به گزارش مشرق؛ بی بی سی نوشت: روز سهشنبه، ١٠ اردیبهشت (٣٠ آوریل)، امپراتور ژاپن با حضور در معبد آیین شینتو در کاخ سلطنتی در توکیو، پایتخت، و اجرای مناسک ویژه، مراسم کنارهگیری از مقام امپراتوری را آغاز کرد. با پایان دوره امپراتوری آکیهیتو، ناروهیتو، ولیعهد، به این مقام خواهد رسید.
مراسم کنارهگیری با حضور شینزو آبه نخست وزیر، میچیکو همسر امپراتور، ناروهیتو ولیعهد و همسرش و روسای مجالس پارلمان و قضات دادگاه عالی برگزار میشود و در پایان آن، نخست وزیر رسماً کنارهگیری امپراتور آکیهیتو را اعلام خواهد کرد. در این مراسم، درباریان مهر سلطنتی را همراه با دو قلم از "سه گنجینه مقدس" شامل یک شمشیر و یک قطعه جواهر را به معبد منتقل کردند. این اشیاء، همراه با یک آینه نماد سلطنت محسوب میشوند.
آکیهیتو، ٨٥ ساله، اولین امپراتور ژاپن در دویست سال اخیر است که از سلطنت کنارهگیری میکند. سایر امپراتوران تا زمان مرگ مقام خود را حفظ کردند.
آکیهیتو در سال ١٩٩٠ و در پی درگذشت امپراتور هیروهیتو به سلطنت رسید. او در سال ٢٠١٦ تلویحاً نسبت به استعفای از سلطنت ابراز تمایل کرد. گفته شده است که او در سالهای اخیر به خاطر ابتلا به بیماریهای مختلف تحت درمان بوده است. در پی اعلام تمایل امپراتور به کنارهگیری، دولت لایحه مربوط به مجوز این اقدام را به تصویب پارلمان رساند و زمینه قانونی برای اجرای خواست امپراتور را فراهم آورد.
امپراتور ژاپن علاوه بر موقعیتی که طبق قانون اساسی در ساختار سیاسی آن کشور داراست، وظایف متعددی را هم در آیین شینتو، مذهب سنتی مردم ژاپن، ایفا میکند. مراسم روز سهشنبه در معبد کاخ سلطنتی به منظور اعلام رسمی قصد امپراتور به کنارهگیری در برابر مقدسان شیتنو و ارواح امپراتوران سابق ژاپن برگزار شد.
طبق تاریخ رسمی ژاپن، آکیهیتو یکصد و بیست و پنجمین امپراتور این کشور است. برای دوره امپراتوری هر یک از امپراتوران ژاپن نامی خاص انتخاب میشود و دوره سلطنت آکیهیتو "عصر هیسهآیی" نام دارد که به معنی "دستیابی به صلح" است. برای دوره امپراتور بعدی عنوان "عصر ریوا" انتخاب شده که به معنی "همسازی دلنشین" است. این عناوین با تشریفات خاص و پس از مشورت با کارشناسان تاریخ و ادبیات ژاپن برگزیده و به نخست وزیر پیشنهاد میشود.
هزاران نفر ار مردم ژاپن و بازدیدکنندگان از این کشور در میان تدابیر امنیتی شدید برای مشاهده مراسم روز سهشنبه در برابر کاخ سلطنتی ازدحام کرده بودند.
نماد تاریخ و وحدت ملی
مورخان ژاپنی معتقدند که امپراتوری این کشور حدود دو هزار و پانصد سال پیش پایهگذاری شد و امپراتوران فرمانروایی بر مردم این کشور را در دست گرفتند. در قرون وسطی، ژاپن گرفتار رقابت خونین فئودالها و جنگ سالارانی بود که هرکدام برای مدتی قدرت واقعی را در دست میگرفتند. در این دوران، امپراتور صرفاً مقامی اسمی و عملاً تابع جنگ سالاری بود که در هر زمان قدرت را در دست داشت.
در اواسط قرن نوزدهم، امپراتور میجی اعلام کرد که امپراتور از مسئولیتی مقدس برای اعمال حکومت بر مردم ژاپن برخوردار است و باید این مسئولیت را به انجام برساند. در آن زمان گفته شد که قدرت واقعی به امپراتور تعلق دارد و این موقعیت باید احیا شود.
با تسلط بر فئودالها و جنگ سالاران و تمرکز قدرت در دست خود، امپراتور میجی عملاً نوعی دیکتاتوری سلطنتی را ایجاد کرد و طی چند دهه بعد، امپراتوران ژاپن از این موقعیت برای ایجاد و تقویت وحدت ملی و روحیه ملیگرایی در میان مردم ژاپن، آشنا کردن آنان با تمدن غرب و ورود فناوری غربی استفاده کردند. با آغاز قرن بیستم، ژاپن نخست به یک قدرت منطقهای و سپس یک قدرت نظامی و اقتصادی جهانی تبدیل شد.
در سالهای قبل از جنگ دوم جهانی، دولت ژاپن با اتکای به قدرت نظامی خود به تصرف کشورهای دیگر منطقه روی آورد و برای حفظ و توسعه مستعمرات خود وارد جنگ شد.
با وجود شکست ژاپن در جنگ دوم جهانی، این کشور در دوره بعد از جنگ با تصویب قانون اساسی و تبدیل نظام سیاسی به سلطنت مشروطه، دموکراسی در این کشور مستقر شد. از نظر اقتصادی نیز ژاپن در سالهای بعد از جنگ به پیشرفتهای چشمگیری دست یافته و در حال حاضر از لحاظ اقتصادی و تکنولوژی، یکی از قدرت های بزرگ جهان محسوب میشود.
امپراتور آکیهیتو اولین فرمانروای ژاپن است که زمامداری خود را پس از جنگ دوم و به عنوان یک پادشاه مشروطه آغاز کرده است. او در دوره ولیعهدی با میچیکو، که دختری از خانوادههای عادی ژاپنی بود، ازدواج کرد که نوعی سنت شکنی محسوب میشد. این دو در کنار حفظ سنتهای کهن ژاپن، گامهایی را هم در نوینسازی نهاد سلطنت برداشتند که از آن جمله حضور بیشتر در اجتماعات مردم و آمیزش با مردم عادی و سفر به خارج و پذیرایی از سران کشورهای دیگر به عنوان نماینده مردم ژاپن بوده است.
رفتار زوج سلطنتی در مواردی با ناخرسندی سنتگرایان ژاپنی مواجه شده بود که چنین رفتاری را با آداب کهن مربوط به امپراتور منطبق نمیدانند.
او در سخنانی ضمن تاکید بر وظیفه امپراتور در حفظ سنتهای ریشهدار این کشور، گفته بود که اطمینان دارد امپراتوران بعدی همزمان خواهند کوشید با تحولات جامعه این کشور همراه باشند.