سرویس جهان مشرق- در روزهای اخیر برخی رسانهها اخباری را مبنی بر دستیابی نظامیان روسیه به یک موشک پدافندی پیشرفته اسراییلی در خاک سوریه منتشر کردند. این منابع مدعی بودند که یک موشک پدافندی از سامانه David’s Sling ساخت رژیم صهیونیستی در خاک سوریه سقوط کرده اما منفجر نشده و نقریبا سالم به دست روسها رسیده است. اما ریشه این ماجرا و ابعاد واقعی آن چیست؟
حمله موشکی ماه جولای ۲۰۱۸
روز ۲۳ جولای سال ۲۰۱۸ ارتش سوریه که در آن زمان درگیر عملیات بزرگ جنوب این کشور و پاکسازی استانهای درعا و قنیطره بود اقدام به شلیک دو موشک به سمت مواضع تروریستها چسبیده به مناطق جولان اشغالی میکند. برخی منابع موشکهای شلیک شده را از مدل OTR۲۱ توچکا و برخی موشک تشرین که در واقع تولید تحت لیسانس موشک فاتح۱۱۰ کشورمان است ذکر کردند. با توجه به اینکه صهیونیستها در این منطقه لایههای پدافندی متعددی را مستقر کردهاند شلیک موشکها بلافاصله توسط سیستمهای پدافندی اسراییل کشف شده و اقدام برای رهگیری آغاز میشود.
علی رغم اینکه محل اصابت احتمالی موشکهای سوری در خاک سوریه است اما اسراییلیها برای سرنگون کردن این موشکها کاملا مصمم بودند. دو دلیل عمده برای این موضوع قابل تصور است : نخست اینکه تروریستها در این منطقه همواره از حمایت و پشتیبانی ارتش اسراییل برخوردار بوده و علاوه بر ارسال سلاح و تجهیزات و ایجاد کمپ و بیمارستانهای میدانی مجهز، پدافند هوایی این رژیم نیز با ایجاد مزاحمت برای نیروی هوایی سوریه مانع از بمباران مناطق حضور تروریستها میشدند و حتی در ۲ مورد اقدام به سرنگونی یک فروند جنگنده Su۲۴ سوری در سپتامبر ۲۰۱۴ و یک فروند Su۲۲ در جولای ۲۰۱۸ بر فراز بلندیهای جولان توسط سامانه پدافندی پاتریوت خود کردند.
دلیل دوم برای رهگیری موشکهای سوری تست سامانه پدافندی جدید ارتش اسراییل یعنی David Sling یا همان فلاخن داوود بود که مدت کوتاهی از استقرار آن در بلندیهای جولان میگذشت.
ویژگیهای سامانه پدافندی David’s Sling
سامانه پدافندی David’s Sling یا فلاخن داوود ساخت مشترک کمپانی Rafael اسراییل و Raytheon امریکا است که از ماه آوریل ۲۰۱۷ میلادی در ارتش رژیم صهیونیستی عملیاتی شده است. این سامانه پیش از ورود به ساختار پدافندی ارتش اسراییل بیش از ۵ سال تستهای میدانی و آزمایشهای شلیک خود را در خاک ایالات متحده انجام داده و به گفته مدیران شرکت Raytheon کارخانههای در ۳۰ ایالت امریکا در کار ساخت آن سهیم بودهاند. موشک موسوم به Stunner به معنای "گیج کننده" که از این سامانه شلیک میشود بردی حدود ۱۶۰ کیلومتر داشته و از روش برخورد مستقیم یا Hit to Kill برای نابودی اهداف خود استفاده میکند و فاقد مواد منفجره است.
این سامانه مشخصا برای مقابله با توان موشکی ایران و گروههای مقاومت طراحی شده و مخصوص مقابله با موشکهای بالستیک کوتاه برد و تاکتیکی نظیر اسکاد، فاتح ۱۱۰ یا زلزال است که به تعداد بالایی در اختیار ارتش سوریه و حزبالله لبنان قرار دارد. در مقام مقایسه این سامانه را میتوان در کلاس کاری موشک MIM۱۰۴ پاتریوت برشمرد.
نخستین شلیک سامانه فلاخن داوود و خسارت بزرگ صهیونیستها
پس از اینکه در روز ۲۳ جولای ۲۰۱۷ موشکهای سوری شلیک شده و پدافند اسراییل اقدام به مقابله میکند دو تیر موشک Stunner از سامانه فلاخن داوود شلیک میشود اما به دلایل نامعلومی از رهگیری موفق عاجز میمانند. یکی از موشکها پس از ناتوانی از اصابت به هدف در آسمان اقدام به نابودی خودکار خود میکند اما موشک دوم بدون فعال شدن سیستم خود انهدامی در خاک سوریه و مناطق تحت کنترل ارتش فرود میآید. به دلایل متعدد امنیتی هیچ گونه تصویری از این موشک در رسانهها منتشر نمیشود اما ظاهرا موشک تا حد زیادی سالم و قابل بازیابی بوده است.
ارتش سوریه موشک را به کدام طرف تحویل میدهد؟
اگرچه در همان هنگام شایعاتی مبنی بر دستیابی ارتش سوریه یا نظامیان روس به موشک پدافندی اسراییلی منتشر میشد اما حدودا ۱ سال و نیم پس از این ماجرا در روزهای اخیر تعداد زیادی از رسانهها مدعی شدند که ارتش سوریه موشک پدافندی اسراییلی را به نظامیان روس تحویل داده است.
اما وزارت دفاع روسیه و برخی دیگر از فرماندهان روس اعلام کردند که هیچ موشکی توسط سوریه به آنها تحویل داده نشده است.
در سوی دیگر اما سایت المصدر که ارتباط نزدیکتری به محور مقاومت و دولت سوریه دارد در خبری مدعی شد که این موشک نه به طرف روس بلکه به مستشاران ایرانی حاضر در خاک این کشور تحویل داده شده تا برای بررسی بیشتر و امکان استفاده از فناوری پیشرفته آن و نحوه مقابله با این سامانه به ایران منتقل شود.
غنیمت بزرگ جنگی از دشمن صهیونیستی
در صورت صحت ماجرا و دستیابی کشورمان به این موشک، با توجه به اینکه موشک منفجر نشده و تا حدود زیادی سالم به دست نیروهای خودی رسیده است میتوان با بررسی دقیق ساختار موشک راههای مقابله یگان موشکی خودی برای عبور از سد این موشک پدافندی و امکان ایجاد اخلال در سیستمهای راداری و الکترونیک آن را به دست آورد و یا اینکه در صورت سالم بودن بردهای الکترونیک یا گیرندههای راداری تعبیه شده در موشک از فناوری پیشرفته اهدایی کمپانی Raytheon که به نوعی غول صنایع نظامی امریکا در مقوله پدافند ضد موشکی است استفاده کرد.
منابع:
https://mobile.almasdarnews.com/article/damascus-gave-iran-advanced-israeli-missile-captured-in-syria-russian-media/
https://www.raytheon.com/capabilities/products/davidssling
https://southfront.org/israel-launches-two-patriot-missiles-at-syrian-warplane-over-golan-heights-video/
https://www.defensenews.com/smr/space-missile-defense/2018/07/27/davids-sling-missile-system-used-for-first-time-by-israel/