بر اساس اعلام کمیته عالی انتخابات که عهدهدار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور است، روند رای گیری از ساعت 8 صبح امروز در تمام حوزهها آغاز و ساعت 20 امروز روز پایان مییابد و تمام تدابیر لازم جهت برگزاری سالم و کامل این انتخابات از جمله ارسال برگههای رای گیری و دیگر موارد مورد نیاز به شعب اخذ رای اتخاذ شده است.
50 ناظر اتحادیه عرب بر روند برگزاری سالم انتخابات در استانهای مهم و اصلی مصر و شعب انتخاباتی آنها حضور دارد.
به جز ناظران اتحادیه عرب قرار است، 72 ناظر از کشورهای مختلف جهان نیز نظارت بر روند برگزاری انتخابات را برعهده داشته باشند که از جمله آنها "موسسه عربی ماعت برای صلح و توسعه و حقوق بشر" است. این موسسه همچنین از طریق 63 ناظر روند برگزاری انتخابات پارلمانی الشعب و شورا را در مصر را نیز زیر نظر داشت.
در این دور از انتخابات 13 نامزد حضور دارند که به رقابت با هم می پردازند. در صورتی که هیچ یک از نامزدها نتواند در دور اول آرای لازم را به دست آورد انتخابات به دور دوم کشیده می شود.
این اولین بار پس از پایان سه دهه حاکمیت مبارک است که در جریان آن چهار جریان اسلامگرا، ملیگرا، غربگرا و چپگرا به رقابت با هم میپردازند.
"محمد مرسی" کاندیدای جماعت اخوان المسلمون شاخه سیاسی حزب "آزادی و عدالت" است که در روز 20 فروردین سال جاری رسما کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری مصر شد.
وی رئیس حزب آزادی و عدالت، نماینده پارلمان الشعب و از رهبران ارشد جماعت اخوان المسلمون است که در سال 2000 نیز وارد پارلمان مصر شده بود.
محمد مرسی گزینه ذخیره جماعت اخوان المسلمون بود که پس از رد صلاحیت "خیرت شاطر" جایگزین وی شد. در بین نامزدهای اسلامگراها از وی به عنوان یکی گزینههای یاد می کنند که بخت بیشتری برای پیروزی در این دور از رقابتها دارد. وی 37درصد آرای رای دهندگان خارج از کشور را به دست آورده در رتبه اول قرار گرفته است.
"عبد المنعم أبو الفتوح" یکی دیگر از نامزدهای اسلامگرا در انتخابات ریاست جمهوری مصر است . وی عضو سابق دفتر ارشاد اخوان المسلمون است که وارد عرصه رقابت شده و از حمایت گروههای سلفی نیز برخوردار است. از ابوالفتوح نیز به عنوان یکی از گزینههای نام برده می شود که از بخت بیشتری برای پیروزی در این دور از انتخابات برخوردار است. وی 27 درصد آرای خارجی از کشور را به خود اختصاص دارد و بعد از مرسی در رتبه دوم قرار گرفت.
دو نامزد دیگر اسلامگراها یعنی "محمد سلیم العوا" و "عبدالله الاشعل" بر اساس برآوردهایی که از جامعه مصر می شود از شانس کمتری برای کسب آرای مردمی برخوردارند و عبدالله الاشعل حمایت خود را از نامزدی محمد مرسی اعلام کرده است و خبرهایی هم مبنی بر کنارهگیری وی به نفع مرسی منتشر شده بود گرچه این خبر بعدا از سوی خود وی نیز رد شد ولی گفت که نامزدهای اسلامگرا باید بر سر یک نامزد به توافق برسند.
در تقابل با جریان اسلامگرا نیز نامزدهای غربگراها با چهار نامزد وارد رقابتهای انتخاباتی شدند که در بین آنها نام دو چهره سرشناس "عمروموسی" دبیرکل سابق اتحادیه عرب و وزیر خارجه مبارک و "احمد شفیق" آخرین نخست وزیر دیکتاتور مصر به چشم می خورد.
عمروموسی از جمله دیپلماتهای با سابقه مصر است. موسی یک دهه (1991 تا 2001) وزیر خارجه مصر و پس از آن دبیرکل اتحادیه عرب بود (2001 تا 2011). برخی از سایتهای خبری از جمله الاهرام با انتشار نظر سنجیها سعی در القای برتری وی در رقابت با سایر رقبا در انتخابات ریاست جمهوری مصر دارند ولی در رایگیری که در خارج از مصر صورت گرفت وی توانست در جایگاه چهارم قرار گیرد.
احمد شفیق نخست وزیر سابق مصر و وزیر سابق هواپیمایی این کشور است و در روزهای پایانی زمامداری حسنی مبارک از سوی رئیس جمهور مخلوع مصر به سمت نخست وزیر این کشور انتخاب شد و تا چند هفته پس از سرنگونی مبارک در این سمت قرار داشت. انقلابیون مصری وی را در زمره بقایای نظام پیشین مصر میدانند. از وی به عنوان نامزد مورد حمایت شورای عالی نظامی مصر یاد می شود.
"حسام خیرالله" و "عبدالفتاح فوزی" دو نامزد دیگر این جریان هستند که حضوری کم رنگ در انتخابات دارند و چندان پررنگ در عرصه انتخابات ظاهر نشدند البته عبدالفتاح فوزی رسما به نفع عمروموسی کنار کشید و دلیل آن را جلوگیری از پراکندگی آرا به سود "عمرو موسی" عنوان کرد.
چپگراها هم دو کاندیدا را به عرصه رقابت فرستاده اند که "خالد علی و ابوالعز الحریری" نام دارند که بر اساس گزارش ها بختی برای پیروزی در این دوره از رقابتها ندارند.
ملیگراها به همراه سه نامزد "حمدین صباحی"، "محمود حسام الدین" و "هشام البسطویسی" وارد این دور از رقابتها شدند که نسبت به نامزدهای اسلامگرا و غربگرا از معروفیت کمتری برخوردارند. ولی در بین نامزدهای این گروه حمدین صباحی از دو نامزد دیگر از معروفیت بیشتری برخوردار است. صباحی 14 درصد آرای رای دهندگان خارج از مصر را به دست آورد و پس از مرسی و ابوالفتوح در رتبه سوم قرار گرفت.
اعتراضهای مردمی به دلیل تاخیر در گشودن شعب اخذ رای
درحالی که صدها نفر از اهالی منطقه طابا برای ریختن رای خود به صندوقها در برابر شعب اخذ رای تجمع کرده و صفهای طولانی تشکیل داده بودند، با تاخیر یک ساعته در افتتاح شعب اخذ رای مواجه شدند.
تاخیر یک ساعته در افتتاح شعب اخذ رای خشم رای دهندگان مصری را برانگیخته بود و همین موجب شد تا آنها شعارهایی علیه قضات و شورای عالی نظامی مصر سر دهند.
حضور جیمی کارتر در برخی از شعب اخذ رای
جیمی کارتر، رئیس جمهوری اسبق آمریکا که در قالب یک هیئت نظارت بر انتخابات وارد این کشور شده است، صبح امروز و در اولین ساعات آغاز اخذ رای در مصر، در برخی از شعب اخذ رای حاضر و بر روند برگزاری انتخابات نظارت کرد.
حضور عمرو موسی در یکی از شعب اخذ رای
عمرو موسی، نامزد غربگرای مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر با حضور در یکی از شعب اخذ رای در قاهره و حضور در صف رای دهندگان، در صدد ریختن رای خود به صندوق است.
وی در سخنانی این انتخابات را گامی جدید در راه تحول دمکراتیک در کشور خواند و از مردم مصر خواست، در انتخابات مشارکت جدی و گسترده داشته باشند.
افزایش استقبال مرمی از انتخابات
منابع خبری مصر از افزایش لحظه به لحظه شمار رای دهندگان مصری در شعب اخذ رای در سراسر کشور خبر میدهند و تاکید میکنند که در برابر تمام شعب اخذ رای صفهای طولانی و تجمعات گسترده تشکیل شده است.
این منابع همچنین تاکید میکنند، بسیاری از این تجمعها و صفها ساعتها پیش از آغاز انتخابات در مقابل شعب اخذ رای تشکیل شده بود.
رای محمد مرسی در محل تولدش
محمد مرسی نیز در استان الشرقیه مصر که محل تولد وی است، رای داده است.
همچنین گزارش شده که برخی از طرفداران حازم ابواسماعیل نامزد رد صلاحیت شده حزب النور این انتخابات را تحریم کردهاند.
خروج البرادعی از مصر
همزمان با آغاز انتخابات ریاست جمهوری در مصر "محمد البرداعی"، مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مصر خارج شده است.
هنوز اعلام نشده است که مقصد البرادعی کجاست و او به چه دلیل مصر را در روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور ترک کرده است.
البرادعی پیش از این یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر بود، اما بعد انصراف خود از نامزدی در انتخابات را به دلیل نبود دمکراسی در کشور اعلام کرد
وزارت کشور مصر: انتخابات در فضایی آرام در حال برگزاری است
وزارت کشور مصر در بیانیهای درباره فضای حاکم بر انتخابات اعلام کرد که انتخابات در فضایی آرام در حال برگزاری است.
سخنگوی وزارت کشور مصر در اینباره با بیان اینکه روند انتخابات ریاست جمهوری در سراسر این کشور به صورت عادی در حال اجرا است، گفت: هیچ مشکلی در حوزههای انتخاباتی گزارش نشده است.
ابو الفتوح در پیامی به مردم مصر: جهانیان نظارهگر پیروزی شما هستند
عبد المنعم ابو الفتوح، نامزد مستقل اسلامگرای مصر دقایقی پیش با حضور در حوزه انتخابی شهر "نسر"، در شمال قاهره رأی خود را به صندوق انداخت.
وی در پیامی به مناسبت آغاز انتخابات ریاست جمهوری این کشور خطاب به مردم مصر از آنها خواست از هر جریان و جناحی که هستند و هر دیدگاه و اندیشهای که دارند، در انتخابات حضوری پر زنگ و فعال داشته باشند و اولین رئیس جمهوری منتخب مصر را انتخاب کند.
ابوالفتوح نامزد اسلامگرا پس از انداختن رای خود به صندوق گفت: از مردم مصر میخواهم نامزدی را انتخاب کنند که حافظ استقلال مصر باشد.
وی با تاریخی خواندن این انتخابات و این لحظات خطاب به مردم مصر گفت که جهانیان هم اکنون نظارهگر پیروزی شما هستند.
الحریری رای خود را به صندوق انداخت
ابوالعز الحریری از جمله نامزدهای انتخابات مصر نیز در اسکندریه رای خود را به صندوق انداخت. همچنین گفته می شود میزان مشارکت مردمی در برخی مناطق گسترده و در برخی دیگر اندک است.
حذف حوزه انتخاباتی اخذ رای از مبارک
10 جنبش انقلابی نیز انتخابات ریاست جمهوری مصر را تحریم کرده اند. خبر دیگر اینکه حوزه انتخاباتی ویژه اخذ رای از حسنی مبارک توسط مسئولان مصری حذف شد.
سانسور اخبار نامزد اخوان المسلمون توسط رسانههای عربی
شبکههای تلویزیونی عربی اخبار انتخابات مصر را در حالی لحظه به لحظه پوشش میدهند که به شدت از پیروزی اسلامگرایان نگران هستند و به مخاطبان این کد را ارسال میکنند که شرایط کنونی مصر را دریابند.
این در حالی است که رسانههای عربی چون العربیه و الجزیره که اخبار را لحظه به لحظه از انتخابات مصر گزارش میکنند، اخبار مربوط به محمد مرسی نامزد اخوان المسلمون را کاملا سانسور کردهاند.
این در حالی است که این شبکه ها لحظه به لحظه اخبار و تصاویر نامزدهای مورد حمایت خود یعنی احمد شفیق و عمرو موسی دو تن از بازماندگان رژیم سابق را پوشش داده اند.
این شبکهها هیچ تصویر یا خبری از مرسی که توانسته با اختلاف در انتخابات خارج از مصر بالاتر از دیگر نامزدها در رتبه اول قرار بگیرد منتشر نمیکنند و این در حالی است که ناظران سیاسی وی را شانس اول پیروز در انتخابات امروز می دانند.
شبکه العربیه حتی فراتر از اینها مدعی برخی تخلفات از سوی طرفداران محمد مرسی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است.
مرسی پس از شمارش آرا صندوقهای خارج از این کشور با به دست آوردن 40 درصد آرا در صدر قرار گرفت و ابوالفتوح با 27 درصد دوم و عمرو موسی و احمد سفیق به ترتیب چهارم و سیزدهم شدند.
شبکه العربیه که از روی کار آمدن اسلامگراها هراس دارد ، تلاش دارد در گزارشهای خود طرفداران نامزدهای این جریان را به تخلفهای انتخاباتی متهم کند.
به قتل رسیدن یک پلیس در قاهره
شبکه خبری العربیه دقایقی پیش در خبری فوری از کشته شدن یک پلیس در منطقه "روض الفرج"،در قاهره به ضرب گلوله خبرداد.
العربیه درباره عاملان تیراندازی به این پلیس خبری منتشر نکرده است و اتفاق در حالی در قاهره روی میدهد که نخستین انتخابات ریاست جمهوری مصر پس از سقوط رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک از ساعت 8 صبح در این کشور در حال برگزاری است.
250 هزار نیروی امنیتی، ارتش و پلیس تامین امنیت حوزههای اخذ رای را برعهده دارند. این درحالی است که هواپیماها و بالگردهای ارتش برای تامین امنیت انتخابات بر فراز شهر قاهره به پرواز درآمدهاند.
العوا: مردم مصر هم اکنون دمکراسی را میسازند
محمد سلیم العوا، نامزد اسلامگرای انتخابات ریاست جمهوری مصر با حضور در شعبه اخذ رای منطقه رابعه در قاهره رای خود را به صندوق انداخت.
وی پیش از انداختن رای خود به صندوق در سخنانی با اشاره به اینکه انتخابات مصر در فضای خوب و مناسبی در حال برگزاری است، دلیل این مدعا را صفهای طولانی رای دهندگان مقابل شعب اخذ رای برشمرد.
العوا درباره انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت که ملت مصر با شرکت در این انتخابات آزادی و دموکراسی را در کشور بنا میکنند و ما اجازه نمیدهیم کسی آن را فاسد یا تباه گرداند.
300 قاضی از ادای وظیفه نظارت بر حوزههای انتخاباتی عذر خواستند
قاضی "حاتم بجاتو"ع دبیر کل کمیته عالی انتخابات ریاست جمهوری مصر با بیان اینکه 300 قاضی از ادای وظیفه نظارت بر حوزههای انتخاباتی عذر خواستنهاند، گفت که 300 قاضی دیگر جایگزین این قضات شدهاند.
وی دلیل استعفای این قضات را دوری حوزههای انتخاباتی مشخص شده برای آنها بیان کرد.
شیخالازهر: شرکت در انتخابات واجب است
"احمد طیب"، شیخ الازهر مصر نیز با حضور در یکی از شعب اخذ رای در قاهره رای خود را در صندوق انداخت.
طیب پس از انداختن رأی خود در صندوق اعلام کرد که عدم مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری مصر از لحاظ شرعی حرام است.
طیب درحالی رای خود را به صندوق انداخت که بسان احمد شفیق، آخرین نخست وزیر حسنی مبارک به موجب لازم الاجرا بودن قانون عزل سیاسی سران رژیم سابق میبایست در شرکت در انتخابات منع میشد.
براساس قانون اساسی مصر ریاست دانشگاه الازهر توسط رئیس جمهوری مصر مورد تایید قرار میگیرد و حکم وی تنفیذ میشود.
البسطویسی: نظر مردم را میپذیرم
"هشام البسطویسی"، نامزد ملیگرا حزب "اتحاد ملی پیشرو" در انتخابات ریاست جمهوری مصر ساعتی پیش با حضور در شهر نصر، یکی از مناطق قاهره رای خود را به صندوق انداخت.
وی با اشاره به اتخاذ تدابیر امنیتی مناسب برای برگزاری این انتخابات ابراز امیدواری کرد که نامزدی در این انتخابات پیروز شود که نماینده واقعی انقلاب 25 ژانویه مصر باشد.
البسطویسی تاکید کرد: هر نتیجهای که از این انتخابات به دست آید، مورد پذیرش اوست و هیچگاه سخنی از وجود تقلب و تخلف در انتخابات بر زبان نمیآورد و به درستی آن ایمان دارد.
این درحالی است که "عصام شرف"، نخست وزیر سابق مصر نیز با حضور در یکی از شعب انتخاباتی قاهره رای خود را به صندوق انداخت.
وی ابراز امیدواری کرد، رئیسجمهوری آتی مصر امنیت و ثبات را دوباره به مصر بازگرداند.
سرکشی طنطاوی به شعب اخذ رای
محمد حسین طنطاوی، رئیس شورای عالی نظامی حاکم بر مصر ساعتی پیش برای نظارت بر روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در این کشور به شماری از شعب اخذ رای در قاهره سرکشید.
احمد شفیق نیز رای خود را به صندوق انداخت
"احمد شفیق"، نامزد غربگرای مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر در یکی از شعب اخذ رای در قاهره حاضر شد و رای خود را به صندوق انداخت.
وی با توصیف برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر به " جشن دموکراسی"، گفت: همه ملت باید در این انتخابات و جشن دموکراسی شرکت کنند، زیرا مصر اکنون در مرحله حساسی به سر میبرد.
شفیق در حالی رای خود را به صندوق انداخت که روز گذشته یک منبع قضایی در کمیته عالی انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام کرد که به دلیل اجرای قانون "عزل سیاسی" سران رژیم سابق نمیتوانند آرا خود را به صندوقهای رای بریزند.
حمدین صباحی: خون شهدای انقلاب پایمال نخواهد شد
حمدین صباحی، نامزد ملیگرای مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر ساعتی پیش با حضور در شعبه اخذ رای در منطقه "العجوزه"، در یکی از مناطق قاهره رای خود را به صندوق انداخت.
وی پس از آن در سخنانی وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات برای شهروندان فقیر و مستمند مصری مسکن فراعم خواهد کرد و اجازه نخواهد داد، خون شهدای انقلاب پایمال شود.
کمیته انتخابات: مبارک در صورت تمایل میتواند در انتخابات شرکت کند
دبیرکل کمیته انتخابات ریاست جمهوری مصر در گفتگو با روزنامه "المصری الیوم" اعلام کرد: با توجه به اینکه حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر و پسرانش جمال، هنوز در دادگاه مجرم شناخته نشدهاند، در صورتی که خودشان بخواهند میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
این درحالی است که بسیاری از سران رژیم سابق مانند احمد شفیق، آخرین نخست وزیر حسنی مبارک، احمد طیب، شیخ الازهر و .. با وجود لازم الاجرا بودن قانون برکناری سیاسی سران رژیم سابق و ممنوع از حضور در انتخابات آرای خود را به صندوقهای رای ریختند.
سرکشی سفیر امریکا در قاهره از برخی شعب اخذ رای
"آن پاترسون"، سفیر آمریکا در قاهره با سفر به استان الشرقیه و حضور در شهر "الزقازیق" به برخی از شعب اخذ رای جهت نظارت بر روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سرکشی کرد.
خالد علی و مظهر شاهین آرا خود را به صندوقها انداختند
خالد علی، نامزد چپگرای مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر به همراه شیخ "مظهر شاهین" که به خطیب التحریر در میان مصریها معروف است، با حضور در یکی از شعب اخذ رای در قاهره آرای خود را به صندوقهای رای انداختند.
خالد علی پس از انداختن رای خود در صندوق در سخنانی گفت که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر بزرگترین موفقیت و دستاورد انقلاب 25 ژانویه مصر است.
وی تاکید کرد که به نامزد منتخب مردم احترام گذاشته و آن را میپذیرد، اما در عین حال از رای دهندگان مصری خواست کسی را انتخاب نکنند که مصر را به نظام سابق آن بازگرداند.
شیخ مظهر شاهین نیز در سخنانی گفت: امروز روز بزرگی برای مردم مصر است، چون در آن شهروندان احساس میکنند که رای و دیدگاه آنها در تعیین سرنوشت و آینده مصر بدون دخالت کسی تاثیرگذار است.