علیخانی

مرور اجمالی سوابق جناحی که امروز اصلاح‌طلب خوانده‌ می‌شود روشن می‌کند که «دیکتاتوری» امروز جریان اصلاحات که با شعار «حقوق بشر» و «آزادی‌خواهی» پوشانده شده، ریشه در چه سابقه و عقبه‌ای دارد.

سرویس سیاست مشرق- مرحوم استاد محمدرضا شجریان، استاد بی‌بدیل موسیقی سنتی ایرانی و از چهره‌های ماندگار هنر ایران، روز ۱۷ مهر چشم از جهان فرو بست و عرصه موسیقی ایرانی یکی از چهره‌های مطرح خود را از دست داد و به سوگ نشست.

مرحوم شجریان البته هر اندازه در عرصه موسیقی کم‌نظیر بود، در حوزه سیاسی (چیزی که قطعا تخصص و شناخت عمیقی از آن نداشت)، دچار لغزش‌هایی شد که بیش از هر کس دیگری بعدا خود او از آن پشیمان شد که مهم‌ترین آن، قرار گرفتن در پازل تبلیغاتی شبکه سلطنتی انگلستان، بی بی سی و بیان سخنانی مطلوب روباه پیر استعمار بود. خود استاد مرحوم چند سال بعد در گفتگویی تلاش کرد آن حضور و آن اظهارات را تعدیل کند و تلویحا خواستار بایگانی کردن آن تجربه در خاطرات شود.

اما در یکی دو روز اخیر، تلاش یک جریان سیاسی خاص برای سوء استفاده از فقدان مرحوم شجریان، و تبدیل ایشان به نمادی از تقابل با نظام، وارد فاز جدیدی از ماکیاولیسم و فرصت‌طلبی سیاسی شد که در نوع خود بدیع است، گرچه سوء‌استفاده و فرصت‌طلبی تبدیل به بخشی از منش سیاسی جریان مورد نظر، یعنی اصلاحات شده است. البته جریان اصلاحات و متحد راهبردی آن، یعنی دولت اعتدال، همین سوء استفاده را در سال ۹۶ از استاد و «ربنای» او صورت دادند و با بی‌اخلاقی از آن استاد مرحوم ابزاری برای ایجاد دوقطبی و تخریب رقیب ساختند.

اما در همین فاز جدید از ماکیاولیسم سیاسی و فرصت‌طلبی، برخی پرده‌ها کنار رفته و آن «فاشیسم» و «تمامیت‌خواهی» که در زیر لعاب نازک «آزادی‌خواهی» و «لیبرال‌صفتی» جریان چپ دیروز و اصلاح طلب امروز در غلیان است، بیرون زده است.

ماجرا از این قرار است که استاد علیرضا افتخاری، در رثای مرحوم شجریان، پیامی ویدیویی ضبط کرد و در جو ایجاد شده توسط بوق‌های سیاسی آشنا، تلاش کرد در قالب ابراز تاسف و تاثر از فقدان شجریان، یک موضع سیاسی هم بروز دهد. همین مساله موجب شد که برخی از وابستگان به آن جریان سیاسی، در توئیت‌ها و پست‌های خود در شبکه‌های اجتماعی ژست «بخشندگی» و «بزرگواری» به خود بگیرند و از این در وارد شوند که حالا که استاد افتخاری در پازلی که ما می خواهیم قرار گرفته، "قلم عفو بر جنایت قبلی او بکشیم و او را ببخشیم! "

اما «جنایتی» که به زعم ایشان استاد علیرضا افتخاری مرتکب شد، چه بود؟ در آغوش کشیدن و خوش و بش کردن با رییس جمهور منتخب و قانونی مملکت که حدود ۲۴ میلیون رای به خود اختصاص داده بود! اما چون رییس جمهور مورد نظر و اصولا انتخابات مورد نظر وفق مراد آن جریان سیاسی نبود، از همین اقدام کاملا طبیعی (که حق افتخاری و هر انسان دیگری است)، یک گناه نابخشودنی و یک «جنایت» بزرگ تراشیدند که این هنرمند بزرگ، مردمی و محجوب می بایست بابت آن تاوان سنگین می داد.

شرح تخریب‌ها، فشارها و ترور شخصیتی که این جریان و وابستگان آن، بر سر افتخاری آوردند خود مثنوی هفتاد من کاغذ است، اما همین اندازه بگوییم که به گفته خود استاد افتخاری، آن‌چنان عرصه را در کار و زندگی بر او تنگ کردند و ان‌چنان آبرو و حیثیت و اعتبار او و خانواده‌اش را ویران کردند که حتی این هنرمند محجوب و حقیقتا بااخلاق کشورمان قصد داشت خود را حلق‌آویز کند و دست‌کم این‌گونه از ان همه فشار و هجمه و تهمت راحت شود. و آن‌ها که با یک هنرمند چنان کردند که رفت، همین‌هایی هستند که امروز مدعی «هنردوستی» و عشق به استاد شجریان هستند و برای مدیحه‌سرایی‌ و مرثیه‌سرایی‌های بعضا مبالغه‌آمیز برای هنرمند فقید، با هم مسابقه گذاشته‌اند.

بر کسانی که به خوبی با جریان‌شناسی گروه‌های سیاسی و تاریخ انقلاب به خوبی آشنا هستند، این «نفاق» جریان اصلاحات در برخورد با هنر و هنرمندان، امر پوشیده‌ای نیست، کما این که برای همین اهل نظر، فاشیسم و انحصارطلبی و تمامیت‌خواهی لانه کرده در باطن بخش قابل ملاحظه‌ای از جریان اصلاح‌طلب امروز(و چپ‌های دیروز)، که نمونه‌اش را در برخورد با استاد افتخاری دیده‌ایم، مساله‌آی غیرمترقبه و دور از انتظار نیست.

از همین رو، تصمیم گرفته‌ایم مروری بسیار اجمالی و کوتاه به برخی عملکردهای این جریان در گذشته‌ای نه چندان دور و فراموش‌شده، آن هم صرفا در حوزه فرهنگ و هنر،  بیاندازیم تا روشن گردد که «دیکتاتورصفتی» امروز این جریان که در پس شعارهای فریبنده «حقوق بشر» و «آزادی‌خواهی» پوشانده شده، ریشه در چه سابقه و عقبه‌ای دارد.

لیبرالیست‌های امروز، شلاق‌زنان دیروز

عبدالله علیخانی، تهیه‌کننده سینمای ایران، در آذر ۹۳ روایت تلخ و قابل‌تاملی را درباره‌ی نحوه مواجهه مدیران وقت وزارت ارشاد با اهالی سینما تعریف کرد که بسیار جنجالی شد. او داستانی که بر خود او در سال ۶۳ گذشت چنین روایت کرد:

" تا چند سال پس از انقلاب، هنوز فیلم‌های خارجی در سینماهای ایران پخش می‌شد و برخی از آن فیلم‌ها نیز در اختیار بنده و دیگر تهیه‌کنندگان بود. آقای انوار و همکارانشان در سال ۶۳ ‌ضرب‌الاجلی تعیین کردند که مطابق با آن، باید مدارک فیلم‌های خارجی را به وزارت ارشاد ارائه می‌کردیم؛ اما زمان لازم برای این کار بسیار اندک در نظر گرفته شده بود و امکان چنین اقدامی در این زمان کوتاه نبود.

عبدالله علیخانی

این تهیه کننده سینما ادامه داد:

“ما ۲۰، ۳۰ نفر بودیم که به وزارت ارشاد رفتیم و درباره این مهلت اندک اعتراض کردیم. بعد از این بود که ‌یکباره از دفتر مدیرکل وقت حراست وزارت فرهنگ و ارشاد، در دفتر من ریختند و من را به حراست وزارت فرهنگ و ارشاد ـ که یک طبقه پایین دفتر وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود ـ بردند و برای مدت یک هفته حبس کردند. البته تنها من نبودم و اشخاص دیگری را هم گرفتند. "


او درباره وقایعی که در این یک هفته رخ داد، به تلخی ‌می‌گوید:

"در این مدت، بنده را جوجه کبابی (یک روش خاص که فرد را مانند جوجه می‌بندند تا مضروب نتواند از ضربه بگریزد) کردند. علاوه بر این، کف پایم شلاق می‌زدند و می‌گفتند، روی موزاییک راه برو تا خونمردگی به وجود نیاید. باورم نمی‌شد که در وزارت فرهنگ و ارشاد چنین اتفاقی برای من می‌افتد. "


او در پاسخ به اینکه آیا زمان دستگیری حکم قضایی داشتند، گفت:

"تا آنجا که می‌دانم، وزارت ارشاد مسئولیت برای دستگیری ندارد و وزارت ارشاد هم جایی برای بازداشت نیست؛ اما در هر حال من حکمی ندیدم و به هر حال در آن سال‌ها حراست آنجا اسلحه داشت و با بی‌سیم و کلاشینکف آمده بودند و طبیعتاً من مجبور بودم، همراهشان به حراست وزارت فرهنگ و ارشاد بروم. "

فیض الله عرب سرخی، مسوول وقت حراست وزارت ارشاد

علیخانی درباره اینکه آیا موضوع قضایی شد، گفت:

"بله، چون می‌دانستند با این اتفاقی که افتاده، من پیگیر ماجرا می‌شوم، ماجرا را قضایی کردند و تا دو سال بعد از آن، به دادگاه می‌رفتیم و بعد در همان سال‌ها به ما گفتند ‌یک نامه بنویسید و بگویید اشتباه کردید و فیلم‌ها مبتدل بوده، والا زندان می‌روید که ما هم به واسطه جو آن دوران نوشتیم، ولی در ‌نهایت در مراحل قضایی تبرئه شدیم. با این حال، چنان زهرچشمی گرفته بودند که دیگر جرأت پیگیری قضایی نداشتیم. "[۱]

نکته جالب این‌جاست که وزارت ارشاد در آن سال تحت سیطره مطلق طیف چپ و امثال سیدمحمد خاتمی، مصطفی تاجزاده، امین زاده، عباس عبدی و فیض‌الله عرب‌سرخی بود. مسوول وقت حراست ارشاد هم که شخصا این تهیه‌کننده را شلاق زد، کسی جز فیض‌الله عرب‌سرخی، عضو سازمان مجاهدین انقلاب و از طیف رادیکال اصلاحات نبود. قوه قضاییه وقت هم از قضا تحت قدرت شیوخ جریان چپ چون موسوی اردبیلی، موسوی خوئینی‌ها و حسین موسوی تبریزی بود.

موسوی، نخست وزیر و خاتمی، وزیر ارشاد وقت

فیلم «برزخی‌ها» و بیعت ستاره‌های فیلمفارسی با انقلاب

فیلم «برزخی‌ها» ساخته مرحوم ایرج قادری در سال ۶۱، به واسطه حضور بازیگران سرشناس سینمای پیش از انقلاب چون فردین، ملک‌مطیعی، سعید راد و ایرج قادری و همچنین تم انقلابی و میهن‌دوستانه آن بسیار جنجالی شد. در واقع، ستارگان سینمای فارسی با این فیلم می خواستند ارادت و بیعت خود را با انقلاب نشان دهند و آمادگی خود را برای کار با فضای جدید اعلام کنند. اما روایت توقیف این فیلم و ممنوع‌الکاری بازیگران و عوامل ان بسیار جالب و عبرت‌آموز است.

عبدالمجید معادیخواه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت نیز در گفتگویی که سال ۹۲ با سایت خبری خبرآنلاین داشته است، روایت جالبی از این اتفاقات دارد: 

"آن زمان یک دعوای مفصلی به وجود آمد که از آقای مخملباف در آن شرکت داشتند و علیه من موضع می‌گرفتند تا آقای مسیح مهاجری. دعوا بر سر اکران فیلم «برزخی‌ها» بود.

این مساله خودش یک پرونده ‌است که جنجال زیادی درست کرد به همه‌جا ازجمله مجلس هم کشید. بسیجی هم علیه بنده راه افتاد که بخشی‌ از آن در مطبوعات آن دوران هست.  هم مطبوعاتی که آقای خاتمی اداره می‌کردند، مثل کیهان به ما می‌تاختند و هم امثال آقای مخملباف فریاد «وا اسلاما» سر می‌دادند. در آن هیاهو هیچ‌کس نیامد ببیند که اصلاً داستان فیلم «برزخی‌ها» چیست. "

عبدالمجید معادیخواه
محسن مخملباف: دو زمان، دو چهره

معادیخواه روایتی هم از جلسه‌ای که با آیت‌الله خامنه‌ای(رییس جمهور وقت)، داشته است ارائه می‌دهد. او می‌گوید که ایشان را در جریان مسئله قراردادم و فشارها را هم توضیح دادم. نظر ایشان این بود که به‌صرف حضور یک بازیگر در فیلم نباید جلوی اکران آن گرفته شود و اگر فیلم اشکالی ازنظر محتوایی ندارد می‌تواند اکران داشته باشد.  

مهدی کلهر، که در آن مقطع مسوول امور سینمایی کشور بود، سال‌ها بعد در گفت‌وگویی با ماهنامه سینما رسانه گفت:

" روزی که ما جلوی فیلم برزخی‌ها را گرفتیم، وزیر وقت که آقای معادیخواه بود رفت پیش حضرت آقا که آن زمان رئیس‌جمهور بودند. با من تماس گرفت و گفت: آقای خامنه‌ای می‌گویند به دلیل بازی کردن فردین نباید جلوی فیلم گرفته شود. اگر فیلم اشکالی دارد؛ اشکالش را برطرف کنید و فیلم را نشان بدهید. بازی کردن فردین اشکالی ندارد! "[۲]

به هر صورت برزخی‌ها اکران شد، البته فقط در تهران. با شروع اکران فروش فیلم بسیار جلب توجه کرد. در همین زمان بود که نخستین نقد منتشره علیه «برزخی‌ها» را روزنامه کیهان در تاریخ ۹ خرداد ۱۳۶۱ تحت عنوان «دوزخ ابتذال در برزخی‌ها» نوشت. دومین نقد معترضانه را روزنامه جمهوری اسلامی(تحت مسوولیت مسیح مهاجری) با تیتر «برزخی‌ها متن نامطلوب وقاحت» به چاپ رساند که نویسنده بی‌نام در آن از «ذکر مصیبت» نوشت و این‌که «بیایید گریه کنیم در سوگ هنر اسلامی!». افزایش فشارها به وزارت ارشاد موجب کناره‌گیری معادی خواه از این سمت شد و میرحسین موسوی شخصاً اداره وزارتخانه را به عهده گرفت. ازجمله نخستین تصمیمات موسوی نیز توقف اکران برزخی‌ها بود.

این دوره، همان دوره‌ای است که به گفته منوچهر وثوق، بازیگر سینمای قبل از انقلاب، سید محمد خاتمی وزیر ارشاد دولت موسوی رسما در رادیو اعلام کرد که "هنرپیشه‌های قبل از انقلاب اگر  نماز هم بخوانند، نمازشان قبول نیست. "

دوربین ویدیو و عینک دودی، نمادهای غرب‌زدگی

محمدطه عبدخدایی، از مدیران فرهنگی دهه ۶۰ که در مقطعی معاون سیدمحمد خاتمی در وزارت ارشاد بود، در مصاحبه‌ای با تسنیم، روایت‌های جالبی از دیدگاه و نوع مدیریت اصلاحیون رادیکال امروز ارایه کرده است. یکی از اقدامات طیف «چپ» حاکم بر حوزه فرهنگ، ممنوعیت وارادات و نگهداری دستگاه پخش «ویدیو» بود که به واسطه جرم‌انگاری ازآن، مشکلات و معضلات دامنه‌داری در حوزه اجتماعی ایجاد شد و بیهوده به تقابل دستگاه‌های انتظامی با بخشی از بدنه جامعه دامن زد. جالب این که همین ویدیو که تحت مدیریت چپ‌های آن زمان(و اصلاح طلبان امروز) چیزی در حکم مواد مخدر و ابزار فحشاء بود، در دوران مدیریت یک مدیر از جریان راست(یعنی علی لاریجانی) که جایگزین خاتمی در ارشاد شد، آزاد گردید. به هر حال عبدخدایی خاطره‌ای در همین زمینه تعریف کرده است:

" ببینید، در این کشور دستگاه فیلم ویدیو ممنوع شد، چه‌کسی ممنوع کرد؟ آقا ممنوع کرد؟ امام ممنوع کرد؟ حوزه علمیه ممنوع کرد؟ چرا ممنوع شد؟ دادستانی موظف بود برود داخل خانه­‌ها آن را به‌عنوان اشیاء ممنوعه بگیرد و بیاورد و بعد می‌­داد ارشاد و دوباره با برگ سبز وارد می‌­شد.

یادم هست رفته بودم اجلاس توریسم در پاریس، داشتم برمی­‌گشتم در هواپیما برگه­‌هایی می­‌دادند که چه‌چیزهایی در ایران ممنوع است، مثلاً مواد مخدر، ورود اسلحه، ورود مشروبات الکلی و دستگاه و فیلم ویدئو و... یک آقایی به مهماندار می‌­گوید "من دوربین ویدیو دارم با آن چه کنم؟ "، مهماندار می­‌دانست من معاون گردشگری هستم گفت "از آن آقا بپرس"، آن آقا با لهجه صحبت می­‌کرد و گفت "با این چه کنم؟ " من هم نمی‌­دانستم چه بگویم! گفتم "بیایید فرودگاه راهنمایی می‌­کنند که چه کنید". من آمدم در جلسۀ معاونین این را مطرح کردم که "چرا ما این کار را می‌کنیم؟ "، آقای تاج­زاده روبه‌روی من بود، گفت "آقا رفته فرنگ متجدد شده"!  و یک‌سری آقایان ما را هو کردند که چنین سخنی را گفتیم. بعد آقای خاتمی گفت "پس مواد مخدر را هم آزاد کنیم! " من گفتم "مواد مخدر ماهیتش مشکل دارد. پس شما دوربین عکاسی را هم ممنوع کنید چون ممکن است با دوربین عکاسی عکس­های مستهجن گرفته شود. "

او در جایی دیگر از فهرست ۱۵۰ نفره بازیگران پیش از انقلاب می گوید که قرار بود توسط وزارت ارشاد خاتمی اخراج شوند و مخالفت یک شخصیت مانع شد:

" یک خاطره هم از آیت‌الله خامنه‌ای مربوط به زمان ارشاد بگویم. حدود ۱۵۰ هنرپیشه جزو اخراجی­‌های وزارت فرهنگ بودند.  من آمدم خدمت آقا و گفتم "اینها لیست را به من دادند که اخراج کنم ولی وجداناً نمی‌­توانم چنین کاری بکنم". آقا گفتند "هرگز این کار را نکن، اینها بندگان خدا هستند بالاخره فضای آن زمان این‌گونه بوده و این شغلشان بوده"، یعنی از سال ۶۱ تا ۶۶ یک نفر اخراج نشد و اینها آمدند پست گرفتند و الآن جزء هنرپیشه‌­های مملکت هستند. اخراج نشدن اینها با حمایت آقا بود و جایی هم نگفتم و این اولین بار است که می‌­گویم. "[۳]

این مدیر فرهنگی دهه شصت درباره تفکرات شبه کمونیستی چپ‌های آن دوره می گوید:

"‌ همین آقای میرلوحی (محمود میرلوحی عضو شورای شهر تهران و فعال سیاسی اصلاح‌طلب) که دانشجوی هند بود، بعد می­‌آید رئیس کمیتۀ تهران می‌­شود و می‌­رود پیست اسکی دیزین و شمشک دستور می‌­دهد تمام عینک­‌های دودی را جمع کنند! چون این مظهر غرب است!  همین آقا امروز روشنفکر می‌­شود! اگر یادتان نرفته بیایید از مردم عذرخواهی کنید.

مگر نه این بود که شماها بین دانشجویان چادر و حصار کشیدید و امام خمینی به‌محض اینکه فهمید که این اتفاق افتاده است دستور داد که سریعاً به موضوع رسیدگی شود. چرا امروز آقایان به‌دنبال گم کردن آثار اقدامات افراطی خود هستند؟ "

محمود میرلوحی

فیلم مستهجنی به نام «خواستگاری»!

مهدی فخیم‌زاده، کارگردان و بازیگر قدیمی سینمای ایران که همواره شریف‌ترین و اخلاقی‌ترین آثار سینمایی پس از انقلاب را ساخته است و یکی از ماندگارترین فیلم‌های انقلابی تاریخ سینمای ایران، یعنی «تشریفات» محصول اوست، در کتاب خاطرات خود از دوران فعالیت در سینما(سینما و من)، بخشی تفصیلی را به بلاهایی اختصاص می دهد که مدیران فرهنگی دهه ۶۰ و وزارت ارشاد آن دوران(تحت فرمان سیدمحمد خاتمی و طیف چپ) بر سر اهالی سینما می آوردند.

او روایت می کند که چگونه به خاطر ساخت یک کمدی شریف و خانوادگی به نام «خواستگاری» (که بعدها به فیلم محبوب سیمای جمهوری اسلامی بدل شد و بارها به نمایش درآمد) مدیران سینمایی وقت چون سیدمحمد بهشتی و فخرالدین انوار برای او پرونده‌سازی می کردند و او را «مستهجن‌ساز» می نامیدند.

فخیم‌زاده روایت می کند که آن اندازه از مدیریت پادگانی و جو وحشتی که مدیران چپ آن دوران(و اصلاح‌طلب بعدی) در سینما ایجاد کردند، آزرده خاطر و رنجور بود که در سال ۷۶، حاضر نشد از خاتمی برای ریاست جمهوری حمایت کند و از معدود سینماگرانی بود که این مخالفت خود را اعلام کرد و البته تاوان آن را هم پرداخت و اگر مدیران وقت سیمای جمهوری اسلامی به کمکش نمی آمدند و او را برای سریال‌سازی به تلویزیون نمی بردند، در فضای دوم خردادی بایکوت و از صحنه از حذف می شد.

۴ سال ممنوع‌الکاری به خاطر سر طاس!

جمشید آریا(هاشم‌پور)، بدون شک، ستاره‌ی بی‌رقیب سینمای بی‌ستاره‌ی دهه ۶۰ بود. در جوّ ضدقهرمانی که مدیران سینمایی وقت(در وزارت ارشاد تحت سیطره چپ‌ها) بر سینما حاکم کرده بودند، جمشید آریا، بیش از حد جلوه «قهرمانی» داشت و از این رو تصمیم گرفتند او را از جلوه بیاندازند. این‌گونه بود که بعد از فیلم «عقاب‌ها» (پرفروش‌ترین و پربیینده‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران)، جمشید هاشم پور را به بهانه‌هایی از  این قبیل که با سر طاس در فیلم‌ها ظاهر شده، ۴ سال ممنوع‌الکار کردند!

حسین فرح‌بخش، تهیه‌کننده قدیمی سینما، در این باره گفت:

"‌ اولین باری که جمشید هاشم پور تاس شد، توسط آقای بهرام پور برای فیلم «بالاش» بود. جمشید هاشم پور نیز توسط حسین ملکی که آن زمان کار عکاسی می‌کرد، به مرحوم قادری برای فیلم «تاراج» معرفی شد. مرحوم قادری هم وقتی عکس هاشم پور را دید، او را انتخاب کرد و پس از فیلم «عقاب ها» نیز جمشید هاشم پور به مدت چهار سال ممنوع الکار شد!

فرحبخش ادامه داد:

" کسانی که در دهه ۶۰، در سینما بودند علاقه نداشتند قهرمان در سینما وجود داشته باشد. پس از آن در سال ۶۸ این هنرمند، در فیلم «روز با شکوه» ساخته عیاری نقش کوتاهی را بازی کرد. "[۴]

او افزود:

"  آن زمان اکران تهران در دست وزارت ارشاد بود و کاری می‌کردند کسی دنبال این فیلم‌ها نباشد و با فیلمسازهایی که فیلم اکشن می‌ساختند، مانند یک جنایتکار برخورد می‌کردند. در حقیقت اساسا چراغ فیلم‌های اکشن را وزارت ارشاد آن زمان خاموش کرد. "

اما ماجرا فقط مربوط به فیلم اکشن و قهرمانان اکشن‌کار نبود. استاد زنده یاد داوود رشیدی، ۹ سال در زمان سلطه مطلق این طیف فکری-سیاسی بر فرهنگ و هنر کشور، در سینما ممنوع‌الفعالیت بود! ممنوع الفعالیتی رشیدی زمانی رقم خورد که عوامل فیلم «بی بی چلچله»، مهمانِ مهمانی پایان فیلمبرداری «شهر موش‌ها» شده بودند(سال ۶۴). پس از یک حاشیه در این مهمانی، مأموران فارابی گزارشی برای رشیدی رد کردند و بر همین اساس، صرفاً برای او ۹ سال محرومیت از سینما در نظر گرفته شد. [۵]


با این حال، مدیران وقت سینمایی نتوانستند رشیدی را خانه نشین کنند و درهای تلویزیون برای این بازیگر برجسته بازی بود و برخی از بهترین بازی‌های رشیدی نظیر «هزار دستان»، «کوچک جنگلی» و «گرگ‌ها» در همین سال‌ها ثبت شد و از تلویزیون به نمایش درآمد. داود رشیدی با فیلم «عبور از تله» در سال ۱۳۷۲ و زمانی به سینمای ایران بازگشت که امپراتوریِ مطلق مدیران دهه شصتیِ سینما در هم شکسته بود.

ابوالفضل پورعرب، ستاره شروع دهه ۷۰ در سینمای ایران، که ورود او به سینما با فیلم «عروس» (۱۳۶۹) و در سال‌های پایانی امپراتوری جریان سیاسی چپ در وزارت ارشاد رقم خورد، در گفتگویی تلویزیونی روایت‌هایی را از فضای ترس و وحشت حاکم بر سینما در دوران سیدمحمد بهشتی و انوار(مریدان و نوچه‌های خاتمی) نقل می کند. پورعرب گفت:

" ما با آقای افخمی شمال (سر صحنه فیلم عروس) پینگ پنگ بازی می‌کردیم. پینگ پنگم بد نبود و همه را بردم. خانم (نیکی) کریمی هم اینجا ایستاده بود. آقای افخمی (به نیکی کریمی) گفت: می‌خواهی بازی کنی؟ (نیکی کریمی) گفت: نه ممنون؛ ترسید. (افخمی به نیکی کریمی) گفت: نه بیا بازی کن. (نیکی کریمی) آمد بازی کرد و من بردم. صبح امیر اسفندیاری (از مدیران بنیاد سینمایی فارابی در دوره سیدمحمد بهشتی) پرسید که پینگ پنگ بازی کردند، چه اتفاقی افتاده است؟ شما تصور کنید، در آن فضا نباید ترسید؟ "


 
این بازیگر سینمای ایران نمونه‌ای دیگر از این برخورد را نیز این گونه مورد اشاره قرار داد:

"آقای (رسول) صدرعاملی به من گفت هنرپیشه زن که می‌خواهد با تو بازی کند، نیاز دارد با تو حرف بزند. حرف که نمی‌توانستیم بزنیم. گفتم: آقا من چه کار کنم؟ حالا این در شرایطی است که از آن بک گراند نیز می ترسی. (صدرعاملی) گفت باهاش حرف بزنم و قدم بزنم. گفتم: مشکل می‌شود. (صدرعاملی) گفت: من اینجا هستم. ما رفتیم قدم بزنیم. با اینکه آقای صدرعاملی گفته بود، صبح آقای اسفندیاری آنجا بود که چه شده است. اشکال از من یا آقای صدرعاملی نبود و یک بازیگر باید نقش مقابلش را بشناسد. خیلی حرف است. این انرژی را می‌گذاری و حقوق را می‌گیری، بیایی اینجا که چه بشود؟ "

نکته جالب این که آقای امیر اسفندیاری (که به همراه برادرش عبدالله از مدیران همیشگی وزارت ارشاد است) در طول سال، با هزینه وزارت ارشاد در تورهای سینمایی انواع جشنواره‌های ریز و درشت در اقصی نقاط دنیا حضور پیدا می‌کند، بدون آن که این سفرها و خرج‌ها دستاورد مشخصی برای سینمای ایران داشته باشد.

امیر اسفندیاری

 

[۱] https://jamejamonline.ir/fa/news/۷۵۰۲۳۵

[۲] https://www.javanonline.ir/fa/news/۹۰۹۳۰۱

[۳] https://www.tasnimnews.com/fa/news/۱۳۹۷/۰۳/۰۲/۱۷۲۹۶۰۱

[۴] https://www.fardanews.com/fa/news/۷۸۶۸۵۵

[۵] https://www.tabnak.ir/fa/news/۶۱۹۵۷۳

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 74
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 54
  • IR ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    54 2
    تندروها را بشناسید... چه کسانی از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتند: سعید حجاریان ابراهیم اصغرزاده معصومه ابتکار حبیب الله بیطرف سید محمد رضا خاتمی محسن میرداماد کمال تبریزی چه کسانی بهروز وثوقی، فردین و ملک مطیعی رو ممنوع التصویر کردند؟ سید محمد خاتمی میرحسین موسوی محسن مخملباف چه کسانی اساتید دانشگاه هارا به بهانه انقلاب فرهنگی اخراج کردند؟ عبدالکریم سروش صادق زیباکلام چه کسانی طرح تفکیک جنسیتی در معابر اتوبوسهای خط واحد و ..... را ارائه دادند؟؟؟ خاتمی روحانی میرحسین موسوی چه کسانی برای اولین بار طرح حجاب اجباری را پیشنهاد دادند ؟ حسن روحانی میرحسین موسوی زهرا رهنورد مصطفی تاجزاده چه کسانی در پیشانی زنان بدحجاب پونز فرو میکردند و به بهانه مبارزه با ترویج فحشا به سینماها حمله میکردند؟ اکبر گنجی افسادطلب فراری چه کسانی خواهان جنگ با آمریکا در دفاع از صدام شدند؟ علی اکبر محتشمی پور صادق خلخالی همه ي افراطيون و تندروهای اول انقلاب از اصلاح طلبان امروزي هستند!!! دیده نمیشود نادان مگر آنکه تندرو است یا کندرو لَا تَرَى الْجَاهِلَ إِلَّا مُفْرِطاً أَوْ مُفَرِّطاً نهج البلاغه حکمت ۶۷.
    • علی IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      27 7
      سوال من از مشرق نیوز این است چرا هفته ای یکبار گذشته و حال این افراد بطور مستند ارائه نمی شود، با بر عمق بینش ملت بیفزاید.
    • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      28 8
      نوام چامسکی: یک ملت آن روزی می میرد که اربابان فکری آن به جای اندیشمندان از بازیگران و آوازخوانان تشکل یافته باشند!
    • IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      21 8
      تشکر مشرق مستند خوبی بود
    • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      28 8
      اصلاح طلبان همان آدم کشان سابق اند فقط گلوله هایشان تمام شده است. واقعا تاسف خورد به حال دانشجویان و افراد مثلا روشنفکر و آزادی خواه و باهوش که از خرداد1376 به حمایت از اصلاح طلبان پرداختند
    • IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      1 3
      اصغرزاده گفته بود کلید سفارت آمریکا در جیب منه
    • IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      8 1
      ممنون مشرق عزیز بابت این مستندات. خیلی برام جالب بود
    • IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      6 1
      اولا اگر همان تندروی و تسخیر لانه جاسوسی نبود در همان سال 58 ایران تجزیه شده بود. سفارت آمریکا در حال سازماندهی مستقیم براندازان و تجزیه طلبان بود. ثانیا صادق خلخالی را با بقیه جمع نبندید. او هرگز عوض نشد. تا آخرین سال عمرش هنوز معتقد بود کارهایش درست بوده و تاکید کرد اگر امروز هم هویدا را ببیند او را خواهد کشت. حمایتهایش از خاتمی هم در ابتدای کار او بود که هنوز خبری از آن سازشکاریها نشده بود و مجمع روحانیون مبارز - که خاتمی عضو آن است- هنوز بشدت مواضع ضد آمریکایی داشت. ثالثا اینکه یک عده رنگ عوض کردند به معنای آنکه راهش سابقشان غلط بوده نیست. چنانچه زبیر هم عوض شد اما معنیش غلط بودن مجاهدات او در رکاب رسول الله صلی الله علیه و آله نبود.
  • IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    23 8
    نمک نشناسی و نامردی همه زندگی سلبریتی ها و هنرمندان اصلاح طلب است. اصلا خود شجریان که بود؟ شجریان یک خواننده دوره گرد درجه سه بود که قبل از انقلاب در گوشه پارک لاله می خواند! اما بعد از انقلاب و به خاطر قلع و فمه اکثر هنرمندان وقت به دلیل - یا به بهانه- فاسد بودن بود که ناگهان آن خواننده جوان دوره گرد شد استاد شجریان! و صدا و سیما جمهوری اسلامی بود که دم به دم صدا و تصویرش را پخش می گرد. در جمهوری اسلامی بود که به حای پارک لاله در تالار بزرگ وزارت کشور کنسرت برپا می کرد. حتی به جبهه ها می رفت و... همین آدم بعد که حسابی جای پایش سقت و تبدیل به خدای موسیقی ایران شد، یکهو یادش آمد در ایران فساد است و باید طرف مردم را بگیرد؟! از قضا این طرف مردم همان طرف بی بی سی هم بود!به چنین آدمی می گویند نمک نشناس.
    • IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      11 2
      ممنون از اطلاع رسانی شما
    • مهران TR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      2 13
      با درود اول اینکه تمام این دوستان از اصلاح طلب واصول گرا و.... همشون بدون استثنا از اول با هم بودن، وهیچ کدامشان، یا به علت کم سوادی وتخصص یا منافع خودشان برای مردم کاری نکردند. یا انصاف داشته باشیم کار مفیدی نکردن. دوم باز تاکید می‌کنم حالا مشرق درسته اسم چند نفر خاص رو آورده وخواسته از اعتبار استاد شجریان استفاده کنه، ولی همه این اصلاح طلبان و اصول گریان از احمدی نژاد و ابتکار و.... همشون یک فکر وبحساب هم فکر و کوته نظر بودن از همون اول که برای مثال از دیوار سفارت رفتن بالا و.... اما اگر واقع بین باشیم خوب انسانها در مورور زمان تغیر میکنن وممکنه افکارشون عوض شه، هر چند دلیلی بر اشتباهات گذشتشون نیست ولی واقعا این اصل نمیشه کنار گذاشته بشه که افراد در طول زمان تغیر وبرخی ممکنه روشن وبرخی تاریک تر شوند. پس خیلی دوستان شلوغ نکنید که شما عده‌ای هستید که همه جا هم هستید، اینا همشون یکی بودن، البته صدرصد کارهایی شده در زمانهای مختلف از مرحوم هاشمی گرفته آقای خاتمی و احمدی نژاد وروحانی با هم فرق میکنن، والبته کارهای خوبی هم در دوره اینها شده، اما با این همه سرمایه ایران از جوانان بعنوان نیروی انسانی گرفته تا منابع و نفت وگاز و توریست، ما نسبت به نروژ از صد جایگاه 10 رو به زور داریم. پس اگر میخاین ایران خوبی داشته باشیم واقع بین باشیم و با حضور همه ایرانیهای متخصص از هر قوم ونژاد وجنسیت و خارج از کشور و داخل کشور و نظامی وغیر نظامی باید در کنار هم واحترام به همکار کنیم. فقط در آخر دوست عزیز شما اگر کمی عرق ایرانی داشتی و از فارسی و ایرانی بودن خودت آگاه بودی، حداقل به استاد شجریان بخاطر خوندن اشعار شاعران بزرگ ایران زمین سعدی وحافظ ومولوی و باباطاهر و.... احترام میذاشتین
    • CH ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
      9 1
      کسی که به جای سلام درود می نویسبد همان است که به جای صلوات هم سوت و کف می زند. اینها دشمنان قسم خورده اسلام هستند.
    • امیر حسین GB ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
      10 0
      مگه این تعداد یاغی خرابکار که از اول پست ها و جایگاه ها را،اشغال کردند،اجازه دادند کسی هم وارد این دایره بشه.....انحصار طلبی تو ذاتشان هست.....چرا هر کاری می کنند،خرابی بار میاد؟...زیرا این سنت خداست که هرکس با نیت بد وبا عمل بد،قدم بردارد،هیچ گاه موفق به انجام کار خوب نمی شود...
  • IR ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    63 8
    لعنت بر جمعاعت منافق و کثیف افسادی
    • حیدر صالح IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      24 2
      عجب این خاتمی و دار و دست اش یک پا تکفیری بودند. داعش داشتیم وقتی داعش مد نبود.
    • IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      16 7
      لعنت خدا بر جماعت حرامی افسادطلب
    • حجت IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      18 3
      قران در وصف منافق می گوید اذا قیل لهم لا تفسدوا فی الارض قالوا انما نحن مصلحون الا انهم هم المفسدون و لکن لا یشعرون بقره ایه 12وقتی به منافقین گفته می شود در زمین فساد نکنید می گویند همانا ما مصلح واصلاحگر هستیم همانا انها مفسدین هستند ولی خودشان نمی فهمند
    • حجت IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      12 5
      قران در وصف منافق می گوید اذا قیل لهم لا تفسدوا فی الارض قالوا انما نحن مصلحون الا انهم هم المفسدون و لکن لا یشعرون بقره ایه 12وقتی به منافقین گفته می شود در زمین فساد نکنید می گویند همانا ما مصلح واصلاحگر هستیم همانا انها مفسدین هستند ولی خودشان نمی فهمند
    • IR ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
      0 0
      جالبه
    • مهران TR ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
      0 0
      باز با درود و سلام خدمت دوستان که اگر نشانه مسلمانی سلام هست پس سلام واینکه دوست عزیز متاسفانه امثال شما ناآگاهانه باعث عدم پیشرفت این مملت شدن وگرنه اگر خونده بودی آخر مطلب من نوشته بودم، بدون نگاه متعصب، من که مسلمانم ولی فرض رو بذار که مسیحی و یا یهودی وکلیمی وسنی، چه فرق میکنه همه باید کنار هم برای ایران تلاش کنیم...
  • IR ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    42 8
    اصلاح طلبا ضد ایرانی ترین جریان 300 سال اخیر هستن. تا کی مدارا نمی دونم!
  • EXtremist GB ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    34 4
    به نظرم صدا وسیما هر چی زودتر باید مستند این جنایت کاران فرهنگی رو بسازه و در بهترین زمان ممکن و در پرببیننده ترین کنداکتورش قرار بده. هر روزی که میگذره فساد این افراد عمیق تر و ضررش برای کشور و انقلاب بیشتره
  • US ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    30 5
    بدبختی اینه که همه اصلاحطلبا سر و پا یه ...هستین...
  • GB ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    38 7
    در مورد اینا باید کتاب نوشت و مصاحبه گرفت و مکتوب کرد و مکتوب کرد و مکتوب کرد(منظورم ثبت)
    • IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      4 8
      فایده نداره. چنان با شلوغ کاری و برهم زدن اوضاع جوابی بدن که خودشون میشن قهرمان و بقیه مفسد
  • احمد IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    29 2
    جالبه این افراد حالا شدند روشنفکر و مخالف برخوردهایی که خودشان قبلاً انجام می دادند!! جالبتر اینکه بعضی از همان بازیگران از همان افراد در مقاطع مختلف حمایت می کنند! جل الخالق!!
  • IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    31 3
    احمق را نمی بینی یا در حال افراط یا در حال تفریت
  • IR ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    44 7
    از جوانان حق طلب كه به خطا متمايل به جريان اصلاحات هستند ،خواهش مي كنم ريشه ها،گذشته وعملكرد اين جريان را به دقت وارسي نمايند
    • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      7 0
      خوب جوانان به منابع و آرشیو ها دسترسی ندارند که، امثال مشرق نیوز باید سخنرانی ها و اقدامات این آقایان را در اول انقلاب اطلاع رسانی کنند تا مردم بفهمند چقدر این افراد تندرو و خشکه مذهب و ضد آزادی بودند. باور کنید با شفاف سازی دیگر آبرویی برای سران سبز و بنفش باقی نمی ماند. همین شجریان که اداعای آزادی خواهی دارد برید در مورد گذشته اش تحقیق کنید. دود از سرتان بلند می شود.
  • حمید IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    24 3
    همینها به کروات می گفتن دم خر
  • عبدالله مومن IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    24 2
    این افساداتی های .... چه تبهکاری های وحشتناکی در کشور انجام داده اند
  • هادی DE ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    31 8
    جانم فدای رهبر
  • IR ۲۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    15 5
    عجب اینا که ........
  • ماریه IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    28 3
    حالا ادای ازادی خواه و روشنفکر را در میارن
  • SE ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    6 3
    کاملا درسته این اصلاح طلبان کنونی نطفه شون از همان افراط های دهه ۶۰ نسج گرفته. بر خلاف نام و شعارها یشان کاملا افراطی و داعشی صفت هستند
  • SE ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    4 2
    منافقانی از این سنخ از منافقان فرقه رجوی خطرناکترند
  • IR ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    5 3
    گناه ما چه بود که در این فضای مسموم و بی سامان زیست می کردیم هاشمی رفسنجانی و همزمانی انتصاب برادرش به ریاست صداوسیما را فراموش کردید
  • IR ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    8 4
    این کارها از سر ریا و تظاهر بوده و نه تعصب!! ...و هدفمند بوده ....دیوار و جدایی را اینها در میان جامعه کشیدند ....و خیلی از ایرانیان را کوچاندند....اینها پدر داعش هستند....دستاورد داعش ویرانی،دین گریزی و اسلام ستیزی هست....!!
  • IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    4 2
    هنوزم هم رگه هایی از تنگ نظری وجود داره....و افرادی بظاهر سوپردولوکس انقلابی و حتی مرید سابق مرحوم منتظری...زمانی از تریبون های رسمی مخالفت با فعالیت یک خواننده به میهن بازگشته کردند ..هنرمندی که در آثارش سنت و فرهنگ ایرانی و اسلامی بسیار موج می زند...و با این قبیل اقدامات سوژه به امثال آقامیری ها می دهند ...!!!
  • IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    7 3
    هزاران جوان را همین طیف که با فرصت طلبی رنگ روزگار میگیرند به انزوا، و بسیاری را به کام نهنگ های سیاسی کشاندند، جنبه های اجتماعی و خسارتهایی که این تند روی ها بر اعتقادات بدنه جامعه میگذاشت بسیار دردآورتر است ، مشرق ! عالی بود.
  • IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    13 6
    از حزب نمی خوام حرف بزنم حرفم از عقله عقل می گه اونی که مواضع اصولیش طی چند دهه تکان نخورده قابل ارزش گذاری و دنبال کردنه من از این جهت آقای خامنه ایی عزیز را دوست دارم و برام محترمن چون حرف و شخصیت 4 دهه پیشش همونه که هست رو این آدم ها می شود حساب کرد انسان های منطقی و معتدل ، به شخصه نمی توانم روی اشخاصی حساب کنم که هر یکی دو دهه یک بار کانال عوض می کنند یک دهه ریش دارند و شیعه رادیکال و بشدت افراطی هستند و از آنور بام می افتند 2 دهه بعد 7 تیغه هستند و این بار دنبال آزادی های افراطی و سر از اسرائیل و اروپا و آمریکا هم درمیارن و اصلا به اپوزوسیون و ضدانقلاب تبدیل می شن و این بار از سمت دیگر بام پایین می افتن !!!! متر برای من به عنوان یک شهروند که خیلی هم مذهبی نیستم خانواده خاصی هم نیستیم ربط و رابطه و شغلی خاصی هم نداریم سید علی خامنه ای راه رستگاری ملت ایرانم همینه با این مرد حرکت کنند نه عقب بیافتند نه جلو بزنن .
  • میرزا IR ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    6 6
    همه ازهم بدترند چرا بعد از خاتمی نگذاشتند بقیه هنر پیشه ها از جمله ملک مطیعی بازیکنند؟؟؟؟
    • حامد GB ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      5 6
      عزیز جان، خاطرتون باشه حبیب زمان آقای احمدی نژاد روند برگشت و برگزاری کنسرت براش فراهم شد. همین آقایان وا اسلاما سر دادند مگر عرصه فرهنگی از لوث وجود این آدمها پاک شده که شما میفرمایید چرا فلان نشد
  • ایرانی سر بلند IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    4 3
    انچه فرموده اید تمام واقعیت چهره این جناه از اول بوده وانقدر ورز داده شده وسیقلی شدکه خود صاحبش هم خود را نمی شناسد چه رسد بما ممنونم از این گفتار.
  • IR ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    7 2
    این کثافتها مثل آفتاب پرست رنگ عوض کرده اند و امروز ندای اصلاح طلبی یا همان افساد طلبی سر می دهند.اگر مردم هوشیار نباشند مثل سال ۷۶ و سال ۹۲ دوباره با فریب افکار عمومی بر سر مردم مسلط خواهند شد و فاتحه فرهنگ و اقتصاد را خواهند خواند.
  • ویسی IR ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    7 5
    سلام آهسته آهسته پرده ها کنار خواهد رفت و افراد شناخته خواهند شد یادش بخیر آقای هاشم پور با آن بازی زیبا وجذابش که مردم رو به سینماها میکشوند تا فیلمهای حماسی رو تماشا کنند ولذت ببرندوالبته آن فیلمهای آموزنده کجا واین فیلمهای بی محتوا کجا از حماسه دلیری ومردانگی به عشق و عاشقی وابتذال رسیدیم خدا عاقبتمان را بخیر کند
  • IR ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    6 3
    اصلاح طلبان دراين كشور دريك كلمه جمع اند افساد افسادافساد بادروغ لباس خائنانه برقامت خود پوشاندن
  • IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    5 4
    همه به هم میایید و سر و ته یک کرباسید.
  • IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    12 0
    اکبر گنجی یا اکبر پونز ، سعید حجاریان و...
  • بنده خدا IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    3 7
    امثالی مثل مرحوم رشیدی و باقی افراد که چوب این طیف تفکر رو خوردن چرا باز دست به دامن اینا هستن و برای اینا رای جمع میکنن.. الانم کم نیستن چوب این طیف منفعت طلب رو خوردن ولی...
  • سمانه IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    10 3
    اصولا ما ملتی هستیم که فراموشی تاریخی داریم فقط تعداد اندکی هستند که اینها را فراموش نمی کنند و همان تعداد از اینکه می بینند این آدمها در دوره های بعدی چه پوستی انداخته اند و یک سری هم بدون هیچ مطالعهای از آنها حمایت می کنند چه عذابی می کشند جالتر اینکه وقتی این وقایع را بیان می کنی می گویند شما صرفا جهت مخالفت می گویید . ما دانشجویان و خبرنگاران آن دوره بودیم که همزمان به واسطه رشته تحصیلی سر فیلم هم حضور داشتیم و این ها را به واضح مشاهده کردیم .
    • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
      9 1
      تو رو خدا مشرق کارهای سران اصلاح طلب در سالهای دهه 60 برملا نما . از امثال تاج زاده و زیبا کلام تا حجاریان و شجریان
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    4 4
    این طیف جریانی هستن از یهودیات زمان حضرت موسی دم دیقیقه چوب لا چرخ حضرت موسی میگذاشتن و بهانه تراشی میرکدن
  • IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    6 0
    مخیلی از این استمرار طلبان قبلا بازجو و شکنجه گر و تیرخلاص زن بودن. الان جالب برای جوانان دهه 70 و 80 شدن سمبل آزادی و روشنفکری و رمانتیک بودن. متاسفانه ما در شناساندن اینها به نسل جوان غفلت کردیم
  • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    10 1
    باز هم در مورد این سربازان مزدور ملکه انگل لیس(افساد طلبان) مطلب بنویسید. راستی گزارش "فیلم/ پاسخ‌های قابل‌تامل تجمع کنندگان بیمارستان جم به یک سوال!" که چند روز قبل نشان دادید هم خیلی خوب بود.
  • IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    5 0
    باز هم در مورد این سربازان مزدور ملکه انگل لیس(افساد طلبان) مطلب بنویسید. راستی گزارش "فیلم/ پاسخ‌های قابل‌تامل تجمع کنندگان بیمارستان جم به یک سوال!" که چند روز قبل نشان دادید هم خیلی خوب بود.
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    1 0
    آقای شجریان اگر هم خود را بعدا تعدیل کرده باشد همین کار باعث کف زدن‌ها بر سر قبر می‌شود. اگر به جای تعدیل خود را اصلاح می‌نمود و علنا اعلام می‌کرد حداقل بر سر قبر یکی پیدا می‌شد که جواب صلوات را بدهد. از اون اشخاص بر سر قبر خیری به او رسید؟ پس چرا اومده بودند. یک با جربزه هم پیدا نشد که بر سر خاک آن مردمان را کنار بزند و مرهمی بر زخم اونور خاکش باشد. یاد جوجه کمونیست گفتن مرحوم طالقانی به خیر. خط را نفاق جدا کردن هم توفیق می‌خواهد.
  • مهاجر IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    2 1
    بسیار عالی روشنگری کردید...ضروریست جهت بصیرت مردم مستند یاسریالی دراین رابطه ازسوی صداوسیما تهیه شود
  • علی حیدری IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    0 2
    ما نباید نگران اصلاحات باشم ، مرده اسمش می ماند ، زنده نمی شود ، افکار گند آلود اصلاحات همانی است که آرای عارف از۱/۵ میلیون به ۶۹هزاری در مجید انضاری تبلبور یافت ، وحال از اگر از رو نمی روند مربوط به سرخی رویشان است که ژنیتکی دارد.
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    2 1
    اصلاحطلبها آگه پینوکیو بودن الان دماغشون تو خطوط هوایی بود دروغ در اسلام نهی شده به شدت
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    3 1
    ننگ بر اصلاح طلبها
  • محمد AE ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    1 0
    نکته اینجاست که این ادمها و مهره ها تا وقتی اون کارها رو میکردن عزیزدردانه بودند. دشمنی با اونها از وقتی شروع شد که متحول شدند. شایدم رنگ عوض کردند اما سوال اصلی اینه: ایا دوستان رفتارهای این افراد در دهه شصت رو درست میدوندد یا غلط؟!!! و این که ایا این طیف رو جزیی از بدنه اصلی نظام در اون دهه میدوند یا خیر؟ یعنی عملکرد اونها به کل نظام و سیستم حاکم بر اون ربط پیدا نمی کرد؟ به بیان دیگه رفتار عام و عرفی نبود؟
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    1 0
    اکثراین ها چهره عوض کردن ونسل جوان اطلاع ندارد تاج زاده جمشیدانصاری اکبرگنجی وووو. این گونه نوشتارها اگرتصویری بشن اثربیشتری دارن نسل فعلی حال خواندن نداره مطالب بصری را راحت ترمیگیره
  • IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    2 0
    الان میگی؟
  • جواد GB ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    2 0
    لطفا ازدوره احمدی نژاد هم بابت سینما بنویسید
  • امیر DE ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    0 0
    خدا لعنتی کنه تفرقه افکنی رو خدا تو اعماق جهنم قرارشون بده....آمین
  • علی حیدری IR ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    1 0
    درست است که اصلاح طلبان خود راوکیل آرای گروه های بی کاندید ، چون ملی گرا ها،ِلائیک ها، سلطنت طلب ها ، ّبهائیان، طرفدران منافقین خلق ( بلانسبت خلق) ، طرفداران فدائیان خلق، دهها گروه غیر قانونی در قالب مجذوبین امریکا ونهایتا شیطان پرستان می دانسته اند. واز آرای این گروه ها سو استفاده های لازم را کرده اند. اما این بارضربه لگد همانها پوز اینان را چنان کج کرده و به کونه ای به اسقاطی کشانده که یکباره رای نماینده شان از یک میلیون ششصدهزار به ۶۹ هزار فرو نشسته . واقبالشان به زیر گل رفته وعملکرد چپاول گرانه ، بی تدبیری وبی برنامگی هایشان را در هم چپانده است. وحالا در عاقبت به شری سر در لاک افول رفته اند . وزوداست از این خواری وشرمندگی بیرون آیند.
  • علی پوراحمد HK ۲۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    1 0
    حرف دل ما را زدی . لطفا بلند فریاد بزن .
  • RU ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    2 0
    ایکاش ملت ایران عملکردسید محمد خاتمی،میرلوحی که اکنون در شورای شهر تهران است،فیض الله عرب سرخی،مصطفی تاجزاده،عباس عبدی،امین زاده،موسوی و صدها تن از این آقایان که در دهه ۶۰ سکان دار اداره ارشاد و فرهنگ اسلامی را در دست داشتند را میشناختند همین آقایان با افراطی گری موجبات نارصایتی را در بین هنرپیشه ها و هنرمندان بوجود آوردند در حالی که نظر امام و آقای خامنه ای که در آن زمان رئیس جمهور بود با نظر این آقایان مخالفت میکردند.این افراطیها دیروز و اصلاح طلبان امروز چه جانورانی هستند.صرباتی که بر پیکر ساختار انقلاب زدند کمتر از منافقین نیست.خدا لعنت کند همه شان را آمین
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
    1 0
    ملتی که دلش به دم دم مزاجهای متقلبی از نوع خاتمی وتاجزاده ودارو دستش خوش باشه...
  • IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
    1 0
    بجای اصلاح طلب باید بگوئید آفتاب پرست
  • IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
    2 0
    خیلی جالب بود.واقعا حرفها یی بودکه من نشینده بودم.با سپاس.
  • سهند RO ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
    2 0
    ما این مسائل به اصطلاح ، اصلاح طلبان، را نمی دانستیم، و طرفدار اینها بودیم ،ترا خدا با سند و مدرک اینها را به نسل ما بشناسانید. تا مجذوب حرف های لعابدار اینها نشویم
  • IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۶
    0 0
    خدا نابودشون کنه که ما مردم را نابود کردن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس