سرویس جهان شرق- «فعالیتهایی که ثبات منطقه را تهدید کرده و به مردم ایران صدمه میزند». این عنوان کلی است که دولت ایالات متحده به عنوان توجیه هر اقدامی علیه ایران به کار میبرد، حتی اگر مجبور باشد آشکارا حق مسلم ملت ایران را نقض کند.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه جدیدی به تاریخ ۳ مه ۲۰۱۹ میلادی اعلام کرد از ۴ مه، هیچگونه همکاری با ایران را در زمینه خارج کردن اورانیوم غنیشده، فرآوری پلوتونیوم، ذخیره آب سنگین و حتی غنیسازی اورانیوم برنخواهد تابید و «ممکن است» هر یک از اقدامات از این پس مشمول تحریم شود.
در این بیانیه که مورگان اورتگاس سخنگوی جدید مایک پمپئو آن را منتشر کرد، اعلام شده به نظر واشنگتن ایران از روز ۴ مه حق ندارد هیچ گونه فعالیت حساس در ارتباط با اشاعه هستهای را انجام دهد، از جمله چند مورد که بر حق مسلم ایران در ارتباط با غنیسازی در توافق برجام گنجانده شده بود.
ایران تعهد داد که نگرانی را رفع کند تا تحریمها برداشته شود، حالا هم تحریمها برگشته و هم نگرانی!
در واقع در همان زمانی که اروپاییان و آژانس انرژی اتمی بر برنامه هستهای ایران و پایبندی تهران به تعهدات برجامیاش نظارت کامل دارند و ایران را محدودتر از یک کشور عادی نگه داشتهاند، ایالات متحده ایران را به دلیل نقض قواعد اشاعه هستهای متهم کرده و تحریم میکند!
در این بیانیه به صراحت آمده است «ایران باید همه فعالیتهای حساس از نظر اشاعه هستهای را متوقف کند، از جمله غنیسازی اورانیوم، و ما نمیپذیریم اقداماتی در حمایت از تداومِ غنیسازی به صورت کنونی انجام شود»! با این حال در ادامه بیانیه با لحنی منافقانه آمده است واشینگتن تنها قصد دارد «خطر اشاعه را بکاهد، توانمندی ایران را برای کوتاهکردنِ زمانِ دستیابی به سلاح هستهای مهار کند» و «رژیم» را از «بازسازی سایتها با اهداف حساس از نظر اشاعه هستهای» باز دارد زیرا به نظر او برنامه هستهای ایران «اهداف سابقاً نظامی» را دنبال میکرده که «جزئیات کامل» آن به اطلاع آژانس نرسیده است.
این بخش از بیانیه جدید وزارت خارجه آمریکا تأکید مجددی است بر اینکه رفع نگرانی آمریکا در صورت امضای برجام، یک خواب واهی بوده است و آمریکا نه تنها در زمینههای غیرهستهای مانند برنامه موشکی همچنان نگرانی خود را اعلام میکند، بلکه از همین برنامه هستهای محدودشده نیز نگران است! گویی هیچ اهمیتی برای آنچه از ایران گرفته شده و دستاوردهایی که محدود شده، قائل نیستند.
آیا پیش از این نیز صنعت هستهای ما در تحریم بود؟
بله. از جمله در نوامبر ۲۰۱۸ میلادی که ایالات متحده محدودیتهایی را در زمینه همکاری با ایران در زمینه بازطراحی سازمان انرژی اتمی وضع کرد؛ هر چند برخی همکاریهای برجامی را از آن استثنا شده بود. در مارس ۲۰۱۹ میلادی نیز ۳۱ شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی را که پیش از برجام در برنامه هستهای مشارکت داشتند، یا در ساخت تسلیحات اصطلاحاً کشتار جمعی نقش داشتند یا زیر نظر یکی از مدیران که در برنامه هستهای گذشته نقش داشته است، فعالیت میکنند را مشمول تحریم خود قرار داد.
حالا با بیانیه جدید، عملاً برخی از مهمترین همکاریهایی که بر اساس برجام و توسط شرکای ایران صورت میگرفت را از استثنا خارج کرده، تهدید تحریمی جدیدی را علیه طرفهای برجامیِ ایران اعلام کرده است تا به زعم خود قدم به قدم ایران را به عنوان یک تهدید جهانی که در حال تولید تسلیحات کشتار جمعی و هستهای است به جهانیان معرفی کند. این همه در حالی است که تمام برنامه محدود هستهای ایران در مقابل دوربینهای خارجی انجام میشود! ظاهراً سنگ پای واشینگتن از رو نمیرود.
منابع
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2019/05/291482.htm
https://www.rt.com/usa/458327-sanctions-nuclear-iran-uran