رفال

سیاست های اروپا و آمریکا برای ترساندن کشورهای ضعیف از همسایگان باعث شده تا هر روزه شاهد ثبت معامله های بسیار بزرگ تسلیحاتی باشیم که سود این قراردادها همواره به جیب کمپانی‌های غربی می رود.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، در سالهای اخیر کشورهای زیادی برنامه های خود برای مدرن سازی نیروهای نظامی را آغاز کرده‌اند، در این میان دولت‌هایی هستند که در سالهای اخیر برنامه سنگینی را برای مسلح‌سازی ارتش های خود به اجرا در آورده‌اند اما نکته مهم در این خصوص آن است که کشورهای معدود سازنده سیستم‌های اصلی سلاح بویژه آمریکا و در وهله بعد، فرانسه و انگلیس در حال سود بردن از این شرایط بوده و حجم زیادی از سلاح ها را به کشورهای مختلف جهان فروخته اند و گزارش ها و تحلیل ها نشان دهنده این مسئله است که این فروش‌ها با ارقام نجومی همچنان ادامه خواهد داشت.

در این مطلب با برنامه‌های مدرن‌سازی ارتش‌هایی چون استرالیا، لهستان، قطر و سنگاپور آشنا می‌شویم که سود کمپانی‌های نظامی غربی بویژه آمریکایی در آن کاملا ملموس بوده و به نوعی با بزرگنمایی یا ایجاد دشمن و تهدید خارجی، کشورهای هدف را به سمت هزینه های میلیارد دلاری سوق می‌دهند.

بیشتر بخوانید:

لشکرکشی آشکار امارات به آفریقا با کمک مزدوران و تروریست‌های اجاره‌ای/ ردپای «فتنه های قاره سیاه» از سومالی تا اریتره +تصاویر ماهواره‌ای

شاهکار گرانفروشی دولت آمریکا به گاوهای شیرده منطقه بابت «هزینه تسلیم شدن» / باید پاتریوت و کروز را ۲ تا ۳ برابر قیمت رسمی بخرید! +عکس

قطر؛ مبارزه برای بقاء

کشور کوچک قطر که در خلیج فارس بین بحرین، امارات و عربستان سعودی قرار گرفته و از سال ۲۰۱۷ میلادی تحت تحریم و محاصره کشورهای همسایه عربی خود قرار گرفته است. این کشور کوچک که تا پیش از این ماجراها و ترسی که از حمله همسایگان عرب در دل آنها انداخت نیروهای مسلح کوچکی داشت در سال‌های اخیر برنامه‌ای بسیار سنگین برای افزایش توان رزمی خود را آغاز کرده و به سمت افزایش سنگین توان رزمی رفته است.

این کشور در بخش هوایی یک سری سفارش بسیار سنگین را به آمریکا و اروپا داده که ۳۶ فروند جنگنده رافال، ۳۶ فروند جنگنده اف ۱۵ و ۲۴ فروند جنگنده یوروفایتر تایفون سفارش‌های قطری‌ها در بخش جنگنده است. این کشور تعدادی میراژ ۲۰۰۰ دارد که کم کم با وارد به خدمت شدن این جنگنده‌های جدید از خدمت خارج می‌شود. قرارداد جنگنده‌های اف ۱۵ در حدود ۱۲ میلیارد دلار، قرارداد جنگنده‌های تایفون حدود ۸ میلیارد دلار و قرارداد رافال‌ها بیش از ۸ میلیارد دلار است. این کشور همچنین دو فروند پرنده سوخت‌رسان بر پایه ایرباس ۳۳۰ را نیز سفارش داده است. اولین رافال‌های قطری به این کشور تحویل شده و در حال حاضر وارد سازمان رزم نیروی هوایی این کشور شده است ...

بازدید امیر قطر از جنگنده رافال تازه وارد شده به قطر

در بخش بالگردی قطری‌ها قراردادی سنگین به ارزش حدود ۳.۵ میلیارد دلار برای خرید ۲۸ فروند بالگرد چند منظوره NH۹۰ و ۱۶ فروند بالگرد سبک اچ ۱۲۵ برای آموزش با کنسرسیوم Airbus Helicopters بسته‌اند. بالگردهای ان اچ ۹۰ جهت نیروی زمینی و دریایی قطر و بالگرد سبک اچ ۱۲۵ نیز برای آموزش خلبانی استفاده خواهد شد. قطری ها اخیراً اولین سری از بالگردهای آپاچی خود را نیز تحویل گرفتند. این کشور از سال ۲۰۱۴ در حدود ۲۴ فروند از این بالگرد را به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار با پشتیبانی و خدمات پس از فروش به آمریکا سفارش داد. آپاچی های قطری علاوه بر موشک های هلفایر به موشک های انگلیسی بریمستون نیز مجهز شده اند که قطر تهاجمی بسیار بالاتری را نیز به آنها اعطاء می کند.

بالگرد آپاچی ارتش قطر

در بخش دریایی قطری ها سفارش های سنگینی را به ایتالیا داده اند. یک کشتی سنگین تهاجم آبی خاکی به وزن ۸۸۰۰ تن، ۴ ناوچه کلاس دوحه به وزن حدودی ۳۲۵۰ تن با قابلیت حمل موشک های پدافند هوایی آستر ۳۰ و ۲ قایق گشتی با توانایی حمل موشک های سطح به هوای میکا و موشک های اگزوست ضد شناور عمده خریدهای دریایی قطر را تشکیل می دهند. اولین ناو قطری ها اخیرا به آب افتاده و می توان آن را یکی از مسلح ترین شناورها در منطقه خلیج فارس نام نهاد.

تصویری از اولین ناو کلاس دوحه در حال ساخت در ایتالیا

در بخش زمینی این کشور کوچک پیش از شروع تحریم ها خریدهایی مثل تانک های آلمانی لئوپارد، موشک های ضد زره آمریکایی جاولین و هم چنین راکت اندازهای هیمارس ساخت آمریکا را خریداری کرده بود. بعد از بروز تحریم ها قطر یک سفارش سنگین برای نفربرهای سری VBCI به فرانسه داد که شامل ۴۹۰ دستگاه از این زره پوش ها بوده و حدود ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار نیز ارزش قرارداد است. در دوره محاصره کشور قطر توسط برخی از همسایگان، ترکیه با سوء استفاده از این شرایط، حضور چشم گیری در این کشور پیدا کرد. در این مدت ترکیه علاوه بر حضور اقتصادی پر رنگ، توانست یک پایگاه نظامی در این کشور کوچک تاسیس کرده و البته حجم زیادی از محصولات دفاعی ترکیه از جمله خودروهای زرهی ساخت این کشور به قطر صادر شد. حتی اخیراً برخی از مقامات ترکیه اعلام کردند که با قطری ها برای فروش تانک ترکیه ای آلتای به توافق رسیدند.

ارتش قطر همچنین به موشک های بالستیک تاکتیکی SY۴۰۰ با برد ۴۰۰ کیلومتر مجهز شده است. این موشک ها ساخت کشور چین است و البته اطلاعات دقیقی از تعداد موشک های تحویلی به قطر یا ارزش قرارداد موجود نیست.

موشک SY۴۰۰  در رژه ارتش قطر

لهستان؛ پنچه در پنجه با خرس روسی

لهستان را باید کشوری با سابقه تاریخی طولانی نظامی و البته پر از فاجعه های دفاعی دانست. قیچی شدن ارتش این کشور توسط آلمان نازی و شوروی سابق در آغاز جنگ جهانی دوم از جمله خاطرات بدی است که همچنان تا به امروز با لهستانی ها باقی مانده است. با فروپاشی پیمان ورشو و پایان جنگ سرد، لهستان از جمله اولین کشورهای شرق اروپا بود که به پیمان ناتو پیوست. بعد از بروز درگیری ها در شرق اوکراین در حقیقت لهستان به عنوان خط مرزی ناتو با این کشور به حساب آمد. با وجود پیش بینی ها درباره آینده نامشخص اوکراین، لهستانی ها برای احتمال همسایه شدن با روسها آماده شدند. مدرن سازی سنگینی از چند سال پیش در این کشور آغاز شد که می توان یکی از نقاط مهم آن را توان ضد زره گفت.

لهستانی ها حجم زیادی از موشک های ضد زره اسپایک را خریداری کرده و دقیقاً به دنبال مقابله با نقطه قوت ارتش روسیه یعنی سیل بی پایان تانک ها و زره پوش های رفتند. در بخش ضد زره لهستانی اخیرا قرارداد جدیدی با آمریکا امضاء کرده و ۱۸۰ تیر موشک جاولین و ۷۹ سامانه کنترلی مربوط به این موشک انداز را به بهای کلی ۱۰۰ میلیون دلار خریداری کرده است.

موشک ضد زره جاولین

در عین حال صنایع دفاعی این کشور در حال کار با کنسرسیوم مشترک اروپایی MBDA برای توسعه یک حامل زمینی مجهز به موشک های ضد زره بریمستون است. بحث بسیار مهمی که در اواخر سال جاری طرح شده است اما علاقه لهستان به خرید تانک بلک پانتر کا ۲ از کره جنوبی است. بر اساس اخبار رسیده لهستانی ها به دنبال خرید ۸۰۰  دستگاه تانک K۲ ساخت کره جنوبی هستند و این قرارداد می تواند ارزشی در حدود ۹ میلیارد دلار داشته باشد. این قرارداد هنوز تایید نشده است اما در صورت وقوع یکی از بزرگترین خرید های زرهی جهان در چند سال اخیر محسوب می شود.

نمایی از طرح حامل زمینی موشک بریمستون

اما اخیراً لهستانی ها یک برنامه سنگین مدرن سازی نظامی به ارزش ۴۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار را تعریف کردند که تا سال ۲۰۲۶ میلادی ادامه پیدا می کند. این برنامه سنگین در تمامی بخش های نظامی این کشور اثر گذار خواهد بود.   در ادامه به این برنامه و سرفصل های آن اشاره می کنیم. عمده سامانه های مورد نظر برای خرید یا تولید در لهستان هنوز به صورت دقیق مشخص نشده است. بر اساس اطلاعات موجود ظاهراً افزایش سامانه های پاتریوت، خرید جنگنده اف ۳۵، و همکاری با کشور نروژ در بخش زیر سطحی از جمله موارد مربوط به این طرح های آینده لهستان است.

تهیه سامانه دفاع موشکی کوتاه برد برای مقابله با پرنده های بدون سرنشین و موشک های کروز، سامانه دفاع هوایی و موشکی میان برد، خرید ۳۲ فروند جنگنده پنهان کار نسل پنجم، تهیه سامانه کامل دفاع سایبری، خرید سیستم بدون سرنشین کوچک مخصوص استفاده در محیط های جنگ شهری، خرید یک کلاس از زیردریایی های تهاجمی دیزل الکترونیک، خرید شناورهای دفاع ساحلی، خرید سامانه توپخانه ۱۵۵ میلی متری، خرید سامانه راکت انداز با برد نهایی ۳۰۰ کیلومتر، خرید یک مدل جدید از بالگردهای تهاجمی، نسل جدید موشک های ضد زره سبک وزن و در نهایت تهیه یک خودروی جنگی پیاده نظام جدید.

در بخش جنگنده های پنهان کار باید گفت که چند ماه پیش لهستان قراردادی به ارزش ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار با آمریکا برای خرید ۳۲ فروند جنگنده اف ۳۵ به امضاء رساند. در بخش راکت انداز برای نیروی زمینی لهستان این کشور به دنبال یک مدل از موشک انداز آمریکایی هیمارس است که بر روی یک شاسی بومی سوار خواهد شد.

استرالیا و سنگاپور؛ تلاش امریکا برای مقابله با اژدهای زرد

در منطقه جنوب شرق آسیا تقریباً تمامی کشورهایی که به نوعی با چین نزدیک نیستند برنامه های مختلفی را برای مقابله با توان نظامی اژدهای شرق آماده کردند. توسعه بسیار گسترده توان رزمی ارتش چین در سالهای اخیر در کنار اقتصاد بسیار پر رونق این کشور که پشتیبان ماشین جنگی آن است باعث شده کشورهای این منطقه از ژاپن و کره جنوبی گرفته تا ویتنام و سنگاپور و حتی استرالیا طرح های مدون و سنگینی را برای مقابله با چین آماده کنند.

در استرالیا یک سری از طرح های گسترده در نیروهای سه گانه این کشور اجرا شده و یا در حال اجرا است که با عبارت های LAND، SEA و AIR شناخته شده که واژه ها به معنای زمین، دریا و هوا است. در هر طرح یک عدد در مقابل این عبارت ها قرار می گیرد. اشاره به کل پروژه های مورد نظر از حوصله این مطلب خارج است اما برای آشنایی به برخی موارد اشاره می کنیم. برای نمونه طرح LAND ۱۷ مربوط به جایگزینی سیستم های توپخانه کششی ۱۰۵ و ۱۵۵ میلی متری فعلی ارتش استرالیا است.  استرالیا در این بخش با مشکلات مالی رو به رو شده و فعلا به خرید تعداد بیشتری از توپ های کششی ام ۷۷۷ روی آورده است. برخی از منابع نزدیک به وزارت دفاع این کشور اعتقاد دارند همچنان امکان دارد بین دو گزینه کا ۹ ساخت کره جنوبی و PZH۲۰۰۰ آلمانی تعدادی برای این کشور خریداری شود.

 در طرح LAND۴۰۰ شاهد برنامه ای در سه بخش برای خرید یا ساخت پلتفرم های شناسایی زرهی هستیم. این پروژه ارزشی در حدود ۱۰ میلیارد دلار دارد و در حال حاضر دو شرکت، یکی راین متال آلمان و دیگری Hanwha از کره جنوبی در حال رقابت در این بخش هستند. طرح SEA ۴۰۰۰ که در نهایت موجب به ساخت و به خدمت گیری ناوشکن های کلاس هوبارت با ماموریت تخصصی رزم ضد هوایی شد. هزینه ۳ فروند ناوشکن این کلاس در حدود ۹ میلیارد دلار استرالیا شده است.  هر سه ناوشکن در حال حاضر به نیروی دریایی استرالیا تحویل داده شده است. طرح Air ۷۰۰۳ نیز موجب انتخاب پهپاد ریپر برای ارتش استرالیا شد.

یکی از ناوشکن های کلاس هوبارت

این کشور در سالهای اخیر خریدهای سنگینی داشته است که می توان به جنگنده های سوپر هورنت، گراولر و اف ۳۵، هواپیمای آواکس E-۷، هواپیمای گشت دریایی پی ۸، هواپیمای ترابری سی ۱۷ و بالگردهای رزمی تایگر در این میان اشاره کرد. پروژه بسیار سنگین خرید زیردریایی از فرانسه و تولید آن به صورت مونتاژ در استرالیا از جمله دیگر برنامه های مدرن سازی در ارتش استرالیا به حساب می آید.

برنامه جدید استرالیا که نقشه راه این کشور در حوزه دفاعی برای یک دهه آینده است به تازگی اعلام شده و سر و صدای فراوانی را در محافل مختلف دفاعی ایجاد کرده است. طبق انتظار بخش زیادی از این طرح برای مقابله با چین توسعه پیدا کرده و استرالیایی ها توجه خاصی به افزایش توان دریایی و ضد کشتی خود داشته اند. استرالیا قرار است در طول ده سال آینده چیزی در حدود ۱۸۷ میلیارد دلار برای نیروهای مسلح خود هزینه کند.

یکی از اقلامی که به سرعت در این برنامه توجه ها را به سمت خود جلب کرده است موشک های کروز ضد کشتی سری AGM-۱۵۸C LRASM است. استرالیا اولین کشور به عنوان مشتری صادراتی این موشک خواهد بود و در قراردادی به ارزش ۹۹۰ میلیون دلار چیزی در حدود ۲۰۰ تیر از این موشک ها را خریداری خواهد کرد. این موشک از هواپیماهای اف ۱۸ و اف ۳۵ استرالیایی پرتاب خواهد شد. برد این موشک در حدود ۵۶۰ کیلومتر و وزن سر جنگی آن در حدود ۴۵۰ کیلوگرم است.

استرالیایی ها همچنین به دنبال خرید پهپادهای سری MQ-۴C را در برنامه دارد. این کشور در ابتدا در قراردادی قصد دارد با پرداخت ۳۳۳ میلیون دلار ۴ فروند از این پهپاد را خریداری کند. این پهپاد در حقیقت مدل دریایی پهپاد گلوبال هاوک است. برنامه برای یافتن جایگزین تانک های آبرامز، نصب سیستم های دفاع فعال بر روی زره‌پوش‌ها، توسعه توان توپخانه خودکششی و خرید راکت‌اندازها، خرید پرنده‌های جاسوسی الکترونیک و تقویت پوشش راداری از جمله دیگر بندهای این سند دفاعی ده ساله است.

‌موشک کروز ضد کشتی AGM-۱۵۸C LRASM

دو فروند جنگنده اف ۳۵ نیروی هوایی استرالیا

اما کشور کوچک سنگاپور که در حقیقت یک شهر بندری است نیز تهدید چین را بسیار جدی گرفته و در سال‌های اخیر برنامه فوق العاده سنگین مدرن‌سازی نیروهای مسلح خود را آغاز کرده است. این کشور به دلیل نداشتن مساحت کافی حتی بخشی از پرنده های رزمی خود را در آمریکا نگهداری می‌کند و برای رزمایش‌های زمینی خود در برخی از کشورهای همسایه به تمرین می‌پردازد. یکی از خریدهای اخیر این کشور زیردریایی‌های تایپ ۲۱۸ از آلمان است. این زیردریایی‌ها که بر اساس مدل تایپ ۲۱۲ آلمانی ساخته شده است برای عملیات در مناطق گرم جنوب شرق آسیا توسعه پیدا کرده و از سطح اتوماسیون بسیار بالایی برخوردار است که باعث شده خدمه این زیردریایی‌ها به ۲۸ نفر کاهش پیدا کند. سنگاپوری‌ها ۴ فروند از این زیردریایی‌ها را سفارش دادند که هزینه آنها بیش از ۳ میلیارد دلار خواهد بود.

زیردریایی تایپ ۲۱۸ نیروی دریایی سنگاپور

در حال حاضر ارتش این کشور به دنبال خرید سامانه‌های پدافندهایی آستر ۳۰ که یک محصول مشترک اروپایی است. در بحث نسل جدید جنگنده‌ها سنگاپوری‌ها در حال حاضر به دنبال نهایی کردن خرید ۴ فروند جنگنده پنهانکار اف ۳۵ از مدل بی از آمریکا هستند. بر اساس اخبار رسیده این کشور کوچک آسیایی به دنبال توسعه یک شناور با ماموریت بالگرد بری و در عین حال توان پذیرش جنگنده های اف ۳۵ در مدل بی با قابلیت عمود پروازی است.

جنگنده اف ۳۵ بی

ارتقاء جنگنده های اف ۱۵، خرید هواپیمای سوخت‌رسان از ایرباس و توسعه یک نسل جدید از شناورهای رزمی از دیگر برنامه های نیروهای مسلح سنگاپور به حساب می آید. در حال حاضر تحویل بالگردهای شینوک نسل جدید و زیردریایی های تایپ ۲۱۸ به این کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا با تعویق رو به رو شده است. با این اوصاف، مشخص می شود برنامه دشمن سازی و دشمن هراسی امریکا، یک روز جیب کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای مقابله با دشمن فرضی به نام ایران خالی می کند و روزی دیگر، سراغ کشورهای نزدیک به چین می رود و قطعا این چرخه، تا سالهای سال ادامه خواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 67
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 37
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    حالا هی شما بگید دوشیدن دوشیدن و خودتون هیچی نخرید تا موقعی که همین قطر و امارات با 500 تا جنگنده مدرن تمام پالایشگاه ها و پتروشیمی ها و نیروگاه ها رو بمبارون کنن... اونموقع میفهمید خرید امنیتی دوشیدن نیست. انگار نه انگار که هنوز به هواپیماهایی مینازید که مثلا از دید شما حاصل دوشیدن شاه بوده...
    • IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      30 52
      دنیا دنیا گفتمان است موشک میخاییم چیکار سلاح استراتژیک موشکه که داریم باقیش اسباب بازیه
    • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      26 63
      چرا اینقدر دشمن تراشی میکنید که از ترس دنبال خرید پوشک هستید سعی کنیم با دنیا دوست‌باشیم‌ جنگ و خشونت سودی نداره
    • IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      27 6
      10:06 خودت یکبار متنی که فرستادی رو بخون. خود زنی کردی اخوی!
    • IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      39 9
      عقل سلیم میگه که نباید بزاریم مارو عین شوروی وارد مسابقه تسلیحاتی و خریدهای بدون دلیل بکنن. همینطوری که دوستمون گفتن دکترین دفاعی ما نباید رو نیروی هوایی متمرکز بشه چون دشمن ما قویترین نیروی هوایی رو داره. دقیقا مثل چین و روسیه باید روی نیروی موشکی متمرکز بشیم و اگر هم چیزی میخریم جهت مهندسی معکوس و تولید داخل باشه.
    • محمد IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      15 10
      حالا شما خودت رو خراب نکن. درست میشه
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      18 16
      تو این کشور یه عاقل پیدا نمیشه خودتو خسته نکن
    • محمد IR ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      10 6
      سلام نترس ما داریم بهتر ازاین ها داریم. این فقط یک دوشیدن هست. مهم این هست که ما باید با این کشور ها وارد معامله بشویم.. آمریکایی ها سلاح هایی می دهند که عرب ها نمی توانند استفاده کنند ولی ما می توانیم به برادران عرب خود هم سلاح بفروشیم و هم به آنان آموزش بدهیم. مهم دولت هست که باید آستین بالا بزند. در حال حاصر خرد جمعی آقایان دعوای های سیاسی بین خودشان. وندای دروغگو دروغگو بلند است که کار زشتی هست
    • IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      11 5
      دوست عزیز جنگیدن یه تاکتیکه و صلاح فقط نیمی از اونو تشکیل میده. جمعیت نیروهای نظامی ما دوبرابر جمعیت قطره! کویت با یه موشک ما اقتصادش میخوایه و امارات حتی تصورشم نمیکنه اگه یه روز یکی از بالستیک های ایران به دبی بخوره چه بر سر کل کشورش میاد و عربستان با نیروهای مزدور و استخدامی زورش به یمن نمیرسه. موقعیت استراتژیک, تجربه جنگ عراق ,و فرماندهان جنگ دیده و کار آزموده, نیروهای نظامی جان بر کف, موقعیت ژئوپلتیک و تسلط بر آبهای بین المملی و از همه مهمتر توانایی بومی تولید صلاح های پیشرفته چیز هایی هست که بهش میگن قدرت بازدارندگی که هزاران اف 35 هم حریفش نمیشه. این توانایی ها در نبرد نامتقارن حتی آمریکا و اسرائیل رو از دست درازی به خاک سرزمین ما بازداشته که خودشون تولید کننده صلاحن. چه برسه به این کشور های حاشیه خلیج فارس.
    • حیدر صالح IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      7 10
      دنیا دنیای موشک است دنیای گفتگو نیست. قدرت موشکی کروز و بالستیک سپاه بسیار کارامد تر از جت جنگی مدرن است و اگر غلطی از قطر یا غیره سر بزند هر موشک ها شمع مزار متجاوزان خواهد بود
    • گودینی DE ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      8 13
      مگه راهی بجز تقویت قدرت نظامی باقی می‌ماند. ملت ایران حاضر است گرسنگی بکشد اما دست از تقویت قدرت نظامی نکشد.
    • وحید IR ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      1 5
      دهنتو ببند آلبانیایی کثیف
    • IR ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      2 3
      جالب اینه که قطر داره از گاز ما میکشه و میفروشه اسلحه هم از دشمن ما می خره وبه دشمنان ما هم میده . بعدا دوست ما هست .)
    • IR ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      10 7
      10:06 موشک اگه استراتژیک بود جلوی بمب بارون شدن سایت هسته ای نظنز و تاسیسات پارچین رو میگرفت
    • IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۰
      0 0
      20:58 انفجار پارچین حادثه بود و مربوط به یک مخزن گاز بود . انفجار نطنز یک خرابکاری بود نه حمله موشکی یا هوایی !
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    38 34
    چرا شما در این خصوص مطلب می نویسید: 1-درباره وضعیت اقتصادی کشورهای حاشیه خلیج فارس 2-درآمد سرانه کل کشورهایی مثل قطر،عمان وامارات 3-وضعیت معیشتی ورفاه مردمان کشورهای عربی 4- میزان رفاه وآسایش مردم 5-نرخ بیکاری وبی عداتلی در همان کشورهای عربی 6- میزان امیدبه زندگی درتمام کشورهای حوزه خلیج فارس 7-و.............................................................................. بعد بیایید این خضبلات را برای مردم بگویید.......
    • IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      28 11
      09:03 قبلا راجع به این چیزا در مورد لیبی و عراق هم همینو میگفتین بنویسیم، حالا چی؟؟! شیرشون که خشک شد و کدخدا شروع کرد به جفتک زدن بعد بیا اینجا برات توضیح بدم!!!!
    • ابوالفضل IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      11 14
      خزعبلات ... بیسواد عزیز آمار بکارت نمیاد
    • US ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      6 6
      خوب باهوش از عراق بگیم یا لیبی یا افغانستان که 20 ساله در اشغال امریکاست بعد برجام هسته ای و موشکی
    • IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      3 6
      به جای کپی بردای از فضای مجازی! کمی تامل کن دوست عزیز! کشورهایی که اسم بردی در کنار هم از نظر مساحتی و جمعیتی به خراسان ما هم نمیرسند! از نظر منابع نفتی و گازی هم اگر در نظر بگیری، هر کدام از این کشورها تقریبا با کشور ما برابری میکنند! و ... مطالب بسیار هستش اما من علاقه و زمان ندارم که بخوام کلی دلیل اینجا بیارم و در آخر مشرق منتشر نکنه!!!
    • DE ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 3
      ما به چهار تا موشکی که از روسیه خریدیم مینازیم واقعا متاسفم واسه این توان نظامی
  • IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    32 17
    آقا یکی نیست به اینها بگه که دوران موشک و این چیزا گذشته و دنیا دنیای گفتمان و قوانین بین المللیه؟؟! مگه استرالیا و لهستان و اینها کارتن خواب و فقیر ندارن؟ خوب این پولها رو بدن به اونا، موشک و تانک میخوان چیکار؟؟ حیف که اون مرحوم استخر فرح دیگه نیست وگرنه میفرستادیمش یکم مشاوره به اینها بده راه رو اشتباه نرن!!!
    • «آ» IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      10 11
      مطمئنی که دنیا، دنیای گفتمانه؟ من که شک دارم. این روحانی هم مثه تو فکر می‌کرد و الآن کسی به گفتمانش محل فلان هم نمی‌ذاره. پس به خودت و کشورت رحم کن و اینقدر احمق نباش.
    • IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 4
      جناب "آ" ایشون داشتن طعنه میزدن، از "مرحوم استخر فرح" متوجه نشدی؟ استاد 09:38 من جای ایشون ازتون معذرت میخوام.
    • دانیال IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      3 1
      اگر دنیا دنیای گفتمان بود که عربستان هر روز خدا یمن‌رو نمیزد .اینقدی که یمن میگه باید دست از تجاوز برداره.ابا واقعا این دنیای گفتمانه .فکر کنید خواهشا اگر دنیای گفتمان هست و جایی برای موشک نباشه چطوره که عربستان با جانب داری امریکا هر روز داره یمن‌رو میزنه و کسی از شورای امنیت صداش در نمیاد چرا واقعا چرا جواب بدید خواهشا
    • IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      0 2
      لطفاً با طعنه و کنایه چیزی ننویسید چون برخی‌ها کشش درک این مدل مطالب رو ندارن.
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    51 33
    همه عالم گاو شیره هستند ولی ما خوبیم!!!!!! کم خودمون رو گول بزنیم !
    • IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      23 27
      10:00 همه عالم رو نمیدونم ولی تو خودت تنهایی به گاو دوتا سور زدی با این نظرات مشعشعت!!!
    • IR ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      7 0
      از بس ما می فهمیم.
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    29 7
    چقدر خرید جنگ افزارهای نظامی در چنین مقیاس هایی توسط قطر و امارات احمقانس این کشورک ها اصلا جمعیتی ندارند که بخواهند ارتشی داشته باشند الان امارات و عربستان بلحاظ داشتن جنگ افزار بسیار در سطح بالایی هستند اما بلحاظ سطح قدرت ارتش شان بشدت ضعیف و ارتش این دو کشور حالت پت و مت داره ! این ها درواقع خرج می کنند تا آمریکا ، انگلیس و فرانسه از پادشاهی شان حمایت کنند همین .
    • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      27 13
      دقیقا زمانی که کشورهای حاشیه خلیج فارس را مسخره می کردیم و به هیچ می انگاشتیم امارات به هاب منطقه ای کالا و مسافر تبدیل شد و قرار است جام جهانی فوتبال در کشور 1.5 میلیونی قطر برگزار شود. در حالی که ما نمی توانیم به میزبانی آسیا حتی فکر کنیم.
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      9 5
      ۱۰:۴۳ ، اونها مثل تحریم نیستند و همیشه زانو زدن و نوکری کردند تا اتفاقی براشون نیوفته... زانو نزدن جلوی دیگران هزینه داره ، که داریم هزینه شو میدیم.
    • IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      7 4
      اینایی که به 10:23 منفی دادن از قشنگ از روی کینه بوده. و گر نه کداومش درست نبود؟ اینکه امارات هاب منطقه ای نیست یا اینکه قطر میزبان نیست؟
    • IR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      12 5
      کشور قطر اندازه استان قم ماست و کشور امارات هم مثل یکی از شهرستان های ما ،این کشورک ها با نیازهای کم درآمدهای بالا دارند مثلا ما باید 15 هزار کیلومتر دیگر خط ریلی بسازیم تا به استاندارد برسیم یکی دو خط ریلی کوتاه در قطر و امارات برای این کشورها زیاد هم هست امارات تمام زورش را گذاشت برای بندر جبل علی و ما بشمارید چند بندر بزرگ و مهم در جنوب کشور داریم راحت تر درباره نیازها و درآمدها بگم متوجه بشید ایران مثل خانواده 10 نفره ایی است که به اندازه 2 نفر درآمد دارد و امارات و قطر مثل خانواده 2 نفره ایی که به اندازه 10 نفر درآمد داره خیلی طبیعیه که انقدر پول اضافه داشته باشند که بلندترین برج جهان را بسازند و چپ و راست استادیوم و آکادمی فوتبال بسازن به غیر این ها ایران تحریم هست بسختی صادرات داره و بسختی این مبلغ را ریالی یا کالا برمی گرداند پس فکر نکنید ایران بی عرضس و قطر و امارات باعرضه و کمی به مقیاس ها و مشکلات فکر کنید اما ایران تا 10 15 سال دیگر آنقدر از عقب ماندگی های حاصل از پهلوی و قاجار را جبران خواهد کرد که امثال بندر جبل علی نتونن نفس بکشن ایران هنوز 5 درصد پتانسیلش هم آزاد نشده و آن ها هر چی داشتن رو کردن .
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    12 21
    آفرین مشرق ، بعد از مدتها مقاله منطقی و بدون کینه نژادی و قومی از مشرق خواندم .
  • ستاره IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    2 11
    در ارگانهای دولتی خانمها با بهانه دروغین کرونا و حتی آنهایی که بالای شش سال بچه دارند سرکار نمی آیند و باعث بی نظمی در سیستم اداری شده اند.
    • IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      2 3
      در قطب جنوب هم موجودات عجیبی زندگی می‌کنند که آرزو دارن یکبار بیان شمال. امتحان چقدر سخت بود. زن! زیر کتری رو کم کن... (:
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    17 16
    چرا از وضعیت اقتصادی عالی و ارزش پول و سطح رفاه مردم کشورهای عربی مطلب نمیذارید؟؟
    • IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      6 3
      اقتدار ما در بی ارزشی پولمان و بالا بردن ارزش پول دشمن است. حیف آن همه عزیز که برای انقلاب و کشور جان دادند تا وطن فروش ها کشور را کنترل کنند
    • IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 8
      11:08 چون 1) دلمون نمیخواد و 2)چون اونها هم ازهزارتا چیز مثبت تو کشور ما یه مطلب هم نمیزارن، متوجه شدی؟؟
    • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 9
      از روحانی بپرس نه از مشرق نیوز. نیروهای مسلح جون و زندگیشونو گزاشتن تا تو امنیت داشته باشی تو جای تشکر رفاه نداشته ت رو و تورم رو که باید دولت پاسخگو باشه از نیروهای مسلح میخوای؟! خوبه والا رو هم خوب چیریه
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    28 24
    شما میگید دوشیدن. اگر f14نبودن ایران در جنگ با صدام شکست می‌خورد قرارداد فروش خزر به روس‌ها. و قرارداد ترکمنچای سوم با چینی ها چی
    • IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      4 11
      11:23 بخشیدن بحرین و... رو چی میگی آلبانیایی؟؟ کدوم بخشیدن دریای خزر؟ کلا اف 14 اگر نداشتیم هم خیلی فرق نمیکرد چون تو جنگ زیاد استفاده نشد. مگه صدام با میگ های روسی بد بمبارونمون می‌کرد؟؟
    • IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 5
      فروش خزر جو رسانه ای بود که شماها تولید کردید. مثل تمام قرارداد هایی که با روس ها و چینی ها امضا کردیم. برای اینکه ایران رو در محاصره کامل میخواید تا بره زیر سلطه آمریکا. قرارداد های ما با چین با احترام متقابل هست تو چین کسی به ما نمیگه برای اینکه همکاری اقتصادی داشته باشید باید موشکاتون رو کنار بزارید فناوری هسته ای تون رو کنار بزارید کلا همه علوم و توانایی هاتون رو کنار بزارید! چین همیشه به استقلال ما احترام گذاشته درقبالش یانکی ها چیزی به عنوان معامله نمیشناست تنها رابطه دو طرفه ای که آمریکایی ها میشناسن رابطه ی سلطه گر سلطه پذیره. هیچ انسان عاقلی با همچین تفکری معامله نمیکنه.
  • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    11 0
    ۳۶ رافال ، ۳۶ ایگل ، ۲۴ تایفون . قطر .
  • محمد IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    14 23
    خوب دارن این آت آشغالها و ته انباریهاشونو به این گاوهای شیرده میندازن، به برکت همین اسکولها بحران اقتصادی دوران کروناشونو پشت سر میذارن
    • IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      10 4
      اگر این اشغاله پس کوثر و اف 4 و اف 5 ( همون کوثر دوباره) چی هستند ؟
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    37 9
    حسلب کنید از سال 90 تا امروز قیمت طلا 30 برابر شده بخدا مادر بزرگهای بی سواد ما بهتر میتوانستند کشور اداره کنند با عبادت زیاد و تسبیح آب کشیدن به جایی نمیرسید
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    30 0
    خدایی امسال سال گرانی مضاعف شده به جای تولید مصاعف
    • IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      5 14
      کی حرف رهبر را گوش میکنه
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    1 7
    جمعیت امارات انقدر نیست که بتواند خلبان و ملوان و سرباز مورد نیاز این تجهیزات را تامین کند. حتما برای راه انداختن این تجهیزات دست به دامن پاکستان با عوامل طالبان یا داعش میشوند
  • IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    8 9
    اصلامگرتوی کشوری مثل قطر وبحرین جای این همه سلاح هست لابد درجای دیگری نگهمیدارن وبرای استفاده هم رزمنده اجاره میکنن وکلی هم برای تعمیر ونگهداری میپردازن خوش بعحال شیر خوران
    • IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      3 3
      بذاربخرن ازنخریدن بهتره اگرنخرن شرکتهای ساخت سلاح که خیلی قدرتمند هستن یک جنگ اجباری راه میندازن میلیونها نفر تلفات رو دست خاورمیانه میذارن اینقدر ساده نباشید یادتون رفته اول انقلاب هی آهن قراضه آهن قراضه میکردن جنگنده های که شاه خریده بود همون ها الان نگین نیروی هوایی ایرانه وتوزرورق گذاشتن به علت ارزش استراتژیکی که داشتن حتی توجنگ هشت ساله هم استفاده نکردن یکی از علتهای حمله عراق به ایران این بود که حاکمان ایران گفتن مادیگه آهن قراضه نمیخریم
  • IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    3 3
    بعضی وقت نمی خواهی بجنگی ولی ناچاری بجنگی اگر هم نجنگی باید تسلیم بشی و ذلت را بپذیری و ذلیلانه بدوشند داشتن سلاح برای اینجور مواقع است نوکر آمریکا هم به همین خاطر سلاح خرید اگر سلاحهایی که ایشون خریده بود نداشتیم درجنگ هشت ساله قطعا مغلوب صدام شدیم ما باید خودمون را با پیشرفته ترین سلاحها مجهز کنیم حتی اگر با خریدن باشد
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    7 0
    اگه یهویی اینا با هم خر شوند کار دنیا تمام است. حالا کی خر شوند معلوم نیست ولی خر خواهند شد
  • IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    2 2
    میگم کره جنوبی هم این میون خوب داره به جیب میزنه ها. اون ۸۰۰ تانک که میفروشه ۹ میلیارد باور کنید ۵ میلیاردش سودشه.اگه بیشتر نباشه. ولی حقیقت رو میگه نویسنده.امریکا و اذنابش چین رو کردن هیولا کشورهای اطراف چین هم از ترس هی سلاح میخرند.و کره شمالی هم هست البته. تو منطقه هم که ایران. متطقیه حرف نویسنده
  • US ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    1 5
    انها هرگز مورد استفاده قرار نخواهد گرفت وخداوند همه را از کار میاندازد انوقت نمیدانند با عجزشان چه کنند بزار بسازند وبخرند وبفروشند تا همه این درنگان از نفس بیفتند
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    4 1
    سلام چرا افقانستان صرب تو تریاک میریزی ..و کبد انسلین بهم میریزی .. کووید ۱۹..
  • IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    4 1
    انصافا هزینه های عجیب و غریبیه. استرالیا چه هزینه ی سنگینی میکنه.قطر 12 میلیارد برای خرید 36 فروند اف پانزده یعنی هر فروند تقریبا 333 میلیون دلار هزینه میکنه. وجدانا قطر مگه سرزمینش چقدر عمق داره که این همه زره پوش و تانک میخره. نکته ی جالبش اینه که سود اصلی رو امریکا میبره. حتی اروپاییها هم توی تولیداتشون بخشی به امریکا متکی هستند.
  • محمد نعیم جلیلی AF ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    5 5
    هر کشوری جهان که زورش زیاد شده برای نمایش به افغانستان می آید بعد از شکست آمریکا شاید چین زور آزمایی کند ضرور نیست که کشورهای جهان از ترس چین نان مردمش به اسلحه بدهد ما افغانها تا فعلا چیز نه خريدم و نه جنگ برای مان پول و دارایی مانده که بخریم تنها بوشکه روغن مان بعد از این در خانه‌ای مان تا آمدن چین نگهداری میکنیم
    • IR ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      2 12
      درود بر مردم افغانستان به امید اخراج امریکایها و تبدیل افغانستان به ابرقدرت اقتصادی اتمی و نظامی و فرهنگی
  • TR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    10 2
    روس ها اس 300 به ایران می دهند واس 400 به هند وترکیه, بازی قشنگی راه انداخته اند!
    • آرش IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
      3 8
      خود کشورها تجهیزاتی که می خوان بخرند رو بر اساس نیازشون و پولشون انتخاب می کنند نه اینکه روس ها بدهند. این که شما گفتی یک تحلیل بچگانه است.
  • آرش IR ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۶
    4 8
    خطاب به دوستان انقلابی و دلسوز. عزیزان از نظرات و لایک ها معلومه که نوچه های اسرائیل و سعودی و آلبانی تبار ها برای 1400 از الان دوباره فعالیتشون رو زیاد کردند. وقتی اینا از الان که بیش تر از 10 ماه تا انتخابات مونده کارشون رو با این حجم آغاز کردند ببینید نزدیک انتخابات می خوان چیکار کنند. فقط خواستم دو نکته رو به دوستان یادآوری کنم. اولا با رعایت ادب و خونسردی و با جواب های منطقی و مستند جواب این وطن فروشان رو بدید تا شبهه هایی رو که قصد دارند ایجاد کنند از بین بره و دوم اینکه برخورد احساسی با این قوماش تو زمین دشمن بازی کردنه.
  • diego GB ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۷
    6 1
    چون خودتون نمیتونید بخرید اسم خرید این تسلیحات مدرن رو میزارید دوشیدن؟!حالا ببینیم این تحریمها تموم شد چ غلطی میکنید ،ببینیم میتونید چهار تا جنگنده نوی نسبتا پیشرفته از روسها بخرید یا بازم میگید دشمن لابی کرده و ،،، یا بازم برادران خونیتون روسها پشتتون رو دقیقه نود خالی میکنن؟؟
    • تیپ انقلابی IR ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۷
      0 4
      تو خیلی غلط میکنی اخه ما چه جنگنده رو بخریم موقعه که داریم
  • علی IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۷
    3 0
    همه شدن کارشناس تسلیحات نظامی ..ترمز بگیرید فعلن شکم خودتون رو سیر کنید بعد برید بشید طراح سلاح و کارشناس .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس