به گزارش مشرق، موزه معدن آلمان، بزرگترین موزه معدن جهان و یکی از مهمترین مؤسسات پژوهشی در حوزه تاریخ در کشور آلمان به شمار میرود. به عنوان نمونه، در سال ۲۰۱۲ بیش از ۳۶۵ هزار نفر از این موزه بازدید کردند و این آمار تا پیش از شیوع کرونا تقریباً هر سال رو به افزایش بود.
موزه معدن آلمان که در سال ۱۹۳۰ در شهر بوخوم تاسیس شد، به عنوان موزه تحقیقاتی در حوزه منابع طبیعی، متعهد به جمعآوری، حفظ، تحقیق، نمایش و انتقال میراث تاریخی و مواد معدنی است. از جمله موضوعاتی که در این موسسه مورد مطالعه قرار میگیرد، میتوان به تحقیق پیرامون تاریخ و فناوری معدن، مستندسازی در رابطه با آن و حفظ آثار باستانی فرهنگی اشاره کرد. همچنین در این موزه، بخشی هم به عنوان مرکز اسناد تاریخ معدن اختصاص یافته است. موزهای که هر ساله بازدیدکنندگان بسیاری دارد و اخیراً برای هنرمندان ایرانی هم شناخته شده است.
علاوه بر اینها، این موزه دارای نمایشگاههای دائمی درباره معادن و منابع طبیعی است که میتواند اطلاعات مفیدی درباره معادن در اختیار علاقهمندان قرار دهد. داخل این موزه همچنین یک معدن بازسازی شده نیز وجود دارد تا بازدیدکنندگان تجربه و دید بهتری از معادن داشته باشند.
مجسمه یکی از مردان نمکی که در معدن چهرآباد زنجان کشف شد و متعلق به ۳ قرن پیش از میلاد مسیح است
از سوی دیگر، موزه معدن آلمان با سایر موسسات تحقیقاتی و موزههای جهان همکاری نزدیکی دارد. به عنوان مثال موزه ملی ایران و موزه معدن آلمان در بوخوم در راستای تفاهمنامه همکاری که سال ۱۳۹۶ امضا شد، همکاریهای موزهای را آغاز کردهاند. این دو موزه قصد داشتند تا در سال جاری نمایشگاههای مشترکی برگزار کنند که با توجه به محدودیتهای ناشی از بحران کرونا، تصمیم بر آن شد تا نمایشگاهها به صورت مجازی برگزار شود.
از اینرو، در اوایل سال جاری، موزه معدن آلمان میزبان نمایشگاه «مرگ در نمک، روایت باستانشناسانه از سرزمین پارس» شد که از طریق وبسایت موزه قابل مشاهده بود. این نمایشگاه، فعالیتهای باستانشناسی و یافتههای باستانشناسی معدن نمک چهرآباد زنجان را مورد بررسی قرار داد اشیا و ابزارهایی که در معدن نمک چهرآباد زنجان یافت شده را به نمایش گذاشت. در این نمایشگاه مجازی، تصاویر و طرحهای گرافیکی از مراحل کشف مردان نمکی در زنجان و نتایج تحقیقات ایران و آلمان درباره مردان نمکی، پارچهها، لباسهای چرمی و مراحل مرمت اشیاء کشفشده به نمایش در آمد.
در مقابل موزه ملی ایران نیز نمایشگاه «انسان در جستجوی منابع: گزیدهای از آثار معدنکاری باستانی موزه معدن آلمان در بوخوم» را در تارنمای خود به نمایش گذاشت. در این نمایشگاه بیش از ۲۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی با موضوع تاریخچه معدنکاوی از ۲۰ کشور جهان (۵ قاره جهان) از دوره پارینهسنگی تا دوره معاصر به نمایش درآمد.
* تجربه معدنکاوی در قرن ۲۱
بازدیدکنندگان موزه معدن بوخوم، در صورت تمایل، زندگی روزمره یک معدنچی را به صورت واقع بینانه تجربه میکنند. بسیاری از ماشینهای نمایش داده شده با فشار یک دکمه به حرکت در میآیند و لمس آنها برای مخاطب حس مطلوبی است. علاوه بر یک تور راهنمای کوتاه در معدن، میتوان در تورهای ویژه راهنمایی هم شرکت کرد؛ جایی که حتی معدنچیان سابق به بازدیدکننده اجازه میدهند در فعالیت های آنها به طور واقعی شرکت کنند. تور «شبها در معدن» همچنین این امکان را میدهد که با کلاه ایمنی و چراغ پیشانی، معدن را کاوش کنید.
تماشای فیلمی از موزه معدن آلمان (دانلود)
علاوه بر این، موزه معدن آلمان الهامبخش و میزان سخنرانیهای هیجانانگیز، کارگاههای عملی برای بزرگسالان و پیشنهادهای ویژه برای کودکان و کلاسهای آموزشی مدرسه است.
در بزرگترین موزه معدن جهان، تجربیات واقعی در زیرزمین و عمق ۲۰ متری رخ میدهد. در عین حال، شبیهساز رانندگی با طناب به بازدیدکننده احساس رانندگی در عمق ۱۲۰۰ متری زمین را القا میکند. پس از رسیدن به بخشهای پایینی، تغییر دما احساسی واقعبینانه از شرایط زیرزمینی القا میکند و تماشای ماشینآلات بزرگ حفاری، در تقویت این حس نقش مؤثری دارد.
برج سبز از سال ۱۹۷۳ منظر شهری بوخوم را تشکیل داده است
در سکوی بالای این برج و در ارتفاع ۷۱ متری، میتوان فراتر از محدوده شهر را مشاهده کرد
نمایی از نقشه زیرزمینی موزه معدن بوخوم
نمایی از داخل موزه معدن بوخوم
نمایی از داخل موزه معدن بوخوم
معدنچیان بیش از یک کیلومتر به عمق زمین رانندگی میکردند. در شبیهساز رانندگی با طناب میتوان این حس را در قفس نقاله را احساس کرد
درخت کربن در تور «زغالسنگ سخت» در نمایشگاه دائمی موزه معدن آلمان در بوخوم قرار دارد
معدنچیان سابق داستانهای هیجانانگیزی را در معدن نقل میکنند. آنها را میتوان در ایستگاههای مختلف بین ساعت ۱۱ تا ۱۵ یافت
بازدید از تونلهایی قدیمی معدن
امکان تجربه معدنکاوی در تورهای تخصصی وجود دارد
لباس معدنچیان قدیم
تلفن قدیمی معدن
ماشینآلات معدن
چراغهای قدیمی معدنکاوی