کد خبر 996162
تاریخ انتشار: ۴ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۵

از روزی که آزمایش تسلیحات هسته‌ای در ١٦ جولای ١٩٤٥ آغاز شد، تقریبا ٢٠٠٠ آزمایش هسته‌ای در سرتاسر دنیا انجام شد.

به گزارش مشرق، داشتن سلاح‌های هسته‌ای با اینکه به‌ عنوان معیار پیشرفت علمی یا توان نظامی مورد توجه قرار می‌گیرد، اما طی سالیان کمتر کسی به اثرات مخرب آزمایش این سلاح‌ها در طبیعت داشته است. آزمایش‌هایی که شاید خارج از جو زمین یا زیر آب انجام می‌شوند، اما به هر حال تاثیر مخرب خود را می‌گذارند.

بیشتر بخوانید

درس‌های مذاکرات کره شمالی با آمریکا برای ایران

ضرورت اعمال فشار برای پیوستن اسراییل به NPT

این آزمایش‌ها موجب آلودگی بسیاری از مردم در مجاورت این مناطق و حتی بدون آگاهی از این انفجارها شده است که خود ضایعه‌ای وخیم برجا می‌گذارد.

خلع سلاح هسته‌ای؟

مجمع جهانی با اعتقاد به این‌که خلع سلاح هسته‌ای و از بین‌بردن کامل سلاح‌های هسته ‌ای تنها تضمین مطلق علیه استفاده یا تهدید سلاح‌ های هسته‌ای است»، ٢٦ سپتامبر را به‌ عنوان «روز جهانی حذف کامل سلاح‌های هسته‌ای» انتخاب کرد.

به منظور ترویج هدف نابودی کامل سلاح‌های هسته‌ای تلاش‌های بین‌المللی متحدی برای این کار اختصاص داده شده است. نخستین پیشنهاد در اکتبر ٢٠١٣، قطعنامه (A . RES .٦٨.٣٢) به دنبال پیگیری نشست‌های سطح بالا در مورد خلع سلاح هسته‌ای در تاریخ ٢٦ سپتامبر ٢٠١٣ در مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد. روز جهانی حذف کامل سلاح‌های هسته‌ای برای نخستین‌بار در سپتامبر ٢٠١٤ مورد بررسی قرار گرفت. روز جهانی مبارزه با آزمایش‌های هسته‌ای همراه با سایر رویدادها و اقدامات، ‌زیست جهانی را با چشم‌اندازهای خوشبینانه‌تر برای جهانی بدون سلاح‌های هسته‌ای می‌پروراند.

سازمان ملل متحد امیدوار است که یک روز تمام سلاح‌های هسته ‌ای از دنیا حذف خواهند شد. تا آن زمان، ما برای ترویج صلح و امنیت در سراسر جهان تلاش می‌کنیم و به روز جهانی مبارزه با آزمایش‌های هسته‌ای احترام می‌گذاریم.
 

پایان آزمایش‌های هسته‌ای

تاریخ آزمایش سلاح‌های هسته‌ای صبح روز ١٦ جولای ١٩٤٥ در آزمایشگاه بیابانی در آلاموگوردو - نیومکزیکو، هنگامی که ایالات متحده اولین بمب اتمی خود را منفجر کرد، آغاز شد. این تست نقطه اوج سال‌های تحقیق علمی تحت عنوان «پروژه منهتن» بود.

در پنج دهه بین این روز سرنوشت‌ساز در ‌سال ١٩٤٥ و باز شدن امضای قرارداد جامع هسته‌ای (CTBT) در ‌سال ١٩٩٦، بیش از ٢٠٠٠ آزمایش هسته‌ای در سراسر جهان انجام گرفت.

ایالات متحده آمریکا بین سال‌های ١٩٤٥ تا ١٩٩٢، ١٠٣٢ آزمایش انجام داد.

اتحاد جماهیر شوروی از ‌سال ١٩٤٩ تا ١٩٩٠، ٧١٥ آزمایش انجام داد.

بریتانیا در سال‌های ١٩٥٢ تا ١٩٩١، ٤٥ آزمایش انجام داد.

فرانسه طی سال‌های ١٩٦٠ تا ١٩٩٦، ٢١٠ آزمایش انجام داد.

چین طی سال‌های ١٩٦٤ تا ١٩٩٦، ٤٥ آزمایش انجام داد.

در پنج دهه بین سال‌های ١٩٤٥ و ١٩٩٦ بیش از ٢٠٠٠ آزمایش هسته‌ای در سراسر جهان انجام گرفت.

پس از پیمان جامع منع سلاح هسته‌ای برای امضا در سپتامبر ١٩٩٦، ١٠ آزمایش هسته‌ای انجام شده است

هند در ‌سال ١٩٩٨ دو آزمایش انجام داد (هند نیز در ‌سال ١٩٧٤ یک انفجار هسته‌ای صلح‌آمیز انجام داد).

پاکستان دو آزمایش را در ‌سال ١٩٩٨ انجام داد.

جمهوری دموکراتیک خلق کره در سال‌های ٢٠٠٦، ٢٠٠٩، ٢٠١٣ و ٢٠١٦ آزمایش‌های هسته‌ای انجام داد.

زیر پا گذاشتن مهلت قانونی

البته حدود ٩ آزمایش هسته‌ای بین سال‌های ١٩٩٨ تا ٢٠١٦ انجام شد: دو آزمایش در کشور هند و دو آزمایش در پاکستان در ‌سال ١٩٩٨، پنج آزمایش در جمهوری دموکراتیک خلق کره در سال‌های ٢٠٠٦، ٢٠٠٩، ٢٠١٣ و دو آزمایش در ‌سال ٢٠١٦، که قانون منع استفاده از سلاح هسته‌ای را نقض کرد. دو کشور هند و پاکستان بلافاصله اعلامیه‌های یک جانبه‌ای را برای آزمایشات هسته‌ای اعلام کردند و همچنین بیان کرده‌اند که از سال ١٩٩٨ آزمایشات اتمی نداشته اند. تست هسته‌ای اعلام شده توسط حزب کمونیست کره‌شمالی در تاریخ ٩ اکتبر ٢٠٠٦، یک قطعنامه هشتاد و یک ساله را لغو کرد و در برابر پیمان جامع هسته‌ای با کنوانسیون ‌های هسته ‌ای قرار می‌گرفت. چهار آزمایش دیگر در ‌سال ٢٠٠٩، ٢٠١٣ و ژانویه و سپتامبر ٢٠١٦ به وقوع پیوست. این آزمایش‌ها با بیان نگرانی‌های جهانی نسبت به همدردی جهانی همراه شد. شورای امنیت سازمان ملل به شدت آنها را به‌عنوان تهدیدی روشن برای صلح و امنیت بین‌المللی محکوم کرد.

همچنین روسیه دارای بیشترین تسلیحات هسته‌ای در جهان (۴۳۰۰سلاح) و آمریکا با داشتن ۴۰۰۰ سلاح دومین دارنده تسلیحات هسته‌ای است. از حدود ۱۵۰۰۰ سلاح هسته‌ای ۹۴۰۰ عدد آن کاربرد ارتشی دارند. بقیه سلاحها از رده خارج شده‌اند و در حال نابود شدن هستند. تقریباً ۴۰۰۰ سلاح اتمی آماده کار موجود است که ۱۸۰۰ عدد از آن‌ها قابل استفاده فوری هستند

منبع: مهر