به گزارش مشرق به نقل از روزنامه الجمهوریه خانواده حریری در دولت لبنان همواره روی زمان حساب باز میکنند؛ از رفیق حریری نخست وزیر سابق گرفته تا پسرش سعد حریری٬ و این داستان همچنان ادامه دارد...
یک سیاستمدار نکته بین می گوید که امروز رسیدن به یک توافق با سعد حریری دشواراست و این امر یک دلیل ساده دارد: درحال حاضر یک سعد حریری وجود ندارد٬ پس تلاش برای توافق با او بیهوده است.
بیشتر بخوانید:
مانور حریری برای بازگشت به دولت
اما منظور از اینکه یک سعد حریری وجود ندارد چیست؟
۱-یک سعد حریری فرانسوی وجود دارد که برادر امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه است که راه ژاک شیراک رئیسجمهور اسبق فرانسه را در حمایت از وارث حریری ادامه می دهد! این حریری کسی است که او را از بحران اکتبر ۲۰۱۷ نجات داد و به کاخ ریاستجمهوری بازگرداند.
این سعد حریری به حریری واقعی نزدیکتر است. حریری فرانسوی امروز ترجیح میدهد تا این بحران را تقریبا به روش لبنانی حل کند. یعنی او می خواهد این پرونده را با صلح خاتمه دهد؛ به این صورت که دولتی تشکیل دهد که خودش نخستوزیر آن است٬ اعضای آن تکنوکرات بوده و همه از آن راضی هستند.
۲- یک سعد حریری دیگر وجود دارد که در سازش ۲۰۱۶ با میشلعون رئیسجمهور لبنان و نبیهبری رئیس پارلمان و سایر احزاب مشارکت داشت. این سعد حریری کسی است که تحت فشار اعتراضات مردمی و مداخله و فشار آمریکا و عربستان مجبور به استعفا شد.
این حریری میخواهد برای ماندن در کاخ ریاستجمهوری لبنان، حزبالله را از دولت کنار بزند و نیز قصد دارد تا از همپیمانان خود در جریان ۱۴ مارس که او را متهم به نقش داشتن در بحران دوسال قبل این گروه کردند انتقام بگیرد.
مشکل این سعدحریری آن است که از یک طرف بخشی از یک ساختار سیاسی مظنون به فساد است و از طرف دیگر تسلیم اراده حزبالله شده و این چیزی است که میخواهد تا حدممکن از آن فرار کند.
۳- سعدحریری بعدی٬ یک فرد سعودی-آمریکایی است که بارها اعلام کرده یک ماموریت مهم دارد و آن محدود کردن تاثیر و نفوذ حزبالله در کشور، با همکاری جریان ۱۴ مارس است. این حریری با همجمههای سیاسی خود به دنبال تحت فشار قراردادن حزبالله است.
۴- سعد حریری چهارم٬ یک فرد گمشده و درواقع وارث رفیقحریری نخست وزیر سابق است که فقط میخواهد سرپرستی سنیهای لبنان را در سراسر کشور به دست بگیرد. این رویای حریری پسر است؛همانطور که رویای حریری پدر نیز بود.
بر اساس این تصاویر٬ حریری پیش از این که با دیگران درگیر شود با خودش درگیر است. او میخواهد در یکی از این چهارشخصیت ظاهر شود تا بتواند راهش را پیدا کند؛ اما این دست او نیست.
اما روی زمین٬ حریری هنوز هم به ساختاری که او را در سال ۲۰۱۶ به کاخ ریاستجمهوری بازگرداند فکر می کند. تجربههای قبلی به او ثابت کرده که محاسبات خارجی هیچ گاه تضمینی نیست و در نهایت این معادله داخلی است که خود را تحمیل میکند.
بنابراین میتوان گفت که سعدحریری درحال حاضر گم شده و مجددا روی زمان حساب باز کرده است؛ گزینه اول او همیشه زمان است. به هرحال لبنانیها معمولا عادت دارند تا در بازی زمان زندگی کنند.
سعد حریری پس از اینکه در سال ۲۰۱۱ قدرت را کنار گذاشت و از کشور خارج شد٬ روی این موضوع حساب کرده بود که این امر خیلی طول نمیکشد٬ بهویژه پس از آغاز بحران سوریه و گمانهزنی ها در خصوص سقوط دولت بشار اسد و به دنبال آن تضعیف هم پیمانان آن در لبنان. حریری اینگونه تصور میکرد که پس از این اتفاقات دوباره توازن قدرت به لبنان بازگشته و دولتی در این کشور تشکیل میشود که او میتواند از خلال آن به لبنان بازگشته و مجددا به قدرت برسد٬ اما این اتفاق نیفتاد.
حریری در سال ۲۰۱۶ دوباره به ساختارسیاسی لبنان برگشت؛ با این حساب که سازش سوریه پس از مداخله مسکو درحال شکلگیری است و همراه با آن لبنان هم شکوفا شده و نفوذ حزبآلله نیز کاهش مییابد و لبنانیها در عملیات بازسازی سوریه شرکت می کنند. اما بعد از ۳ سال این راه حل سیاسی در لبنان حاصل نشد و به جای ثمرات بازسازی سوریه٬ پیامدهای ناشی از بحران آن نصیب لبنان شد.
اما امروز بازهم حریری روی زمان حساب کرده است. اما مشکل این است که زمان او در سالهای گذشته بر اساس سال بود اما اکنون با روز محاسبه میشود. زمان درحال از دست رفتن است و نخست وزیر مستعفی لبنان باید زود انتخاب کند؛ کاری که قادر به انجام آن نیست.
با همه این توصیفات٬ تا زمانی که این بازی ادامه دارد٫ هر احتمالی مطرح است. او فکر میکند که درحال حاضر توپ آتشین را خودش بگیرد و خاموش کند و پس از آن قهرمان شده و حضورش را در دولت تثبیت کند٬ یا اینکه آن را در دست دیگران بگذارد و هنگامی که سرد شد برگردد و از ثمرات آن استفاده کند؟ اما آیا آن زمان، بازگشت برای حریری آسان خواهد بود؟