به گزارش مشرق، «جان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد، اتحادیه اروپا و بریتانیا توانستند در خصوص نحوه اجرای برگزیت به توافق برسند.
یونکر در حساب شخصی توئیتر خود نوشت: «در جایی که اراده وجود داشته باشد، توافق انجام میشود. ما به یکی دست پیدا کردیم! این توافقی منصفانه و متوازن برای اتحادیه اروپا و بریتانیا است و گواهی بر تعهد ما به یافتن راهحل است. پیشنهاد میکنم که شورای اروپا آن را مورد تأیید قرار دهد».
بیشتر بخوانید:
«بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس نیز در حساب توئیتر خود نوشت: «ما به توافق عالی جدیدی دست پیدا کردیم که کنترل [اوضاع] را به دستمان برمیگرداند. حالا پارلمان باید روز شنبه برگزیت را به انجام برساند تا بتوانیم به اولویتهای دیگری مانند هزینههای زندگی، خدمات ملی سلامت، جرایم خشونتبار و محیطزیست بپردازیم».
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان صبح امروز (پنجشنبه) در جمع قانونگذاران پارلمان این کشور گفته بود: «توافق بر سر خروج نظاممند بریتانیا از اتحادیه اروپا محتمل خواهد ماند. میتوانم بگویم که اجازه نمیدهیم تنفر و خشونت دوباره به جزیره ایرلند بازگردد. ما تا ثانیه آخر مذاکره خواهیم کرد».
همچنین سخنگوی ریاست کمیسیون اروپا پیش از حصول توافق در حساب توئیتری خود نوشت: «تماسها میان اتحادیه اروپا و بریتانیا ادامه دارد. همین حالا ژان کلود یونکر و بوریس جانسون تلفنی صحبت کردند. هر ساعت و دقیقه پیش از شروع نشست اتحادیه اروپا [مهم] محسوب میشود. ما خواهان توافق هستیم».
این در حالی است که حزب «اتحادگرای دموکراتیک» ایرلند شمالی، اعلام کرده از این توافق حمایت نخواهد کرد.
«رابرت جنریک» وزیر مسکن دولت انگلیس در واکنش به بیانیه حزب اتحادگرای دموکراتیک گفته بود، توافق برگزیت با وجود مخالفت حزب اتحادگرای دموکراتیک قابل دستیابی است.
جنریک در گفتوگو با رادیو «بیبیسی» گفت: «همانطور که در حال مذاکره با بروکسل درباره این تمهیدات هستیم، بهطور همزمان به کسب آمادگی برای خروج بدون توافق در صورت لزوم، در تاریخ 31 اکتبر ادامه میدهیم».
مردم بریتانیا (انگلیس، ایرلند شمالی، اسکاتلند و ولز) سوم تیر ماه سال ۱۳۹۵ در یک همهپرسی به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند. قرار بود فرآیند خروج تا پیش از ابتدای امسال تکمیل شود، اما ناکامی لندن و بروکسل در توافق در مورد وضعیت رابطه سیاسی و اقتصادی پس از اجرای برگزیت، به تعویق در این فرآیند منجر شد.
«ترزا می» نخستوزیر پیشین انگلیس سه بار توافق دولتش با اتحادیه اروپا درباره برگزیت را به پارلمان انگلیس ارائه کرد اما قانونگذاران هر سه بار این طرح را رد کردند. او سوم خرداد امسال با اعلام شکست تلاشهایش برای حصول توافق با بروکسل برای خروج از اتحادیه اروپا استعفای خود را اعلام کرد و ۱۷ خرداد رسماً از سمت خود کنارهگیری کرد و متعاقبا بوریس جانسون سکان نخستوزیری را برعهده گرفت.
اکنون جانسون باید متن توافقی که در مذاکره با اتحادیه اروپا حاصل شده است، به پارلمان ارائه کند تا مورد رأیگیری قرار گیرد. اگر پارلمان این توافق را رد کند، دولت انگلیس با چالشی جدید روبرو میشود.
در صورتی که انگلیس بدون تصویب توافق از اتحادیه اروپا خارج شود با شوک اقتصادی و سیاسی مواجه خواهد شد. با این حال دولت بارها اعلام کرده است با توافق یا بدون توافق با بروکسل، در تاریخ ۳۱ اکتبر (۹ آبان) کشورش را از اتحادیه اروپا خارج میکند.