به گزارش مشرق، تظاهرات لبنانیها به وضعیت اقتصادی که چند هفتهای به دلیل کرونا خوابیده بود، جمعه (دیروز) بار دیگر در خیابانهای این کشور مشاهده شد؛ علت آن افزایش نرخ برابری لیر با دلار بود به نحوی که هر دلار آمریکا به حدود ۴۰۰۰ لیر لبنان رسید.
پس از آن «حسان دیاب» نخستوزیر دولت لبنان حمله تندی به «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان داشت و ضمن شکبرانگیز خواندن اقدامات سلامه، وی را مسؤول سقوط ارزش لیر داسنت.
بیشتر بخوانید:
نگاهی دولت نوپای لبنان در سایه شیوع کرونا
دیاب خطاب به رئیس بانک مرکزی گفت: او بیاید و به مردم لبنان بگوید در پس پرده و ماجرای کاهش قیمت لیر در برابر دلار چیست.
حسان دیاب زیان بانک مرکزی لبنان را گسترده دانست و گفت: از ابتدای امسال هفت میلیارد دلار گم شده و سه میلیارد دلار آن تنها مربوط به چهار هفته اخیر است. تا به امروز ۵.۷ میلیارد دلار از پول به ودیعه گذاشته شده از سپردهها بیرون کشیده شده است.
این موضوع به سوژه روزنامههای مختلف لبنانی و غیرلبنانی در امروز (شنبه) تبدیل شد.
الاخبار| نظر مثبت اکثریت کابینه برای استعفای سلامه به جز نمایندگان جنبش امل
روزنامه «الاخبار»، در گزارشی با تیتر «عون و دیاب خطاب به سلامه: برو» نوشت، این اولین بار است که نخستوزیر یک دولت در لبنان جرأت میکند اینگونه به رئیس بانک مرکزی حمله کند.
در ادامه این گزارش آمده: «میشل عون» رئیسجمهور و کابینه کارت قرمز را به ریاض سلامه دادهاند. در نشست اخیر کابینه اکثریت با استعفای سلامه موافق بودند جز جنبش «امل» (به ریاست نبیه بری). دو تن از وزرای امل در این نشست دست خود در رد برکناری سلامه بالا بردند.
الاخبار افزود، به محص مطرح شدن بحث استعفا، ریاض سلامه «ماشین رسانهای- سیاسی» خود را به راه انداخت تا شاید «حمایت فرقهای» را کسب کند و «آمریکا دور او خط قرمز» بکشد. وی بدین منظور تلاش کرد این موضوعات را در قالب «تسویه حسابها با رئیس بانک مرکزی یا تمام بخش بانکی با تحریک حزبالله» جا بدهد.
این روزنامه لبنانی افزود: سلامه در دفاع از جایگاه خود پرخاشگر و وقیحتر شده زمانی که علنا اعلام میکند: «نبرد من با حزبالله است نه با هیچ طرف دیگری».
المیادین| هجمه «سعد الحریری» به حسان دیاب
بر اساس گزارش «المیادین»، «سعد الحریری» نخستوزیر سابق لبنان در واکنش به اظهارات حسان دیاب مدعی شد: دولت پس از نشست خود در کاخ ریاستجمهوری اعلام کودتا به زبان نظامی کرده است.
وی در ادامه دولت کنونی لبنان را که تنها چند ماه است بر سر کار آمده، مسؤول سقوط لیر خواند و مدعی شد، حسان دیاب مرحله انتقامجویی را آغاز کرده است.
الحریری در ادامه به دیاب درباره «لغزیدن در پرتگاه بدخواهی سیاسی که طرفهای متخصص تخریب آن را حفر کردهاند» هشدار داد.
البته تنها سعد الحریری به عنوان شخصیت شناخته شده جریان 14 مارس نبود که واکنش نشان داد بلکه شخصیتهای دیگری از این جریان مانند «احمد الحریری» و «محمد شقیر» نیز به دفاع از ریاض سلامه پرداختند.
البناء: موضوع استعفای ریاض سلامه فعلا مطرح نیست
روزنامه لبنانی «البناء» در گزارش خود در این باره نوشت، علیرغم برخی گزارشهای رسانهای موضوع استعفای ریاض سلامه و تعیین جایگزین برای او فعلا مطرح نیست.
این روزنامه در پرداخت به واکنشها به صحبتهای دیاب نوشت، بارزترین واکنش از جانب سلامه نبود بلکه متعلق به سعد الحریری بود که اظهارات دیاب را کودتای نظامی خواند به جریان وابسته به میشل عون «العهدالقوی» حمله کرد بدون اینکه اشاره مستقیمی به حزبالله داشته باشد.
البناء در ادامه بر روی واکنشهای رسانهای جریان 14 مارس متمرکز شده و گزارش داد، برخی از آنها به دفاع از ریاض سلامه پرداخته و برخی دیگر سوالهایی درباره میزان مسؤولیت قوای حاکم در لبنان مطرح کردهاند و این نشان میدهد دایره رویارویی میان قوای حاکم در لبنان و معارضان در حاکمیت یا خارج آن گسترش پیدا خواهد کرد خصوصا سه جریان معارض المستقبل، «التقدمی الاشتراکی» (وابسته به ولید جنبلاط) و «القوات البنانیه» (وابسته به سمیر جعجع).
اللواء| امل تماس سفارت آمریکا با نمایندگان دوگانه شیعی را تکذیب کرد
روزنامه لبنانی «اللواء» در گزارش خود به نقل از منابع آگاه مدعی شد، تماسهایی در این باره میان سفارت آمریکا در بیروت و نمایندگان دوگانه شیعی (حزب الله و امل) صورت گرفته است.
در ادامه این گزارش ادعا شده: بحث بر سر کمک آمریکا و جامعه بینالمللی برای کمک عملی به نجات وضعیت اقتصادی لبنان و جلوگیری از فروپاشی اقتصادی آن در مقابل موافقت دوگانه شیعی با برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام و کاستن از مدت ریاستجمهوری فعلی است.
اما جنبش امل این گزارش رسانهها درباره تماس را رد کرد و گفت، هیچ تماسی صورت نگرفته و موضع وزرای امل در جلسه کابینه واضح بوده است.
القدس العربی: کابینه تصمیمی در خصوص استعفای سلامه نگرفته است
روزنامه فرامنطقهای القدس العربی در گزارش خود نوشت، مشخص است که ائتلاف «العهد» وابسته به ریاستجمهوری لبنان و «جبران باسیل» وزیر خارجه پیشین مخالفتی با تغییر سلامه ندارد به خصوص اینکه باسیل، سلامه را یکی از رقبای احتمالی خود برای پشت ریاستجمهوری میداند. باسیل چندین نفر را برای جانشینی سلامه دارد که از جمله آنها «منصور بطیش» وزیر اقتصاد سابق است.
در ادامه این گزارش آمده، کابینه لبنان هنوز تصمیمی درباره استعفای ریاض سلامه نگرفته و نخستوزیر تنها به علنی کردن مواضع بی سابقه اکتفا کرده است.
القدسالعربی سپس به پیام «بشاره راعی» رئیس مسیحیان مارونی لبنان به حسان دیاب اشاره کرد که گفته است، ریاض سلامه نباید «گوسفند قربانی» باشد و «نجات، به این شیوه صحیح نیست».
در ادامه این گزارش ادعا شده ، جنبش حزبالله بویژه پس از تحریمهای اخیر آمریکا برای استعفای ریاض سلامه اعمال فشار کرده است.
الجمهوریه| منابع آگاه اتهامات به حزبالله را تکذیب کردند
روزنامه «الجمهوریه» به نقل از منابع آگاه به موضع حزبالله در این خصوص نوشت: تمام اخبار درباره تلاش حزبالله برای کودتای نظامی و مالی کذب است ، تنها تحلیل یا هدف گرفتن سیاسی و رسانهای حزبالله است. حزبالله اگر خواستار هرگونه تغییر یا مطالبهای در رابطه با هر مسؤول سیاسی یا مالی و اداری باشد در چارچوب نظام و قانون خواهد بود.