به گزارش مشرق، امروز اخبار امیدوار کنندهای در مورد توافق وین منتشر شد، هر چند توافق مذکور فعلاً در مرحله نگارش قرار دارد و مشخص نیست ماحصل توافق در نهایت چه خواهد بود، اما بهرغم مانور خبری گسترده پیرامون آغاز نگارش توافق، بازار ارز هیجانی عمل نکرد، بهطوری که به گفته کانون صرافان قیمت دلار در معاملات ساعت۱۷ دیروز تنها با ۳۰۰تومان کاهش به ۲۴هزارو ۲۰۰ تومان و یورو به ۲۹هزار تومان رسید. البته برخی از کانالهای خبری از ورود دلار به کانال ۲۳هزار تومان خبر دادند، اما عموماً نرخهای تثبیت شده از وجود دلار در کانال ۲۴ هزار تومان حکایت داشت. همزمان با کاهش اندک نرخ دلار متأثر از انتشار اخبار امیدوار کننده نسبت به احیای برجام، روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت ۸هزار واحدی روبه رو شد.
از آنجا که در ماههای پایانی دوران خدمت دولت دوازدهم به سر میبریم و زمان چندانی نیز برای راستی آزمایی غرب در رابطه با عمل به تعهدات نیست، بازار جانب احتیاط را در پیش گرفته است، برخی از تحلیلگران توافقهایی از این دست که در پایان دولتها انجام میگیرد را توافق تعارفگونه به شمار میآورند و بر این باورند که بعد از انتخابات ریاست جمهوری و آغاز به کار دولت سیزدهم بهتر میتوان در مورد وضعیت توافق بین ایران و غرب تصمیمگیری کرد؛ چراکه فی الحال چشم انداز بسیار مبهم است.
از سوی دیگر در سالهای گذشته اقتصاد ایران از ناحیه تحریم و شیوع کرونا و همچنین سوءمدیریتها دچار چنان رکود تورمی عمیق بودهاست که شاید سالها باید بگذرد تا اقتصاد ایران بتواند به وضعیتی مشابه سالهای ابتدایی دهه۹۰ بازگردد، از این روست که اخبار توافق نمیتواند چندان بازار را هیجانی کند.
از سوی دیگر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته روند نزولی به خود گرفت و در پایان معاملات با کاهش ۸ هزارو ۹۴ واحد روبهرو شد.
شاخص کل نیز با کاهش ۸ هزارو ۹۴واحد به رقم یکمیلیون و ۲۱۶هزار و ۷۰۰ واحد رسید.
همچنین شاخص کل با معیار هم وزن ۷۵۰واحد افت کرده و به رقم ۴۳۱هزار و ۷۴۹واحد و ارزش بازار بورس به بیش از ۴میلیون و ۸۵۷هزار میلیارد تومان رسید. معامله گران دیروز بیش از ۳میلیارد سهام، حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۲۶۴هزار فقره معامله و به ارزش ۳ هزارو ۵۷میلیارد تومان داد و ستد کردند.
همچنین معامله گران در فرابورس ایران بیش از ۴۰هزار و ۹میلیاردتومان داد و ستد کردند که در مجموع بیش از ۴۳هزارمیلیاردتومان در دوبازار معامله شده است.
همه شاخصهای بورس قرمز بودند، اما میزان کاهش شاخصها زیر یکدرصد بودهاست. به گونهای که شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنیـ ارزشی ۶۶/ ۰ درصد کاهش یافتند، همچنین شاخص کل و شاخص قیمت با معیار هموزن ۱۷/ ۰ درصد کاهش یافتند. شاخص آزاد شناور نیز ۴۸/ ۰ درصد افت کرد، شاخص بازار اول بورس ۷۹ /۰ درصد و شاخص بازار دوم بورس نیم درصد کاهش یافت.
نمادهایی که قبلاً شاخصساز بودند در کاهش شاخص اثرگذار بودند به گونهای که نمادهای پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه، سرمایهگذاری ملی ایران، گل گهر، پالایش نفت اصفهان، چادر ملو و سرمایهگذاری غدیر به ترتیب بیشترین اثر کاهشی در شاخص بورس را داشتند. نمادهای پرتراکنش نیز شستا، پالایش نفت اصفهان، ملی مس، فولاد مبارکه، بانک ملت، بانک تجارت و ایران خودرو بودند.
دیروز در فرابورس ایران هم شاخص کل ۴۰واحد افت کرده و به رقم ۱۷هزار و ۷۸۰واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران بیش از یکمیلیون و ۲۰۸هزار میلیارد تومان شد. معامله گران دیروز بیش از ۲/ ۱ میلیارد سهام، حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۶۲هزار نوبت معامله و به ارزش ۴۰هزار و ۹میلیارد تومان داد و ستد کردند. البته عمده این معاملات مربوط به معاملات اوراق دولتی در عملیات بازار باز است که مشتریان آن بانکها و صندوقهای با درآمد ثابت هستند.
نماد فولاد هرمزگان بیشترین اثر تقویتی بر شاخص فرابورس را داشته و نمادهای پتروشیمی زاگرس، ذوبآهن، پتروشیمی تندگویان، آریاساسول، صبا تأمین و برق جهرم بیشترین اثر کاهشی بر شاخص فرابورس را داشتند.
نمادهای پرتراکنش شامل پلیمر آریا ساسول، توسعه مسیر برق گیلان، برق و انرژی پیوند گستر پارس، پتروشیمی تندگویان، سرمایه گذاری صبا تأمین، شیر پاستوریزه پگاه گیلان و فولاد هرمزگان جنوب بودند.
تعدادی از سهامداران حقیقی مقابل مجلس تجمع کرده و نسبت به ریزشهای پیاپی بازار بورس و آب شدن سرمایههای اندک آنها در بورس اعتراض کردند. سال گذشته همزمان با آزادسازی سهام عدالت و افزایش نرخ دلار، شاخص بورس تا نیمه سال هر روز رکورد میشکست و این امر در کنار دعوت رئیسجمهور و سایر مقامات از مردم برای سرمایه گذاری در بورس باعث حضور ۱۲میلیون سهامدار جدید در بازار شد، اما از نیمه مرداد که شاخص بورس مرتب کاهش یافت، عده زیادی از این افراد دچار زیانهای سنگین شدند، گرچه ذات بازار سرمایه همراه با ریسک، نوسان و افزایش و کاهش است، اما دعوت یکباره مردم به بورس بدون افزایش مهارت و آگاهی باعث چنین ریزشهایی میشود.
منبع:جوان