به گزارش مشرق، مرد ۵۱ ساله ای که پنج بار به جرم شراب خواری به تحمل مجازات حد شرعی محکوم شده بود پس از ارتکاب همین جرم برای ششمین بار، از سوی دادگاه کیفری یک خراسان رضوی به «اعدام» محکوم شد که رای صادره در سحرگاه چهارشنبه گذشته همزمان با حکم قصاص نفس مرد همسرکش در زندان مرکزی مشهد به اجرا درآمد.
ماجرای پرونده این محکوم، برای ششمین بار درحالی روی میز قضات با تجربه دادگاه کیفری یک خراسان رضوی قرار گرفت که او بعد از اجرا شدن پنج حکم محکومیت قطعی حد شرعی شرب خمر، باز هم به همین اتهام در بولوار سرافرازان مشهد توسط نیروهای انتظامی دستگیر و محاکمه شد.
بیشتر بخوانید:
کلیک واتساپی یک جنایت! +عکس
اسناد دقیق، محتویات پرونده،گزارش ماموران انتظامی و نتیجه آزمایش های پزشکی قانونی، بیانگر استفاده متهم از مشروبات الکلی بود. بررسی سوابق متهم نیز نشان می داد که پیش از این «م- م» به جرم نوشیدن مشروبات الکلی ۵ بار به تحمل مجازات حد شرعی محکوم شده است و این احکام پس از طی مراحل وتشریفات قانونی درباره وی به اجرا درآمده است بنابراین هیچ راه گریز قانونی از مجازات «اعدام» وجود نداشت.این گزارش حاکی است: در حالی که قضات دادگاه کیفری یک خراسان رضوی متهم را دعوت به راست گویی وصداقت در کلام می کردند، بالاخره با توجه به اوضاع و احوال ارتکاب جرم و همچنین اسناد و مدارک انکارناپذیر در پرونده، رای به «اعدام» دادند. رای صادرشده مورد اعتراض وکیل و متهم قرار گرفت و به شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور ارسال شد. این بار قضات عالی رتبه با دقت تمام همه جوانب این رای را مورد تجزیه و تحلیل های کارشناسی دقیق قرار دادند اما در نهایت رای دادگاه کیفری را تایید کردند چرا که طبق ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲، «هرگاه کسی مرتکب یک نوع جرم موجب «حد» شود و هر بار «حد» آن جرم برای محکوم به مرحله اجرا درآید برای مرتبه چهارم به «حد» اعدام محکوم می شود.»
از سوی دیگر مجازات محکومیت حد این متهم از مرز پنج بار نیز گذشته و او برای ششمین بار به اتهام همین جرم دستگیر شده بود.
اگرچه محکوم به اعدام دارای سوابق متعدد کیفری دیگری از جمله مواد مخدر نیز بود اما این سوابق نقش اساسی در صدور حکم «اعدام» نداشت که یک مجازات شرعی است.
توبه محکوم رد شد
از سوی دیگر گزارش حاکی است: این گونه احکام با ضوابط و شرایط بسیار سختی در دستگاه قضایی صادر می شود و مراحل و تشریفات قانونی را طی می کند و در نهایت نیز گاهی با پذیرفتن «توبه متهم» اجرای حکم ساقط می شود. اما در این پرونده تقاضای محکوم نیز در باره «توبه» پذیرفته نشده است چون «توبه» امتیازی است که متعاقب «اقرار صریح» متهم موضوعیت پیدا می کند و دارای شرایطی خاص است .در برخی از پرونده های جرایم شراب خواری، متهم بنا به توصیه وکیل یا صلاحدید خودش در حالی ارتکاب جرم را کاملا انکار می کند که اسناد و مدارک دقیق و محکمه پسندی برای حصول علم قاضی وجود دارد و اگر مقام قضایی با وجود انکار متهم و با اسناد و مدارک موجود رای به اجرای «حد» داد چگونه متهم می تواند ادعا کند که «توبه» کرده است! درحالی که ادعا دارد «مشروب الکلی مصرف نکرده است!»
بنابراین گزارش، در ماده ۱۱۴ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ نیز درباره جرایم موجب حد به استثنای حد «قذف و محاربه» آمده است که هرگاه متهم قبل از اثبات جرم (دقت کنید: قبل از اثبات جرم توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود «حد» از او ساقط می شود! همچنین در جرایم موجب حد (به غیر از قذف و محاربه) با اقرار متهم جرم وی به اثبات برسد در صورت توبه مرتکب، حتی پس از اثبات جرم نیز دادگاه می تواند عفو مجرم را از رئیس قوه قضاییه درخواست کند. از طرف دیگر محکوم به اعدام دارای ۲۰ فقره سابقه کیفری در جرایم متعدد بود که نشان از اصلاح نشدن متهم پس از تحمل مجازات های قانونی است به طوری که حتی رانندگی مستانه او با موتورسیکلت نیز دلیلی محکم برای متنبه نشدن وی و اصرار بر ارتکاب جرایم مشروب خواری است.
توضیح دادگستری خراسان رضوی درباره اجرای این حکم اعدام
در همین حال روابط عمومی دادگستری خراسان رضوی نیز اطلاعیهای در باره اجرای این حکم صادر کرد در بخشی از این اطلاعیه آمده است برخی رسانههای معاند در فضای مجازی در حالی از اعدام فردی در مشهد به علت نوشیدن الکل خبر میدهند که این فرد در سال ۷۵ به دلیل ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر به ۱۵ ماه حبس، جزای نقدی و شلاق محکوم شد اما این پایانی بر خلافکاریهای وی نبود، او دو بار در سال ۷۷ و دو بار نیز در سال ۷۸ به علت ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر روانه زندان شد.این اطلاعیه با اشاره به محکومیت های قطعی دیگر این فرد در سال ۷۹ ،۸۰ و ۸۶ از جمله محکومیت به دلیل شرب خمر می افزاید :متهم پس از آزادی از زندان به بزهکاریهای خود ادامه داد و در سال ۸۸ به علت ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر و در سال ۸۹ به علت شرب خمر به زندان و شلاق محکوم شد.
در ادامه اطلاعیه آمده است: محکومیتهای متعدد این فرد در سالهای ۸۹، ۹۰، ۹۱ و ۹۲ نیز به علت ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر و شرب خمر ادامه یافت و در سال ٩۴ نیز به جرم نوشیدن و نگهداری مشروبات الکلی به ۱۱ ماه حبس محکوم شد.این اطلاعیه میافزاید: متهم یاد شده در سال ۹۶ هم بار دیگر به علت نگهداری مشروبات الکلی به هشت ماه حبس محکوم شد، در سال ٩٧ نیز در حالت مستی روی موتورسیکلت درحال رانندگی پرخطر و بدون گواهی نامه دستگیر شد.
منبع: روزنامه خراسان