کد خبر 9377
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۲

دوره خدمت سربازي عليرغم همه ضرورتها و مزيتها، مي تواند خطرساز و زمينه ساز بروز عادت هاي غلطي نيز براي جوانان باشد که ضروريست در خصوص اين خطرات تصميمات جدي گرفته شود.

به گزارش گروه دفاع وامنيت مشرق، به نقل از پايگاه اطلاع رساني شبکه خبر، بنا بر آمارهاي غير رسمي بسياري از جوانان در دوره خدمت سربازي عادت غلط مصرف به سيگار را آغاز مي کنند.

برخي کارشناسان معتقدند زمينه هاي گرايش به اعتياد به مواد مخدر نيز در دوره خدمت سربازي افزايش مي يابد و ضروريست سازمان نظام وظيفه، اقدامات پيشگيرانه را در اين خصوص جدي بگيرد.

معمولا سن مشمول شدن جهت خدمت وظيفه سربازي سن حساسي است، دوري از خانواده، قرار گرفتن در جمعي از لايه هاي فرهنگي متفاوت، وجود زمانهاي بيکاري زياد و انتظار فراوان و عدم امکان نظارت به همه حرکات سربازان در پادگانها، عواملي است که سربازان را مستعد گرايش به سيگار و مواد مخدر مي کند.

هرچند مدير مشمولان نيروهاي مسلح بر اين باور است، تعداد سربازان معتاد قابل توجه نيست و بنا بر بررسي هاي به عمل آمده کمتر از يک درصد است .

بسياري در دوران سربازي سيگاري شدند

البته در اين خصوص آمارهاي دقيق، مدون و رسمي وجود ندارد، ضمن اينکه گرايش به سيگار در دوره سربازي براي بسياري از جوانان امري کتمان ناپذير است.

به هر حال کارشناسان معتقدند گرايش به سيگار مقدمه اي براي گرايش به مواد مخدر است، البته اين موضوع به اين معني نيست که همه سيگاري ها به مواد مخدر نيز روي مي آورند ولي باطبع احتمال گرايش افراد سيگاري به مواد مخدر بيش از افراد سالم است و حتي اگر سربازاني که در دوره خدمت سيگاري شده اند، در اين دوره مواد مخدر مصرف نکنند، در واقع آماده گرايش به اين ماده افيوني خواهند شد.

اوقات بيکاري دوران خدمت و زمينه گرايش به اعتياد

يک کارشناس پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي به پايگاه اطلاع رساني شبکه خبر مي گويد: در دوره سربازي زمانهاي بيکاري فراواني براي يک سرباز وجود دارد که گذشت زمان را براي وي دشوار مي کند، شيفت ها و پست هاي نگهباني مکرر و نيز زمان انتظار براي اين شيفت ها مي تواند براي سرباز نوجواني که صبرش زياد نيست، خطر ساز باشد .

دکتر نارنجي ها مي افزايد: ممکن است سرباز ضمن معاشرت با افراد مصرف کننده مواد مخدر، تصميم بگيرد وقت خود را با مصرف اينگونه مواد پر کند.

وي ادامه داد: به هر حال افسر مافوق و مسئولين پادگاها نمي توانند هر لحظه بر وضعيت سربازان نظارت داشته باشند و اين در حالي است که زمينه هاي رشد اعتياد در محيط پادگان ها فراهم تر از ديگر محيط ها است.

مديرکل سابق دفتر پيشگيري ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: آمار نشان مي دهد، بسياري از افراد، اعتياد به سيگار يا مواد مخدر را از دوران سربازي آغاز کرده اند، البته اين آمار همه گير نيست و اصولاً نمي توان گفت کساني که به سربازي نمي روند کمتر در معرض اعتياد هستند.

وي تاکيد کرد: بسياري از کساني که معاف شده اند، در معرض آسيب هاي زندگي مقاومت کمتري از خود نشان داده اند و حتي در موارد بسياري در دام اعتياد گرفتار شده اند، به همين جهت مي توان گفت؛ خدمت سربازي براي نوجوانان هم فرصت است و هم تهديد.

نظام وظيفه و لزوم تببين سياستي مشخص

مديرکل سابق دفتر پيشگيري ستاد مبارزه با مواد مخدر بر لزوم ايجاد کلاس هاي آموزشي پيشگيري از اعتياد براي سربازان تاکيد کرد و گفت: نظام وظيفه سياست مشخصي را پيرامون پيشگيري از اعتياد در پادگان ها و نيز برخورد با سربازان مصرف کننده مواد مخدر، طراحي نکرده است .

وي افزود: در اين زمينه هر پادگان بر اساس سليقه افسران وظيفه و فرمانده خود با سربازان مصرف کننده اين مواد برخورد مي کند و به همين دليل افراط و تفريط هايي در اين زمينه وجود دارد.


نارنجي ها از عدم وجود نظام پايش، سنجش وغربالگري سربازان در خصوص اعتياد انتقاد کرد.

استقبال ستاد نيروهاي مسلح از آموزش در حين خدمت

مدير مشمولين نيروهاي مسلح گفت: ما از طرح آموزش پيشگيري از اعتياد در دوره خدمت استقبال مي کنيم.

وي با اشاره به آموزشهاي کنوني در دوره خدمت سربازي، گفت: بهداشت فردي، عمومي و رواني در دوره آموزشي تحت عنوان ريشه برنامه هاي آموزش رزم مقدماتي به همه سربازان آموزش داده مي شود.

وي ادامه داد: البته برخي سازمانهاي فرهنگي مانند سازمان مبارزه با مواد مخدر و سازمان ملي جوانان، پيشنهاداتي را در خصوص آموزش مهارت هاي زندگي و خود اشتغالي در دوره خدمت سربازي داده اند.

سردار کمالي با اشاره به اهميت آموزش مهارتهاي زندگي به جوانان، اظهار داشت: البته اين آموزش ها به گفته کارشناسان بايد از دوران کودکي به سربازان داده شود و يکي از اين مباحث، قدرت نه گفتن است، متاسفانه بسياري ازجوانان هنگامي که در جمع همسالان خود قرار مي گيرند علاقه مند به هماهنگ شدن با ديگر دوستان خود مي شوند و براي مثال قدرت نه گفتن به تعارف دخانيات و حتي مواد مخدر را ندارند.

مدير مشمولين نيروهاي مسلح افزود: نيروهاي مسلح از طرح آموزش مهارت هاي زندگي و خود اشتغالي به سربازان حمايت مي کند، البته ارائه اين آموزش ها مستلزم پيش بيني بودجه اي مستقل است.

سردار کمالي افزود: گرايش به مواد مخدر در دوره سربازي به دو شکل انجام مي شود، يا فرد پيش از اعزام به خدمت معتاد بوده و در دوره سربازي اين گرايش آشکار مي شود و يا در دوره خدمت نظام وظيفه به مواد مخدر روي مي آورد که البته ميزان مورد دوم حداقل است.

جلوگيري از اعزام مشمولين معتاد

وي با بيان اينکه هم اکنون قانون خاصي در خصوص جلوگيري از اعزام مشمولين معتاد وجود ندارد، گفت: به مجلس طرحي را پيشنهاد کرديم که بنا بر آن وظيفه عمومي پيش از اعزام وضعيت اعتياد مشمولين را مشخص کند و در صورت محرز شدن معتاد بودن مشمول، وي به مراکز درماني جهت ترک معرفي مي شود و 6 ماه براي ترک به مشمول معتاد فرصت داده مي شود.

سربازان معتاد و عدم دريافت کارت پايان خدمت

سردار کمالي افزود: بنا بر اين طرح، سربازان معتاد نيز پس از شناسايي و معرفي به مراکز درماني، يک ماه فرصت ترک خواهند داشت، در غير اينصورت کارت پايان خدمت براي اين افراد صادر نخواهد شد.

وي ادامه داد: خوشبختانه اين طرح در صحن علني مجلس به تصويب رسيده است و هم اکنون در انتظار تاييد شوراي نگهبان است و شوراي نگهبان بار مالي اين طرح را دليل مسکوت ماندن آن بيان کرده است.

وي در خصوص پخش کنندگان مواد مخدر در پادگان ها نيز گفت: مورد اين افراد متفاوت است و اين افراد پس از معرفي به مراجع قضايي، طبق قانون مجازات خواهند شد.

سردار کمالي تصريح کرد: البته هم اکنون نيز سربازاني که معتاد تشخيص داده شوند، پس از تفکيک از سايرين به واحدهاي خاص به نام واحدهاي کار نيروهاي مسلح معرفي مي شوند.