گزارش خاموشی‌های گسترده در تابستان 1400 در مجلس قرائت شد/ تخلف وزارت نیرو از اجرای احکام قانونی

گزارش کمیسیون اصل نود قانون اساسی در خصوص علل بروز خاموشی‌های گسترده در تابستان ۱۴۰۰ و خسارت به بخش خانگی و تولید،‌ در صحن مجلس قرائت شد.

به گزارش مشرق، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون اصل نود مجلس قانون اساسی علت خاموشی‌های مکرر در تابستان ۱۴۰۰ و خسارات وارده به مردم و صنایع، از سوی سخنگوی این کمیسیون قرائت شد.

علی خضریان نماینده مردم تهران و سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ در گزارش قرائت شده با بیان اینکه بررسی‌های اولیه حکایت از مدیریت غلط و بی‌توجهی به سهم بخش خصوصی در تقویت صنعت برق کشور دارد، اظهار داشت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته می‌توان این عوامل را به عنوان مهم‌ترین علل مشکلات صنعت برق و خاموشی‌های گسترده برشمرد؛ ناترازی در عرضه برق، عدم تفکیک امور حاکمیتی صنعت برق از امور تصدی‌گری، وجود یک هزار قرارداد نیمه تمام و بلاتکلیف و متوقف مانده، قیمت‌گذاری دستوری و عدم ارائه یارانه به بخش تولید و عدم اجرای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر، عدم اجرای ماده ۱۰ قانون برنامه ششم توسعه و ماده ۶ قانون حمایت از صنعت برق کشور.

بیشتر بخوانید:

جزییات افزایش ۴۰ هزار مگاواتی تولید برق در سال‌های آینده

نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه با اشاره به چالش‌های صنعت برق کشور از جمله اختلاف ۱۰ هزار مگاواتی میان ظرفیت تولید و نیز میزان مصرف برق در کشور تصریح کرد: مصرف برق در اوج بار در تابستان امسال حدود ۱۶ هزار مگاوات رشد داشته است و در این میان بدهی ۵۱ هزار میلیارد تومانی دولت به صنعت برق که تا پایان سال ۹۸ محاسبه شده است، بر مشکلات افزوده است.

خضریان همچنین فقدان نهاد تنظیم‌گر مستقل در بازار برق، نبود اراده در وزارت نیرو برای اجرای مصوبات قانونی مجلس و تأثیر تحریم‌های ظالمانه را از مهم‌ترین چالش‌های صنعت برق کشور برشمرد و گفت: از مهم‌ترین علل خاموشی‌های اخیر می‌توان به عدم تناسب میان قیمت تمام‌شده و قیمت فروش برق اشاره کرد که منجر به افزایش بی‌رویه و بدمصرفی و نیز افزایش ریسک سرمایه‌گذاری و بی‌انگیزگی نیروگاه‌ها شده است.

وی همچنین به خروج حدود ۶ هزار مگاوات از توان نیروگاه‌های برقابی از مدار به دلیل خشکسالی اشاره کرد و افزود: تلفات ۱۰ درصدی برق نیز در این خاموشی‌ها تأثیر گذار بوده است، در حالی که این رقم در کشورهای توسعه‌یافته کمتر از ۵ درصد است.

به گفته سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس، واردات و استفاده از دستگاه‌های پرمصرف سرمایشی و لوازم خانگی که منجر به سهم ۳۵ درصدی مصرف برق در بخش خانگی شده است و نیز استخراج رمزارزها که بنا بر گزارش وزیر سابق نیرو عدد ۲ هزار مگاوات برای آن تخمین زده می‌شود، از دیگر عوامل بروز خاموشی‌های گسترده در تابستان اخیر بوده است.

خضریان در بخش دیگری از این گزارش به ارائه پیشنهادات کمیسیون اصل نود برای حل این معضل و جلوگیری از خاموشی‌های بعدی پرداخت.

در این بخش، ۱۵ پیشنهاد ارائه شده است که مهم‌ترین آنها به این شرح است:

  • الزام کلیه صنایع و نیروگاه‌های شخصی دارای مولد برق به تولید برق و ارائه مازاد آن به شبکه
  • تکلیف به وزارتخانه‌ها، شهرداری‌ و مراکز نظامی برای استفاده از مولدهای برق اضطراری در ایام پیک مصرف
  • قطع سریع برق مراکز استخراج رمزارزها و اطلاع‌رسانی صدا و سیما در این خصوص و نیز نظارت دقیق دستگاه‌های امنیتی بر این مسأله مانند وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه
  • کاهش روشنایی معابر شهری به جز در موارد ضروری و الزام شهرداری‌ها به نفع مبدل‌های خورشیدی جهت تامین روشنایی تابلوهای شهری و راهنمایی و رانندگی
  • اجرای احکام قانونی از جمله ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در زمینه استقرار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و گازی

سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس در ادامه با بیان اینکه مصرف انرژی در ایران در حال حاضر ۵ تا ۶ برابر استاندارد بین المللی است، گفت: یکی از علل این مسأله ارزان بودن انرژی و عدم استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد برای جلوگیری از هدررفت انرژی است.

خضریان همچنین با تاکید بر لزوم تاسیس نهاد مستقل تنظیم‌گر برای صنعت برق گفت: با تاسیس این نهاد باید ضوابط منطقی و علمی برای تعیین قیمت برق در نهادهایی مانند بورس انرژی تعیین شود.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس