کد خبر 126514
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۷

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد موفقیت مذاکرات مسکو در گرو ایجاد فضای سالم و آلوده نشده به ادعاها و هیاهوهای تبلیغاتی خواهد بود.

 به گزارش مشرق به نقل از فارس، روزنامه «آسیا تایمز» در مصاحبه با «علی اصغر سلطانیه»، نماینده ایران در آژانس بین‌لمللی نظرات وی را در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، مذاکرات مسکو و مسائل دیگر جویا شده است.

کاوه افراسیابی، فردی که با علی‌اصغر سلطانیه گفتگو می‌کند، به عنوان اولین سؤال از وی در خصوص اتفاقاتی که در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اتفاق افتاد، می‌پرسد.

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انژی اتمی، این جلسه دو روزه را یکی از نشست‌های عادی شورای حکام دانست که در آن مسائلی از قبیل عضویت در این شورا، اجرای توافقات، دستور کار جلسات آینده و مسائلی از این قبیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی افزود در ارتباط با ایران، نمایندگان جنبش عدم تعهد که بیش از 100 کشور را شامل می‌شوند در بیانیه‌ای که نماینده کشور مصر آن را قرائت کرد، بار دیگر حمایت خود را از ایران و حقوق هسته‌ای این کشور اعلام کردند.

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت وی در این جلسه هشدار داده است که دو کشور غربی می‌خواهند با دخالت و دستکاری در تصمیمات آژانس، حاکمیت این سازمان را مورد سوال قرار دهند و آن را از مسیر اصلی منحرف کنند. این دو کشور می‌خواهند «پادمان‌های هسته‌ای ـ محور» این سازمان را به سمت «پادمان‌های اطلاعات ـ محور» سوق دهند.

سلطانیه می‌افزاید این در حالی است که آژانس یک سازمان فنی بین المللی است، نه یک سازمان اطلاعاتی؛ در نتیجه، این دو کشور عضو، بازرسان آژانس را وادار می‌کنند تا با اطلاعات جعلی‌ای که از سازمان‌های اطلاعاتی بعضی کشورهای معین دریافت می‌کنند، وارد فعالیت‌های اطلاعاتی شوند. سلطانیه این روند را کاملا غیرقابل قبول دانسته و خاطرنشان می‌کند ادامه این روند در رابطه‌ی اعتماد ـ محور بین آژانس و کشورهای عضو، خلل وارد می‌کند.

سلطانیه گفت: «ما بعد از ملاقات اخیر مدیر کل آژانس از تهران، در تلاش هستیم فصل جدیدی در روابطمان یا آژانس آغاز کنیم و به همین خاطر هم هست که جلسه دیگری با مقامات آژانس در تاریخ 8 ژوئن تعیین کرده‌ایم تا در آن در مورد یک مدالیته (جدول اقدامات متقابل بین ایران و آژانس) بحث و تبادل نظر کنیم که بتواند رویکرد ساختاریافته‌ای برای حل و فصل موضوعاتی که آژانس در بخش پیوست گزارش نوامبر 2011 در مورد ایران نگران‌کننده دانسته است، فراهم آورد.»

در ادامه این مصاحبه، از سلطانیه در مورد گزارش‌های اخیر رسانه‌های غربی از انجام اقدامات پاکسازی در سایت نظامی پارچین پرسیده شد که نماینده ایران در آژانس، این ادعاها را بی‌محتوا دانست و گفت ما طی 10 سال گذشته نمونه‌های فراوانی از این گزارش‌های بی‌اساس که فقط هیاهو راه می‌اندازند، شاهد بوده‌ایم.

سلطانیه گفت: «به عنوان مثال، من در سال 2004 همراه با بازرس‌های آژانس به سایتی رفتم که در گزارش‌های اطلاعاتی‌ای که بر اساس تصاویر ماهواره‌ای تهیه شده بود به آن اشاره شده و سر و صداهای زیادی در مورد وجود معادن مخفی اورانیوم و غنی‌سازی اورانیوم و مسائلی از این قبیل در آن، به راه انداخته بودند.»

وی افزود: «علی‌رغم این، بازرس‌های آژانس به وضوح تأیید کردند که این ادعاها نادرست بودند و این سایت یک کارخانه معمولی بود که در آن هیچ چیز مشکوکی وجود نداشت.»

سلطانیه در پاسخ به سؤال مصاحبه‌کننده مبنی بر اینکه آیا درخواست آژانس برای بازدید از مجتمع پارچین در دستور کار چارچوب همکاری ایران با آژانس قرار دارد یا خیر گفت: «همان‌طور که گفتم، تمام مسائلی که در بخش پیوست گزارش آژانس در نوامبر 2011 مطرح شده بودند، در این مدالیته پوشش داده خواهند شد.»

مصاحبه کننده از نماینده ایران پرسید: «از آنجا که آژانس از ایران، درخواست‌هایی بیش از پادمان‌های مورد توافق دارد، آیا این مدالیته جدید، به معنی اجرای اعلام‌نشده پروتکل الحاقی از سوی ایران است و اگر چنین است، چقدر احتمال دارد که ایران به طور رسمی، پروتکل الحاقی را در آینده بپذیرد؟»

سلطانیه در پاسخ به این سوال گفت ایران دو سال و نیم در حال اجرای پروتکل الحاقی بود تا اینکه پرونده‌اش در اقدامی غیرمنصفانه به شورای امنیت فرستاده شد.

وی افزود در آن زمان مجلس ایران، دولت را به سمت محدود کردن همکاری با آژانس سوق داد و از دولت خواست تنها در چارچوب موافقت‌نامه پادمانی با آژانس همکاری کند. بنابراین هر گونه احتمال برای پذیرش مجدد پروتکل الحاقی، منوط به حل و فصل مسائل ایران با شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.

نماینده ایران در آژانس، در پاسخ به این سوال که آیا اجرای مدالیته جدید منجر به این احتمال خواهد شد که پرونده ایران به عنوان یک «پرونده عادی» بررسی شود گفت: «ما مصمم هستیم با معاونین آژانس، به خصوص مدیر کل آن همکاری گسترده‌ای داشته باشیم و انتظار داریم این پرونده فورا بسته شود.»

وی افزود: «همان‌طور که بارها گفته‌ام، متأسفانه پرونده ایران سیاسی شده و با مطرح شدن انبوهی از مسائل قدیمی و بی‌ربط دستکاری شده است.»

سلطانیه به توافق قبلی ایران با آژانس برای «بررسی عادی» پرونده ایران اشاره کرد و گفت متأسفانه چون بعضی از دولت‌ها در کار آژانس دخالت می‌کردند این امر محقق نشد.

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد ایران یکی از کشورهایی بوده است که در طول تاریخ آژانس، اجازه شدیدترین بازرسی‌ها را داده است و اژانس تا کنون 4000 روز/ساعت و بیش از 100 بازرسی سرزده از ایران به عمل آورده است.

وی تأکید کرد: «این بازرسی‌ها تأیید کرده‌اند که حتی یک گرم از مواد هسته‌ای ایران به سمت مقاصد نظامی منحرف نشده‌اند.»

سلطانیه در ادامه گفت: «صادقانه بگویم، تنها دلیلی که پرونده ایران هنوز باز است ادعاهای سیاسی دو کشور غربی است که بر آژانس تأثیر می‌گذارند؛ اما ما همچنان امیدواریم که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به صورتی حرفه‌ای‌تر و متوازن‌تر و به دور از جنجال‌های سیاسی و رسانه‌ای به سمت ایران متمایل شود.»

نماینده ایران در خصوص مواضعش درباره دستور اوباما مبنی بر حمله‌های سایبری علیه ایران گفت که «مواضع ما بسیار ساده است.»

وی افزود: «نه استاکس‌نت، نه ویروس شعله و نه دیگر عملیات خرابکارانه علیه دانشمندان ما تأثیری بر عزم ما برای پیگیری حقوق هسته‌ای مان در چارچوب ان.پی.تی نخواهد داشت؛ در واقع این رفتارهای غیرقانونی، عزم ما برای ادامه مسیر برنامه هسته‌ای صلح‌آمیزمان را بیشتر هم می‌کند.»

علی‌اصغر سلطانیه در ادامه این گفت‌وگو تصریح کرد ایران امیدوار است سفر اخیر مدیر کل آژانس به ایران، گام مثبتی رو به جلو باشد و افزود ایران مصمم است با آژانس همکاری کند و اطمینان حاصل کند که این سازمان از انتشار گزارش‌های مسئله‌دار و تصمیم‌گیری‌های عجولانه، بدون بررسی مسائل فنی، خودداری می‌کند؛ وی به عنوان نمونه‌ای از این گزارش‌های عجولانه آژانس به گزارش غنی‌سازی 27 درصدی ایران اشاره کرد.

نماینده ایران در آژانس در مورد ارتباط بین مذاکرات ایران ـ آژانس و مذاکره تهران با کشورهای 1+5 گفت: «کاملا طبیعی است که موضوع همکاری کامل ایران با آژانس، در این جلسه‌ها [مذاکرات مسکو] مورد تأکید قرار خواهد گرفت.»

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص چشم‌اندازش از مذاکرات مسکو گفت: «همان‌طور که در بیانیه امروز متذکر شدم به تمام گروه‌ها توصیه می‌کنم از هر گونه اظهارنظر یا اقدامی که ممکن است فضای منفی ایجاد کند، خودداری کند.»

وی تأکید کرد: «برای اینکه مذاکرات مسکو سازنده باشد، فضای این مذاکرات، باید فضای سالمی باشد که به جریان‌های منفی ادعاها و تبلیغات آلوده نشده باشد.»

سلطانیه در پایان خاطرنشان کرد در حال حاضر تلاش‌هایی در جریان است تا دستورکار موقت مذاکرات مسکو تدوین شده و سایر اقدامات مقدماتی لازم برای موثر بودن این مذاکرات انجام شود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس