به گزارش مشرق، رسانههای غربی از شب گذشته هیاهوی جدیدی را در راستای تشدید جنگ روانی آمریکا علیه ایران به راه انداختهاند و در همین رابطه آسوشیتدپرس و روزنامه واشنگتن پست میگویند دولت «دونالد ترامپ» قصد دارد به پنج کشور خریدار نفت ایران بگوید معافیتهای در نظر گرفته شده برای آنها، تمدید نخواهد شد.
آسوشیتدپرس به نقل از مقامهایی که نامی از آنها نبرده گزارش داده، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، قرار است امروز دوشنبه پایان معافیتهای نفتی را اعلام کند.
معافیتهای نفتی روز دوم ماه مه (حدود دو هفته دیگر) به پایان میرسند.
گزارش فعلی واشنگتن پست و خبرگزاری اسوشیتدپرس بر خلاف گزارشهای پیشین است که حاکی از قصد آمریکا برای در نظر گرفتن معافیتهایی برای چین، هند، ترکیه و احتمالاً کره جنوبی تا شش ماه دیگر، و همزمان کاهش صادرات نفت ایران به حدود ۶۵۰ تا ۸۵۰ هزار بشکه در روز بودند.
اسوشیتدپرس میگوید هنوز مشخص نیست به کشورهای خریدار نفت ایران فرصتی برای کاهش واردات داده میشود یا به آنها اعلام خواهد شد از روز سوم ماه مه، در صورت خرید نفت ایران، فوراً هدف تحریم قرار خواهند گرفت.
تشدید جنگ روانی
موضوع تحریم ایران مسئلهای جدیدی نیست اما اینکه چرا اغلب رسانههای غربی با آب و تاب فراوان در این رابطه مطلب مینویسند خود جای بحث دارد. به نظر میرسد که هیاهوی رسانههای غربی درباره تمدید نشدن معافیت از تحریمهای ایران، بیشتر در فاز جنگ روانی و تلاش برای تحریک مردم علیه مقامات صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید:
هند: خرید نفت از ایران نباید قطع شود
معنی عدم تمدید معافیت نفتی ایران چیست؟
واکنش چین به احتمال تمدید نشدن تعلیق تحریم ایران
آمریکا در سال گذشته، پس از بازگرداندن تحریمها علیه تهران، به هشت کشور برای مدت شش ماه معافیت داد تا خرید نفت ایران را به طور محدود ادامه دهند. این کشورها چین، ترکیه، هند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، ایتالیا و یونان بودند، اما تایوان، ایتالیا و یونان به رغم داشتن معافیت، نفتی نخریدند.
پیشتر، در همین رابطه رویترز گزارش داده بود که ژاپن در ماه جاری هیچ سفارش خرید نفت به ایران نداده و پالایشگاههای هند نیز آماده میشوند تا سفارش خرید نفت ایران را متوقف کنند. خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش داده بود حداقل پنج پالایشگاه آسیایی سفارش جدیدی برای خرید نفت ایران ندادهاند.
روزنامه واشنگتن پست نیز در اجرای این پروژه به عنوان اولین رسانهای که نخستین گزارش در مورد تمدید نشدن معافیتها را منتشر کرده، به نقل از یک مقام وزارت خارجه آمریکا میگوید «هدف از این سیاست این است که بهای اقدامات مخرب ایران را افزایش دهیم و بهشکل قویتری به تهدیدهای گوناگون حکومت [ایران] برای صلح و امنیت، بپردازیم».
واشنگتن پست با اشاره به گزارشها و تحلیلهای مربوط به صادرات نفت ایران میگوید این صادرات، احتمالاً بهدلیل اینکه تهران آماده پیامدهای تحریمها میشود، در اوایل سال ۲۰۱۹ افزایش یافت؛ اما در ماه مارس، احتمالاً چون خریدارها آماده جایگزین کردن نفت ایران میشوند، کاهش یافت.
اسوشیتدپرس میگوید تصمیم نهایی برای توقف معافیتهای نفتی روز جمعه توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، گرفته شدهاست.
مقابله با اقدام آمریکا
در این میان گزارش شده برخی کشورها از جمله ترکیه در حال بررسی ایجاد یک سازوکار جدید تجاری با ایران هستند که مشابه با سیستم «اینستکس» اروپایی عمل کند. «اینستکس» کوتاهشده عبارتی انگلیسی به معنی «ابزار حمایت از مبادلات تجاری»، نام نهاد تازهای است که آلمان، فرانسه و بریتانیا برای کاهش اثر تحریمهای آمریکا علیه ایران راهاندازی کردهاند. با این حال هنوز مشخص نیست این سازوکار تا چه اندازه کارایی خواهد داشت.
معافیت از تحریم سپاه
اما در میان این هیاهو رویترز در گزارشی اختصاصی مینویسد: ایالات متحده معافیتهایی برای مقامهای دولتی، شرکتها و سازمانهای غیردولتی خارجی، در ارتباط با سپاه پاسداران، در نظر گرفتهاست.
این رسانه غربی به نقل از سه مقام فعلی و پیشین دولت آمریکا، گزارش داده است: معافیتهایی که واشنگتن در نظر گرفته سبب میشود تا مقامها، شرکتها و سازمانهای فرا دولتی خارجی طرف حساب با سپاه، خود به خود مشمول تحریمها نشوند.
به گزارش رویترز، این معافیتها را «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، در نظر گرفته و بنا بر توضیحات یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخ به رویترز، معافیتها به این معنی است که مقامهای رسمی از کشورهایی مانند عراق، که ممکن است رابطهای با سپاه داشته باشند، لزوماً از دریافت روادید ورود به آمریکا محروم نمیشوند.
نفت، سپاه و تحریک مردم
همانطور که اشاره شد یکی از اهداف هیاهوی رسانهای غرب در مورد معافیت از تحریمهای ایران، پیشبرد جنگ روانی و تحریک مردم علیه حاکمیت است. اینکه چرا درست در همان روزی که خبر تمدید نشدن معافیتهای تحریمهای نفتی ایران منتشر شده خبر معافیت طرفهای خارجی طرف قرارداد سپاه از تحریمهای آمریکا، نیز منتشر میشود نیز در همین راستا قابل تحلیل است.
در همین رابطه در هفته گذشته «جینا هاسپل» مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، از اختصاص منابع بیشتر در امور مرتبط با ایران و روسیه خبر داد.
مدیر سیآیای در سخنرانی خود در دانشگاه آبرن در ایالت آلاباما گفته است، طی سال گذشته، تیم رهبری ما گامهایی در راستای بهبود توانایی سیآیای برای مقابله با چالشهای پیش رو برداشت و تلاشهای ما در حال نتیجه دادن است.
جینا هاسپل تصریح کرد که زمان، پول و خلاقیت بیشتری صرف مقابله با سرسختترین دشمنان آمریکا شده است.
به گزارش مهر، استراتژی مدنظر این طرح آن است که دولت ترامپ از طریق تمرکز بر ایجاد شکاف عمیق بین مردم ایران با حاکمیت، فعالانه در زمینه کمک به براندازی نظام فعالیت کند.