به گزارش مشرق، مقامهای آمریکا اخیرا هشدارهای جدیدی درباره بلندپروازیهای چین در زمینه «هوش مصنوعی» و طیفی از فناوریهای پیشرفته دادهاند که در نهایت میتواند به پکن برتری نظامی قاطعانه داده و در بخشهای درمانی و دیگر زمینههای اساسی، از آمریکا پیشی بگیرد.
مقامهای آمریکایی در مرکز ملی امنیت و مقابله اطلاعاتی گفتند که این هشدارها شامل تجدید تلاشها برای مطلع کردن آکادمیها و مقامهای محلی و دولتی درباره خطرات پذیرفتن سرمایه گذاری چین یا کسب تجربه در صنایع کلیدی است.
این مرکز هیچ قصدی برای توصیه به مقامها برای رد کردن سرمایهگذاری چین نبوده بلکه با هدف تشویق تلاشها برای کنترل مالکیت معنوی و اجرای اقدامات امنیتی بوده است.
چین بزرگترین تهدید راهبردی برای آمریکا
سازمانهای امنیت ملی تحت ریاست جمهوری «جو بایدن» فشار تهاجمی آشکاری را علیه چین در پیش گرفتهاند. برخی مقامهای آمریکایی معتقدند که چین بزرگترین تهدید راهبردی برای آمریکا به شمار میآید.
البته در عین حال، دولت بایدن در تلاش برای کاهش برخی تنشها با پکن بوده که این تنشها به دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق باز میگردد. دولت بایدن همچنین در تلاش برای پیدا کردن زمینههای مشترک با چین در خصوص تجارت و تغییرات آب و هوایی است.
پکن بارها تاکید کرده که واشنگتن به دنبال چین هراسی بوده و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و ارزیابیهایشان درباره چین را مورد انتقاد قرار داده است. یکی از ارزیابیهایی که چین به شدت از آن انتقاد کرده این بوده که ادعا شده سران چین، اطلاعات حساسی را درباره همهگیری ویروس کرونا پنها کردهاند.
چین تحت ریاست جمهوری «شی جینپینگ»، اهداف خود را برای ایجاد فناوریهای سودآور در زمینه رباتیک و دیگر زمینههایی که تحت طرح «ساخت چین ۲۰۲۵» بوده، اعلام کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا طی سالهای اخیر چند کیفرخواست دریافت کرده که طی آن ادعا شده که اطلاعات حساس آمریکا از سوی چین به سرقت رفته که این اطلاعات در زمینه تحقیقات واکسن و فناوری خودروهای خودران بوده است.
عرصههایی که آمریکا نمیخواهد به چین واگذار کند
«میشائیل اورلاندو» سرپرست مرکز ضد اطلاعات آمریکا، پنجشنبه گذشته در کنفرانس خبری کم سابقهای گفت که آمریکا نمیتواند در چند زمینه، عرصه را به چین واگذار کند که این عرصهها شامل، هوش مصنوعی، سامانههای خودران، محاسبات کوانتوم، نیمه هادیها و بیوتکنولوژی است».
این مقام آمریکایی مدعی شد که بازرگانان و دانشگاهیان چینی، به حزب کمونیست این کشور مدیون بوده و ملزم به خدمت به منافع این حزب هستند.
اورلاندو اضافه کرد: «اگر چه، ما این موضوع را سال پس از سال میگوییم اما مردم این موضوع را هضم نمیکنند».
این مقام آمریکایی از گفتن این موضوع که آیا آمریکا باید قانونی برای محدودیتهای شدیدتر یا ممنوعیت کامل درباره سرمایهگذاری چین در بخشهای به خصوص تصویب کند، خودداری کرد و گفت که نقش وی این نیست که به پیشنهاد سیاسی بپردازد.
وی گفت که مرکز ضد اطلاعات به طور مرتب نشستهایی را با صنایع خصوصی و دانشگاهها در این زمینه برگزار میکند البته این مرکز این موضوع را میداند که صنایع و دانشگاهها ممکن است هنوز به دنبال دانشجویان، کارشناسان و سرمایهگذارانی از چین باشند.
وی از نام بردن شرکتهایی که این مرکز با آنها دیدار داشته، خودداری کرد.
سرمایه گذاری چین در شرکتهای دارویی
«ادوارد یو» از افسران مرکز فناوریهای در حال ظهور، به سرمایهگذاری شرکتهای چینی در بیوتکنولوژی و صنایع دارویی آمریکا اشاره کرد.
شرکت چینی «WuXi Biologics» از سال ۲۰۱۹ یک کارخانه ساخت واکسن در ایرلند ایجاد و اعلام کرده که طرحهایی برای تاسیس کارخانه در ماساچوست آمریکا و کارخانهای در آلمان دارد.
مقامها هنوز هیچگونه اطلاعاتی درباره ارتباط این پروژهها با نفوذ چین منتشر نکردهاند اما گفته شده است که این طرح، بخشی از الگوی وسیعتری است که توسط شرکتهای دارویی چین ترسیم شده است.
شرکتهای چینی همچنین کیتهای تست کووید-۱۹ و تستهای ژنتیک را در آمریکا عرضه کردهاند. این شرکتها توانستهاند تا معیارهای فدرال و دیگر قوانین مربوط در این زمینه را بدست بیاورند.
ادوارد یو هشدار داد که اطلاعات جمع آوری شده توسط این شرکتها که در ارتباط با چین هستند، در نهایت به دست پکن خواهد افتاد.
چین سرانجام به قدرت برتر در عرصه بهداشت و درمان تبدیل خواهد شد
این افسر آمریکایی گفت: «چین پیش از این نیز، دسترسی گستردهای به اطلاعات پزشکی هر کشوری داشته است. با توجه به اطلاعاتی که جمع آوری شده و پیشرفتهایی که در فناوری بدست آمده، پکن یک روز در عرصه درمانی به قدرت برتر تبدیل خواهد شد و آمریکا را در حالی که به چین وابسته است، رها میکند».
مقامهای نظامی آمریکا نیز اخیرا نگرانی شدید خود از پیشرفتهای نظامی چین را ابراز داشتهاند.
چین نظم جهانی را تهدید میکند
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در نشست اخیر کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفته بود: «رفتار چین نظم جهانی را تهدید کرده و تهدیدی برای قوانین بینالمللی بهشمار میرود».
بخش مهمی از برنامههای ناتو به چین اختصاص دارد
پیش از این نیز «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو با بیان اینکه چین با تولید موشکهایی که قابلیت رسیدن به کشورهای عضو این سازمان را دارد در حال نزدیک کردن خود به محدوده ناتو است، گفت بخش مهمی از برنامههای آینده این سازمان به چین اختصاص خواهد یافت.
روزنامه فایننشالتایمز نیز اخیرا در گزارشی نوشته بود که قابلیت های فضایی پیشرفته چین موجب شگفتی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا شده است.
فناوری موشکهای مافوق صوت توسط بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده و روسیه ساخته میشود. کره شمالی هم در ماه سپتامبر ادعای پرتاب یک موشک هاپیرسونیک را مطرح کرد اما کارشناسان گفتند که سرعت این موشک به اندازهای نبوده که بتوان آن را مافوق صوت تلقی کرد.
هایپرسونیک، از لحاظ لغوی به معنی شیئی است که با پنج برابر سرعت صوت حرکت میکند.
جنگ سرد جدید آمریکا با چین
رسانههای آمریکا در روزهای گذشته گزارش دادهاند در واشنگتن این احساس پدیدار شده که جنگ سردی جدید، این بار با چین آغاز شده است.
در همین راستا، چند روز پیش یک سناتور آمریکایی خواستار نوسازی تسلیحات اتمی آمریکا در پرتو پیشرفتهای چین شد.
شگفتی جامعه اطلاعاتی آمریکا از پیشرفت موشکی چین
نشریه فایننشال تایمز نیز در گزارش خود نوشته بود که چین در ماه آگوست یک فروند موشک مافوق صوت با قابلیت حمل کلاهک هستهای را آزمایش کرده که قبل از سرعت گرفتن به سمت هدف، کره زمین را دور زد و این نشان دهنده قابلیت فضایی پیشرفتهای بود که جامعه اطلاعاتی آمریکا را شگفت زده کرد.
این در حالی است که چین این ادعاها را رد کرده و سخنگوی وزارت خارجه این کشور نیز گفته است که پکن به دنبال رقابت تسلیحاتی با هیچ کشوری نیست و هدف این کشور از تقویت توانمندیهای نظامی خود، پیشبرد صلح و امنیت در دنیا است.