به گزارش مشرق، گزارشها از موافقت عربستان با بازگشت سفیرش به لبنان حکایت دارد اما چشم انداز روابط میان دو کشور همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
این در حالی است که فرانسه طی هفتههای گذشته فشارها برای حل بحران لبنان با کشورهای عربی را افزایش داده است.
در همین چارچوب، «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور فرانسه، با انگیزههای سیاسی داخلی که مهمترین آن رقابت برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۲ است، در مسیر میانجیگری میان عربستان و لبنان گام برداشت.
پیشنهاد «مکرون» برای ریاض، برگزاری دیدار سه جانبه با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان و «نجیب میقاتی»، نخست وزیر لبنان بود که در نهایت به برقراری تماس تلفنی میان عربستان و لبنان بسنده شد.
«مکرون»، نخستین مقام ارشد غربی است که از زمان قتل «جمال خاشقجی»، منتقد رژیم سعودی در سال ۲۰۱۸ به عربستان سفر میکند.
وی علاوه بر انگیزههایی براساس سیاست داخلی، انگیزههای اقتصادی را نیز از این تور دنبال میکند.
دلیل این امر را میتوان در هیئت بازرگان همراه وی و قراردادهای فروش تسلیحات جنگی با امارات و عربستان مشاهده کرد.
بحران میان لبنان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در پی آن رخ داد که «جورج قرداحی»، وزیر اطلاع رسانی لبنان، در ماه اکتبر، در انتقاد از جنگ ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان علیه یمن، از ریاض انتقاد کرد.
این امر سبب شد تا عربستان ضمن اخراج سفیر لبنان از خاک خود، سفیر خود را نیز از لبنان فراخوانده و واردات کالا از لبنان را ممنوع اعلام کند.
دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس ضمن تبعیت از عربستان در فراخواندن سفرا، در روابط خود با لبنان تجدیدنظر کردند.
با وجود استعفای «قرداحی» و تاکید مقامهای فرانسوی در مورد تصمیم ریاض برای بازگرداندن سفیر خود به لبنان، عربستان هنوز این خبر را تایید نکرده است.
علاوه بر این موارد، باید به ناکامیهای چندباره مکرون در حل و فصل بحران سیاسی و اقتصادی در لبنان اشاره کرد.
با وجود آن که نخستین گام در مسیر بهبود روابط ریاض و بیروت برداشته شده، اما بازسازی روابط دو کشور همچنان دور از دسترس به نظر میرسد.