شناور

تبدیل شناورهای ترابری به گونه‌های چند ماموریتی برای عملیات های پشتیبانی و رزمی، نسخه‌ای است که در سالهای اخیر توسط برخی از بزرگترین نیروهای دریایی دنیا مورد استفاده و توسعه قرار گرفته است.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، رونمایی از شناور شهید رودکی سپاه، یکی از اتفاقات مهم نظامی در عرصه دریایی بود که کمک خواهد کرد نیروهای مسلح کشورمان، حضور موثرتر و بیشتری در آبهای آزاد داشته باشند. در عین حال، قرار است نیروی دریایی ارتش نیز در هفته های آینده، شناور بزرگ دیگری را معرفی کند که آنهم همچون شناور جدید ندسا، از تغییر کاربری و اعمال تغییرات و بهینه سازی متعدد در یک شناور غیرنظامی سر برآورده است.

اما در این روزهای اخیر، این سوال توسط برخی کاربران و مخاطبان مطرح شده که آیا تبدیل یک کشتی ترابری به یک نوع شناور جنگی، کاربردی و مرسوم در نیروهای مسلح سایر کشورهای دنیاست یا خیر. نگاهی کوتاه به اقدامات نیروهای دریایی در کشورهای مختلف نشان می دهد که بر خلاف سخنان و تحلیل های برخی کانال های زرد یا رسانه های متعلق به رژیم سعودی، طرح های مشابه متعددی در دنیا اجرا شده است که صد البته، اقدام نیروی دریایی سپاه، دارای جهات متمایز و برای رفع نیازهای بومی کشور است نه کپی از یک طرح خارجی. در ادامه نگاهی به برخی از این طرح ها و تغییر کاربری شناورهای غیرنظامی خواهیم داشت.

بیشتر بخوانید:

پیام قاطع سپاه پاسداران به تروریست‌های سنتکام در خلیج فارس/ شناور ویژه آمریکایی در نزدیکی آب‌های ایران چه می‌کند؟ +عکس و فیلم

ابتکار مهم سپاه برای صیانت از منافع ایران در آبهای بین‌المللی/ امکان اجرای حملات فوجی پهپادی در اقیانوس فراهم شد +عکس

ناو USS Lewis B. Puller نیروی دریایی آمریکا

طی سالهای اخیر پروژه توسعه یک کلاس از شناورهای پشتیبانی که در نقش یک پایگاه شناور بزرگ فعالیت کرده و بتوانند در نقش های مختلفی از حمل و نقل بالگردها و قایق های تندرو تا بحث هایی مثل تبدیل شدن به یک بیمارستان شناور یا پلتفرم خنثی سازی مین از نیاز های اصلی نیروی دریایی و سپاه تفنگداران دریایی آمریکا بوده است. یکی از مثال های شناخته شده در این خصوص، شناور USS Lewis B. Puller است که در حقیقت و بر اساس بدنه نفتکش های کلاس آلاسکا توسعه پیدا کرده است.

یکی از نفتکش های کلاس آلاسکا

این شناورها در کنار ناوگان های تهاجم آبی - خاکی وارد عمل شده و حمل بخش زیادی از نیروها، تجهیزاتی مثل انواع هاورکرافت ها و البته بالگردها را بر عهده می گیرند. شناور ESB-3 اولین کشتی در این سری بوده و در سال ۲۰۱۷ میلادی وارد خدمت شده است. این ناو 87 هزار تن وزن، 233 متر طول و 145 نفر خدمه دارد. این شناور بزرگ توسط شرکت آمریکایی NASSCO از زیر مجموعه های جنرال دینامیکز ساخته شده و از سیستم پیشران دیزل الکترونیک نیرو گرفته و به 12 قبضه مسلسل کالیبر 12.7 میلی متری نیز مجهز است.

ناو USS Lewis B. Puller

این ناو چند ماه پیش در منطقه خلیج فارس حضور داشته و تمرین های خاص مشترکی را نیز با ارتش امارات برگزار کرد تا به زعم خود، پیام های ملموسی را به نیروهای مسلح و مسئولان کشورمان منتقل کند که جواب در خور شأن و مناسبی دریافت کرد.

تبدیل شناور تجاری به حامل قایق های نیروی ویژه آمریکا

اما ماجرای بهره بردن از شناورهای ترابری بزرگ برای مقاصد نظامی در آمریکا به همین مثال فوق ختم نمی شود. یکی از موارد دیگر که نسبت به مدل قبلی معرفی شده نیز از سابقه بیشتری برخوردار است کشتی ترابری MV Ocean Trader است. این شناور در ابتدا به اسم MV Cragside در دانمارک برای یک شرکت ترابری دریایی در این کشور ساخته شده و در سال 2011 وارد خدمت غیر نظامی شد.

شناور MV Ocean Trader - به قایق های تندرو موجود در داخل کشتی دقت کنید

فرماندهی عملیات ویژه ارتش آمریکا سالها به دنبال یک شناور مخصوص برای حمل قایق های تندرو برای یگان های عملیات مخصوص به ویژه واحدهای "سیلز" نیروی دریایی بود. در چندین مورد آمریکایی ها به کرایه کردن کشتی های مختلف اقدام کردند تا اینکه در نهایت کشتی MV Cragside با تغییر نام به MV Ocean Trader به این منظور انتخاب شد. این کشتی در حدود 193 متر طول، 26 متر عرض و بیش از 20 هزار تن وزن دارد. در این شناور بخش های مخصوص برای به آب انداختن فوری قایق های تندرو تعبیه شده و یا در بخش بالای و عرشه آن توانایی پذیر دو بالگرد سنگین از سری MH-53E وجود دارد.

شناور MV Ocean Trader در عمان

 کارگاه های کوچک برای تعمیر و یا آماده سازی سامانه های رزمی برای نیروهای ویژه و حتی پهپادها و در عین حال بخش های مخصوص برای خدمات پزشکی به مجروحان از جمله دیگر توانایی های این کشتی به حساب می آید. این شناور در سال 2017 میلادی وارد خدمت نیروهای مسلح آمریکا شده و حداقل در یک مورد در سال 2018 در عمان نیز دیده شده است.

نیروی دریایی انگلیس به دنبال یک طرح مشابه

نیروی دریایی انگلیس بعد از سالها کاهش تعداد شناور و توان رزمی، در سالهای اخیر تصمیم گرفته که دوباره بخشی از توان از دست رفته خود را بازیابی کند که بخشی از آن مربوط به توسعه مجدد ناوهای هواپیمابر و توان تهاجم آبی خاکی و حمل نیروهای عملیات کننده در خشکی در مسافت های طولانی از طریق دریا است. طرح مورد نظر نیروی دریایی انگلیس که به صورت اختصاری FLSS نام دارد یک طرح با اولویت حمل نیروهای ویژه ارتش انگلیس در نقاط مختلف جهان برای شرایط بحرانی و ایجاد قابلیت واکنش سریع برای آنهاست.

نمایه ای گرافیکی از طرح FLSS نیروی دریایی انگلستان

این طرح که در سال 2019 به صورت کلی مورد تصویب قرار گرفته و در حال حاضر یک سری تصاویر گرافیکی از شمایه آنچه مورد نظر نیروی دریایی انگلیس انتظار دارد منتشر شده نشان دهنده شباهت بسیار زیاد این طرح با پروژه انجام شده روی کشتی MV Ocean Trader است که برای نیروهای ویژه ارتش آمریکا در نظر گرفته شده است.

طبیعتا شناور شهید رودکی یا نمونه مجهز شده در نیروی دریایی ارتش، نمی توانند به تنهایی پاسخگوی همه نیازهای کشورمان در حوزه دریایی و تامین امنیت کشتیرانی و خطوط مواصلاتی مربوط به جمهوری اسلامی در دریا باشند اما گام بزرگی است که کمک خواهد کرد، توان ماندگاری در دریا و حضور طولانی تر در آبهای آزاد، برای نیروهای مسلح کشورمان فراهم شود. طبیعتا این برداشت که چنین شناوری در نیروی دریایی سپاه طراحی و ساخته شده، با هیچ کدام از توضیحاتی که فرماندهان و مسئولان مربوطه در این حوزه بیان کرده اند همخوانی و مطابقت ندارد و صرفا عباراتی است که برای ادامه پروژه خودتحقیری و تضعیف قدرت دریایی کشورمان، ساخته و پرداخته شده است.

حالا که در سخت ترین شرایط تحریم و برنامه ریزی های گسترده کشورهایی چون امریکا برای محصور کردن کشورمان در دایره ای بسته و بدون ارتباط با کشورها و قاره های دیگر، تکثیر و عملیاتی کردن شناورهایی با توان اقیانوس پیمایی و حضور چندین ماهه در دریا، می تواند تضمین کند تجارت خارجی و تامین نیازها و منافع کشورمان در دریاهای دور و نزدیک، به بهترین نحو انجام خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 25
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    88 30
    درود بر دلیرمردان سپاه
    • شاکی IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      48 17
      شناور شهید رودکی باز طراحی شد و ساخته هم شد . نیازی به توضیح هم برای دیگران نداریم . اوباش منطقه ای و فرا منطقه ای فقط حواس شون رو جمع بکنن .
    • مظلوم IR ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      32 13
      درود بر جان برکفان نیرو های دفاعی و عملیاتی و اطلاعاتی . خدا قوت
    • IR ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      12 6
      درود بر دلیرمردان سپاه
    • IR ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      10 13
      درود بر دلیرمردان سپاه
  • احسان معتمدی IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    39 16
    اینکه سپاه عزیز و باشرف ما از همه امکاناتش استفاده کند تا دشمن را بترساند خیلی خوب است و عیب و عار نیست که کشتی کانتینر بر ما به یک اسلحه خطرناک تبدیل شود البته پدافند آن باید تقویت شود فقط سه موشک سوم خرداد کافی نیست باید چند ناوچه خطرناک همراه داشته باشد علاوه بر قایق های که محموله هستند ممنون رزمندگان هستیم که اجازه نمیدهند کشورمان مثل رییس جمهور صربستان با آن ننگ و خفت یا مثل مرکل که ترامپ وقیح ترین توهین را به او و جانسون و رییس فرانسه میکند توانها با خفت آنرا میپذیرند و دم تکان میدهند مسلمان کشته شود زیباترین برایش تا خفت و خواری و ننگ تحقیر مشرکین فحشاکار مشروبخوار قمارباز را ببینند
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    24 10
    باید در این ناو علاوه بر سلاح های موجود از ، قدرت طبیعت هم استفاده کرد تا بلای جان ناوگان اجانب شود .
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    28 13
    درود الهی بر سپاه پاسداران و درود خدا به روان پاک امام خمینی که به حق فرمود اگر سپاه نبود کشور هم نبود .
  • خاوری IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    25 14
    سپاه افتخار جهان اسلام است
    • IR ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      9 6
      سپاه پناه همه ی مستضعفان و امید آزادگان جهان است با هر دین و مسلکی...
  • فرید IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    22 10
    نکته بسیار مهم در مورد این ناو های چند منظوره اینه که عملیات موفق و موثر اونها در قالب ناوگروه و با حضور ناوچه های محافظ و مجهز خواهد بود، سپاه باید با سفارش چند ناو کلاس موج و ترکیب کلاس موج با کلاس شهید رودکی ناو گروه های رزمی قدرتمندی تشکیل بده
  • IR ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    23 13
    هیج شناوری در برابر برخورد مستقیم موشک های بالستیک یا کروز های ضد کشتی بزرگ تاب نمیارهبرای همین با لایه های بدافندی و لانچرهای موشکی زیاد اصولا جلوی برخورد میگیرن برای همین مدل بدنه که برای باری یا جنگی ساخته شده باشه خیلی فرق نداره برای همین این حرکت فوق العاده عالی شروع شده و میتونه ایران صاحب یه نیرو دریایی به شدت ترسناک کنه
  • پیمان IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    23 11
    آخه ما هر کاری می کنی اخه ولی دیگران ایرادی نداره....درود بر نیروهای مسلح ایران
  • IR ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    18 28
    حرف شما درست ولی شناور شهید رودکی لانچر موشکی،سامانه سوم خرداد،پهپاد و بالگرد حمل میکنه اونم فقط روی یک عرشه عملا تبدیل به نمایشگاه شناور شده چون زمان رزم امکان استفاده هم زمان از این تجهیزات غیرممکن است
    • امیر JP ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      22 4
      خطاب به 12:38، اشتباه می کنید، اینطور نیست، ناو شهید رودکی از پیشرفته ترین رادارهای آرایه فازی و سیسستم های جنگال و جنگ الکترونیک و چندین پهپاد رزمی ، شناسایی و انتحاری بهره مند است ، با استفاده از یک رمپ می تواند قایق های تندرو را در حداقل زمان خارج کند، از هشت موشک کروز سطح به سطح و سیستم پدافند هوایی سوم خرداد برخوردار است و یک شهر رزمی شناور است، نه به تعبیر شما نمایشگاه!!! شناور، حداقل مطلبی را که موسسه دریایی ایالات متحده در این مورد منتشر کرده بخوانید که آنها هم به این مساله اذعان کرده اند که این یک شهر رزمی شناور است، بهتر است وقتی کار درستی انجام می گیرد، ان قلت نیاورید، آن هم وقتی هیچ تخصصی در این زمینه ندارید.
    • IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      1 2
      نمیانم چرا متخصصان نبرد دریائی به این مسائل اصلا توجه نکردند .....همینه که مغزها فرار میکنند میروند خارج
    • IR ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      2 1
      به نمونه های خارجی موجود در همین گزارش دقت کنید.یا دو عرشه دارند یا تخصصی روی یک موضوع مثلا قایق های تندرو متمرکز شده اند
    • IR ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
      3 1
      ربطی نداره عزیزم این انتقاد شما شصت سال قبل درست بود ولی حدود شصت سالی میشه که سامانه ای به نام iff در تمام تسلیحات آفندی و پدافندی هست که وظیفه ش تمیّز دوست از دشمن هست پس استفاده همزمان از سامانه های آفندی و پدافندی مشکلی پیش نمیاره
    • عبدالله IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
      1 0
      معلومه که ابزار نظامی قرار نیست با هم استفاده کرد ولی طبق یه برنامه زمانب پیش بینی شده می شود از همه آنها ایتفاده کرد.
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    19 6
    به امید پیشرفت در سراسر عرصه ها خدا قوت
  • IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    14 13
    داداش کار خودتان را انجام بدید از دوشمن و دنباله ها وتفاله‌های اون انتظار نباید داشت. خدا قوت و موفق باشید .نصب انواع توپ روی شناور بنظر ضروری است.
  • محمد IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    13 6
    استفاده از تمام امکانات موجود و تغییر کاربری علی رغم تحریمها یک گام رو به جلوست و میتونه ادامه دار باشه.مثل ساخت موشک که از صفر شروع کردیم
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    20 10
    ناوهای ترابری اهمیت بسیاری در انتقال تجهیزات سنگین دارن که خوشبختانه در نیروهای مسلح ما نیز به کار گرفته شدن
  • ج د ا IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    22 14
    بعضی ها اینقدر کم اطلاعات و بی اطلاعات هستند و اینقدر شستشوی مغزی شده اند ( توسط ماهواره و اینستاگرام و دوستان احمق خودشون ) که دیگه ایران را فقط سیاه میبینند و غرب را بهشت ، هر کاری آنها کردند درست و خوب ولی اگر ایران همان کار را کرد غلط و مورد تمسخر این احمق هاست
    • IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
      0 0
      آفرین به ادب شما
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    13 8
    باعرض سلام و خسته نباشید به شیرمردان سپاه پاسداران و احترام به تلاش این عزیزان
  • احمد IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    11 6
    سلام خدا بر سپاه پاسداران. خداقوت. خسته نباشید.
  • هانی IR ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    4 10
    کمی شیر فهم شدیم اما بهتر بود واضح تر توضیح می داد
    • Cataphract IR ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۶
      0 1
      بهتر این بود که مردم به حقوق بگیران سعودی گوش ندن.
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    15 11
    تو همین ماه قراره ناوبندر خلیج فارس رونمایی بشه. باید دید چند تا بالگرد با خودش حمل میکنه و چقدر مسلح هستش. این ناوبندر میتونه یه بندر برای قایق های تندرو هم باشه. که از طریق همین ناوبندر سوخت دریافت کنند و شعاع قایق های تندرو به اقیانوس هند هم برسه نه فقط حوزه خلیج فارس
  • حسین IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    7 11
    کشتی های تجاری که به عنوان نظامی ازشون استفاده میشه، کاربر لجستیک و پشتیبانی دارند نه تهاجمی. بدنه کشتی های تهاجمی به شدت تقویت شده است تا به راحتی غرق نشود، ولی کشتی های تجاری با کوچکترین ضربه ای به سمت غرب شدن می روند.
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    4 8
    یعنی نفتکشها را میشه با سلاح( ضد هوائی) و قایق تندرو همراه ساخت
    • IR ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      0 0
      چرا که نشه ؟ البته شاید بهتر این باشه که از قایقهای مناسب برای استقرار پدافند هوایی و ... استفاده بشه
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    13 14
    جان فدای سپاه عزیز. ❤️
    • IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
      5 3
      زنده باد سپاه مقدس ما.
  • IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    5 1
    به نظرم بزرگترین مزیت این کشتی میتونه این باشه که توسطش صادرات تجهیزات نظامی خودمون رو به مشتریها میرسونیم. این کشتی دیگه یک کشتی تجاری نیست بلکه یک کشتی نظامی به حساب میاد و قابل مصادره نیست. تا الان خیلی از تجهیزات نظامی رو توسط کشتیهای تجاری یا هواپیماهای تجاری منتقل میکردیم که دردسر های خودش رو داشته. اما الان اگر کشوری به این کشتی چپ نگاه کنه یعنی اعلان جنگ به ایران. و با توجه به توانایی های دریانوردیش میتونه به راحتی حتی تا سواحل کشوری مثل ونزوئلا هم دریانوردی کنه بدون نیاز به پهلوگیری در هیچ بندری برای شوختگیری یا لجستیک. ضمن اینکه میتونه یک فرودکاه متحرک برای پهپادها و یک پایگاه متحرک برای قایق های تند روی سپاه باشه.
  • کمیل IR ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    3 1
    به کشورم افتخار میکنم که هیچوقت جلو هیچ کشوری که خود را به ظاهر قدرتمند تر میبیند زانو نمی زند وبا تمام قدرت که با استعانت از خداوند متعال می باشد مقتدرانه می ایستد ،آفرین به جان برکفان ایران زمین ،آ فرین
  • IR ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    1 1
    درود بر سپاه غیور
  • IR ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    0 0
    تبدیل یک کشتی غیر نظامی به نظامی چند مزیت داره ۱.کاهش هزینه ۲. سرعت تولید ۳. انبوه سازی راحت تر اما چند الزام داره ۱.کشتی اشتراکچر قوی داشته باشه چون قراره یک کشتی نظامی بشه!! ۲.با کمترین آسیب به ساختار کشتی قابلیت تغییرات مورد نظر را داشته باشه ۳.نوساز باشه و دارای عمر مفید خوب و ۴.تغییرات باید موثر باشه و ارزش این هزینه کرد رو داشته باشه و در پایان ۵.انبوه سازی از طرح های برگزیده
  • IR ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    2 3
    حالا شما خواستید به اراجیف یه مشت بی وطن خیانت پیشه و دربدر پاسخ بدید؟ اصلاً خزعبلات این موجودات مگه ارزشی داره که قابل پاسخ دادن باشه؟ از مشرق بعید بود.
  • حجت IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    0 0
    سلام، بهترین راه برای نجات کشور این هست که سران اصلاحات را داخل این کشتی سوار نموده و در اعماق اقیانوسها رها کنند. اگر این مفسدان، نفوذی ها و دوتابعیتی ها به دریا ریخته شوند وضعیت ایران خوب میشه و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.
  • علی خدایی IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    1 0
    خدا قوت هر دایم بر تمامی نیرو های مسلح مقتدر قدرتمند شجاع ایران بزرگ که تلاش های زیادی برای عزت و شرف ایران بزرگ میکنند. دستان پر قدرتمند نیرو های مسلح مان را میبوسیم
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    2 4
    درود بر دلیرمردان سپاه
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۳
    2 6
    درود بر دلیرمردان سپاه
  • پژمان جوانی IR ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    2 0
    شبهه وارد کردن به این ناو نشون داد معاندا دارن ضجه میزنن دیگه چیزی واسه رو کردن و گیر دادن ندارن و ته خطن حتی منی که سواد مهندسی نداشتم فهمیدم دارن گیر الکی میدن و بدون هیچ دانشی تو این مساله میخوان طبقه بیسواد جامعه رو تحت تاثیر قرار بدن وگرنه همه میدونیم مهم تسلیحات داخل اون ناوه نه بدنه ناو که وظیفش شناور نگه داشتن هست
  • IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    1 1
    بحث کردن در این رابطه بی فایده است؛ هر دو طرز فکر درست میگویند.
  • IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    1 1
    حقا از دیدن ناو جنگی ایران لذت بردم و خدا همه تان را یار و نگهدار باشد
  • IR ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۶
    1 0
    ساخت و استفاده از این ناو باعث افتخار هر ایرانی است ولی نکته آین است که وقتی آمریکا از چنین ناوهایی استفاده می‌کند با این شرط است که برتری هوایی برای حفاظت از این ناوها کاملا مهیاست و دشمن نمی تواند با چند هواپیما به آن حمله ور شود . ولی در ناو متعلق به ما تنها یک آتشبار سوم خرداد با سه موشک چگونه از خود در برابر تهاجم مثلآ چهار هواپیما محافظت خواهد کرد ؟
  • عباس کرمی IR ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۰
    2 1
    چرا از دنا مطلب کار نکردین؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس