به گزارش مشرق، راهبرد انتخاباتی اصلاحطلبان در تهران تا حد زیادی روشن شدهاست؛ قید لیست واحد را زدن و تلاش تمام قد برای ارائه لیستهای متکثر با هدف بالابردن شانس پیروزی حداکثری. این راهبرد با بیانیه انصراف شورای عالی از دادن لیست و محول کردن این وظیفه به احزاب زیرمجموعه خود، چهره عملیاتی به خود گرفت.
بیشتر بخوانید:
اصلاحطلبان: مجلسِ خوب مجلس ساختارشکن است!
از مدتها پیش از شروع فرایند ثبتنام انتخابات مجلس یازدهم، برخی الیتهای جریان اصلاحطلب با تقریرات و اظهارات متعدد، لزوم «مشارکت مشروط» را تئوریزه میکردند. ایشان این باور را تکثیر میکردند که اصلاحطلبان در صورتی به ورود به انتخابات راضی میشوند که شورای نگهبان نامزدهای حداکثری آنها را تأیید کند. پس از عدم احراز صلاحیت تعدادی از نامزدهای حداکثری اصلاحطلبان که عمدتاً سوابق امنیتی و سیاسی داشتند، جبهه اصلاحات در عملیات سنگین رسانهای اینگونه جا انداخت که هیاتهای اجرایی و هیاتهای نظارت استانها و در آخر شورای نگهبان، چهرههای نزدیک به آنها را به اصطلاح قلع و قمع کردهاند و بنابراین عرصه برای رقابت آنها به تنگ آمده است.
انصراف اصلاحطلبان از تهران
با همین دست فرمان بود که «شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان» در آخرین جلسه خود، رأی به ندادن لیست واحد در تهران صادر کرد و در عوض، این وظیفه را به عهده احزاب اصلاحطلب نهاد. در بیانیه انصراف این شورا از دادن لیست در تهران تاکید شد: به باور ما صندوق رأی علیرغم کاستیهای فرارو، تنها راه اصلاح امور کشور و تأمینکننده استقلال، توسعه همهجانبه و رفع تهدیدات گوناگون علیه کشور، منافع و امنیت ملی است. این شورا در بخش دیگری از بیانیه 6بندی خود، بدون ارائه ادله متقن مدعی شد: براساس نتایج کنونی برآمده از فرایند بررسی و رسیدگی به صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب حوزههای انتخابیه از سوی هیاتهای اجرایی،نظارت و شورای محترم نگهبان، متاسفانه عمده دبیران کل احزاب و چهرههای نامآور ما در اکثر حوزههای انتخابیه بهگونهای رد صلاحیت شدهاند که امکان حضور کاندیداهای این جبهه بهصورت کامل در سطح 208حوزه انتخابیه سراسر کشور فراهم نیست و امکان رقابت عادلانه برای جریان ریشهدار اصلاحطلب میسر نیست. این بیانیه با تاکید بر اینکه در حوزه انتخابیه تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس، عمده ظرفیت و فرصت حضور احزاب و شخصیتهای نامآشنا از این جبهه گرفته شده است تصریح شد: با این شرایط هرگونه تصمیم احزاب عضو که امکان رقابت حداقلی در این حوزه برای آنان باقیمانده است مورد احترام بوده و حق قانونی آنهاست تا با نام و عنوان خود از کاندیدای مورد نظر خود حمایت نمایند.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در پایان بیانیه خود، از شوراهای اصلاحطلبان استانها تقاضا کرد تا متناسب با واقعیات صحنههای رقابت، راسا و به صورت اقتضایی نسبت به معرفی نامزدها در رویداد مهم انتخاباتی پیشرو نهایت سعی و تلاش خود را مبذول دارند.
در شرایطی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان وظیفه دادن لیست در حوزه تهران را از خود سلب و این وظیفه را به احزاب اصلاحطلب واگذار کرده که پیش از این، شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به جمعبندی نهایی درباره ارائه لیست جدا از شورای عالی رسیده بود. در گفتوگو که دو روز پیش از بیانیه انصراف شورای عالی اصلاحطلبان از حضور در انتخابات در تهران انجام شد، تاکید شد: «شایعاتی شنیده میشود که شورای عالی سیاستگذاری، احتمال دارد لیست انتخاباتی ارائه ندهد اما هر تصمیمی که شورای عالی بگیرد، بیارتباط با شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خواهد بود و به احتمال بسیار زیاد، شورای هماهنگی جبهه اصلاحات ولو اگر شورایعالی لیست ندهد، لیست انتخاباتی خواهد داد.»
راهبردی با هدف به دست گرفتن اکثریت
مجلس یازدهم شاید راهبرد جدید اصلاحطلبان از انصراف از حضور در انتخابات در تهران، با هدف افزایش ضریب پیروزیشان در انتخابات باشد.
به نظر میرسد جبهه اصلاحات با توجه به عملکرد ضعیف نمایندگان منتسب به خود در مجلس دهم و نیز مخدوش شدن وجهه اجتماعی محمد خاتمی بهعنوان رهبر این جبهه، کمترین شانس در انتخابات در تهران آن هم در قالب لیست واحد را برای خود دیده و با این آگاهی، قصد کرده تا دست احزاب را برای دادن لیستهای جداگانه باز بگذارد. این راهبرد شاید در نگاه اول معنای تکثر بدهد اما بیشک بهدلیل پراکندگی اصلاحطلبان در لیستهای متعدد، بخت آنها برای به دست گرفتن اکثریت مجلس آینده را بالا خواهد برد.
با وجود پروپاگاندای اصلاحطلبان از بسته بودن دستشان برای ارائه لیست در شهرهای مختلف، برآوردها نشان میدهد که این جبهه در کلان شهرها و بهویژه در تهران که معمولاً کانون جریانسازی در مجالس است، از نظر تعداد واجدان حضور در انتخابات به مراتب وضعیت بهتری در مقایسه با رقبای خود دارد. در تهران حداقل 140چهره اصلاحطلب احرازصلاحیت شده حضور دارند که بالقوه، از توانایی لازم جهت حضور در لیست 30نفره تهران برخوردار هستند.
کمیجانی: تعدادی از احزاب اصلاحطلب، لیست جداگانه خواهند داد در همین باره به سراغ فرج کمیجانی، عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان رفتیم. او درباره برنامه مدون احزاب اصلاحطلب برای ارائه لیست با وجود کنارهگیری شورای عالی سیاستگذاری از صحنه انتخابات گفت: از میان 30حزب اصلاحطلب عضو شورای عالی سیاستگذاری، گویا تعدادی از احزاب کاندیدای تاییدصلاحیت شده دارند و از سوی شورای عالی سیاستگذاری به این احزاب مجوز داده شده که در انتخابات پیشرو، از نامزدهای خود در قالب لیستهای جداگانه حمایت کنند.
وی در این باره افزود: قرار است هر حزب اصلاحطلب بهطور جداگانه، از نامزد خود در انتخابات حمایت کند. تصمیمگیری نهایی در اینباره منوط به تصمیم جلسه روز یکشنبه(20بهمن) شورای هماهنگی جبههاصلاحات است.
منبع: صبح نو