبل از سیاسی بودن یک انقلاب فرهنگی بود، انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بود و انقلابی که حتماً از کتاب آغاز شد و اگر آغاز نهضت اسلامی را نگاه کنیم با اعلامیه مراجع و علمای بزرگ و به ویژه امام راحل رضوانالله شروع شد. انقلاب اعلامیه نوشتار، کلام و کتاب و فرهنگ بود. با یک نوار کاست ما به جنگ تمام رسانههای قدرتمند شاه رفتیم.
وی بیان داشت: یک نوار کاست امام بود که از نجف یا از پاریس ملتی را به حرکت در میآورد و من فکر نمیکنم در تاریخ نهضتها و انقلابها، رهبری تا این حد محبوب سراغ داشته باشیم. با یک فرمان، مصاحبه و سخنرانی و یک دعوت همه ملت را به خیابان میکشیم. این چه قدرت عظیم و بزرگی بود که ۳۶ میلیون نفر را در ایران با یک سخن، اعلامیه، فریاد و ندا به خیابان میکشید و مردم از رژیم تا دندان مسلح هیچ هراسی نداشتند. رژیمی که از لحاظ قدرت مادی و ظاهری با مردان انقلابی آن روز از لحاظ قدرت مادی قابل مقایسه نبودند.
روحانی بیان داشت: همه قدرتهای سیاسی دنیا تقریباً بدون استثنا پشتسر رژیم دیکتاتور گذشته بودند و این ملت بدون سلاح با دست خالی اما با روحی بلند و با امیدواری به پایان راه پیروزمند خود در برابر همه قدرتها ایستادند و مقاومت کردند. آنچه ملت ما را پیروز کرد، پیروزی نور بر ظلمت بود.
رئیس جمهور با اشاره به آیاتی از قرآن خاطرنشان کرد: آن توصیفی که قرآن مجید در وصف خود دارد این است که کتابی است که با تابش نور ظلمتها را کنار میگذارد، در تاریکی راه رفتن با سرعت امکانپذیر نیست و هم مواجه نشدن با مانع آن هم تقریباً امکانناپذیر است. چقدر راحت در ظلمت تله دشمن میتواند زندگی انسان را پایان دهد. این نور است که راه و طریق واقعی را به ما نشان میدهد و خطرات را برای ما بازگو میکند و بهترین مسیر را به ما نشان میدهد. مسیری کوتاه و بیخطر. این معنای کتاب است.
روحانی تأکید کرد: نویسندگان، اندیشمندان، فرهیختگان در برابر همه مردم و همه آنهایی که از اندیشه و کتاب آنها استفاده میکنند یک وام بزرگ بر دوش همه در سایه آن افتخاری که برای جامعه میآفریند.
وی خاطرنشان کرد: آنچه ما امروز از تاریخ گذشته داریم و میتوانیم ببینیم اندیشه قرون گذشته، تاریخ قرون گذشته، مسیر و راه آنها و تمدن آنها تقریباً منحصر به کتاب است. البته آثار تمدنی دیگر هم است اما آنچه به زیبایی واقعیت را بازگو میکند نوشته اندیشمندان و صاحبنظران در گذشته است.
وی ادامه داد: ما انقلابمان را با کتاب و فرهنگ ادامه دادیم پس حتماً با فرهنگ و کتاب میتوانیم این انقلاب را نگه داریم و راه دیگری نداریم آنها هم که میخواهند ما را به زمین بزنند درست است که از طریق اقتصادی جنگ را آغاز کردهاند اما نهایتاً از لحاظ فرهنگی میخواهند ما را به زمین بزنند. شدیدترین محاصره اقتصادی و بدترین حمله نظامی اگر باشد اما اگر روحیه و انگیزه بماند حتماً طرف پیروز نمیشود حتی اگر بهترین سلاح را داشته باشد اما طرف مقابل دارای روحیه، ایمان و رشادت یعنی همان فرهنگ باشد نمیتواند او را به زمین بزند.
روحانی اضافه کرد: ما هشت سال تجربه کردیم و دیدیم دنیا نتوانست رزمندگان ما را در میدان جنگ پشتشان را به خاک بمالد و ما توانستیم در جنگ هشت ساله در برابر انواع سلاحها بایستیم. در آن هشت سال که سلاحی به ما نرسید و هر چه داشتیم از قبل بود که توانستیم تعمیر و آماده کنیم. کسی به ما سلاح جدید نداد حتی قطعه یک وسیله پدافندی را هم ندادند. این شما اصحاب قلم هستید که باید به نسل جوان ما بگویید که ما با ایمان، قدرت و وحدتمان و بدون امید به دیگران پیروز شدیم. شوروی سابق همسایه ما بود. توپ ۲۳ پدافندی را از او خریده بودیم و قرارداد داشتیم، میبایست قطعهاش را به ما میداد و در جنگ بودیم و سلاح تهاجمی هم نبود بلکه سلاحی بود که میخواست از آسمان و جان ایرانیان دفاع کند. قطعه این توپ را به ما ندادند. مدرنترین هواپیماهای روزشان را به صدامیان دادند. به اروپا، آمریکا، منطقه و ارتجاع عربش همه چیز دادند و ما را در حصر کامل قرار دادند. اما نتوانستند پیروز شوند چرا، چون اعتقاد و امید.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه تا روزی که چراغ امید است ظلمت نمیتواند ما را گمراه کند، گفت: امید به آینده و ایمان و روح بلند و قلب قوی به ما کمک میکند. بله فشار است ما در زمان جنگ مجروح، زخمی و ویرانی داشتیم، این آثار طبیعی جنگ است. در زمان حصر و فشار اقتصادی هم ما بی مشکل نیستیم. الان در این جایزه کتاب شما خوب پیام را گرفتید که تحریم آمریکا علیه ایران چگونه است. آمریکا میگوید که من به ملت ایران، فرهنگ ایران و کشور ایران قصد سو ندارم پس چرا ۴ نفر دانشمندی که میتوانند جایزه کتاب را از ایران بگیرند شما مانع سر راهشان ایجاد کردید که آن ۴ دانشمند نتوانند به تهران بیایند. شما تحریمتان در برابر علم و دانشمندان و قلم است، شما میخواهید قلم را بشکنید چرا نگذاشتید این ۴ دانشمند به دعوت وزارت ارشاد ما پاسخ دهند و بیایند و جایزه کتاب سالشان را دریافت کنند. آنها را تهدید کردید و گفتید اگر ایران بروید و جایزه بگیرید و برگردید دیگر به شما ویزای ورود نمیدهیم. شما با چه کسی مبارزه میکنید. شما دارید با افکار و تمدن دنیای امروز مبارزه میکنید.
روحانی تصریح کرد: شما با ملتهای منطقه ما در حال مبارزه هستید، شما با زبان سخیف و غیردیپلماتیک و غیرقابل قبول برای هیچکس میگوئید در عراق میمانید تا حالا میگفتید در عراق میمانید و برای مبارزه با تروریسم میمانید چقدر خوب شد حرف دلتان را گفتید و گفتید که ما نه در عراق هستیم، نه به خاطر تروریسم و نه هستیم به خاطر مردم عراق بلکه میخواهیم در عراق بمانیم که مواظب ایران باشیم. این منطق شد. منطقی که هیچ عراقی و ایرانی آن را نمیپذیرد. شما به صراحت میگوئید بخشی از خاک عراق را اشغال کردید برای جاسوسی علیه کشور همسایه عراق.
رئیس قوه مجریه اضافه کرد: این با هیچ منطقی در دنیا سازگار است؟ پس شما دارید واقعیتها را میگوئید در افغانستان هم برای همین حضور دارید، شما حضورتان در این منطقه برای این است که یا میخواهید مراقب قدرت ایران، یا روسیه، یا چین باشید. به چه مناسبت، شما که ناوگان و نیروی دریایی دارید بروید در دریاها مراقب باشید. شما که نیروی هوایی قدرتمند دارید چرا خاک کشورهای دیگر را اشغال میکنید و چرا دروغ میگوئید. ما امروز باید با کتاب و منطقمان به اینها جواب دهیم. ما امروز باید انقلابمان را با قلم و استدلال تضمین کنیم، فشار میبینید هر جنگی زخمی دارد. در جنگ اقتصادی هم زخمی دارد اما شما پیروز این راه نخواهید شد، ملت بزرگ ما میایستد برای آرمانش.
وی خطاب به دشمنان جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: اگر شما میخواهید ایران را برگردانید به ۴۰ سال قبل این ارتجاع امکانناپذیر است. ما به دوره سلطه آمریکا بر ایران برنخواهیم گشت. ما به آن روزی که شما بر اقتصاد، فرهنگ، رادیوتلویزیون، ارتش ما، نیروی انتظامی ما و گمرکات ما حکومت میکردید و فکر میکردید ایران ابزاری در اختیار شماست آن دوران دیگر سپری شده است. ملت ایران از شما اجازه نخواهد گرفت و در برابر شما سر فرود نخواهد آورد، ملت ایران در برابر خدایش و خواست ملی خودش و نه در مقابل شما خم نمیشود. شما نمیتوانید ما را به عقب برگردانید، ما در مسیر پیشرو حرکت میکنیم و همه آمار و ارقام به ما میگوید در این ۴۰ سال مسیر ما درست بوده است. ممکن است جایی کاستی داشتیم و اشتباه کردیم هیچکس نمیتواند بگوید من بی ایراد هستم اما راه ما درست بوده است.