به گزارش سرویس بورس مشرق، بازارها امسال روزهای پرنوسانی را پشت سر گذاشتند و هر کدام رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند. دلار از ۳۰ هزار تومان گذشت، هر گرم طلای ۱۸ عیار به نرخ ۱٫۵ میلیون تومان رسید و سکه از مرز ۱۶ میلیون تومان عبور کرد.
اما پربحتترین و پرنوسانترین بازار امسال بازار سرمایه بود. شاخص کل تا میانه تابستان به بالای سطح دو میلیون واحدی رسید و افراد بسیاری دارایی خود را به این بازار آوردند اما با افت شاخص بسیاری از سهامداران متضرر شدند.
بیشتر بخوانید:
باید از اول ریسکهای بورس به مردم گفته میشد
با توجه به عملکرد بازارها در امسال از یک سو و وجود انتخابات در سال آینده از سوی دیگر ارزیابی و پیشبینی رفتار بازارها برای سال آینده ضروری به نظر میرسد.
به گفته یک اقتصاددان بازار دارایی در ایران دارای اهمیت بسیاری است و بین آنها همبستگی وجود دارد یعنی اگر اتفاقی در یکی از بازارها بیفتد باید منتظر اثرپذیری دیگر بازارها نیز بود.
بازار طلا و ارز
کمیل طیبی درباره بازار ارز میگوید بازار ارز علاوه بر همبستگی بالایی که با بازار طلا و سکه دارد تحت تاثیر شرایط اقتصادی و تورمی است، اگر تورم بالا برود باید منتظر کاهش ارزش ریال باشیم.
بازار طلا داخل تحت تاثیر بازار جهانی نیز هست و معمولا اتفاقاتی که در بازار جهانی طلا میافتد معمولا پس از دو هفته روی بازار داخل نیز تاثیر میگذارد. در ابتدای شیوع ویروس کرونا تقاضا برای طلا بیشتر و برای انرژی کم شد اما برای شش ماه آینده عرضه طلا بیشتر میشود و قیمت طلا را پایین میآورد که این موضوع روی بازار داخلی ایران نیز تاثیرگذار است.
به گفته او به جهت هبستگی که بین دو بازار طلا و دلار وجود دارد شرایط بهبود یافتهای را برای دلار در سطح جهانی به وجود میآورد و دلار تقویت میشود. تقویت دلار میتواند به نفع ریال باشد چرا که تقاضا برای ارزهای دیگر کم و ریال تقویت میشود.
بازار سرمایه
طیبی درباره عملکرد بورس در امسال معتقد است که شرایط این بازار در سال آینده به وضعیت دیگر بازارهای مالی و به ویژه شرایط داخلی اقتصاد ایران دارد. یعنی اگر تورم بیشتر از این رشد نکند بازار سرمایه تقویت میشود.
به عقیده او درباره بورس همهی تقصیرها به گردن دولت نست، دولت نقش بازی کرد اما بازار سرمایه در ایران یک بازار کوچکی است که با بازارهای بین المللی ارتباط ندارد و همواره کوچک باقی میماند بنابراین این نوسانات را در آن میتوان دید.
کمیل طیبی در پایان خاطر نشان کرد: برای سال آینده پیشبینی میشود سایه ویروس کرونا کمتر شده، تنشهای بینالمللی با آمریکا کاهش یابد، امکان مذاکره وجود دارد و زمینه برای صادرات وجود دارد. همچنین اگر موج چهارم را پشت سر بگذاریم احتمالا گردشگری فعال شود.
با وجود زمینههای صادراتی و ارزی پیشبینی میشود نوسانات بازار ارز در سال آینده کمتر از امسال است. در نتیجه میتواند ثبات نسبی در بازار طلا نیز به وجود بیاورد.
منبع:تجارتنیوز