عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: ما باید خیلی زودتر از خام‌فروشی فاصله میگرفتیم و به سمت تولید مشتقات نفتی با ارزش افزوده بالاتر حرکت میکردیم.

به گزارش مشرق، کارشناسان معتقدند که راهکار اساسی بی‌اثرکردن تحریم‌های نفتی آمریکا، تغییر زمین بازی از خام‌فروشی به سمت فرآورده‌فروشی است. در این راستا کمیسیون انرژی مجلس در پاییز ۱۳۹۷ طرحی را با عنوان «احداث پتروپالایشگاهها با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و روش تنفس خوراک» پیشنهاد داده است که در صحن علنی مجلس بررسی وتصویب شد.

بیشتر بخوانید

سود ۲ برابری پتروپالایشگاه‌ها +جدول

نمایندگان در نشست علنی یکشنبه ۲ تیرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایه گذاری مردمی با کلیات آن با ۱۳۶ رأی موافق، ۳۲ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۲ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

مجلس شورای اسلامی قبل‌تر نیز با تصویب طرح‌هایی همچون عرضه نفت در بورس انرژی و استفاده از بخش خصوصی در صادرات نفت اقداماتی اساسی برای مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا انجام داده بود و با تصویب طرح افزایش ظرفیت پتروپالایشی وظیفه خود در این حوزه را کامل کرد. به طور کلی مجلس شورای اسلامی بر خلاف دولت اقدامات قابل قبولی برای دور زدن تحریم‌های نفتی داشته ولی لازم است در مسیر اجرای این راهکارهای ضدتحریمی نظارت کافی داشته باشد تا دولت زمبن بازی را خالی نکند.

در این راستا عزت‌الله یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت گذر از خام‌فروشی نفت گفت: از سال‌های قبل قرار بود برای ساخت صنایع پالایشی کشور اقداماتی صورت گیرد. حتی در سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری نیز به این موضوع اشاره شده بود. ما باید خیلی زودتر از خام‌فروشی فاصله میگرفتیم و به سمت تولید مشتقات نفتی با ارزش افزوده بالاتر حرکت میکردیم تا بتوانیم آنها را به راحتی صادر کنیم.

وی ادامه داد: متاسفانه این اقدام صورت نگرفت ولی به هر حال هر موقع جلوی ضرر را بگیرید منفعت است. ساخت پتروپالایشگاه یک مقدار سخت است و نیاز به امکانات خارجی دارد ولی دانش داخلی آن موجود است. به هر حال ما چاره‌ای جز توسعه صنایع پتروپالایشی و تبدیل نفت خام به فرآورده‌های نفتی نداریم و باید به این سمت حرکت کنیم.

احداث پتروپالایشگاه اشتغال فراوانی ایجاد می‌شود

یوسفیان ملا همچنین گفت: دولت میتواند با ایجاد مشوق‌های اقتصادی، مردم را به سرمایه‌گذاری در ساخت پتروپالایشگاه تشویق کند مثلاً برای یک سال تنفس خوراک بدهد و با این کار میشود نقدینگی را به بازارهای درست هدایت کرد ولی این کار به این آسانی هم نیست و باید حساب شده عمل کرد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان تاکید کرد: با احداث پتروپالایشگاه اشتغال فراوانی ایجاد می‌شود و ما میتوانیم تمام فرآورده‌هایی که الان وارد میکنیم را خودمان تولید کنیم. با این کار علاوه بر اینکه ارزی صرف واردات فرآورده نمیکنیم بلکه میتوانیم فرآورده صادر کنیم و ارزآوری داشته باشیم.

ساخت واحدهای پتروپالایشی علاوه بر دور زدن تحریم‌های نفتی، باعث ایجاد ارزش افزوده و اشتغال شده و برای سهامداران آن سود سرشاری را به همراه خواهد داشت. در حال حاضر بسیاری از کشورهای دنیا مانند سنگاپور که فاقد منابع نفت و گاز بوده با سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع پتروپالایشی و توسعه این واحدها سرمایه‌ی بسیاری را برای کشور خود به ارمغان آورده‌اند در نتیجه ضرورت توسعه صنایع پتروپالایشی در داخل کشور با توجه به فضای تحریمی بیش از گذشته است.