به گزارش مشرق، این روزها خانه دار شدن برای بسیاری از خانواده ها آرزو شده است؛ اجاره نشینی، کرایه های سنگین و رهن های میلیونی کمر بسیاری از خانواده های مستاجر را خم کرده است به طوری که این خانواده ها هر ماه باید بخش قابل توجهی از درآمد خود را برای پول اجاره کنار بگذارند و هر ساله مقداری به مبلغ اجاره افزوده می شود یا باید خانه را تخلیه کنند.
خانه به دوشی مستاجران در این روزگاری که هزینه ها سر به فلک می کشد بسیار سخت و دشوار است، آروزی داشتن یک آپارتمان کوچک رویای چندین ساله هزاران خانواده است که شاید این رویا روزی به واقعیت مبدل شود.
وقتی صحبت از قیمت مسکن می شود، همه سری تکان می دهند و از سر به فلک کشیدن قیمت مسکن می گویند که این روزها بر تخت گرانی تکیه زده است، گرانی مسکن تا جایی است که در برخی از شهرها قیمت هر متر به ۳۰ میلیون تومان رسیده است.
چشم انتظار ثبات در بازار مسکن
برخی این گرانی را حباب می دانند، حبابی که سالهاست متورم شده اما هیچگاه ذره ای از التهاب آن کم نشده و متاسفانه در این میان دلالان و سودجویان بیشتر از همیشه جیب های خود را پُر می کنند که مهمترین دلیل گرانی مسکن عدم برنامه ریزی و ارائه طرح ها و اقداماتی برای کنترل بازار مسکن است.
در همین راستا طرح ملی مسکن از سوی دولت برای خانه دار شدن افرادی است که تاکنون صاحب خانه نشده اند، مطرح شد و امید می رفت با اجرای این طرح افراد فاقد منزل یک قدم به سوی خانه دار شدن نزدیک شوند اما از ابتدای آغاز این طرح چالش ها و مشکلاتی رخ داد.
این طرح در صورتی که با برنامه ریزی و در نظر گرفتن وضعیت مالی ثبت نام شدگان اجرا می شد می توانست امید خانه دار شدن را به همراه داشته باشد اما با آغاز نخستین قسط این مسکن، بسیاری از ثبت نام شدگان در همان ابتدا انصراف دادند.
طرح مسکن مهر یک طرح عظیم و گسترده در کشور بود که خانوارهای زیادی با اجرای این طرح از مستاجری رها شدند و گمان می شد که طرح ملی مسکن نیز مانند مسکن مهر اقساط مناسبی داشته باشد تا افرادی که واقعا شرایط لازم را دارند صاحب خانه شوند اما به نظر می رسد باید بازنگری در این زمینه صورت گیرد.
دخل و خرجی که با هم نمی خواند
این در حالیست که طرح ملی مسکن با هدف ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برای افرادی که این روزها شرایط خانه دار شدن را ندارند مطرح شد و قرار بود ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد با مشارکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و ۱۰۰ هزار واحد هم در بافت های فرسوده ساخته شود.
با توجه به افزایش قیمتها خصوصا در بخش مصالح ساختمانی، وام ۱۰۰ میلیون تومانی برای هر واحد مسکن ملی در نظر گرفته شده و مابقی هزینه از سوی متقاضی در چند قسط باید پرداخت شود که در مرحله نخست سهم آورده متقاضی ۴۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده و مشخص نیست در اقساط بعدی چه میزان باید پرداخت کنند.
این میزان هزینه با دخل و خرج افرادی که فاقد مسکن هستند، همخوانی ندارد، در حالی که با آغاز ثبت نام مسکن ملی بسیاری بدون توجه به شرایط سعی داشتند تا واحدی را ثبت نام کنند در حالی که این طرح برای افراد فاقد مسکن برنامه ریزی شده است.
در روزهایی که برای ثبت نام مسکن ملی اعلام می شد، ظرف چند دقیقه ظرفیت تکمیل شد در حالی که طبق آمارها بیش از ۵۰ درصد افرادی که ثبت نام کرده اند شرایط دریافت این واحدها را ندارند.
ممنوعیت واگذاری امتیاز مسکن ملی
رضا پیامنی معاون راه و شهرسازی لرستان اظهار داشت: در حال حاضر هر گونه واگذاری و یا خرید و فروش امتیازهای مسکن ملی ممنوع است چرا که فقط ثبت نام صورت گرفته و تا زمانی که این طرح به نتیجه نرسد و واحد به نام فرد نباشد، قراردادی برای واگذاری وجود ندارد.
وی افزود: زمانی که واحدها ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشند قابل نقل و انتقالات هستند و در حال حاضر نقل و انتقالات مسکن ملی ممنوع و در صورت مشاهده، واحد متقاضی حذف می شود.
معاون راه و شهرسازی لرستان تصریح کرد: متاسفانه برخی با یک کپی از سایت به دنبال واگذاری هستند در حالی که ثبت نام در این سامانه به معنای مالکیت نیست و افراد لازم است که در این راستا توجه کنند.
پیامنی عنوان کرد: سه استعلام فرم «جیم»، سابقه مالیکت و تسهیلات بانک مسکن بررسی از افراد ثبت نام شده انجام می شود و چنانچه یکی از این شرایط را نداشته باشد وارد مرحله بعدی نمی شود.
وی با اشاره به ارسال پیامک برای رفع نقص پرونده متقاضیان گفت: تعدادی از متقاضیان استان یکی از شرایط لازم را ندارند و پیامک برای آنها ارسال شده که به دفاتر پیشخوان در نظر گرفته مراجعه کنند و در صورتی که اعتراضی دارند تا پایان آذرماه مهلت دارند برای رفع نقص اقدام نمایند.
معاون راه و شهرسازی لرستان خاطرنشان کرد: در صورتی که متقاضیانی ثبت نام کرده اند اما شرایط را ندارند، حذف و دوباره سامانه باز می شود تا افراد متقاضی جدید در ظرفیت های خالی ثبت نام کنند.
پیامنی تعداد ثبت نامی های مسکن ملی در استان لرستان را ۳۰ هزار نفر اعلام کرد و افزود: از این تعداد حدود ۱۴ هزار نفرمشمول طرح شده اند، همچنین برخی از متقاضیان یا از ادامه ثبت نام منصرف شده اند و یا اینکه نقصی در پرونده آنها وجود دارد البته تعداد زیادی هم از ثبت نامی ها شرایط دریافت مسکن ملی را نداشتند.
وی اظهار داشت: سرپرست خانوار، سابقه پنج سال سکونت در شهر مورد تقاضا، عدم استفاده از تسهیلات بانک مسکن از شرایط این طرح است که برخی متاسفانه بدون توجه به این شرایط ثبت نام کرده اند و مشمول این طرح نمی باشند که در مرحله بعدی بررسی می شوند.
مسکن ملی، اقدامی برای خانه دار شدن
اما چندی پیش سید موسی خادمی استاندار لرستان با اشاره به طرح ملی مسکن عنوان کرد: تامین زمین در شهرستان های مختلف استان پیگیری می شود که در برخی از مناطق استان این کار با روند مناسبی در حال اجرا است.
وی گفت: طرح ملی مسکن با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و بخش خصوصی انجام می شود که فرصتی برای خانوارهایی است که تاکنون موفق نشده اند صاحب خانه شوند.
استاندار لرستان اظهار داشت: با توجه به اینکه بعد از ثبت نام و تایید متقاضی، وجه اولیه باید واریز شود اما تعداد افرادی که مبلغ اولیه ثبت نام را واریز کردهاند بسیار کم است که این موضوع روند کار را طولانی می کند و ضروری است متقاضیان در زمان مقرر نسبت به پرداخت اولین قسط اقدام نمایند.
خادمی خاطر نشان کرد: علاوه بر تسهیلات بانکی ارزان قیمت برای اجرای این طرح، هزینه های مربوط به بخش هایی مانند انشعابات، صدور پروانه و نظام مهندسی نیز دارای تخفیف است.
ثبت نام ۴۲۹۷ متقاضی مسکن ملی در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر
مسعود رضایی مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان اظهار داشت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در اجرای طرح ملی مسکن برای شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر همکاری می کند که در استان لرستان چهار هزار و ۲۹۷ نفر در شهرهای مختلف استان ثبت نام کرده اند.
وی افزود: از این تعداد ۱۲۵ نفر انصراف داده اند، ۳۳۳ نفر وجه را در مرحله بعدی واریز نموده، هزار و۴۴۲ نفر در انتظار بررسی بوده و هزارو ۸۶۶ نفر هم شرایط لازم را نداشتند.
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی لرستان خاطر نشان کرد: در مجموع فرم جیم دو هزار و ۴۲۱ نفر سبز بوده و تاکنون از میان افراد واجد شرایط و مشمول طرح ۱۳ میلیارد تومان وجه اولیه توسط متقاضیان دارای شرایط واریز شده است.
رضایی با اشاره به اینکه تامین زمین بر عهده راه و شهرسازی است گفت: در برخی از شهرها اراضی لازم برای ساخت مسکن ملی در نظر گرفته شده تایید و تامین شده و در برخی از شهرستانها هنوز زمین تایید و نهایی نشده است.
بازار آزاد خرید و فروش مسکن ملی
علیرغم این که هنوز در برخی از استانها و شهرستان وضعیت این واحدها بلاتکلیف و مبهم است اما برخی که ثبت نام کرده اند در حال تلاش برای فروش امتیاز این واحدها به هر قیمتی هستند، موضوعی که بارها توسط متولیان و مسئولان هشدار داده شده اما همچنان این اقدام صورت می گیرد.
تخلف، غیر مجاز بودن و یا هر موضوع دیگری در این راستا نیاز است که بررسی شود و از خرید و فروش واحدهایی که هنوز ساخته نشده اند جلوگیری شود، گاهی ممکن است در این میان کلاهبردارن و سودجویان هم تحرکاتی انجام دهند که می طلبد برای این امر آیتم های بیشتری در نظر گرفته شود.
ساخت این واحدها کمک به خانه دار شدن اقشاری است که تاکنون به دلیل شرایط اقتصادی صاحب خانه نشده اند که امید می رود ساخت این منازل مرهمی بر زخم های چند ساله خانوارهایی باشد که چشم انتظار سقفی پایدار برای زندگی بوده اند.
امیدهایی که برای خانه دار شدن رنگ باخت
باید توجه داشت در این شرایط اقتصادی و نرخ های سرسام آور، اقشاری مانند کاگران که هزینه های زندگی را به سختی تامین می کنند چگونه می توانند از پس این تسهیلات و آورده های اولیه برآیند، چگونه با درآمدهای اندک و روزمزدی می توانند اقساط سنگین را پرداخت کنند.
نیاز است که متولیان برای اقشار ضعیفی که مشمول این طرح هستند فکری کنند و اینگونه نباشد که امید این افراد در نیمه راه ناامید شود و از ادامه راه منصرف شوند.
مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یکی از مشکلات اولیه مسکن، زمین است که اگر زمین به صورت رایگان برای ساخت مسکن در نظر گرفته شود قسمت عمده ای از مشکل مسکن حل می شود.
ضرورت ایجاد شرایط ویژه برای خانه دار شدن اقشار ضعیف
وی افزود: همه افراد قشر ضعیف توانایی پرداخت هزینه های تسهیلاتی و آورده برای مسکن را ندارند که نیاز است شرایطی ویژه برای این اقشار در نظر گرفته شود تا افرادی که مستحق و شرایط لازم را دارند خانه دار شوند.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بحث مسکن مهر افرادی که چند منزل داشتند باز هم اقدام به خرید و فروش کردند و به گونه ای شد که دست افراد نیازمند به خانه های مسکن مهر نرسید و متاسفانه عده ای دلال بازی کردند و قیمت در این بخش هم افزایش یافت.
ویسکرمی عنوان کرد: مافیای مسکن و زمین خواری سبب شد تا قیمت ها در بازار مسکن افسارگسیخته بالا رود و کنترل بازار سخت شود.
وی بیان کرد: ۱۸ صنعت دیگر با مسکن و مصالح ساختمانی در ارتباط هستند که نیاز است تلاش برای مناسب شدن قیمت مصالح ساختمانی صورت گیرد تا در قیمت مسکن اثر گذار باشد.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: البته مجلس طرح جوانی جمعیت را در دستور کار قرار داده که در این طرح برای مسکن جوانان و زوج هایی که صاحب فرزند شوند تسهیلاتی در نظر گرفته شود.