کد خبر 1289789
تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۸
۱۲ دلیل برای ضرورت محاکمه زنگنه در فساد کرسنت/ پای خاتمی و روحانی هم به میز محاکمه باز می‌شود؟

آیا وقت آن نرسیده که حسن روحانی و سیدمحمد خاتمی نسبت به کرسنت و اقداماتی که در زمان مسئولیت این افراد انجام شده، در مراجع ذی‌صلاح پاسخگو باشند؟

به گزارش مشرق، چندی پیش خبرگزاری رویترز خبری مبنی بر جریمه ایران در پرونده کرسنت منتشر کرد. مطابق این خبر، شرکت اماراتی «دانا گاز» (شرکت مادر کرسنت پترولیوم) اعلام کرده است دیوان داوری بین‌المللی، شرکت ملی نفت ایران را به علت اختلاف بر سر تأمین گاز با شرکت دانا گاز به پرداخت جریمه ۶۰۷.۵ میلیون دلاری معادل ۱۸ هزار میلیارد تومان محکوم کرده است.

البته این محکومیت فقط مربوط به ۸.۵ سال از مدت زمان ۲۵ ساله قرارداد کرسنت است زیرا در حال حاضر رسیدگی به پرونده کرسنت در قالب دو پرونده در بازه زمانی سال‌های ۲۰۰۵-۲۰۱۴ و ۲۰۱۴-۲۰۳۰ در دستورکار دیوان داوری بین‌المللی قرار گرفته است و جریمه ذکر شده تنها مربوط به بخش اول این قرارداد است.

بیشتر بخوانید:

پرونده «کرسنت» در قوه قضائیه خاک می‌خورد

«مسعود میرکاظمی» رئیس سازمان برنامه و بودجه هم در این باره اعلام کرد که ما در قرارداد کرسنت به خاطر به‌کارگیری متهمینی در این پرونده در دولت آقای روحانی محکوم به پرداخت خسارت شده‌ایم و دادگاه ما را به پرداخت ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار محکوم کرده است که از حساب ما برداشت خواهد شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد محکومیت ایران در بخش اول پرونده کرسنت فقط ۶۰۷.۵ میلیون دلار نیست بلکه این میزان سهم شرکت دانا گاز (سهامدار شرکت کرسنت) از محکومیت ایران است؛ به بیان دیگر رقم کل محکومیت ایران در بخش اول پرونده کرسنت ۲.۴ میلیارد دلار بوده که سهم دانا گاز به عنوان سهامدار شرکت کرسنت از این رقم ۶۰۷.۵ میلیون دلار است.

اما همچنان یک ابهام جدی درباره رأی بخش دوم پرونده کرسنت در بازه زمانی ۲۰۱۴-۲۰۳۰ و رقم احتمالی جریمه ایران وجود دارد. تاکنون هیچ منبع موثقی درباره بخش دوم پرونده کرسنت اظهار نظر رسمی نکرده است اما شواهد و قرائن نشان می‌دهد که رقم جریمه دوم ایران هر چه باشد از رقم اول خیلی بیشتر است. در این بین برخی شنیده‌ها درباره محکومیت اولیه ۱۰ میلیارد دلاری ایران در بخش دوم پرونده کرسنت مطرح می‌شود.

ماجرای کرسنت چیست؟

بیژن زنگنه، وزیر نفت سابق در حاشیه بیست‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در سال ۹۶ در جمع خبرنگاران اظهار داشت: "همان‌طور که رییس جمهور گفتند ایران در پرونده کرسنت هیچ جریمه‌ای نشده است و اصلا خبری از اعداد نجومی و فوق‌ نجومی نیست، ما در موضوع کرسنت مدعی هستیم که چرا یک عده‌ای با بی‌تدبیری اینقدر کشور را در معرض خطر قرار دادند."

زنگنه در حالی در پایان دولت یازدهم مدعی پرونده کرسنت شده بود که سالها نام وی به عنوان یکی از متهمان این پرونده مطرح بود. در ابتدای دولت یازدهم زمانی که نام زنگنه به عنوان وزیر پیشنهادی نفت به مجلس معرفی شد، افراد بسیاری از کارشناسان تا نمایندگان وقت مجلس نسبت به انتصاب یکی از متهمان پرونده کرسنت به عنوان وزیر و تبعات آن برای کشور هشدار دادند. زنگنه در همان زمان در مجلس قول داد که موضوع پرونده کرسنت را ۱۵ روزه حل می‌کند. این وعده زنگنه در طول ۲۹۲۲ روز حضور وی در راس وزارت نفت در طی دولت‌های یازدهم و دوازدهم عملی نشد و حال با پایان دولت دوازدهم، موضوع متهم شدن به ناحق ایران در این پرونده و جریمه چند میلیارد دلاری مطرح است.

قرارداد کرسنت در سال ۲۰۰۱ میلادی (۱۳۸۱ شمسی) در زمانی که رییس جمهوری ایران "سید محمد خاتمی"، دبیر شورای عالی امنیت ملی "حسن روحانی" و وزیر نفت "بیژن زنگنه" بود، به امضا رسید. به‌موجب این قرارداد، مقرر شد تا ایران گاز تولیدی از میدان سلمان را تا ۲۵ سال به این شرکت اماراتی بفروشد.

در خصوص این قرارداد و اشکالات عمده آن، اتهاماتی متوجه زنگنه است که در زمان امضای این قرارداد، وزیر نفت ایران بود.

۱. اولین اشکال و اتهام وارده که باید مورد بررسی قرار گیرد، چرایی امضای این قرارداد بدون اخذ مجوزهای قانونی از نهادهای مربوطه بوده است.

۲. دیگر اشکال وارده، عدم رعایت منافع ملی در قیمت‌گذاری گاز در امضای قراردادی بلند مدت است. علاوه بر مواردی که در ارزان فروشی گاز در این قرارداد مطرح است، یک مشکل مربوط به فرمول و نحوه قیمت‌گذاری بود؛ چنان که با افزایش قیمت نفت سود کرسنت به‌شدت افزایش می‌یافت و این اصلاً قابل مقایسه با سود شرکت نفت از اجرای این قرارداد نبود.

۳. اتهام بعدی، عدم توجه به مسائل امنیتی در خصوص محل تحویل گاز است. از جمله مسائل امنیتی این بود که اماراتی‌ها طبق قراردادی که در زمان پهلوی به امضا رسیده بود، حدود ۴۰ سال در آبهای تحت مالکیت ایران حضور داشتند و عملاً با تعیین همان نقطه برای تحویل گاز در قرارداد کرسنت، حضور اماراتی‌ها در آبهای ایران در نزدیکی جزایر سه‌گانه، برای مدت ۲۵ سال دیگر ادامه پیدا می‌کرد.

۴. اشکال دیگر، چرایی امضای این قرارداد بدون برگزاری مناقصه و با شرکتی بوده که به اذعان نهادهای نظارتی، صلاحیت لازم را برای اجرای متن این قرارداد نداشته است.

۵. اتهام بعدی، عدم مدیریت صحیح در جریان امضای این قرارداد و چرایی عدم جلوگیری از ورود مفسدان و رشوه بگیران به جریان امضای این قرارداد است.

۶. اشکال وارده بعدی، عدم توجه به گزارش های شورای عالی امنیت ملی در سال ۲۰۰۳ و کمک به اصلاح امور در همان زمان به جهت جلوگیری از خسارات بعدی است.

۷. دیگر اتهام وارده در این پرونده، اضافه شدن الحاقیه‌هایی به قرارداد است که حق ایران را در لغو قانونی آن از بین برد.

۸. اشکال دیگر، بی اطلاعی از روند سهم بری دلالان از درآمد حاصله از فروش گاز و یا اطلاع از این مسئله و عدم جلوگیری از آن است.

۹. اتهام وارده بعدی در خصوص فساد تأسیس شرکت داناگاز است که با ادعای ثروت افسانه‌ای ۵۰ میلیارد دلاری شرکتی تأسیس شده که منافع کرسنت را به سرمایه‌گذاران بدهد.

۱۰. ابهامات وارده در خصوص دیدارها با حمید جعفر که با واسطه دلالانی چون ترقی جاه شکل می گرفت. این اشکال که این دلالان چه نقشی در دیدارهای رسمی و غیررسمی وزیر نفت داشتند.

۱۱. زنگنه در زمان رأی اعتماد در مجلس به دفاع از پرونده کرسنت پرداخت و در حالی که می دانست در دادگاه لاهه، روند اثبات فساد در انعقاد این قرارداد در حال طرح و بررسی است، با اظهارات وزیر نفت و همچنین مصاحبه های حامیان وی در تطهیر قرارداد کرسنت، زمینه سوءاستفاده شرکت کرسنت علیه ایران فراهم شد.

۱۲. وزیر نفت در دور جدید وزارت نفت، در اولین اقدام کسانی که پیگیر این پرونده بودند را برکنار کرد، همچنین در اقدامی عجیب، «دکتر اسدالله نوری» وکیل پایه یک حقوق بین الملل را که از ابتدای پرونده تاکنون به‌عنوان داور ایرانی در دادگاه لاهه حضور داشته عزل کرده و «مخدوم علی خان» پاکستانی را به‌عنوان داور ایرانی به دادگاه لاهه معرفی کرده است. این اشکال وارد است که این اقدامات با چه هدفی صورت گرفته و اگر در روند اثبات فساد در دادگاه لاهه اثرگذار بوده، وزیر نفت چه پاسخی دارد.

* اولین کسی که به کرسنت ایراد گرفت که بود؟

«حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران در تاریخ ۲۴ مردادماه ۹۲ در جریان دفاع از وزیران پیشنهادی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در بخشی از سخنان خود در زمان دفاع از وزیر پیشنهادی نفت یعنی آقای زنگنه گفت: "... در بحث کرسنت، اولین کسی که به قرارداد اشکال گرفت، بنده به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم ..." همانطور که رئیس جمهور دولت یازدهم و دوازدهم اشاره کرده، وی اولین فردی بوده که به کرسنت ایراد گرفت.

یادآور می‌شود آقای روحانی آذرماه ۸۱ به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، نامه اعتراض خطاب به رئیس‌دولت وقت (خاتمی) نوشت و اقدام وزیر نفت (زنگنه) در انعقاد قرارداد با شرکت اماراتی «کرسنت» را بیرون از چارچوب قانون، از طریق «واسطه» و دارای آثار منفی فراوان برای کشور دانست.

روحانی در آن نامه تأکید کرده بود «عقد قرارداد طولانی گاز با شرکتی غیر معتبر که بنابر گزارشات دریافتی از وزارت نفت طی سال‌های گذشته عملکردی ضعیف و توأم با نادیده گرفتن حقوق ایران در ارتباط با میدان نفتی مبارک داشته، تکرار تجربه تلخی است که سالیان دراز گرفتار آن خواهیم بود. قیمت و شرایط قراردادی مذاکره شده در مقایسه با منطقه بسیار پایین و غیرمطلوب است. قرارداد کرسنت احتمالاً آثار منفی اقتصادی درازمدت بر بازار گاز کشور خواهد داشت و هیچ منفعت سیاسی نیز در پی نخواهد داشت. از حدود یک سال پیش سؤالاتی از وزیر نفت درباره قرارداد کرسنت مطرح کرده‌ام که با وجود دستور شما، پاسخی دریافت نشده است... قرارداد مذکور از طریق واسطه‌ها و عدم ارتباط مستقیم دولتی با یک شرکت غیرمعتبر به امضا رسیده است».

پس از امضای قرارداد «کرسنت»، با پیگیری شورای عالی امنیت ملی که دبیر آن "حسن روحانی" بود و سازمان بازرسی کل کشور، اجرای آن متوقف شد. دلیل توقف اجرای این قرارداد، فساد گسترده با پرداخت رشوه‌ها و وجود دلالان مختلف، ارزان فروشی گاز، مناسب نبودن نقطه تحویل گاز با توجه به مسائل امنیتی و اشکالات ساختاری قرارداد بود.

سرانجام با پیگیری‌های شورای عالی امنیت ملی، در سال ۲۰۰۳ (۱۳۸۳ شمسی) مشخص شد که شرکت کرسنت صلاحیت لازم برای انعقاد این قرارداد را نداشته و طرف ایرانی با توجه به تمامی مسائل، به‌راحتی می‌تواند قرارداد را ملغی کند. در همین زمان بود که با فشار دلالان و حضور واسطه‌هایی، هیئت مدیره شرکت ملی نفت با اضافه شدن الحاقیه‌ای، حق لغو را از ایران گرفت.

به‌گفته «علیرضا زاکانی» نماینده سابق مجلس شورای اسلامی "حضور دلالان در این پرونده در ۴ لایه شناسایی شد؛ بخش اول دلالی مربوط به کسی یا کسانی است که به‌ازای هر ۴۸ سنت بهای فروش گاز، ۸ سنت آن را دریافت می‌کردند و قرار بود با اجرایی شدن این قرارداد، سهم آنها به‌طور کامل کنار گذاشته و پرداخت شود. فرد یا گروه دوم دلالی این قرارداد، یک یا ۱.۵ درصد از اصل فروش را باید دریافت می‌کرد و گروه سوم، عباس یزدان‌پناه یزدی و مهدی هاشمی بودند که دلالی را از سال ۷۹ تا ۸۱ به‌عهده گرفتند و گروه چهارم نیز علی ترقی‌جاه بود که دلالی را از سال ۸۳ شروع کرد".

در سال ۲۰۰۹، شرکت کرسنت از ایران در دادگاه لاهه شکایت کرد و تقاضای خسارت بابت اجرایی نشدن این قرارداد را مطرح کرد. ایران با ارائه مستندات گسترده رشوه در این پرونده، موفق شد تا سال ۲۰۱۱ فساد در انعقاد این قرارداد را در دادگاه لاهه اثبات کند. در این خصوص، علیه مدیران و مسئولانی که در امضای قرارداد کرسنت نقش داشتند از جمله وزیر نفت، پرونده‌هایی در مراجع قضایی باز شد. در سال ۲۰۱۲ با روی کار آمدن دولت یازدهم، همان مسئولانی که در امضای قرارداد کرسنت نقش داشتند و پرونده‌های آنها در مراجع قضایی باز بود، دوباره در وزارت نفت و شرکت‌های زیرمجموعه آن حکم گرفتند.

شرکت کرسنت از این موضوع استفاده کرد و آن را دستاویزی برای کمرنگ کردن نقش فساد در امضای کرسنت قرار داد. روند پیگیری پرونده کرسنت در دادگاه لاهه که تا پایان دولت دهم به‌نفع ایران در حال گذر بود، رفته رفته تغییر کرد و در پایان دولت دوازدهم، وضعیت ۱۸۰ درجه به ضرر ایران تغییر کرد.

حال سوالی که مطرح است این است که چرا «حسن روحانی» که به گفته خود، نخستین فردی بود که به قرارداد کرسنت ایراد گرفت، افرادی را که پرونده رسیدگی به اتهام آنها در جریان بررسی پرونده کرسنت باز بود را در کابینه خود قرار داد و زمینه برگشتن رأی دادگاه لاهه را به ضرر ایران فراهم کرد؟ چرا آقای خاتمی رئیس جمهور وقت در مورد این فساد آشکار واکنشی نداشته و با عاملان برخورد نداشته است؟ آیا وقت آن نرسیده که حسن روحانی و سیدمحمدخاتمی نسبت به این قرارداد و اقداماتی که در زمان مسئولیت این افراد انجام شده، در مراجع ذی‌صلاح پاسخگو باشند؟ آیا خسارت احتمالی ۱۲.۵ میلیاردی ایران که با متهم شدن به‌ناحق کشورمان در این پرونده مطرح است را محمد خاتمی، حسن روحانی و بیژن زنگنه پرداخت می‌کنند؟

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • دبل IR ۱۵:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    1 9
    همه میدانن کرسنت مسعول لغوش دولت نهم دهم بود سال نود
    • IR ۱۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      0 7
      دوران محمود؟؟ آن عزیز معجزه قرن اصولگرایان بود.مگه میشه،مگه داریم محمود،معجزه قرن، رییس دولت پاکدست و..... خطا کنه؟
    • IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      10 0
      مسعول؟ برو شبکه شاد املا یاد بگیر صهیونیست. نه پس انتظار داری گاز رو مفتی بفروشه در حالیکه مردم خودمون گرسنه هستن. زنگنه باید محاکمه بشه و خسارت این قرارد اد رو از جیب مبارک پرداخت کنه
    • IR ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      6 0
      روحانی به خاطر اینکه در 8 سال گذشته زنگنه روو وزیر کرده باید خسارت کرسنت رو بده اگه از بیت المال مسلمین پرداخت بشه خیانت به انقلاب و ملت شریف ایران هست توی این شرایط
    • محمدایوب IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      4 0
      15/42 هر پدر سوخته ای باعث این زیان شده باید محاکمه بشه. چه عشق تو محمود. چه جاسوس اسراییل. چه همنشین سوروس. هر بی.... ی. بفهم صحبت محمود وحسن نیست اصل دادگاهی ومحاکمه است. دادگاه بشه همه دزدان دست هم را رو میکنند
    • IR ۰۶:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
      5 1
      درود بر دكتر محمود احمدي نژاد
    • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
      4 0
      نادان اصلا قرارداد از ریشه مشکل داره گاز مملکت را مفت در حلقوم بعثی ها می خواستند بریزند دولت نهم مانع شد داشتیم در دادگاه پیروز می شدیم بنفش نحس همه چیز را خراب کرد
  • IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    10 1
    یک مشت دزد و دروغگو شدند اکیپ دولتمردان قدیم . باید ح... روحا... و زنگنه و عباس آخوندی و ... همه را بیارن دادگاه بصورت علنی بازخواست کنند
  • Nm IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    2 0
    همین دلایل نشان دهنده ان است که متهمان اصلی پشت پرده قدرت پنهان شده اند همانها که دنبال پول وقدرت و.... هستند وافراد خدوم و مدیر و فداکار را متهم میکنند وهمواره در سایه حکومت پنهان بوده وهستند
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    11 0
    خیلی بعیده اینا محاکمه بشن
    • IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      7 1
      اتفاقا ان شاالله میشن چون پرونده تشکیل شده
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    8 0
    پس روحاني وظريف چي؟؟؟؟؟؟؟
  • احمد IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    4 0
    چندین سال است از موضوع کرسنت گذشته و کشور بایستی غرامت پرداخت کند اما هنوز هیچ حکمی علیه مسبب ضرر و زیان به بیت المال صادر نشده!! دستگاه قضا دست مریزاد!!
  • وطن پرست DE ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    5 0
    جاتون بودم می زدم"آیا زنگنه جام زهر کرسنت را سر خواهد کشید؟". یکم دید خبری داشته باشید.
  • IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    4 0
    بابا مردم رو سر کار گذاشتید. یه عده دزد شدن مسئول، کسی هم کاری به کارشون نداره. بالاخره سفره ای پهنه و ...
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    4 0
    کی بود کی بود، من نبودم. قوه قضائیه هم خیلی با صلابت با این قضیه برخورد کرده که عاملان اصلی دارن ول ول میگردن. جای تاسف داره
  • عباد IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    1 4
    یک دادگاه در ملع عام بر پا کنید هم روحانی هم زنگنه هم احمدی نژاد و هم همه وزرای او را محاکمه کنید
    • IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۶
      0 0
      احمدی نژاد چرا؟ احمدی نژاد فقط قراردادی که سر تا پا فساد است را لغو کرده است. از طرفی اگر ایران قرارداد را لغو نمی کرد و همانطور که زنگنه حتی در سال 92 در مجلس به صراحت اعلام کرد که به دنبال اجرای آن است آیا ایران می توانست حداقل تا بیست و پنج سال بعد بک سنت بیشتر از قیمت قید شده در کرسنت به کسی گاز بفروشد؟
  • IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    4 0
    نمایندگان انقلابی مجلس ووزارت نفت باید سریعتر ورودکنند وشکایت را به قوه قضائیه ارجاع بدهند
    • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      1 0
      این بهترین اقدام است. و حل این مشکل و خسارت بزرگ تسیهیل می شود.
  • علی IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    0 2
    همش وعده سر خرمنه اگه قرار بود زنگنه و امثال برای این همه خیانت و حراج بیت المال محاکمه بشن تا الان این اتفاق می افتاد ولی وقتی هیچ اتفاقی نیفتاده یعنی قرار نیست اینها محاکمه بشن. اصلا چرا این افراد در چنین مسئولیت هایی قرار می گیرن که دل ملت را خون کنن هم برای این همه خیات هم برای محاکمه نشدن
  • IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
    1 3
    با سخنان رییس قوه قضاییه ،بعید است محاکمه و مجازاتی باشد!؟
    • IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
      4 1
      کدوم سخن؟سخنان مبارزه با فساد هم بشنوید
  • IR ۰۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
    1 0
    خب انجام بدید
  • محمدایوب IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
    1 0
    عزیزان مشرق خدا به شما عمر با عزت بده. که این گزارشها را جهت آگاهی مردم تهیه میکنید. اکثر مردم از فساد دولت رفسنجانی وخاتمی وخصوصا روحانی اطلاع دارند وتمامی. عوامل ودارودسته این دولتها. یکی هستند واز اعضای قبیله اصلاح طلبان. انقدر وقیح شدند که دیگر علنی .با افتخار دزدی کردند که اکنون پادو های آنها را گرفتند. حالا که رییس وپدر معنویشان در پیشگاه عدل اللهی. انشاالله عقوبت خواهد شد. واما معلوم نیست قوه قضاییه چرا در دستگیری و محاکمه آنها تعلل می‌کند. یکی از آنها گویا کمی اسوده خاطر شده از سوراخ خزیده بیرون. لطفا آنقدر فریاد بزنید تا گوش ناشنوای. مسئولان در خواب رفته بشنوند.
  • سید روح اله IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
    1 0
    ننگ بر کسی که به منافع ایران ضربه میزنه ان شاء الله با خائنین به این سرزمین محشور بشه.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس