به گزارش مشرق، از خرداد ماه سال ۹۵ و همزمان با آغاز به کار مجلس دهم، فراکسیون زنان مجلس نیز با ۱۷ تن از نمایندگان زن منتخب مردم فعالیت خود را آغاز کرد. در طول ۳ سال گذشته نیز اعضای این فراکسیون موضوعات مختلفی را در حوزه زنان و دختران مطرح و پیگیری کردند.
موضوعاتی که برخی از آن ها نتیجه نهایی رسید و موجب بهبود حال و روز وضعیت زنان شد و برخی دیگر نیز با به همراه داشتن مخالفان فراوان و به پا کردن جنجال های بی شمار، در نهایت با درهای بسته مجلس روبرو شد.
پرونده دوره دهم مجلس سرتاسر از فراز و نشیب های جلسات علنی خانه ملت و مصوباتی که گاه دست گیر مردم و گاه مانع راه ملت شدند، پر است.
بیشتر بخوانید:
حال که نمایندگان دهمین دوره از مجلس شورای اسلامی آخرین نفس های حضور خود در ساختمان میدان بهارستان را سپری می کنند، می توان عملکرد آن ها را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود از میان تمام لوایحی که در طول ۳ سال گذشته در میان پیچ و خم مجلس رفت و آمد کرد، کدام یک به نتیجه رسید و توانست گره ای از مشکلات مردم باز کند و کدام یک از دایره توجه نمایندگان خارج شد.
سلحشوری: حواشی فراکسیون زنان بیش از اقدامات اصلی رسانه ای شده است
در همین خصوص پروانه سلحشوری عضو فراکسیون زنان مجلس با توضیح در خصوص عملکرد این فراکسیون در دوره دهم مجلس گفت: فراکسیون زنان در طول ۳ سال گذشته اقدامات بسیاری را در حوزه زنان و خانواده انجام داده اما اغلب این امور کم تر به چشم آمده و بیشتر برخی حواشی فراکسیون رسانه ای شده است.
وی برخی از اقدامات فراکسیون زنان را برشمرد و توضیح داد: موضوع عدالت جنسیتی که ابتدا در کمیسیون فرهنگی و سپس در فراکسیون زنان مطرح و در ماده ۱۰۱ قانون برنامه ششم توسعه آورده شد، امری بسیار مهم بود چراکه در حال حاضر بسیاری از اموری که در حوزه زنان انجام می شود، ناشی از مطرح شدن عدالت جنسیتی است.
پیگیری فراکسیون زنان برای افزایش اعتبار قانون بیمه زنان خانه دار
وی به اجرای بیمه زنان خانه دار اشاره کرد و بیان کرد: یکی از مهم ترین مصوبات فراکسیون زنان بیمه زنان خانه دار، زنان سرپرست خانوار و دارای بیش از ۳ فرزند بود و مشکل بسیاری از بانوان کشور را حل کرد. در واقع فراکسیون زنان تلاش بسیار زیادی برای پیگیری این موضوع و جای دادن آن میان اولویت های کلان کشور کرد. سال ۹۶ توانستیم برای اجرای این قانون ۲۲۰ میلیارد و سال ۹۷، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در بودجه کشور تعیین کنیم. هرچند این طرح همچون بسیاری از طرح های دیگر در مجلس های گذشته مطرح شده بود اما عملیاتی نشد و در دوره دهم به نتیجه رسید چراکه روند مجلس متوالی است و طرح ها طی چندین مجلس ادامه پیدا می کند.
عضو فراکسیون زنان مجلس در پاسخ به این سوال که با توجه به ضعف های اجرای قانون بیمه زنان سرپرست خانوار، فراکسیون چه میزان این موضوع را پیگیری کرده است، عنوان کرد: اعضای فراکسیون پیگیری زیادی بر موضوع افزایش بودجه تخصیص یافته به این قانون انجام دادند چراکه دولت در ابتدا حدود ۱۴ یا ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای این موضوع در نظر گرفته بود، اگر در حال حاضر خلایی در اجرای این قانون وجود دارد مربوط به مشکلات تامین منابع است.
اقدامات فراکسیون زنان در طول ۳ سال گذشته
سلحشوری دیگر اقدامات انجام شده توسط این کمیسیون را برشمرد و تصریح کرد: مطرح کردن مواردی همچون نازایی زنان، مشاوره های حین ازدواج، توجه به توانمندسازی زنان، در نظر گرفتن ۲۷ درصد از مالیات بر ارزش افزوده و عوارض سیگار برای ورزش بانوان و کار کردن بر روی مجازات قانون اسیدپاشی تنها تعدادی از اقدامات فراکسیون زنان بوده است.
نماینده دور دهم مجلس به لایحه تامین امنیت زنان اشاره کرد و ابراز داشت: این لایحه یکی از اقدامات بسیار مهم فراکسیون زنان است و تلاش های زیادی برای به سرانجام رسیدن آن شد. خوشبختانه این لایحه به تازگی نیز از سوی قوه قضاییه تایید شده و اجرای آن برای جامعه زنان بسیار موثر خواهد بود.
عضو فراکسیون زنان: برخی تنها دغدغه فراکسیون را کاهش سن ازدواج می دانند
وی درباره کاهش سن ازدواج نیز عنوان کرد: فراکسیون زنان همواره به شدت به دنبال کاهش حداقل و میانگین سن ازدواج به منظور کاهش آمار طلاق بوده است چراکه طلاق خود آسیب های اجتماعی بسیاری را به دنبال دارد.
سلحشوری تاکید کرد: برخی می گویند که فراکسیون زنان دغدغه افزایش سن ازدواج جوانان را ندارد و بیشتر به موضوع کودک همسری می پردازد این در حالی است که طلاق و جوانان یکی از دغدغه های اصلی ما است و یکی از دلایل پیگیری کاهش سن ازدواج نیز پیشگیری از طلاق است. بنده به شخصه بارها در مجلس تاکید کرده ام که در کنار تلاش برای کاهش سن ازدواج، به جوانانی که به سن ازدواج رسیده و امکان آن را ندارند نیز رسیدگی کنیم.
نماینده دوره دهم مجلس در پاسخ به این سوال که چرا قانون تسهیل ازدواج که راهی برای کمک به ازدواج جوانان است، از سوی فراکسیون پیگیری نشده است، گفت: ما برای این قانون پیگیری های لازم را انجام داده ایم و یکی از نتایج آن افزایش وام ازدواج به رقم ۳۰ میلیون تومان است اما اجرای برخی مسائل نیازمند آماده بودن شرایط کشور است و متاسفانه برخی شرایط مالی برای اجرای این قانون فراهم نیست.
فراموشی سیاست های کلی خانواده
وی درباره اجرای ناقص قانون مرخصی زایمان، عنوان کرد: در برخی موارد این قانون به درستی اجرا نمی شود اما مجلس نمی تواند بر تمامی ادارات و دستگاه ها نظارت داشته باشد اما اگر هر گزارشی از دستگاه ها مبنی بر عدم اجرای کامل این قانون به ما برسد، قطعا به آن رسیدگی می کنیم.
سلحشوری در پاسخ به این سوال که چرا در این دوره از مجلس، سیاست های کلی خانواده نادیده گرفته شد، بیان کرد: سیاست های کلی خانواده سال ۹۵ از سوی رهبر معظم انقلاب برای رفع مشکلات خانواده ها ابلاغ شد و اجرای آن بسیاری از گره های این حوزه را باز می کند. در زمان ابلاغ آن، بنده چندین بار حتی در نطق سالیانه خود بر روی عملیاتی شدن این سیاست ها تاکید کردم اما متاسفانه به نتیجه نرسید. البته در حوزه خانواده علاوه بر موارد قانونی نیاز به فرهنگ سازی نیز داریم و نمایندگان باید در کنار وضع قانون به این موضوع نیز رسیدگی کنند.
افتخاری: اغلب طرح های فراکسیون زنان در مجالس پیشین مطرح شده بود
با وجود تمامی طرح ها و لوایح رد و بدل شده در فراکسیون زنان، برخی مسائل این حوزه نیز به فراموشی سپرده شده یا کم تر به آن توجه شده است. این موضوعی است که برخی منتقدان یا نمایندگان ادوار پیشین مجلس آن را نقطه ضعف عملکرد این فراکسیون می دانند و معتقدند فراکسیون می توانست موضوعات اولویت دار جامعه را بیش از دیگر موارد پیگیری کند.
در همین خصوص لاله افتخاری نماینده ادوار مجلس در خصوص عملکرد فراکسیون زنان مجلس دهم گفت: اغلب اقداماتی که اعضای فراکسیون زنان در طول ۳ سال گذشته انجام داده اند، مواردی بوده که در مجلس های گذشته مطرح و پیگیری شده اما عمر مجالس قبلی به عملی کردن آن ها نرسیده و دوره دهم فراکسیون زنان طرح های قبلی را به نتیجه رسانده اما طرح اصلی بسیاری از موضوعات مربوط به ادوار پیشین مجلس است.
وی افزود: در این دوره، اعضای فراکسیون در برخی موارد موضع گیری های خوبی داشتند و فعالیت های مطلوبی نیز انجام شد اما به دلیل اینکه اکثر اعضای فراکسیون زنان این دوره سابقه نمایندگی نداشتند، متاسفانه در برخی موارد نیز شاهد موضع گیری های نادرست و ناآگاهانه از سوی بعضی از آن ها بودیم به طوری که گاه حتی مسائلی که دشمن به دنبال آن است نیز مطرح شد.
نماینده ادوار مجلس: حواشی جای پرداختن به مسائل اصلی زنان را گرفت
وی با بیان اینکه برخی از مسائل زنان در این دوره به قدر کافی پیگیری نشد، اظهار داشت: مسائلی همچون بیمه زنان خانه دار هرچند که در این مجلس به مرحله اجرا رسید اما همچنان به درستی اجرا نمی شود و زنان در برخورداری از آن مشکلات بسیاری دارند. انتظار می رفت تا فراکسیون زنان پیگیری بیش تری روی این مسائل و حل معضلات آن می کرد اما متاسفانه شاهد پیگیری جدی این مسئله نبودیم.
وی افزود: طرح تعالی خانواده نیز یکی از مواردی است که انتظار داشتیم فراکسیون تلاش بیشتری برای اجرا یا اصلاح آن انجام دهد و در طول ۳ سال اخیر آن را عملیاتی کند اما به طور کلی برخی مسائل مهم این حوزه در فراکسیون زنان دوره دهم انجام نشد.
افتخاری ابراز داشت: به علاوه طرح مسائلی همچون کودک همسری، خروج بانوان از کشور بدون اذن همسر و غیره مواردی بود که بیش از آن که برای جامعه منفعت داشته باشد، موجب بروز برخی مشکلات شد این در حالی است که بهتر بود به جای این موارد به مشکلات اصلی بانوان همچون اجرای کامل مرخصی زایمان، بیمه زنان خانه دار و سرپرست خانوار، کاهش ساعت کار زنان و تسهیل شرایط ازدواج جوانان رسیدگی بیشتری می شد.
نماینده ادوار مجلس در پاسخ به این سوال که عملکرد فراکسیون زنان در این دوره از مجلس تا چه حد قابل قبول بوده است، خاطرنشان کرد: بسیاری از مسائلی که باید در این دوره پیگیری می شد، انجام نشد و شاهد وجود حواشی زیادی زیادی در مجلس و سطح جامعه بودیم؛ به عقیده بنده عملکرد فراکسیون می توانست بسیار بهتر از وضع کنونی باشد اما متاسفانه اینگونه نبود و چندان قابل قبول نیست.