به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «برنامه اقتصادی دولت هاشمی رفسنجانی منجر به اعتراضات اجتماعی شد»، نوشت: مطمئنا گستردهترین اعتراضها مربوط به شورشهای اجتماعی و اقتصادی مردم حاشیهنشین بوده است: مانند آنچه در آبان ۹۸ رقم خورد. اگر بخواهیم مقایسهای میان اعتراضهای سیاسی و اقتصادی داشته باشیم. باید اعتراف کنیم که پتانسیل بالای لایههای فرودست برای طغیان اجتماعی نشان میدهد تا قبل از آبان۹۸، گستردهترین تظاهرات در ۹ خرداد ۱۳۷۱ در مشهد و پرتلفاتترین حادثه در ۱۵ فروردین ۱۳۷۴ در اسلامشهر رقم خوردهاند تا دهه ۷۰ آغاز اعتراضهای طبقه فرودست در ابعاد گسترده باشد.
بیشتر بخوانید:
تذکر یک نماینده به «روحانی» درباره قانون پولشویی
توقع دارید جای حمله به شورای نگهبان از کارنامه دولت حرف بزند؟
نخستین اعتراضها از جنس نارضایتی مردم حاشیهنشین از برنامههای اقتصادی دولت، برای اولین بار با بحران اعتراض مردم محروم منطقه کوی طلاب مشهد شروع شد و تا شیراز، اراک و... پیش رفت. موج تظاهراتی که در خرداد ۱۳۷۱ و پس از آن آغاز شد، برآمده از تورم در دوره دولت سازندگی در حدود ۵۰ درصد بود. هاشمی رفسنجانی پس از پایان جنگ در جریان برنامه پنج ساله اول توسعه، طرح تعدیل ساختاری را اجرا کرد و نتیجه این سیاستها، کوچک شدن سفرههای مردم بود.
ماجرای کوی طلاب مشهد از این قرار بود که در سال ۱۳۷۱ مسئولان شهری مشهد تصمیم گرفتند برای جلوگیری از مشکل حاشیهنشینی و ساخت و سازهای غیرمجاز در شهر مشهد، سازههای غیرقانونی حاشیهنشینان را تخریب کنند. در نتیجه بدون ارائه امکانات اولیه برای آسایش حاشیهنشینان و ایجاد بستر مناسب، تصمیم به تخریب و نابودی ساخت و سازهای مردم گرفتند؛ موضوعی که با اعتراض مردم شکلی امنیتی به خود گرفت.