طالبان: وظیفه ما حفاظت از مردم افغانستان در مقابل اشغالگران است

آنچه که در افغانستان حائز اهمیت است پایگاه مردمی وسیع طالبان است و به رغم اینکه آمریکایی‌ها بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر حمله کردن و دولت طالبان را سرنگون کردند، اما این پایگاه مردمی از بین نرفته است.

به گزارش مشرق، مسعود اسداللهی، کارشناس افغانستان در مورد تحولات اخیر افغانستان می‌گوید: چندین دور مذاکره بین طالبان و دولت آمریکا در دوران ترامپ در دوحه انجام شد که نهایتاً به جایی نرسید. هر دو طرف یکدیگر را به نقض مفاد قرادادها و مذاکرات متهم می‌کردند. نهایتاً در دولت بایدن همانطور که در مبارزات انتخاباتی اش هم گفت ارتش آمریکا از افغانستان خارج می‌شود. چون دیدند که مذاکره به جایی نمی‌رسد، به قول خودشان یک جانبه خارج می‌شوند. اما سوال مهم این است که آیا دولت فعلی افغانستان به میزانی قوی است تا بتواند از خود در مقابل طالبان و غیر طالبان دفاع کند؟ این روزها بحث داعش هم در افغانستان مطرح است.

بیشتر بخوانید:

درگیری نیروهای دولتی افغانستان و طالبان در چند شهر

وی ادامه داد: دولت آمریکا معتقد است که نیروهای امنیتی و نظامی افغانستان توانایی دفاع از خود را دارند و طالبان بیشتر در مناطق روستایی و شهرهای کوچک پیشروی کرده است؛ اما به خوبی مشخص است که دولت مرکزی نگران شده و می‌خواهد خروج آمریکایی‌ها را متوقف کنند. در هر صورت یک سری مناطق توسط طالبان تصرف شده، اما از اینکه چه میزانی است فعلاً آمار دقیقی در دسترس نیست. آنچه که در افغانستان حائز اهمیت است پایگاه مردمی وسیع طالبان است و به رغم اینکه آمریکایی‌ها بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر حمله کردن و دولت طالبان را سرنگون کردند، اما این پایگاه مردمی از بین نرفته است.

اسداللهی با بیان اینکه از طرف دیگر در تمام این سال‌ها دولت آمریکا در بحث بخش‌های عمرانی و توسعه اقتصادی هیچ کاری در افغانستان نکرد و فقط حضور امنیتی و نظامی داشت، گفت: ولی اگر در این مدت طولانی آمریکایی‌ها در بحث‌های اقتصادی، رشد و توسعه و بحث‌های آموزشی کار می‌کردند، امروز شاهد این نبودیم که دولت افغانستان به این میزان شکننده باشد. این شرایط نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها اگر در مناطقی حضور پیدا می‌کنند، اولویتشان رشد اقتصادی نیست. زیرا پایه ثبات سیاسی، رشد و توسعه اقتصادی است.

این کارشناس افغانستان در ادامه بیان می‌کند: در چنین شرایطی وضعیت افغانستان مبهم است، از یک طرف طالبان دوباره سعی دارد به قدرت برگردد و از سوی دیگر داعش سر و کله اش در افغانستان پیدا شده است. در چند ماه اخیر شاهد انواع عملیات انتحاری بودیم در افغانستان که خیلی مواقع شیعیان مورد هدف قرار گرفتند. در چنین شرایطی سوال مهم این است که اگر آمریکایی‌ها خارج بشوند دولت اشرف غنی قادر است در قدرت باقی بماند؟

وی ادامه داد: همین که او و عبدالله عبدالله به آمریکا رفتن احتمالاً به خاطر این است که آمریکایی‌ها را از خروج و سقوط دولت مرکزی افغانستان بترسانند. البته اشرف غنی تا اینجای کار که رئیس جمهوری افغانستان شده، در بحث اداره کشور خوب عمل نکرده است و با همه گروه‌هایی که حتی در دولت هستند و افراد پارلمان افغانستان مشکل دارد؛ بنابراین الان افغانستان وضعیت مبهمی دارد و باید دید که به چه سمتی پیش می‌رود.

اسداللهی در مورد میزان تأثیر خروج آمریکایی‌ها در قدرت گرفتن طالبان می‌گوید: «حداقل بایدن نشان داده در مسئله خروج از افغانستان جدی است. مسئله خروج نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان از مدت‌ها قبل مطرح بود. قبل از اینکه خروج نیروها هم شروع شود این بحث مطرح بود که آیا دولت افغانستان می‌تواند باقی بماند یا سقوط می‌کند.

وی افزود: در یک نمونه دولت آمریکا از دولت ترکیه خواسته در زمان خروج نیروهای آمریکایی، امنیت فرودگاه کابل را ارتش ترکیه به عهده بگیرد. در این بین ترکیه تلاش کرد خودی نشان دهد و به عنوان یک میانجی در بحث افغانستان وارد شود. کنفرانسی در استانبول مهیا کرد و از همه طرف‌های نزاع دعوت کرد تا مسئله را حل کند، اما طالبان حاضر نشد شرکت کند و اصولاً با بحث نفوذ ترکیه در افغانستان مسئله دارند و به شدت مخالف هستند.

اسداللهی بیا اشاره به اینکه از سوی دیگر اگر طالبان دولت را سرنگون کند، فرودگاه کابل هم می‌تواند بگیرد و جان نظامیان ترکیه در خطر خواهد بود، گفت: حال ارتش ترکیه چگونه چنین ریسکی را بپذیرد و فرودگاه کابل را حفظ کند؟ البته تحرکات نشان می‌دهد که بایدن در خصوص خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان جدی است، ولی باید دید پنتاگون و سی آی ای نظرشان در این مورد چیست و اگر نظرشان بر بقا در افغانستان باشد آیا می‌توانند نظر بایدن را تغییر دهند. البته تا امروز که بعید به نظر می‌رسد، چون بایدن خیلی صریح و روشن این موضوع را گفته است و بازگشت از این حرف به اعتبار سیاسی اش خدشه وارد می‌کند؛ بنابراین وضعیت تا حدودی مبهم است و آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند دیگران را جای خودشان وارد افغانستان کنند که این امر امکان پذیر نیست.

مسعود اسداللهی در مورد تأثیر شرایط افغانستان بر ایران می‌گوید: هر نوع بی ثباتی در درون همسایگان ایران بر امنیت ملی ما تأثیر می‌گذارد. افغانستان نیز به دلیل بحث‌های تاریخی و فرهنگی هر اتفاقی درون این کشور بر شرایط شهرهای مرزی ما تاثیر مستقیم دارد.

وی ادامه داد: نمونه این شرایط را در زمانی که ارتش شوروی به افغانستان حمله و اشغال کرده بود و زمانی که طالبان به قدرت رسید و بحث مزارشریف و شهادت دیپلمات‌های ما رقم خورد و تنش‌هایی که در مرز ایران و افغانستان بود به خوبی از تأثیر شرایط افغانستان بر کشور ما حکایت می‌کند. با این حال طالبان امروز مدعی است و طبق شواهد بسیاری به نظر می‌رسد با طالبان گذشته در حیطه مواضع تغییرات شگرفی داشته است. در واقع یک ارزیابی مجدد از مواضعشان داشته اند و آن اشتباهاتی که در دروه اول حکومتشان داشتند را نمی‌خواهند تکرار کنند. در سال‌های اخیر شاهد این هستیم که روابطشان را با ایران تقویت کردند و هیات‌های طالبان به ایران آمدند.

اسداللهی گفت: البته سردار سلیمانی در نزدیک کردن طالبان با ایران نقش مهمی داشت. در واقع ما الان شاید خیلی نگران به قدرت رسیدن طالبان نباشیم. ولی نکته مهمی که وجود دارد این است که آیا طالبان واقعا اگر به قدرت برسند با شیعیان افغانستان همان رفتار را خواهند داشت که در دولت اول داشت؟ در دو سال اخیر هر عملیات انتحاری را که در کابل و جاهای دیگر علیه شیعیان رقم می‌خورد را داعش به عهده گرفته است و طالبان به شدت این روش را محکوم کرده است.

وی اظهار کرد: از سوی دیگر طالبان با داعش مشکلات عمیقی دارد و اصلاً مایل نیست که داعش در افغانستان قدرت بگیرد و این یک امتیاز بسیار مثبتی برای امنیت ملی ما به حساب می‌آید که قدرتی مانند طالبان که پایگاه مردمی دارد در مقابل گروه تروریستی تکفیری مثل داعش قرار می‌گرد. البته همه این موارد را باید در عمل ببنیم که آیا واقعاً طالبان مواضعش را تغییر داده است یا خیر؟ تا امروز حداقل در مواضع سیاسی و عمل سیاسی اش در عمل تغییراتی داشته است. همچنین امید هست که به طور کلی دیدگاه‌های قبلش را کنار بگذارد.

این کارشناس افغانستان در ادامه بیان می‌کند: از طرف دیگر باقی ماندن آمریکایی‌ها نه تنها در افغانستان بلکه در هر کشور اطراف و همسایه برای ما مشکل امنیت ملی دارد. وجود نیروهای آمریکایی یک تهدید بالفعل است و نه بالقوه. نقش آمریکایی‌ها در دخالت ها، بی ثباتی‌ها و حتی ترورهایی که در داخل ایران انجام می‌شود، به خوبی مشهود است. از طریق همین نفوذ آمریکا در منطقه، اسرائیلی‌ها از پوشش نفوذ آمریکایی‌ها در کشورهای همسایه ما سواستفاده می‌کنند و به همسایگی ما می‌آیندو دست به عملیات امنیتی در داخل ایران می‌زنند؛ بنابراین این خواسته ثابت جمهوری اسلامی بوده است که نیروهای آمریکایی از منطقه بروند.

وی با بیان اینکه قطعاً خروج نیروهای آمریکایی از کشورهای منطقه برای ما یک تحول مثبت است، گفت: همچنین با توجه به تحولاتی که از طالبان در چند سال اخیر دیده‌ایم، به نظر نمی‌رسد خطر جدیدی برای امنیت ملی ایران باشند. ما الان بیشتر نگران شیعیان افغانستان هستیم، زیرا هنوز معلوم نیست اخباری که این روزها می‌رسد در خصوص پیشروی‌های طالبان و ظلمی که به برخی شیعیان شده، صحیح است یا مبالغه و عملیات روانی رسانه‌های خارجی. هنوز مشخص نیست که طالبان در مناطق جدیدی که تصرف کرده که شیعیان هم بودند چگونه با شیعیان رفتار کرده است. ولی بی شک می‌توان گفت باقی ماندن آمریکایی‌ها در منطقه قطعاً باعث مشکلاتی در امنیت ملی ما است.

او در مورد حضور داعش در افغانستان مطرح می‌کند: «گزارش‌هایی وجود دارد که آمریکایی‌ها بعد از شکست داعش در عراق و سوریه، عدهای از عناصر داعش را به افغانستان منتقل کردند. بعد هم دیدیم که عملیات‌هایی انتحاری شروع شد و هر بار داعش آن‌ها را به عهده گرفت. با این حال به دلیل وجود گروه قوی به نام طالبان که پایگاه مردمی دارد تا امروز داعش مثل عراق و سوریه رشد نداشته و موفق نبوده است. در واقع طالبان یک فرصت برای مقابله با داعش است. با طرحی که آمریکایی‌ها دنبال می‌کنند که داعش را در افغانستان تقویت کنند، این موضوع نه فقط به امنیت ملی ما بلکه امنیت ملی کشورهای آسیای میانه، روسیه، چین و پاکستان ... لطمه خواهد زد. بنابرانی باید نگران قدرت گرفتن داعش بود.

اسداللهی در خصوص پیش بینی در مورد برخورد دولت بعد با طالبان می‌گوید: «ابراهیم رئیسی و دولت او باید ببینید که اگر طالبان دولت فعلی را مجبور به کناره گیری کند حاضر به رسمیت شناختن حکومت طالبان باشد یا خیر؟ بعد از شهادت دیپلمات هایمان در مزار شریف به تدریج روابط ایران با طالبان تا حدودی تنش زادیی شد، البته روابط خیلی گرم نبود تا اینکه دولت طالبان سرنگون شد؛ بنابراین یک نوع تنش زدایی محدودی انجام شد. آمریکایی روزی با افتخار اعلام کردند که دولت طالبان را سرنگون کرده اند. با این حال چندی پیش با طالبان در دوحه پای میز مذاکره نشستند و ما عکس‌های پمپئو با رهبران طالبان در دوحه دیدیم.

در واقع برای آمریکایی‌ها هم معلوم شده استکه این طالبان، گروه طالبان ۲۰ سال پیش نیست؛ بنابراین باید با یک دید جدیدی به طالبان نگاه کرد و قطعاً دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت رئیسی با یک ارزیابی جدید اگر طالبان به قدرت برسد این موضوع را پیگیری خواهند کرد. از سوی دیگر آقای رئیسی اهل استان خراسان هستند و این استان بیشترین لطمه‌ها را در زمان تنش میان ایران و طالبان دیده است. بر همین اساس او کاملاً به جزییات آگاه است و مسائل پشت پرده آن منطقه را می‌داند؛ بنابراین با توجه به همه این مسائل تصمیم گیری خواهد کرد و اجرا می‌شود.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 36
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 47
  • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    8 20
    بایدن ازترامپ بدتر یادتون رفت داعش یاحمله به عراق طالبان افغانستان بگیر ممکن
    • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      12 2
      آمریکا نیروهاش رو که از عراق بیرون برد، نقشه تشکیل داعش رو داشت.خدا میدونه الان برای افغانستان چه خوابی دیده.
  • عبدالله IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    27 29
    بسیار تحلیل نادرستی بود طالبان در افغانستان پایگاه مردمی ندارد بلکه ترس و وحشت طالبان بی اندازه زیاد است. قبل از حمله در هرمنطقه ای به اهالی آن نامه ای تهدید آمیز می فرستد و با ترساندن مردم آنان را مجبور به تسلیم در برابر خود میکنند. اگر طالبان بر کل افغانستان مسلط شوند ای کشور سالها به قهقرا بازخواهد گشت. اگر چه این وضعیت برای کشورهای همسایه بسیار مفید خواهد بود چون آنها با افغانستان نیازمند و بدبخت می توانند برای کالاهای خود بازاری برای مصرف دست و پا کنند.
    • IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      25 12
      اگه طالبان مستقر بشه این کشور به قهقرا میره؟ مگه الان امریکا و اون دوتا .... دست اموزش افغانستان رو به کجا رسوندن؟ ساقیت رو عوض رفیق.
    • IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      20 20
      دروغ می گویید. اگر بحث ترس و وحشت بود شهرها به این راحتی تسلیم نمی شدند و یا دست به فرار و مهاجرت می زدند عین فرار مردم موصل در زمان حمله داعش. اما می بینید که تقریبا کسی فرار نمی کند و مردم به راحتی اجازه می دهند طالبان بر آنها حکومت کنند. قدری دست از تکرار دروغهای بی بی سی بردارید. طالبان برادران ما و همکاران شهید حاج قاسم سلیمانی هستند.
    • IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      16 10
      آخه آی کیو کشور ویران شده چی میتونه بخره؟؟؟؟؟!!!!! جدا بعضی ها رو واقعا نمیشه درک کرد از بس فقط نوک بینی شونو میبینن. الان مثلا خواستی اظهار فضل کنی؟؟؟؟!!! الان کشورهای دارای ثبات ثروت بیشتری دارن یا کشورهای درگیر جنگ داخلی و خارجی؟؟؟؟؟؟
    • IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      12 9
      افغانستان فقیر چطوری می خواد کالا های کشور همسایه رو بخره؟
    • IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      12 15
      طالبان هر چی باشه بعد از تصرف کل افغانستان ( که حتمیه ) هزار بار بهتر از اشرف غنی آمریکایی امنیت و آرامش رو بر افغانستان حاکم میکنه چون دیگه نیروی مخالفی نیست که بخواد باهاش بجنگه . قطعا مردم افغانستان هم خواهان آرامش بعد از جنگ هستن
  • IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    18 8
    در مورد افغانستان بحث دیگری هم برای ایران باید مطرح باشد و آن هم زبان فارسی است. عده ای در افغانستان کوشش می کنند زبان فارسی را از رسمیت بیاندازند و تنها زبان پشتون را رسمی کنند. البته زبان پشتون هم از خانواده زبان های ایرانی است و بازمانده زبان سکاهاست ولی ایران باید به پشتیبانی فرا مرزی از زبان فارسی هم فکر کند.
    • IR ۱۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      18 11
      اتفاقا طالبان با فارسی هم مشکلی ندارد و چیزی به نام زبان رسمی ایجاد نکرد. تنها چیزی که برای طالبان مهم است اجرای احکام شرعی و مبارزه با مظاهر تمدن مدرن است.
    • RO ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      11 37
      ولمون کن حاجی. همون بهتر که افغانی ها دری صحبت نکنن تا یکم کلاس زبان دری ( فارسی) حفظ شه
  • IR ۱۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    10 6
    احتمال دارد آمریکا برای آن که حضور قبلی خود را در افغانستان توجیه کند و از سوی دیگر هزینه ی حضور نظامی خود را بکاهد با طالبان در پشت پرده توافق کرده باشد تا با حمایت وی برای به قدرت رسیدن در افغانستان مهره ی آمریکا در افغانستان بماند. التماس رئیس جمهور افغانستان به آمریکا مرا به یاد کودتای 1332 و اعتماد مصدق به آمریکا انداخته است.
  • یک مسلمان IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    13 1
    البته اگر طالبان جدید با عناصر داعش که توسط آمریکائیها دوره دیده شدند و به افغانستان انتقال داده شدند مخلوط نشده باشند و نیرنگی را سوار نکرده باشند تا کار خود را انجام دهند و اعتماد مردم افغانستان و همسا یه های خود را جلب کنند بعد اهداف شیطانی خود را پیاده کند کسانی که سردار سلیمانی را به شهادت رساندند میدانند که چه کار کردند افسوس این ما هستیم که درخواب عمیقی فرو رفتیم و با خوش خیالی به آن نگاه میکنیم دشمن ما بیدار و در کمین نشسته است...
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    1 1
    محمد نعیم سخنگوی طالبان در دوحه چند هفته قبل گفت که از ملا هیبت الله رهبر فعلی و نامبرده مقیم پاکستان نزدیک به یکسال خبری نداریم و او را ندیده ایم . این بعد از اعلام آتش از سوی هیبت الله بس ذر روزهای عید فطر(3روز) که تقریبا رعایت شد و چند جا منجمله مسجد و حمله به محل استراحت تعدادی از دانش آموزان که برای امتحان کنکور به شهری رفته بودند و سبب کشته شدن تعداد زیادی شد . و طالبان مسئولیت نپذیرفت مثل حمله به مدرسه دخترانه سیدالشهدا در کابل که بعد از عید صورت گرفت . معلوم نیست چکاره است . منظور با صحبت نعیم خواست بگه هیبت الله مثل ملا محمد عمر که بعد از دو سال معلوم شد مرده . هیبت الله هم . و یا دیگر نقشی ندارد . در حالیکه به خواست او سه روز آتش بس اعلام و رعایت شد .
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    16 4
    حاجی جان شیعیان تو همه بلاد اسلامی تو هر تغییر و فتنه ای شده مرغ عروسی و عزا، علی الخصوص تو همین افغانستان، حالا به لطف خدا و جانفشانی شهدای عزیز مدافع حرم از هر ملیتی، تو عراق و سوریه این داستان کم کم جمع شده ولیکن، اوضاع افغانستان به شدت نگران کننده هست، مسئولین محترم تدبیری کنن، اعتمادی به حرفهای تفکر رادیکالی که هنوز به قدرت نرسیده و میخواد مانع ها رو برای قیضه کردن قدرت برداره نیست.
  • IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    6 0
    کشور افغانستان یک کشور چند پارچه است و درک نیاز به کار گروهی در آنها شکل نگرفته است . همانطور که دولت این کشور به گسست رسیده ، طالبان هم در بلند مدت دچار فروپاشی از درون خواهد شد و این در کنار هم بودن تا فقط زمان به قدرت رسیدن ادامه خواهد داشت و دلیل آن نداشتن متدولوژی حکومت داری است که خود مسئله ای پیچیده است .
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    14 9
    امریکادرچه فکری است ....ایران پرازبسیجی است سپاه وبسیج وارتش قوی داریم
  • ناشناس IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    3 3
    بالاخره وجود امریکائیها در افغانستان به سود ماست یابه ضرر ما.
    • IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      10 54
      امریکا هرجا باشد به نفع انسانهاست
  • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    5 2
    فکر کنم اعتصابات فراگیر بشود
  • IR ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    10 34
    موضع ایران دخالت در امور کشور های منطقه است ایرانی که خودش در امور داخلی خودش مانده و اعتصابات کشور را فلج کرده چرا ادعای اصلاح منطقه را دارد خنده دار نیست
    • IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      30 6
      آمریکا را بگو که با چهل میلیون گرسنه و بی خانمان در کار کل دنیا دخالت می کند! حالا نباید ایران اقلا حواسش به دور و بر خودش باشد؟
    • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
      11 3
      کدوم اعتصاب؟نکنه اعتصابان برعندازان رو میگی؟ اگه هر چی هم به غیر از برعندازان بود رییسی حلش کرد آلبانی نشین
    • ۰۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
      16 4
      البانی هوا چطوره؟؟؟راستی امروز سهمیه پوشاکت رو از خواهر مریم عنجوی گرفتی؟؟؟اخه شاسکول باز توهمات و ارزوهات رو تبدیل به خبر کردی و به خورد خود تروریستتون دادی؟؟؟کجای ایران اعتصابه که کسی ندید جز شما زامبیهای تروریست مجاهدخلق؟راستی میتونی تو البانی هم پماد ضد سوختگی پیدا کنی،،اخه از وقتی فهمیدید از دریای سرخ تا خلیج فارس تحت اختیار ایرانه بدجوری اتیش گرفتین و این اتیش از هفته پیش که سی میلیون نفر اومدن پای صندوق رای دوباره تشدید شده و جزغاله شدین،،،،،راستی چه خبر از عموجان بولتون و عموترامپ کله زردتون که قرار بود پنج سال پیش تا عید نوروز جمهوری اسلامی رو سرنگون کنید و جشن سرنگونی رو تو میدان ازادی تهران بگیرید؟؟خخخ،،،،،پس چرا به جای جمهوری اسلامی عمو ترامپ کله زرد و عمو جان بولتون سگ سیبیل تون سرنگون شدن؟؟؟؟راستی هفته دیگه چند شنبه و ساعت چند جمهوری اسلامی رو چنج میکنید؟؟؟؟!!!خخخخخخ
  • حسین IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    16 3
    ما باید فاطمیون و گروه های شیعه را تقویت کنیم ، این گروه ها به ایران وفادار هستن و میتونن روابط تجاری ما با افغانستان را افزایش بدن
    • IR ۰۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
      2 0
      گروه های فاطمیون تو افغانستان وجود ندارند افغانستان فاطمیون رو تهدید ملی میدونه
  • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    17 15
    طالبان در افغانستان حکم سپاه پاسداران در ایران را دارد
  • IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    7 6
    ایران موضع بی طرفی اتخاذ کند، مسئله ی داخلی یک کشور به ما ارتباطی ندارد، مردم افغانستان خودشان سرنوشتان را تعیین می کنند
  • حسن جن IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    12 4
    این سیا ست امریکا که افغانیها بادست خود خویشتن را به هلاکت به اندازد تا آنقدر که مردم افغانستان از توان به افتن امریکا بدون کوچک ترین مقاومتی بر کل افغانستان چیره شود خدا افغانی هارا بیدار کند تا از همنوع کشی دست برداردوفتوای الکی وعده بهشت را ازذهنشان دور کنند انشاالله
  • IR ۰۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
    6 2
    افغانستان به تجزیه بشه و سر چشمه های هیرمند و همینطور مناطق شیعه نشین تحت نظر ایران قرار بگیرن.
  • سید یاسر حکیمی IR ۰۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۹
    3 0
    حضور بیست ساله آمریکا در این کشور و رئسای جمهور وابسته چه گلی به سر افغانستان زد؟ رئیس جمهور فعلی اشرف غنی با 900 هزار رای شده رئیس جمهور که خدا می دونه چقدر تقلب کردند. یک آمریکایی کاملا وابسته و نوکر هست. حالا هرلحظه امکان داره داعش در افغانستان قیام کنه و با این دولت ضعیف و با حمایتهای امریکا فاجعه درست کنه. طالبان هم چندین جریان و حزب داره مثل این که شما بگی تاجزاده و کروبی نماینده جمهوری اسلامی هستند. برخی از طالبان وابسته با پاکستان هیتند برخی وابسته به خود افغانستان. برخی تکفیری هستند و برخی واقعا وطن پرست هستند و دوست دارند افغانستان روی پای خودش بلند بشه. همه رو با یک چوب نباید راند.
  • حسین IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۱
    3 1
    تحلیل ها و نظرات زیادی خوندم انصافا تو این چندسال اوضاع به این شیر تو شیری ندیدم هیچ تحلیل و نظری رو نه میشه رد کرد نه میشه قبول کرد به این نتیجه رسیدم که بشینم بلکه آقا یک تحلیل و یا صحبتی درباره افغانستان بگه
  • حتما ببینید IR ۰۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    1 1
    ببینید ما میتونیم ترروریسم رو نابود کنیم و چاره اش اینه که چیزی شبیه حشدالشعبی در افغانستان درست کنیم تا اینطور بی ثبات نباشه
  • محمد عــــــــــــــــــبدی IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
    1 0
    سلام خدمت همه هموطنان عزیزم .این مدت چهل سه سال انقلاب امریکای جنایت کار همه راه ها وسیاست های شیطانی خود را برای برای به هرج و مرج کشیدن ایران بکار برده و سخنرانیهای امام (ر) را گوش کرده فکر میکنم روش شیطانی خود را عوض کرده تا حالا از هر گروهی یا رژیمی پشتیبانی کرده دشمن ما بوده و هیچ غلطی یا پیشرفتی نکرده دولت مردان مردان ما باید زیرک وباهوش باشند این جریان مخا لفت شدید امریکا با طالبان شگرد جدید شیطان بزرگ نباشد تا ایران گول بخورد تا شیطان بزرگ امریکای جنایتکار از این طریق به اهداف شوم خود برسد چهل سال اندی سال موفق نشد برای نابودی ایران حالا نکند بدست خودمان خودمان را نابود کنیم بایدمسئولین از هدف طالبان سر در بیاورد هیچ اشتباهی قابل پذیرش نیست . امریکا برا ی چه بیست سال افغانستان را اشغال کرد ولی حالا یک شبه با شگرد جدید بدونه اینکه ایران ضربه بخورد افغان را ترک کرد خیلی باید با هوش باشید شیطان شیطان است عوض نمی شود
    • DE ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۱
      1 1
      ما هم به جایی نرسیدیم
  • IR ۰۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۴
    0 0
    من حس میکنم آمریکا پشت طالبانه و داره کاری میکنه که دولت ازش خواهش کنه تا برگرده!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس