دیپلمات‌های آمریکایی بازداشت‌شده در جریان تسخیر لانه جاسوسی از سهم گرفتن خانواده‌های قربانیان ۱۱ سپتامبر از پول‌های حاصل از تحریم ایران ابراز نارضایتی کرده‌اند.

به گزارش مشرق، در سال‌های گذشته حکومت آمریکا به بهانه‌های مختلف مبالغ کلانی از دارایی‌های ایران را بلوکه کرده تا از آن به همراه جریمه‌های دریافتی از شرکت‌های متهم به نقض تحریم‌های ایران، به عنوان منبعی جهت پرداخت غرامت به خانواده‌های قربانیان حملات تروریستی استفاده کند. حالا این منابع به محل منازعه گروه‌های مختلفی در آمریکا بدل شده که هریک می‌خواهند از این دارایی بادآورده سهمی داشته باشند.

روزنامه «واشنگتن‌پست» در گزارشی در این مورد نوشته است که دیپلمات‌های آمریکایی بازداشت‌شده در سفارت ایالات متحده در تهران، که هریک بر اساس مصوبه سال ۲۰۱۵ کنگره می‌توانند ۴.۴۴ میلیون دلار از محل دارایی‌های بلوکه‌شده ایران یا منابع حاصل از جریمه شرکت‌های ناقض تحریم ایران غرامت دریافت کنند، از اینکه خانواده‌های قربانیان حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ به مرکز تجارت جهانی نیویورک هم از این منابع سهم می‌برند، ابراز نارضایتی کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

شکایت ایران از آمریکا در دادگاه لاهه+فیلم

در آمریکا صندوقی موسوم به «صندوق قربانیان تروریسم دولتی» (USVSST) وجود دارد که گروه‌های مختلفی که مدعی‌اند خودشان یا بستگان نزدیکشان قربانی تروریسم هستند، می‌توانند با رأی دادگاه از آن غرامت دریافت کنند. منابع موجود در این صندوق محدود است و در نتیجه هرچه تعداد افراد خواهان دریافت غرامت افزایش یابد، زمان پرداخت غرامت نیز طولانی‌تر می‌شود. همین امر موجب شده تا دیپلمات‌های سفارت آمریکا در تهران، از اینکه دادگاه مدعی شده است که ایران با پرونده یازده سپتامبر مرتبط بوده و قربانیان این حملات می‌توانند غرامت دریافت کنند، ناراضی باشند.

واشنگتن‌پست نوشته است: «مناقشه گروگان‌های سابق اکنون با یک کشور خارجی یا حتی حکومت خودشان هم نیست، بلکه با گروه دیگری از مدعیان، یعنی اعضای خانواده‌های قربانیان یازده سپتامبر است که اخیراً حق دسترسی به صندوق را دریافت کرده‌اند.»

این دیپلمات‌های سابق و خانواده‌هایشان می‌گویند از اینکه دادگاه نیویورک ایران را به حادثه یازده سپتامبر مرتبط کرده است، متعجب شده‌اند، آن هم در حالی که در گزارش رسمی کمیته حقیقت‌یاب به صراحت عنوان شده است که این کمیته «هیچ مدرکی که نشان دهد ایران… از برنامه‌ریزی [برای این حمله] مطلع بوده، نیافته است.»

«کنث فینبرگ» وکیلی که مجری پرداخت‌های صندوق قربانیان تروریسم است، می‌گوید: «من هیچ‌جا نخوانده‌ام که ایران عامل یازده سپتامبر بوده است.»

وی می‌گوید با این حال او اکنون با این «معضل» روبرو شده که افرادی از صندوق درخواست غرامت کرده‌اند که می‌گویند خواهر و برادر، پدربزرگ یا عموزاده قربانیان حادثه یازده سپتامبر هستند.

در نتیجه افزایش متقاضیان دریافت غرامت، میزان مبلغ پرداختی در هر نوبت، کاهش یافته است.

«توماس لنکفورد» وکیل دیپلمات‌های سفارت آمریکا در تهران با بیان اینکه این افراد مستحق این هستند که تمام غرامت را یکجا دریافت کنند، می‌گوید: «لازم نیست نابغه ریاضی باشید که بفهمید چه اتفاق در جریان است.»

در سال ۲۰۱۷ که اولین مرحله پرداخت‌ها به مجموع ۲۱۱۶ متقاضی انجام شد، دیپلمات‌های سابق آمریکایی هریک ۱۳.۶۶ درصد از غرامت مورد درخواست را دریافت کرده‌اند. حالا با افزایش تعداد متقاضیان به ۳۷۴۳ نفر، در دور دوم پرداخت‌ها که قرار است به زودی انجام شود، سهم دیپلمات‌های سفارت آمریکا در تهران به ۴.۲ درصد از مبلغ غرامت مورد درخواست کاهش می‌یابد.

صندوق موسوم به حمایت از قربانیان تروریسم اعلام کرده در دو مرحله پرداخت، جمعاً ۲.۱ میلیارد دلار برای تقسیم میان متقاضیان واجد شرایط تخصیص یافته است. عمده این مبلغ از محل دارایی‌های بلوکه‌شده ایران یا جریمه شرکت‌های متهم به نقض تحریم‌های ایران، تأمین شده است.

منبع: فارس