کد خبر 937152
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۵

سرپرست هیات آمریکایی در مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران مدعی شد، حامیان برجام در این کشور اگر فکر کنند که دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ پیروز می‌شود، از توافق خارج خواهند شد.

به گزارش مشرق، «وندی شرمن» سرپرست تیم آمریکایی در مذاکرات هسته‌ای در یک مصاحبه که با حضور دو مقام سابق شورای امنیت ملی دولت «باراک اوباما» برگزار شد، درباره خروج ایران از برجام، تلاش اروپایی‌ها برای حفظ این توافق و کاستی‌های «اینستکس» صحبت کرد.

بیشتر بخوانید:

اینستکس کلاه گشادی است که سر ما گذاشته‌اند

توکلی: فرمول تحقیرکننده اینستکس حتی نفت در برابر غذا هم نیست

در این مصاحبه که توسط یک رسانه آمریکایی به نام «کِروکِد مدیا»(Crooked Media) گرفته شده و ۱۳ فوریه (۲۴ بهمن) نسخه صوتی آن منتشر شده، شرمن به سوالات «بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت اوباما و «تامی ویتور» سخنگوی شورای امنیت ملی دولت سابق آمریکا درباره مسائلی از قبیل کره شمالی، ایران و مواضع اروپایی‌ها پاسخ داد.


 

تامی ویتور، بن رودز و «وندی شرمن»

وندی شرمن که در دولت «بیل کلینتون» جزو تیم مذاکره آمریکا با کره شمالی بود و در حصول به توافق سال ۱۹۹۴ موسوم به «چارچوب برای توافق» نقش داشته، در ابتدا درباره تفاوت‌های مذاکره‌کنندگان کره شمالی و ایران اظهارنظر کرد.

او گفت: «(مذاکره‌کنندگان) کره شمالی بیشتر معامله‌محور هستند و ایرانی‌ها مذاکره‌کنندگان بسیار پیچیده‌تر و خبره‌تری هستند و واضح است که آنها متفاوت از هم هستند».

شرمن سپس به قیاس مذاکرات آمریکا با کره شمالی و آمریکا با ایران از منظر زبان مورد استفاده مذاکره‌کنندگان این دو کشور پرداخت و گفت: «کره شمالی از طریق مترجم مذاکره می‌کنند البته اکنون برخی مقام‌های کره شمالی هستند که به خوبی زبان انگلیسی صحبت می‌کنند. درباره ایران (باید بگویم) که زمان ریاست جمهوری (محمود) احمدی نژاد، سعید جلیلی مذاکره کننده بود و آنها فارسی صحبت می‌کردند و ما انگلیسی حرف می‌زدیم، واقعاً شکنجه بود، در جریان مذاکرات (هسته‌ای) ایران بعد از انتخاب (حسن) روحانی به عنوان رئیس‌جمهور، (محمدجواد) ظریف (مسئول مذاکره) شد، او ۳۰ سال در آمریکا زندگی کرده بود و تک تک مذاکره‌کنندگان به طرزی عالی انگلیسی صحبت می‌کردند».

«تامی ویتور» سخنگوی شورای امنیت ملی در دولت اوباما سوال کرد: «سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا اخیراً گفتند که علیرغم اقدام ترامپ در خارج کردن آمریکا از توافق هسته‌ای ایران، ایران همچنان به این توافق پایبند مانده است و اروپایی‌ها هم با ناامیدی در تلاش برای زنده نگهداشتن این توافق از راه تأمین برخی مزایای اقتصادی برای ایران هستند، سوال اولم این است، آیا این موضوع که آنها (ایران) در توافق باقی ماندند، شما را شگفت‌زده کرد؟ سوال دوم، آیا به نظر شما عمر این توافق به بعد از دولت ترامپ هم خواهد رسید؟»

وندی شرمن که سابقه توهین کردن به مردم ایران را هم در کارنامه خودش دارد، در پاسخ به این سوال، بار دیگر با لحنی توهین آمیز، فضای سیاسی ایران را به دسته ادعایی «تندروها» و «تندورهای تندرو» تقسیم‌بندی کرد.

او یازدهم مهر سال ۱۳۹۲ در اوج مذاکرات هسته‌ای هم در توهینی آشکار به مردم ایران در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفته بود: «فریبکاری بخشی از ژن ایرانیان است.

شرمن در مصاحبه تازه خود و در پاسخ به سوال تامی ویتور، حامیان و اعضای تیم مذاکره ایران در گفت‌وگوهای منجر به برجام را «تندرو» خواند و گفت: «سوالات واقعاً خوبی پرسیدید، من این‌طور فکر می‌کردم که آنها (ایرانی‌ها) برای باقی ماندن در توافق تلاش خواهند کرد چرا که آنها سرمایه‌گذاری زیادی روی آن کردند و به خاطر اینکه آنها خواهان آن هستند که حداقل شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی در ایران بمانند. من درباره ایرانی‌ها (به دو دسته) تندروها و تندروهای تندرو صحبت کرده‌ام و آنها را میانه‌رو نخواندم».

مقام سابق آمریکایی ادامه داد: «تندروهایی که روی این توافق کار کردند، خواهان آن هستند که بقا پیدا کنند و تندروهای تندرو وقتی که آمریکا از توافق خارج شد، تقویت شدند چرا که آنها گفتند، "ببینید ما به شما گفته بودیم که به آمریکا اعتماد نکنید، آنها به ما احترام نمی‌گذارند، آنها از توافق خارج می‌شوند" و حالا ما می‌توانیم همه آن کارهای بدی که می‌خواهیم در خاورمیانه انجام دهیم، با مصونیت انجام دهیم».

شرمن افزود: «علیرغم بدگویی وزیر خارجه (مایک) پامپئو درباره اینکه با ایرانی‌ها بعد از خروج از دولت (آمریکا) دیدار کرده‌ام، درک و حس من از این دیدارها آن است که آنها اگر فکر کنند که ترامپ (فقط) تا پایان (دور اول ریاست جمهوری) در مقام خود باقی می‌ماند، دوست دارند برای باقی ماندن در توافق تلاش کنند و اینکه شاید آنها بتوانند به (باقی ماندن در برجام) ادامه دهند و سپس با دولت جدید (در آمریکا) دوباره کار را شروع کنند، به نظر من، اگر آنها فکر کنند که احتمالاً ترامپ چهار سال دیگر رئیس‌جمهور باقی می‌ماند، آنها در این توافق باقی نخواهند ماند».

وی درباره مواضع اروپایی‌ها در قبال برجام و ساز و کار ویژه اعلام شده توسط آلمان، فرانسه و انگلیس موسوم به «اینستکس» هم اظهارنظر کرد.

این مقام سابق آمریکایی در این باره گفت: «آنها واقعاً به سختی کار کرده‌اند، به نظرم همه متوجه هستند که این ساز و کار که جدیداً ایجاد کردند، درباره تجارت اقلام انسانی کمک خواهد کرد اما کار زیادی در قبال سرمایه‌گذاری و تشکیلات اقتصادی انجام نخواهد داد اما حداقل نشان می‌دهد که اروپایی‌ها در تلاش هستند. چیزی که افراد درباره آن حرف نزده‌اند و همه ما باید واقعاً درباره آن مراقب باشیم آن است که آیا اروپایی‌ها که بهترین دوستان و متحدان ما هستند، دارند یک راهکار برای محدود کردن تحریم‌های آمریکا پیدا می‌کنند، معنی این کار آنها چیست؟ این واقعاً مساله مهمی است و موضوع بسیار فراتر از موضوع توافق هسته‌ای ایران می‌رود و این اصلاً خوب نیست».

منبع: فارس