به گزارش سرویس بورس مشرق، بورس در هر جایی به دنبال جذب پساندازها و سرمایه های مالی خرد و کلان مردم است تا از این طریق شرکت های برگزیده و حاضر در بازار سرمایه را تامین مالی کند. شرکتها یا اصطلاحا ناشران نیز برای پذیرش در بورس باید شرایط خاصی داشته باشند و هر شرکتی نمیتواند وارد این بازار شود. از شهریور ۱۳۸۱ سازمان بورس اوراق بهادار تصمیم به طبقه بندی شرکت های پذیرش شده در بازار نمود، که این کار به منظور تفکیک شرکت های نقد شونده و غیر نقد شونده، صورت گرفت.
بیشتر بخوانید:
برترین گروههای بورسی +جدول
از دیگر سو، بازار سرمایه در بخش اوراق بهادار از ۲ بخش اصلی بورس و فرابورس تشکیل شده است. شرکت بورس نیز دارای دو بازار اول و دوم است. پذیرش سهام شرکتها در بورس، صرفا در یکی از تابلوهای بازار اول یا بازار دوم صورت میگیرد. بازار اول هم خود به دو بخش تابلوی اصلی و فرعی تقسیم می شود.
شرکتها از جنبههای مختلف بررسی میشوند و در صورت دارا بودن شرایط لازم، نماد آنها در یکی از تابلوهای بورس ثبت میشوند. درصورتی که شرکت شرایط پذیرش در هیچ کدام از این بازارها را نداشت، ممکن است در بازار فرابورس پذیرفته شود.
ناشران از نظر میزان و سابقه فعالیت و کارایی، میزان نقدشوندگی و همچنین میزان سرمایه مورد بررسی قرار می گیرند و شرکتهایی که در این بررسیها وضعیت بهتری نسبت به سایرین داشته باشند، در بازار اول جای میگیرند. سایر شرکتها که امتیاز مناسبی در این فاکتورها کسب نکنند در بازار دوم جای میگیرند.
* شرایط ورود به تابلوی اصلی بازار اول بورس
شرکت ها برای ورود به تابلوی اصلی بازار اول باید سهامی عام بوده و حداقل ۳ سال سابقه فعالیت داشته باشند و حداقل میزان سرمایه ثبت شده آنها ۱۰۰۰ میلیارد ریال باشد. وضعیت مالی شرکتها یک عامل بسیار مهم برای جایگیری در این تابلو است؛ شرکتهایی در این تابلو جای میگیرند که سیستم حسابداری آنها به لحاظ مالی و محاسبه بهای تمام شده، مطلوبیت داشته باشد. از دیگر ویژگیهایی که این شرکتها باید داشته باشند، این است که فاقد زیان انباشته باشند و حداقل در سه دوره متوالی سودآور بوده باشند.
نسبت حداقل حقوق صاحبان سهام به کل داراییهای این شرکتها باید ۳۰ درصد باشد. یعنی ۳۰ درصد داراییها متعلق به صاحبان سرمایه باشد. صورتهای مالی آنها فاقد موارد مردودی یا عدم اظهار نظر توسط حسابرس باشد، یعنی صورتهای مالی شفافیت داشته باشند و هیچ ادعایی نسبت به صورتها وجود نداشته باشد. این صورتها باید به تایید حسابرس معتمد سازمان بورس رسیده باشند و هیچ محکومیت قطعی کیفری برای اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل نیز وجود نداشته باشد.
انواع بازار در بورس ایران
شرایط پذیرش شرکتها در تابلوی فرعی بازار اول بورس
ورود به تابلوی فرعی به مراتب راحت تر از تابلوی اصلی است. حضور در این تابلو تنها به میزان سودآوری شرکت ها مرتبط است. شرکت باید حداقل در دو دوره متوالی سودآور باشد و حداقل سرمایه ثبت شده آن در تابلو فرعی باید معادل با ۵۰۰ میلیارد ریال باشد. اگر سرمایه شرکت با میزان سرمایه کمتر در هیچکدام از این تابلوها جای نمیگیرند. میزان شناوری سهام این شرکتها نیز مهم است و اگر از ۱۵ درصد کمتر باشد در این تابلو جای نمیگیرند. این شرکتها باید یک سیستم حسابداری مناسب انتخاب کنند که مورد تایید سازمان بورس باشد و در صورتهای مالی آنها، حداقل نسبت حقوقصاحبان سهام به کل داراییها برابر با ۲۰ درصد باشد. باقی شرایط همانند، شرایط پذیرفته شدن در تابلوی اصلی است.
تفاوت بازار اول با دوم بورس
شرکت های حاضر در بازار دوم بورس باید سهامی عام بوده و سرمایه ثبت شده آن از ۲۰۰ میلیارد ریال کمتر نباشد. درصد سهام شناور این شرکت ها نباید کمتر از ۱۰ درصد سرمایه ثبت شده باشد. براساس آخرین صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل داراییها، حداقل ۱۵ درصد باشد. در یک دوره مالی منتهی به پذیرش، سودآور بوده و همچنین چشمانداز روشنی از تداوم سودآوری و فعالیت شرکت در صنعت مربوط وجود داشته باشد. حداقل یک بازارگردان داشته باشد.
چرا شرکت ها وارد فرابورس می شوند؟
شرکتهایی که شرایط پذیرش در بازارهای اول و دوم بورس را ندارند، در فرابورس پذیرفته میشوند یا شرکتهایی که قبلا در بازار اول و دوم بورس فعالیت داشتند، با گذر زمان و از دست دادن شرایط خود، دیگر در این بازارها جای ندارند و وارد فرابورس میشوند. بازار فرابورس شامل ۵ تابلو معاملاتی (بازار) متفاوت است که شرایط پذیرش در هرکدام از این تابلوها متفاوت با دیگری است.
ساختار فرابورس شبیه به بورس بوده و به منظور گسترش و عمق بخشی به بازار سرمایه کشور بوجود آمده است. فرابورس از شرایط و الزامات کمتری برای پذیرش شرکت ها برخوردار است. فرابورس از ۵ بازار مختلف تشکیل شده است. پذیرش شرکتهای سهامی عام در بازار اول و دوم انجام میشود. در بازار سوم که به آن بازار عرضه نیز میگویند، معاملات خاصی مثل معاملات بلوکی انجام میشود. پذیرش سایر اوراق بهادار صرفا در بازار چهارم یا بازار ابزارهای مالی نوین صورت میگیرد. آخرین بازار فرابورس نیز بازار پایه نام دارد که خود دارای سه تابلو با رنگهای مختلف است.
بررسی بازار اول فرابورس
در بازار اول فرابورس، معاملات سهام شرکت های سهامی عامی که حداقل ۱۰ درصد از سهام ثبت شده آن شناور بوده و حداقل دو سال از زمان بهره برداری عملیات یا ارائه خدمات آن گذشته باشد. آخرین سرمایه ثبت شدۀ آن حداقل ده میلیارد ریال باشد و زیان انباشته نداشته باشند. این شرکت ها باید مطابق اظهار نظر حسابرس، از سیستم اطلاعات حسابداری مطلوب و متناسب با فعالیت خود و شرایط پذیرش در فرابورس جهت افشاء مناسب اطلاعات برخوردار باشد. براساس آخرین صورت های مالی سالانه حسابرسی شده، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی های آن حداقل ۱۵ درصد باشد.
انواع بازار در فرابورس
بازار دوم فرابورس چگونه شرکت ها را می پذیرد؟
در بازار دوم فرابورس همانند بازار اول، سهام شرکتهای سهامی عام انجام میشود اما شرایط پذیرش در بازار دوم فرابورس، منعطفتر از بازار اول میباشد. شرکت ها باید در این بازار حداقل یکسال از تأسیس آنها گذشته باشد، حداقل ۵ درصد از سهام ثبتشده آن شناور باشد، آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل یک میلیارد ریال باشد.
بازار سوم فرابوس بازاری برای عرضه های بلوکی
بازار عرضه یا بازار سوم فرابورس، بستری برای انجام معاملات اوراق بهاداری است که شرایط پذیرفته شدن در فرابورس را ندارند. این بازار سازوکار ایمن و شفافی دارد و انجام معاملات را برای شرکتها و سرمایهگذاران ساده میکند. عرضه سهام شرکتهای سهامی عام که در شرف تأسیس هستند، در این بازار صورت میگیرد.
در بازار سوم فرابورس، موارد همچون بلوکهای سهام شرکتهای سهامی (عام، خاص، تعاونی و …)، حق تقدم خرید سهام شرکتهای سهامی عام، سهام ناشی از افزایش سرمایه شرکتهای سهامی عام، امتیاز بهرهبرداری و حق ثبت اختراعات در قالب سهام شرکتهای سهامی خاص، سهام بینام شرکتهای سهامی عام، اوراق مشارکت رهنی، اوراق مشارکت اجاره، صکوک، گواهی سپردههای بانکی، واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و صندوقهای زمین و ساختمان که در بخشهای دیگر بازارهای فرابورس پذیرفته نشدهاند، مورد معامله قرار میگیرند.
اوراق مشارکت هم بازار دارند
انواع اوراق با درآمد تضمین شده از جمله اوراق مشارکت، گواهی سپرده بانکی و… که در زمان پذیرش حداقل سه ماه تا سر رسید آنها باقی مانده باشد، قابل پذیرش در این بازار بوده به شرطی که بعد از پذیرش، معاملات دست دوم آنها منحصرا از طریق فرابورس انجام شود. امکان صدور اوراق مشارکت شرکتی و اوراق مشارکت قابل تعویض سهام از جمله اوراق بهادار قابل معامله در بازار اوراق مشارکت محسوب می شوند که در کنار اوراق مشارکت رهنی، اوراق مشارکت اجاره، صکوک و گواهی سپرده بانکی سرمایه گذاری عام و خاص در بازار چهارم امکان معامله را دارند.
بازار پایه چیست؟
شرکتهایی که مشمول ثبت نزد سازمان بورس اوراق بهادار بودهاند، اما امکان پذیرش در یکی از تابلوهای بورس و ۴ تابلو دیگر فرابورس را نداشتند در یکی از تابلوهای بازار پایه معامله میشوند. پایینترین سطح بازار فرابورس بازار پایه است و سادهترین شرایط برای عضویت را دارد.
شرکتهایی که در این بازار معامله میشوند معمولا صورتهای مالی شفافی ندارند و از ریسک و نوسان بالایی برخوردارند، ولی با این حال برای برخی از سرمایهگذاران ریسکپذیر جذاب هستند.
در گذشته بازار پایه قبلا دارای ۳ تابلو با نامهای الف، ب و ج بود و دامنه نوسان گستردهای داشت و در یک روز میتوانست بین منفی ۱۰ درصد تا مثبت ۱۰ درصد نوسان کند. یعنی چیزی معادل ۲۰ درصد نوسان در طی یک روز معاملاتی. دامنه نوسان بالا منجربه این شده بود تا نوسانگیرها و سفتهبازان اقدام به سفتهبازی در این بازار کرده و به راحتی قیمتها را جابجا کنند. در این صورت سهامداران خرد حقیقی متحمل زیانهای سنگینی میشدند. اما بعدها قوانینی تصویب شد که باعث تغییر اسم این سه تابلو به سه تابلو با رنگهای زرد، نارنجی و قرمز شد.
نحوه انجام معاملات در تابلو زرد
در تابلو زرد این بازار، نوسان معاملات سه درصد است. یعنی قیمتها در روزهای معاملاتی میتوانند از منفی سه درصد قیمت پایانی دیروز تا مثبت سه درصد آن تغییر کنند. در نتیجه این بازار میتواند هر هفته نهایت پانزده درصد نوسان قیمتی داشته باشد. در صورت برقراری صف خرید و یا صف فروش در یک جهت طی سه روز، دامنه نوسان در روز بعدی معاملاتی، به پنج درصد افزایش پیدا میکند و پس از آن دامنه نوسان به حالت قبل خواهد برگشت.
شرکتها برای پذیرش در این تابلو باید حداقل یک صورت مالی حسابرسی شده داشته باشند و صورتهای مالی خود را بهطور مرتب گزارش بدهند. تعداد دفعات عدم ارائه اطلاعات نباید بیش از دو مرتبه باشد. این صورتهای مالی باید با دستورالعمل افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان، مطابقت داشته باشد.
تابلو نارنجی با دامنه نوسان ده درصدی در هفته
میزان نوسان معاملات در این بازار دو درصد است. در نتیجه این بازار میتواند هر هفته نهایتا ده درصد نوسان قیمتی کند. در صورت برقراری صف خرید و یا صف فروش در یک جهت، طی سه روز متوالی، در روز بعدی دامنه نوسان در این تابلو به چهار درصد افزایش پیدا میکند و پس از آن دامنه نوسان به حالت قبل خواهد برگشت.
شرکتها اگر در دوره رسیدگی و بررسی دارای شرایط پذیرش در تابلو زرد را نباشند، در این تابلو قرار میگیرند. اگر حسابرس قانونی در رابطه با هر یک از صورتهای مالی شرکت، اظهار نظر مردود یا عدم اظهار نظر صادر کرده باشد، آن شرکت در تابلوی نارنجی قرار خواهد گرفت.
تابلو قرمز، شرکت های با بالاترین میزان ریسک
در این نوع بازار نوسان معاملات یک درصد است. بنابراین این بازار هر هفته میتواند نهایتا پنج درصد نوسان داشته باشد. در صورت برقراری صف خرید و یا صف فروش طی سه روز، دامنه نوسان در این تابلو به دو درصد افزایش پیدا میکند.
شرکتهایی در تابلو قرمز قرار میگیرند که ۱- از طرف مراجع قضایی رای اولیه در رابطه با ورشکستگی شرکت صادر شده باشد؛ ۲- رای انحلال ناشر توسط مجمع عمومی فوقالعاده و یا مراجع قضایی صادر شده باشد و ۳- شرکتی که صورتهای مالی حسابرسی شدهاش را در سررسید دورههای رسیدگی شده، حداقل برای سه ماه متوالی ارائه ندهد.
بازار جدید در راه فرابورس
حسین سلاحورزی، یکی از اعضای شورای عالی بورس در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: به زودی تابلوی جدیدی با نام «بازار هدف» راهاندازی میشود که در آن طیف وسیعی از کسب و کارهای نوین و دانش بنیان (حتی در مقیاس استارتآپی) امکان پذیرش خواهند داشت.
در همین زمینه فرابورس اعلام کرده است که آخرین دستورالعمل و شرایط پذیرش شرکتها در این بازار به زودی اعلام میشود و قرار است بسیاری از پروندههایی که برای فرابورس ارسال میشود و شرایط بازار اول و بازار دوم را احراز نمیکنند در بازار هدف پذیرش شود.
به نظر می رسد، با اجرای این طرح راه تازهای برای تامین مالی کسب و کارهای نوآورانه در ایران گشوده خواهد شد.