سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران افزایش تنش را به مصلحت منطقه و دو هند و پاکستان کشور نمی‌داند و از آنها خواستیم که از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز مسایل را حل کنند.

به گزارش مشرق، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست خبری با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی به تشریح آخرین تحولات در عرصه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.
بیشتر بخوانید:

*استعفای ظریف نه یک بحث شخصی بود و نه موضوعی نشات گرفته از اختلاف با دولت و شخص رئیس جمهور

وی در ابتدا در پاسخ به سؤالی درباره استعفای ظریف به دلیل اختلاف روحانی و وزیر خارجه گفت: در این باره توضیحات لازم داده شده است. بحث استعفای آقای ظریف نه یک بحث شخصی بود و نه موضوعی نشات گرفته از اختلاف با دولت و شخص رئیس جمهور، بلکه ایشان در ادامه تلاشی که در دوره پیشین وزارت داشت در جهت تلاش هر چه بیشتر برای ارتقای جایگاه وزارت خارجه به خصوص با توجه به شرایط بعد از ماه می و شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی، اعتقاد داشت که وزارت خارجه باید بتواند وظایف ذاتی خودش را در زمان لازم انجام دهد و نیاز به هماهنگی‌های بیشتر و اقتدار بیشتر در وزارت خارجه وجود دارد.

قاسمی عنوان کرد: این خواست همکاران در وزارت خارجه نیز بود که برای سیاست خارجی قدرتمند و توانمند که بتواند از جایگاه و منزلت جمهوری اسلامی ایران به خوبی دفاع کند، باید نقش واقعی خودش را در مجموعه کشور پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: این نوع شایعات، زمینه سازی‌ها و منتسب کردن این استعفا به برخی مسائل بی‌مایه، سیاسی و جناحی و حتی اختلاف با شخص رئیس جمهور تقلیل دادن موضوع اساسی ایشان در بحث استعفایی بود که مطرح کرد و این استعفا هیچ ربطی به رابطه وزارت خارجه با دولت ندارد. هماهنگی و همکاری‌های لازم بین وزیر خارجه و رئیس جمهور کاملاً وجود داشته و وجود خواهد داشت.

* روابط دیرینه و دیرپای ایران و پاکستان

وی در پاسخ به سؤالی درباره ناامنی‌ها در مرزهای پاکستان با ایران و سفر اخیر بن سلمان ولی‌عهد سعودی به پاکستان و چین با هدف منزوی کردن ایران و اینکه فکر می‌کنید این کشورها تا چه حد به تعهداتشان در قبال ایران پایبند هستند؟ اظهار داشت: روابط ایران و پاکستان دیرینه و دیرپایی است که مبتنی بر همکاری و همزیستی مسالمت‌آمیز به عنوان دو همسایه مهم است و این روابط ادامه می‌یابد.

قاسمی یادآور شد: برخی از مشکلاتی که شما اشاره کردید و پیش می‌آید الزاماً به مفهوم خواست و اراده حاکمیت و دولت مرکزی این کشور تلقی نمی‌شود. اگرچه ما همواره از آنها خواسته و خواهیم خواست با توان بیشتر و اراده جدی‌تر دستگاه‌های ذیربط در بحث تأمین امنیت و ثبات در مرزهای دو کشور همسایه را تأمین کنند، ولی این موضوع علیرغم گلایه‌هایی که وجود داشته مانع توسعه همکاری‌های ما نبوده و نیست و روزهای گذشته نیز وزرای خارجه دو کشور در تماس تلفنی درباره مسائل منطقه و روابط دوجانبه گفت‌وگو کردند.

* افزایش تنش بین هند و پاکستان به مصلحت منطقه و دو کشور نیست

این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری با توجه به تنش‌های به وجود آمده اخیر بین هند و پاکستان و اینکه آیا ایران طرحی برای میانجیگری بین دو کشور ارائه کرده؟ که پاسخ داد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا مواضع خود را اعلام و ابراز نگرانی کرد و افزایش تنش بین دو کشور همسایه را مذموم دانست.

وی با بیان اینکه ایران با توجه به تحولات جهان و منطقه، افزایش تنش را به مصلحت منطقه و دو کشور نمی‌داند، عنوان کرد: از آنها خواستیم با درایت، هوشمندی و از طریق راه‌های مسالمت‌آمیز و ابزارهای دیپلماتیک به کاهش تنش کمک کرده و پشت میز مذاکره سعی کنند مسائل را حل و فصل کنند.

قاسمی اضافه کرد: در این مسیر و در این جهت هر کمکی که از ما خواسته شود و بتوانیم، آن را می‌توانیم مورد بررسی قرار دهیم و در این مسیر از هیچ تلاشی در صورت خواست آنها ابایی نخواهیم کرد.

*کشوری شرط پذیر نیستیم / درباره سیاست‌های داخلی و خارجی از دیگران اجازه نمی‌گیریم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین گزارش الشرق الاوسط درباره شروط چهار کشور اروپایی در رابطه با روابط ایران با یمن، سوریه، عراق و لبنان را سخنی ناقص و نادرست خواند و گفت: ما با برخی از کشورها و تعدادی از کشورهای اروپایی درباره سیاست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران دارای برخی اختلاف سلیقه‌ها و نگاه هستیم و سعی کردیم در مواقعی که امکانپذیر بوده به این کشورها تفهیم کنیم که بحث نفوذ منطقه‌ای ایران که توسط رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره آن تحریکاتی صورت می‌گیرد، نفوذ ذاتی، تاریخی و مردمی است و ربطی به خواست ما و یا اقدام خاصی از جانب ما ندارد.

قاسمی اضافه کرد: در دل تاریخ و تمدن این منطقه این نفوذ تاریخی وجود دارد و چیزی نیست که با خواست یک کشور یا دو کشور بتوان سیاست منطقه‌ای یا نفوذ منطقه‌ای ایران را کاهش یا افزایش داد. این به گذشته و تاریخ و پیوستگی‌های جغرافیایی و تاریخی بین ما و کشورهای منطقه برمی‌گردد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: کشورهای اروپایی می‌دانند که کشور (ایران) شرط پذیر نیستیم و درباره سیاست‌های داخلی و خارجی از دیگران اجازه نمی‌گیریم و به عنوان کشوری مستقل که برای استقلال بهای بسیاری پرداخت کرده، روی پای خود و توسط خود سیاست‌های خارجی و منطقه ما تنظیم و به اجرا گذاشته خواهد شد.

* چنین برداشتی ندارم که FATF می‌تواند همه مشکلات اقتصادی کشور را حل کند

در ادامه این نشست یکی از خبرنگاران با اشاره به اظهارات ظریف در مهر ماه امسال در جلسه علنی مجلس مبنی بر اینکه من و رئیس جمهور تضمین نمی‌دهیم که با تصویب FATF مشکلات کشور حل شود و اینکه وزیر خارجه اخیرا در جلسه‌ای با یکی از فراکسیون‌های مجلس عنوان کرده که با تصویب FATF مشکلات کشور حل می‌شود، از سخنگو پرسید که آیا در این چند ماه تحول خاصی رخ داد که نظر ظریف تغییر کرده است؟ که وی در این باره گفت: من عین جملات آقای ظریف را الان ندارم که قضاوت دقیقی داشته باشم.

وی افزود: ما در روابط خارجی و روابط بانکی خارجی و بین‌المللی به یکسری ابزارها و نرم‌های جهانی برای کار کردن با سایر کشورهای جهان نیازمندیم و یکی از آنها همین مسائلی است که این روزها در مجمع تشخیص مصلحت مطرح بود و مخالفان و موافقانی دارد و مجمع مسئولیت عواقب تصمیمات خود را که باید در مسیر خیر و صلاح کشور باشد، بپذیرد.

قاسمی ادامه داد: قطعا ما برای روابط خارجی و روابط اقتصادی خارجی ملزم هستیم برخی مکانیسم‌ها و چارچوب‌های رایج در جهان را بپذیریم و آنها را مورد توجه قرار دهیم چرا که در بسیاری از حوزه‌های دیگر علیرغم اینکه ممکن است تحفظ خاصی داشته باشیم ولی برخی از این نرم‌ها و موازین را دنبال کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اینکه این موضوع FATF می‌تواند همه مشکلات اقتصادی کشور را حل کند، چنین برداشتی از ذهنیت ظریف ندارم. تصور می‌کنم ایشان بر این اعتقاد نیست که این موضوع می‌تواند همه مشکلات اقتصادی ایران را حل و فصل کند. مشکلات و نواقصی که در برخی از حوزه‌های اقتصادی و حتی غیراقتصادی ممکن است در درون کشور باشد،‌ علت‌های خاص خودش را دارد و ریشه‌های مشخص و تک عاملی و تک علتی نیست. این (FATF) می‌تواند یکی از ابزارهایی باشد که روابط بانکی تجاری و اقتصادی شما را تسهیل کند، ولی قطعا همه مشکلات شما این مشکل نیست و باید راه‌حل‌های دیگری را در بخش‌های خودش جستجو کرد.

قاسمی در عین حال یادآور شد: البته پیوستن به FATF در شرایط کنونی بهتر از نپیوستن است. می‌توانیم در صورت پیوستن از برخی مشکلاتی که می‌تواند یا کمتر شود یا بروز نکند، تا حدی ممانعت به عمل بیاوریم.

* آنهایی که باید در جریان سفر بشار قرار می‌گرفتند در جریان قرار داشتند

خبرنگاری با بیان اینکه به طور قطع وزارت خارجه از سفر بشار اسد به تهران اطلاع نداشته و این پرسش مطرح می‌شود که این سفر توسط کدام نهاد برنامه‌ریزی شده و آیا دولت از این سفر اطلاع داشته است یا خیر؟ که قاسمی در این باره گفت: این نوع سفرها و در این سطح با توجه به مجموعه حواشی‌هایی که می‌تواند داشته باشد و آثار سیاسی و امنیتی، معمولا سفرهایی است که از پیش خبر آن داده نمی‌شود و کاملا منطقی و روشن است و باید نیز چنین باشد و فکر می‌کنم این سفر نیز چنین بود و روش درستی برای ورود و خروج ایشان از ایران اتخاذ شد و باید به همین شکل عمل می‌شد و آنهایی که باید در جریان این سفر قرار می‌گرفتند در جریان قرار داشتند و نمی‌تواند چنین سفری از دید مقامات عالی کشور پنهان بماند و حاشیه‌سازی‌ها، تفاسیر و تحلیل‌هایی که در این خصوص با نگاه جناحی و سیاسی در داخل کشور دامن زده شد را نباید خیلی جدی تلقی کرد.

وی گفت: ما نیاز به همدلی، همزبانی و بیان صدای واحد داریم. سفر مهمی بود و آثار بسیار موثری را خواهد داشت و رایزنی‌های خوبی در این سفر صورت گرفت و یکی از اهداف آن تشکر دولت و ملت سوریه از جمهوری اسلامی برای کمک‌های مستشاری ایران و تلاشی که برای مبارزه با تروریسم در درون خاک سوریه داشت که به نظرم سفر مهم و قابل توجه در وضعیت کنونی خواهد بود.

* فجایعی که توسط عربستان سعودی رخ داده

وی در واکنش به اظهارات عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی عربستان که مدعی شده مسئولیت تداوم جنگ در یمن به عهده ایران است، گفت: وقتی اسم الجبیر می‌آید پاسخی ندارد، فکر می‌کنم الجبیر به عادت دیرینه‌اش که در مقطعی ناچار شد این عادت را ترک کند و کار خوبی هم بود، مجددا به آن عادت بازگشته و به سخنان بی ربط علیه ایران در یکی دو مورد پرداخته است.

قاسمی ادامه داد: فجایعی که توسط حاکمیت و دولت متبوع ایشان رخ داد و در صحنه جهانی و نزد وجدان‌های بیدار مردم جهان آثار بسیار سویی داشت و از سوی دیگر اتفاقاتی که در درون عربستان رخ داد تا حد زیادی به ایشان دیکته کرد که سکوت کند که شاید برای ایشان عاقبت بهتری را می‌توانست داشته باشد.

این دیپلمات ارشد کشورمان بیان کرد: این سخنان بی ربط و تکراری است، سیاست ایران در قبال کشورهای همسایه و پیرامونی روشن است و این فرافکنی‌ها و دروغ پردازی‌ها مشکلات عربستان را در جهان امروز نمی‌تواند حل کند و حقایق در صحنه جهانی روشن است و نهایتا مردم دنیا در این زمینه قضاوت خواهند داشت.

* امیدوارم اسدی هر چه زودتر به کشور بازگردد

سخنگوی وزارت خارجه درباره وضعیت اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایران در بلژیک گفت که  این موضوع در دستور کار کشور قرار دارد و روند پیگیری‌ها در این زمینه در حال انجام است و وکلای ذیربط کار خود را دنبال می‌کنند و امیدواریم این تلاش‌ها چه اقدامات دیپلماتیک و چه کار قضایی به نتیجه رضایت بخش برسد.

وی با بیان اینکه از تحول جدیدی در این زمینه اطلاع ندارم، عنوان کرد: این پرونده در دستور کار وزارت خارجه و بخش‌های ذیربط قرار دارد و امیدوارم حقانیت بیگناهی ایشان اثبات شود و بتواند هر چه زودتر به ایران بازگردد.

*اینستکس
 

وی درباره اینستکس و اینکه آیا اقدام عملی در این زمینه صورت گرفته؟ گفت: این سازوکار به عنوان گام نخست، دیرهنگام ثبت شد. در داخل ایران دستگاهای ذیربط در حال تهیه سازوکار متناظر با این سازوکار در اروپا هستند که در ارتباط با این سازوکار بتوانند کار عملی خود را اجرا کنند.

قاسمی ادامه داد:‌ طی هفته‌های گذشته تبادلات خوبی در سطوح کارشناسی در اروپا داشتیم از بخش‌های مختلف اقتصادی و بانکی کشور و در روزهای آینده نزدیک میزبان هیأت‌هایی از اروپا که مسئولیت این سازوکار را دارند، خواهیم بود که بتوانند با کارشناسان و مقامات ذیربط بانکی و اقتصادی و سیاسی ما گام‌های عملی شدن و به عمل رساندن این سازوکار را بردارند و به جلو ببرند.

وی افزود:‌اینکه بخواهم بگویم در عمل این سازوکار، کار مشخصی را انجام می‌دهد،؛ خیر. هنوز به این مرحله نرسیدیم، فکر می‌کنم با آمدن هیأت آنها شاید بتوانیم گام‌های بلندتری را در این زمینه برداریم.

*سفر هیأت‌های عالیرتبه کارشناسی اقتصادی و فنی اینستکس

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی که آیا قرار است این سفر در سطح مقامات عالیرتبه سیاسی سه کشور (انگلیس، آلمان و فرانسه) باشد، پاسخ داد: این هیأت‌های عالیرتبه کارشناسی اقتصادی و فنی تا سیاسی. ما نیاز به عملی کردن و به اجرا گذاشتن این سازوکار داریم. تاخیر وجود داشت و امروز نیاز به نشست‌های کارشناسان ارشدی که بتوانند این سازوکار متناظری که در ایران در حال ایجاد است، متناسب با سازوکار تنظیم و به مرحله اجرا بگذارند.

*مرزبانان ربوده شده

قاسمی همچنین درباره وضعیت مرزبانان ربوده شده در مرز پاکستان گفت: موضوع در تهران و پاکستان در دست پیگیری است. تحولی در این زمینه رخ نداده است و تمام تلاش دوستان در وزارت خارجه و سفارت ما در پاکستان و نهادهای دیگر این است که این تلاش با جدیت ادامه یابد و این افراد مظلوم و غیور ما بتوانند هر چه سریع‌تر نزد خانواده خود بازگردند.

*سفر مدیرکل آمریکای وزارت خارجه ایران به مسکو برای گفت‌وگو درباره اوضاع ونزوئلا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آخرین تحولات ونزوئلا بیان کرد: ما دقیقا تحولات ونزوئلا را رصد می‌کنیم. معاون وزیر خارجه ونزوئلا اخیرا تهران بود. گزارش مبسوطی از آخرین تحولات این کشور را برای مقامات ایرانی تشریح کرد.

وی افزود: آمریکا هنوز نیاموخته‌ که باید در مرزهای خود باقی بماند و با دخالت بی جا در یک کشور مستقل درصدد ایجاد یک بحران و فاجعه بشری شده است. این رفتار و سیاست آمریکا قطعا محکوم است و نباید اجازه داد که سیاست یکجانبه‌گرایی و دخالت‌های نا به جای خودخواسته و بی جا بتواند با موفقیت همراه باشد.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: دولت، ارتش و مردم ونزوئلا تاکنون پایداری بسیاری داشته‌اند. ما با دولت قانونی ونزوئلا از طریق نمایندگی ایران در کاراکاس و همچنین با سایر کشورهایی که می‌توانند نقش موثری در وضعیت کنونی ونزوئلا ایفا کنند، در تماس هستیم. این بخش در وزارت خارجه با فعالیت و جدیت تمام این موضوع را در دستور کار دارد و به خوبی دنبال می‌کند.

وی گفت که مدیرکل آمریکای وزارت خارجه ایران به منظور گفت‌وگو با مقامات روسیه درباره اوضاع ونزوئلا طی ساعات آینده به مسکو سفر می‌کند. دستور کار مشخص این هیأت بحث ونزوئلا خواهد بود، ما با روس‌ها در این زمینه رایزنی خواهیم داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: این دخالت نا به جای آمریکا باید توسط دیگر کشورها محکوم شود و مقامات آمریکایی از جمله آقای جان بولتون این حق را ندارند از این دخالت به عنوان دخالت مشروع و حق صحبت کنند و درباره امری که به آنها ربطی ندارد و مربوط به حاکمیت قانونی و یک کشور مستقل است، دخالت کنند.

*توصیه قاسمی به امارات

سخنگوی وزارت خارجه درباره تلاش‌های ناکام امارات در نشست ابوظبی و طرح ادعاهای بی اساس علیه ایران، گفت: در نشست ابوظبی وزیر خارجه امارات در سخنان افتتاحیه سخنان نامربوطی را تکرار کرد و در تهیه سندی که به نوعی سندسازی تلقی کرد یک نوع رفتار غیردوستانه نسبت به ایران مجددا نشان داد.

وی افزود: سخنان تکراری و نخ نما و بی ربط درباره جزایر سه گانه ایرانی مطرح کرد که پاسخ لازم هم در تهران هم توسط هیأت اعزامی ایران به وی داده شد.

قاسمی ادامه داد: این مربوط به خود آنهاست که تا چه حد و چگونه سخن بگویند، قطعا ما ساکت نخواهیم بود و علیرغم اینکه گام‌های مثبت برخواهیم داشت در مقابل هر سخن نادرست موضع گیری خود را خواهیم داشت و برخورد لازم را که برخورد دیپلماتیک است، انجام خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه به این کشور توصیه کرد به نقش کشور مستقلی برگردد که می‌تواند در پایتختش تصمیم بگیرد و دنباله روی دیگر کشورهایی نباشد که فکر می‌کند آنها می‌توانند برایش امنیت تامین کنند.

وی افزود: امارات نیازی به چشمداشت دیگران چه در منطقه و خارج منطقه ندارد.می‌تواند با گام‌های اصولی و اساسی به تثبیت امنیت خود و منطقه و کاهش بحران‌ها و نزاع‌ها کمک کند. الزاما این روش باید به آنها نشان داده باشد که راه به جایی نخواهد برد و ضرر و زیانش برای خودشان و دیگران در منطقه بیشتر است و ما کشوری نیستیم که با این نوع سخنان بخواهیم رفتار دیگری را در قبال آنها نشان دهیم. رفتار مثبت آنها می‌تواند با رفتار مثبت ما مواجه شود و سخنان گزافه و بی ربط آنها هم پاسخ لازم را دریافت خواهد کرد.

* مذاکرات دیپلماتیک و غیر دیپلماتیک با پاکستان در جریان است

 سخنگوی وزارت خارجه درباره حمله تروریستی اخیر در زاهدان و پیگیری‌های انجام شده در این زمینه نیز گفت: یک موضوع مهمی اتفاق افتاد و تعدادی از مرزبانان ما در پی عملیات تروریستی گروه‌های افراط گرا که از درون خاک پاکستان به داخل مرزهای ما نفوذ کردند و این حادثه تلخ را به وجود آوردند، به شهادت رسیدند.

وی با بیان اینکه این یک موضوع اساسی و مهم برای حاکمیت، دولت و همه نهادهای ذیربط خواهد بود و به طور جدی دنبال می‌شود، عنوان کرد: مذاکرات و پیگیری‌های ما با بخش‌های مختلف کشور پاکستان اعم از بخش‌های دیپلماتیک و غیر دیپلماتیک ادامه خواهد شد و تا رسیدن به نتیجه مطلوب این مسیر را دنبال خواهیم کرد.

قاسمی تصریح کرد: باید بتوانیم به این نتیجه برسیم که مرزهای ما با پاکستان که قرار است از روابط خوبی برخوردار باشیم، امن باشد و به حل و فصل این مشکل اساسی دست یابیم و شاهد تکرار چنین فجایع غیرانسانی تروریستی در مرزهای خودمان با این کشور نباشیم.

* سؤالی که به بخش‌های نظامی کشور مربوط است

خبرنگاری از قاسمی پرسید آیا در آینده شاهد عملیات مشترک مرزی بین ایران و پاکستان در مرز خواهیم بود؟ که وی پاسخ داد: کسی درباره اینکه چه اقدامی می‌خواهد از قبل صورت بگیرد از قبل آن را اعلام نمی‌کند، به خصوص اقدامات نظامی و در مبارزه با تروریسم. اینها موضوعاتی است که معمولا بعد از انجام عملیات درباره آن می‌تواند خبرسازی شود.

وی افزود: اصل سؤال به بخش‌های نظامی کشور مربوط است و جزییات را بخش‌های ذیربط در حوزه نظامی در زمان خود می‌توانند اعلام کنند.

* وضعیت یمن نیاز به سفر درمانی و گفتار درمانی ندارد

وی درباره سفر جرمی هانت وزیر خارجه انگلیس به عدن هم گفت: ما با یک بحران جدی در یمن با توجه به تجاوز ائتلاف به رهبری عربستان مواجه هستیم که به نتایج نابهنجاری رسیده است. بعد از اقداماتی که ایران در تماس با کشورهای جهان داشت و از جمله چهار کشور اروپایی و تلاش برای آتش بس و ایجاد فضای مناسب برای کمک رسانی و رسیدن به یک گفت‌وگو و نشست استکهلم، باید این فرآیند زیر نظر سازمان ملل طی شود که این بحران بشری بتواند به سمت پایان حرکت کند.

قاسمی افزود:‌وضعیت یمن نیاز به سفر درمانی و گفتار درمانی ندارد. اگر دیگر کشورها علاقه‌مندند به کاهش و توقف این فاجعه بشری و بحران کمک کنند لازم است از روش‌های دیگری استفاده کنند و کمک کنند متجاوزان دست از تجاوز بردارند و به جای فروش سلاح و این نوع سفرها، از طرق مقتضی و کارساز و مسیرهای مشخص در جهت کاهش آلام مردم یمن اقدام کنند.

*نیازی به برگزاری رفراندوم در خصوص برجام نداریم

خبرنگاری با اشاره به اظهارات حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر در مجلس که از طرحی برای برگزاری رفراندوم در خصوص برجام سخن گفته نظر قاسمی را جویا شد که وی در این باره عنوان کرد: در این کشور و در مجلس شورای اسلامی نظراتی مطرح می‌شود، افراد دیدگاه‌های خود را بیان می‌کنند،‌ برخی به صورت تخصصی مطالبی را عنوان و برخی هم از سر عدم آگاهی یا اطلاع کم؛ ولی قرار نیست درباره هر سخنی در رسانه‌ها و در مجلس و توسط نمایندگان، ما اظهارنظر کنیم.

وی افزود: این نوع مباحث در کشور کلان است که در سطوح عالی‌تری درباره آن تصمیم گیری و صحبت می‌شود و تصور من این است که نیازی برای رفراندوم و این نوع مباحث درباره برجام به عنوان موفقیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران،‌ نداریم. 

*اولویت نخست ایران در سیاست خارجی روابط با همسایگان است

خبرنگار دیگری با اشاره به گزارش اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک مبنی بر اینکه عربستان با توجه به نیاز پاکستان به کمک مالی، تلاش زیادی را در بر هم زدن روابط پاکستان با ایران و حتی بروز جنگ صورت می‌دهد، نظر سخنگوی دستگاه دیپلماسی را جویا شد که وی گفت: ایران و پاکستان دو کشور همسایه با روابطی کهن هستند و اراده‌ای در دو پایتخت برای همبستگی، همگرایی و همکاری‌های گسترده‌تر وجود دارد. 

وی افزود: نیازی به کد آوردن از اندیشکده‌ها و رسانه‌ها نیست، روابط ایران و همسایگان بسیار مهم است، اولویت نخست ایران در سیاست خارجی روابط با همسایگان است و با دقت و جدیت تمام این روابط را رصد می‌کند و روابط ایران با همسایگان از معاندانی در سطح منطقه و جهان برخوردار است که سعی می‌کنند روابط ایران و همسایگان را به هر شکل ممکن دچار برخی از مشکلات و روند توسعه روابط را با کندی مواجه کنند و تصور می‌کنم با خردمندی که در پایتخت‌های کشورهای همسایه وجود دارد و درایت ایران در بحث نگاه به همسایگان، خوشبختانه این تلاش‌های مذبوحانه نمی‌تواند راه به جایی ببرد و صرفا وقت تلف کردن و صرف هزینه‌هایی است که به صورت بی جا مصرف می‌شود.

* یگان و پادگان در سوریه نداریم

خبرنگاری با اشاره به سفر نتانیاهو به روسیه و اظهارات مقامات روسی مبنی بر تشکیل کارگروهی برای خروج نیروهای خارجی از سوریه، نظر قاسمی را پرسید که وی در این باره عنوان کرد: مقامات رژیم اشغالگر قدس معمولا یک عادتی دارند که نمی‌توانند از آن عادت جدا شده و آن را تکرار کنند و آن دروغگویی، دروغ پراکنی و ایجاد جنگ و فضای روانی خاص است برای تحت تاثیر قرار دادن روابط ایران با همسایگان و روابط ایران با روسیه به خصوص با توجه به موفقیت‌هایی که روابط مستحکم ایران و روسیه طی سالیان گذشته در بحث سوریه به آن نائل آمده، این نوع سخنان تکرار می‌شود.

قاسمی با بیان اینکه این نوع سخن پراکنی‌های بی جا و بی ربط همیشه و به صور و اشکال مختلف وجود داشته، خاطرنشان کرد: روابط ایران و مسکو مستحکم‌تر است و در تماس دائم و مشورت‌های لازم قرار داریم و اینها را به عنوان یک جنگ روانی تلقی می‌کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بار دیگر تکرار و تأکید کرد: ما یگان و پادگان در سوریه نداریم، حضور مستشاری در سوریه داشتیم و تا زمانی که دعوت دولت سوریه برای ماندن و رفتن ما به آنجا باقی باشد، در آن کشور در کنار دولت، ملت و نیروهای نظامی سوریه برای مبارزه و برخورد با تروریسمی که نهایتا منطقه ما را دچار تنش‌های سنگین در سالیان گذشته کرده، خواهیم بود.

*سفر روحانی به عراق

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر قریب الوقوع حسن روحانی رئیس جمهور به عراق با بیان اینکه خبر و اطلاعات دقیق را دفتر ریاست جمهوری اعلام خواهد کرد، گفت: این سفر از پیش تعیین شده و در ادامه رایزنی‌های گسترده بین ایران و عراق است. ما در سطوح و حوزه‌های مختلف طی سالیان گذشته تلاش‌های بسیاری را داشتیم و رفت و آمدهای زیادی بین مقامات دو کشور وجود داشته و در حوزه‌های سیاسی،‌ اقتصادی، امنیتی و فرهنگی زمینه‌های مستعدی برای گسترش این همکاری‌ها وجود دارد، به خصوص بعد از تلاشی که دولت عراق برای مبارزه با تروریسم داشت و توانست تا حد زیادی بر تروریست‌ها پیروز شود و این سرزمین را از لوث وجود آنها پاک کند.

وی با اشاره به سفر اخیر ظریف به عراق عنوان کرد: در آن سفر، زمینه‌های سفر رئیس جمهور فراهم شد. موضوعات زیادی در حوزه همکاری‌های انرژی، اقتصادی، فرهنگی و تجاری خواهیم داشت و فکر می‌کنم این سفر بتواند نقطه آغاز دیگری برای یک جهش و پرش دیگری برای ارتقای همکاری‌های فیمابین ایران و عراق را رقم بزند. 

*حزب‌الله باید مورد تشویق قرار بگیرد

 اقدام انگلیس در جای دادن نام شاخه سیاسی حزب‌الله لبنان در فهرست تروریستی این کشور سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و قاسمی گفت: در حالت خوشبینانه فکر می‌کنم لندن دچار یک اشتباه فاحش راهبردی شد و بسیاری از کشورهای دیگر اروپا این موضع را تایید نکردند و نپسندیدند. در حالت بدبینانه برمی‌گردد به سیاست‌های زیاده خواهانه و توسعه طلبانه‌ای که می‌تواند توسط این کشور در منطقه دنبال شود که آن هم جلوگیری از ثبات، امنیت، آرامش و توسعه اقتصادی و انسانی در منطقه است.

وی افزود: حزب‌الله بخش مهمی از کشور لبنان است، بخش مهمی از حاکمیت کشور لبنان و بخش مهمی از پارلمان و بخش مهمی از نیروهایی است که توانسته طی سالیان گذشته در مقابل تروریسم تکفیری ایستادگی کند و در حد وسیعی به سرکوب تروریسم و جلوگیری از اشاعه تروریسم در این منطقه و حتی اروپا کمک کند. لذا به جای این سیاست و قرار دادن چنین گروهی در فهرست تروریست‌ها که دخالت آشکار در مسائل لبنان تلقی می‌شود، حزب‌الله باید مورد تشویق این کشورها قرار بگیرد.

به گفته قاسمی این تروریسم کور می‌توانست حتی در حوزه اروپا مشکلات عدیده‌ای را برای مردم بیگناه این کشورها فراهم کند.

وی افزود: این خطای استراتژیک انگلیس می‌تواند به ناامنی و ایجاد مشکلات برای لبنان منجر شود و دولت انگلیس در آینده باید پاسخگوی این نوع اقدام خود در قبال هرگونه حوادث تلخی که در آینده رخ دهد، باشد.

*بهتر است باز هم کمی صبر کنیم

خبرنگاری درباره اینکه گفته می‌شود این آخرین باری است که FATF به ایران فرصت می‌دهد و اگر در کشور با پیوستن به FATF موافقتی صورت نگیرد از قاسمی پرسید آیا این احتمال را می‌دهید که دوباره زمان دریافت کنیم؟ که وی پاسخ داد: فعلا پاسخی ندارم و در این زمینه نمی‌توانم گمانه‌زنی کنم که چه اتفاقی خواهد افتاد. مهم است که اعضای مجمع تشخیص مصلحت نهایتا به جمع بندی خیراندیشانه برای کشور برسند، ولی اینکه نهایتا تا مقطع بعدی به تفاهم می‌رسیم یا خیر و اینکه چه خواهد شد، مسائل پیچیده‌ای است و صحبت درباره آنها صرفا گمانه‌زنی خواهد بود. بهتر است باز هم کمی صبر کنیم.

* خبرسازی صهیونیست‌ها

سخنگوی وزارت خارجه درباره ادعای صهیونیست‌ها مبنی بر بمباران پایگاهی در مرز جولان در شب گذشته عنوان کرد: من اطلاع موثقی از این موضوع ندارم. در گذشته و در ادامه سیر و سلوک جنگ روانی رژیم اسرائیل با این نوع خبرسازی‌ها مواجه بودیم که درباره آنها موضع گیری داشتم. اگر دیشب خبری بوده، من خبر را ندیدم؛ ولی تصور می‌کنم این هم باز در ادامه ایجاد فشار و جنگ روانی است که رژیم اشغالگر قدس برای ایجاد شکاف در روند آستانه و همکاری‌های ایران، روسیه و ترکیه وارد می‌کند و محملی است برای مشکلات داخلی دولت رژیم اشغالگر و مسائلی که پیرامون انتخابات و مشکلاتی که نخست‌وزیر این رژیم با آن مواجه است، این نوع اخبار را باید در این چارچوب دید. 

* از حیثیت و کیان کشور در هر شکل ممکن دفاع می‌کنیم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره پخش مستندی با عنوان پایانی بر دروغ که در آن مشخص شد عناصر ضد انقلاب تحت حمایت سرویس اطلاعاتی فرانسه هستند و واکنش وزارت خارجه به این اقدام فرانسه گفت: گویی شما همه چیز را از زاویه دوربین نگاه می‌کنید. ما در وزارت خارجه صرفا با دوربین و یا فیلم مستند به مسائل نگاه نمی‌کنیم. ما قطعا از حیثیت، استقلال و کیان کشور در هر شکل ممکن دفاع می‌کنیم و به موقع در برابر هر تعرض و دخالتی که دیگران بخواهند در مسائل داخلی ما داشته باشند، بی درنگ برخورد لازم را به عمل می‌آوریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: من این مستند را به صورت کامل ندیدم که قضاوتی داشته باشم و اگر نهایتا موضوع مشخصی باشد از طریق دستگاه‌های ذیربط امنیتی این موضوع به اطلاع وزارت خارجه خواهد رسید و این وزارتخانه نیز براساس وظایف ذاتی خود اگر نیاز باشد موضوعات را دنبال می‌کند. من در اینجا از دادن پاسخ صریح به شما اجتناب می‌کنم با اخبار بیشتر و دیدن مستند شما بتوانم جمع بندی بیشتری داشته باشم.

*روسیه کشوری نیست که بخواهد از فرامین بی ربط رژیم اشغالگر قدس پیروی کند

وی درباره سفر نتانیاهو به مسکو و احتمال رویارویی ایران و رژیم صهیونیستی در سوریه و اینکه نزدیکی روسیه و رژیم صهیونیستی گفت: این نوع سفرها جدید نیست و از گذشته وجود داشته است. روسیه کشور مستقلی است و از هوشمندی و خرد لازم برخوردار است و در سالیان گذشته در همکاری‌های منطقه‌ای مشخصی که داشتیم این نگاه در ما تقویت شده است که می‌تواند از منافع ملی خود دفاع کند و روسیه کشوری نیست که بخواهد از فرامین بی ربط رژیم اشغالگر قدس پیروی کند و قطعا روابط ایران و روسیه مستحکم است و این سخنان و رفت و آمدها نمی‌تواند اثری بر روابط ما با روسیه داشته باشد و در دو پایتخت درایت بالاتر از آن است که افراد نادانی در رژیم اشغالگر قدس بر این روابط تاثیرگذار باشند.

*رژیم اشغالگر قدس توان و جرأت هیچگونه اقدامی علیه ایران را ندارد

قاسمی گفت: رژیم اشغالگر قدس به دلایل مشکلات عمیق و ذاتی خود توان و جرأت برای هیچگونه اقدامی علیه ایران را نمی‌تواند داشته باشد و در گذشته هم تجربه کرده و با شکست‌های پی در پی مواجه شده است. من بحث تنش و جنگ را رد می‌کنم و رژیم اشغالگر قدس در چنین حد و توانی نیست.

* اراده بالای آنکارا و تهران برای گسترش همکاری‌ها

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرگزاری ترکیه درباره مناسبات ایران و ترکیه و اظهارات اردوغان مبنی بر آمادگی ترکیه برای همکاری با ایران در قالب اینستکس و اینکه دو ماه دیگر معافیت‌های نفتی آمریکا برای ترکیه پایان می‌یابد، دو کشور چه راهکاری را برای همکاری اقتصادی مدنظر دارند؟ گفت: اراده آنکارا و تهران برای گسترش همکاری‌ها اراده بالایی است. در گذشته همکاری‌های خوبی بین دو کشور وجود داشته و تصور می‌کنم در زمینه‌های ممکن در حد بهتری ادامه خواهد یافت.

قاسمی گفت: بسیاری از کشورها به ما اعلام کرده‌اند در صورتی که ساز و کار اروپایی (اینستکس) بتواند به مرحله اجرا گذاشته شود و کار خود را رسما در عمل آغاز کند علاقه‌مند هستند که از این ساز و کار در بخش‌هایی از همکاری‌ خود با ایران استفاده کنند. بنا به دلایلی که در جریان هستید از نام بردن این کشورها باید اجتناب کنم.

این دیپلمات ارشد بیان کرد: ما تماس‌های زیادی با دولت ترکیه درباره چگونگی همکاری‌ها داشتیم و درباره راهکارهایی که برای همکاری‌های آتی وجود دارد، صحبت‌های لازم انجام شده است. دو کشور همسایه هستیم و اراده را در دو کشور برای همکاری‌ها می‌بینیم. همکاری‌ها ادامه می‌یابد، ولی سازوکار و مکانیسم‌های دوجانبه‌ای که بین دو کشور برای برخی از همکاری‌ها طراحی شده نیازی به تشریح در شرایط کنونی ندارد ولی مطمئن هستم که این روابط به خوبی و در حد لازم گسترش پیدا خواهد کرد و ما این روابط را با اکثر کشورهای همسایه خود طراحی کرده و داریم و با کشورهای حوزه آسیا، برخی کشورهای اروپایی سازوکارهای خاص را جدا از سازوکار اروپایی به صورت دوجانبه برای همکاری‌هایمان داریم.