سعدالله زارعی نمایه

صدری‌ها پایگاه ثابتی در شهرک صدر بغداد دارند که روایتی می‌گوید ۴ میلیون نفر جمعیت دارد. این پایگاه ثابت برای صدرها در مسائل سیاسی و امنیتی کاربردهای زیادی دارد.

سرویس جهان مشرق - با تائید نتایج مبهم انتخابات پارلمانی در عراق توسط دادگاه فدرال، اولین جلسه مجلس این کشور در روز دوشنبه برگزار شد. در اولین نشست رسمی در پارلمان «محمد الحلبوسی» با ۲۰۰ رای موافق  برای بار دوم به عنوان رئیس پارلمان این کشور انتخاب شد. بعد از مشخص شدن رئیس پارلمان، یک فرصت ۱۵ روزه در عراق برای تعیین نامزدهای ریاست‌جمهوری آغاز می‌گردد. بر اساس اصل ۷۰ قانون اساسی عراق، نامزد ریاست جمهوری باید از رأی دو سوم نمایندگان برخوردار شود. همین شرط است که تشکل‌های پیروز در انتخابات را به تلاش برای ایجاد فراکسیونی با ۲۰۰ کرسی از ۳۲۹ کرسی مجلس وامی‌دارد. طبق گفت‌وگوهای انجام شده چهار فرد از شانس بیشتری برای تصدی این منصب برخوردار هستند. «برهم صالح»، «عدنان المفتی»، «هوشیار زیباری» و «نیچروان بارزانی» از مهمترین افراد برای کسب کرسی ریاست جمهوری محسوب می شوند. وقتی رئیس جمهور در عراق انتخاب شد، او موظف است که ظرف ۱۵ روز نامزد بزرگ‌ترین فراکسیون مجلس را مأمور تشکیل کابینه کند و نخست‌وزیر باید ظرف ۳۰ روز کابینه خود را به مجلس معرفی کند و در غیر این صورت، نخست‌وزیر دیگری مأمور خواهد شد.

هنوز اطلاعاتی درباره گزینه‌های احتمالی برای نخست‌وزیری آینده عراق منتشر نشده اما شاخص‌ها حاکی از تلاش‌های «مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر کنونی برای ماندن در این منصب است. اما مقتدی صدر بازیگری مهم برای انتخاب نخست وزیر جدید در عراق محسوب می شود. سعدالله زارعی تحلیل گر ارشد مسائل منطقه درباره وضعیت سیاسی عراق پس از انتخابات پارلمانی به «مشرق» می‌گوید: در عراق یک سری خانواده‌ها و خاندان‌ها هستند که از گذشته در تحولات سیاسی و اجتماعی این کشور نقش تعیین‌کننده‌ای داشته‌اند. خانواده صدر یکی از این خاندان‌ها است که شخصیت‌های بارز و برجسته‌ای داشته است. آقای زارعی می گوید نگران یک دسیسه در آینده عراق است. کارشناس منطقه می گوید: توافق بر سر انتخاب نخست وزیر در بیرون پارلمان انجام می شود. لابی در خارج پارلمان نگران کننده است.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

در ادامه گفتگو با کارشناس ارشد مسائل منطقه را می خوانید:

** ماجرای عراق این روزها موردتوجه افکار عمومی قرار دارد. عراق برای ما دارای چه اهمیتی است که باید تحولات آن را به‌دقت رصد کنیم؟

 عراق وضعیت پیچیده‌ای دارد و ما برای اینکه بدانیم این کشور اکنون در چه وضعیتی به سر می‌برد باید نگاهی به گذشته آن داشته باشیم. عراق موقعیت ویژه‌ای در منطقه دارد. این موقعیت، هم برای ما و هم برای آمریکا و بازیگران دیگر منطقه دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است. برای ایران، عراق کشوری است که می‌تواند ما را به جهان عرب وصل کند. از سوی دیگر، عراق بعد از ایران بیشترین تعداد جمعیت شیعه را در خود جای‌داده است و ازاین‌رو، این کشور می‌تواند پشتوانه طبیعی برای جمهوری اسلامی باشد. علاوه بر این موارد، عراق حلقه وصل ما به جبهه مقاومت در بال غربی ایران است و راه دسترسی ما را به سوریه، یمن و دیگر کشورهای جبهه مقاومت هموار می‌کند. در ابعاد اقتصادی نیز، جایگاه عراق برای ایران حائز اهمیت است. بازار عراق و جایگاه آن در حوزه نفت و گاز این جایگاه را تقویت می‌کند. برکنار این موارد، نزدیکی فرهنگی و تمدنی ایران و عراق نیز از وجوه حائز اهمیت در روابط میان دو کشور است. ازنظر تمدنی، عراق و ایران یک تمدن دارند و دریک پیکره قرار می‌گیرند. تمدن بابلی‌ها، سومری‌ها و مانند آن‌ها تمدن مشترکی دو کشور را ترسیم می‌کند. تیسفون، پایتخت تاریخی ایران در عراق است و مجموع این موارد سبب شده است ایران و عراق دارای یک تمدن مشترک باشند و روابط میان دو کشور از اهمیت فوق‌العاده سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار باشد.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** ترک‌ها هم از عراق انتظارات زیادی دارند. ترک‌ها چه منافع مشترکی با عراق دارند؟

عراق برای ترکیه نیز اهمیت بالایی دارد. عراق مهم‌ترین نقطه وصل ترکیه به کشورهای حوزه عربی است. گرچه دو کشور عربی سوریه و عراق با ترکیه مرز مشترک دارند اما، این عراق است که اکنون ظرفیت اتصال ترکیه به جهان عرب را دارا است. از سوی دیگر، یکی از عوامل اصلی فروپاشی امپراتوری عثمانی عراق بوده است و کانون جنبش‌های عربی ضد ترک در عراق شکل‌گرفته است. اهمیت عراق برای ترکیه البته دارای صبغه تاریخی بیشتری است. امپراتوری عثمانی برای حل‌وفصل مشکلات کشورهای عربی، از محوریت عراق استفاده و حتی برای آن حاکم عربی در بغداد منصوب کرده بود که نشان از محوریت عراق در آن برهه تاریخی برای ترکیه دارد.

** عراق و عربستان نیز با یکدیگر تعاملاتی دارند که بعضاً همراه با چالش‌هایی است. این چالش‌ها در چه حوزه‌هایی است؟

عراق برای عربستان جایگاه ویژه‌ای دارد و موضوعات این کشور با حساسیت بالایی از سوی عربستان دنبال می‌شود. یکی از دلایل اهمیت موضوعات عراق برای عربستان به رقابت‌های شدید میان ۲ کشور در حوزه مذهبی بازمی‌گردد. سعودی‌ها از دیرباز، مظهر وهابیت بوده و عراق نیز مظهر شیعه و تشییع بوده است. برای دوره‌ای طولانی ایران ازنظر مذهبی رقابتی با عراق و عربستان نداشت و این رقابت با شدت تمام میان عربستان و عراق وجود داشته است. در کنار این، در حوزه عربی درگیری‌های عراق با سعودی‌ها وجود داشته است. عمده درگیری عراقی‌ها با سعودی‌ها به ۱۰۰ سال اخیر بازمی‌گردد که سعودی‌ها چندین مرتبه به اماکن متبرکه حمله و آن‌ها را تخریب کرده‌اند و در کربلا نیز دست به کشتار زیادی زده‌اند. بااین‌حال، اهمیت عراق برای عربستان به این موارد محدود نمی‌شود و رقابت دو کشور ازنظر انرژی نیز دارای ابعاد بسیاری است. وجود مرزهای طولانی عراق با سعودی‌ها، موضوع چالش‌برانگیز دیگری است که سبب شده است، مرزهای جنوبی عراق با سعودی‌ها مرز صلح نباشد بلکه مرز تضاد باشد چراکه مرزهای جنوبی عراق مرز شیعیان است و مرکزهای شمال غرب سعودی‌ها که متصل به عراق می‌شود مرز اهل سنت است.

مسئله آخر نیز موضوع تمدنی عراق است و سعودی‌ها از ۲ کشور عربی واهمه‌ای تاریخی داشته است. یکی عراق و دیگری یمن است که هردو نسبت به سعودی‌ها برتری دارند. اگر ما می‌گوییم ۵ هزار سال تاریخ‌داریم، عراقی‌ها دست‌کم ۷ هزار سال تمدن دارند و تمدن عراقی‌ها جلوتر از ما است. از سوی دیگر، نسبت فاصله سعودی‌ها نسبت به یمنی‌ها بسیار بالا است. بارها تکرار شده است که عربیت واقعی و اصیل عربیت یمنی است و یمنی‌ها بقیه اعراب را عرب‌هایی می‌دانند که بعدها عرب شدند و زبان عربی را یاد گرفته‌اند. سعودی‌ها همین مشکل رادارند و عرب اصیل نیستند. سعودی‌ها به‌شدت می‌ترسند از اینکه عراقی‌ها سربلند کنند و بخواهند تمدن تاریخی خود را به نحوی علم کنند و با این اقدام آرام‌آرام فضاها را از دست سعودی در جهان اسلام بگیرند و خود پرچم‌دار عربیت و اسلام در دنیای عرب شوند. زمانی شهید سلیمانی با عادل عبد المهدی نخست‌وزیر وقت عراق به دیدار رهبر انقلاب رفتند. بعدازاین دیدارعبدالمهدی حسابی خوشحال بود و شهید سلیمانی روایت کرد که در این دیدار آقا خطاب به عبد المهدی فرموده بودند کاری کنید که عراق جایگاه تمدنی گذشته خودش را دوباره به دست بیاورد و عراقی‌ها ظرفیت این رادارند که رهبر جهان عرب شوند. چنین نگاهی از سوی جمهوری اسلامی ایران به عراق سبب نگرانی عربستان است و آنان دوست ندارند عراق این جایگاه را به دست بیاورد.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** آمریکایی‌ها در عراق دنبال چه چیزی هستند و چه منافعی را برای خود تعریف کرده‌اند؟

آن‌ها عراق را سرزمینی با ظرفیت بالقوه برای کنترل قدرت‌های منطقه ازجمله ایران، ترکیه، روسیه و کشورهایی که قصد سربلند کردن مقابل آمریکا را داشته باشند، می‌داند. برای همین است که سال ۲۰۱۹ ترامپ در سفر به عراق به‌صراحت اعلام کرد که قصد دارد از طریق عراق، ایران را کنترل کند. البته نگفت روسیه را از عراق کنترل می‌کنیم اما، در ذهن آمریکایی‌ها این موضوع جایگاه ویژه خود را دارد. این‌طور نیست که آمریکا یک‌بار در منطقه شکست بخورد و از آن بیرون برود. آن‌ها بارها و بارها برای رسیدن به مقصود خود راه‌های مختلف را امتحان می‌کنند. اگر همه راه‌ها به شکست انجامید، در گوشه‌ای منتظر می‌مانند تا در فرصت مناسب وارد ماجرا شوند. هم ترک‌ها، هم سعودی‌ها و هم آمریکایی‌ها می‌دانند در عراقی که ۶۲ درصد یا به روایت دیگر ۵۸ درصد جمعیت آن شیعه است نمی‌توانند آن را به‌طور طبیعی تصرف کنند. اگر این ۵۸ درصد یا ۶۲ درصد جلو بیایند کسی جلودار آن‌ها نیست اما، این کشورها از روش‌های تفرقه‌انگیز استفاده می‌کنند و برای همین استراتژی خود را بر حور تفرقه و دودستگی تنظیم کرده‌اند.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** عراق کشوری چندپاره است و خاندان‌های زیادی در جهت‌گیری‌های سیاسی آن کشور نقش دارند. اگر بخواهید تبارشناسی از جریان‌های سیاسی در عراق داشته باشید به چه مواردی اشاره خواهید کرد.

در عراق یک سری خانواده‌ها و خاندان‌ها هستند که از گذشته در تحولات سیاسی و اجتماعی این کشور نقش تعیین‌کننده‌ای داشته‌اند. خانواده صدر یکی از این خاندان‌ها است که شخصیت‌های بارز و برجسته‌ای داشته است. شهید صدر، امام موسی صدر، سید محمد صدر و صدرالدین صدر که مرجع تقلید بودند از این جمله‌اند. این خانواده در عراق همیشه معتبر بودند. خانواده دیگر شاهرودی‌ها و خانواده دیگر؛ خانواده حکیم هستند. ظاهراً معتبرترین خانواده در عراق میان شیعه‌ها، خانواده صدر است. صدرهای بیش از دیگران در طول ۵۰ سال اخیر در بحران‌ها، آشوب‌ها و درگیرهای ایجادشده هزینه داده، صبوری بیشتری به خرج داده‌اند و با مرم تعامل نزدیک‌تری داشتند که این موضوع سرمایه اجتماعی باثباتی را برای صدری‌ها ایجاد کرده است. سرمایه‌ای که برای دیگر خانواده‌ها به‌سادگی فراهم نیست. در چنین شرایطی، طبیعتاً کسی می‌تواند حرف قوی‌تری بزند که در فضای اجتماعی زور و توان بیشتری داشته باشد. صدری‌ها علاوه بر اینکه خانواده اصیل و باریشه‌ای در عراق هستند در سازمان‌دهی نیروهای خود، به نسبت رقبا جلوتر هستند. خانواده صدر جیش المهدی را تأسیس کرد که بعدها سرایا السلام خوانده شد. خانواده حکیم اما در بعد نظامی حرفی برای گفتن ندارد. خانواده حکیم مجلس اعلایی داشت که مدیریت آن بر عهده این خانواده نبود. آنان از جریان بدر جدا شدند و اکنون جریان حکمت ملی را تأسیس کرده‌اند که ۵ نماینده در مجلس دارد. بنابراین وزن خانواده صدر بسیار بیشتر از خانواده حکیم و دیگر خانواده‌ها است. جریان مقابل مقاومت در رویدادهای پارلمان تلاش کرد در اولین روز فعالیت مجلس ضرب شستی را به رقبای خود نشان دهد. بلافاصله پس از اتفاقات پارلمان، الکاظمی به منزل هادی العامری رفت و با او ملاقات کرد. این نشان‌دهنده ترس و نگرانی سران این جریان از وقایع پارلمان وسیرتحولات در این کشور است.

** تفاوت جایگاه خانواده صدر در عراق ناشی از چیست؟

ازنظر انسجام و تمرکز، صدری‌ها پایگاه ثابتی در شهرک صدر بغداد دارند که روایتی می‌گوید ۴ میلیون نفر جمعیت دارد. این پایگاه ثابت برای صدرها در مسائل سیاسی و امنیتی کاربردهای زیادی دارد. در برخی استان‌ها مانند بصره، ناصریه و المثنی نیز جریان صدر حضور باثبات و قوی دارد. چنین جایگاهی، موقعیت‌های باثبات، پایدار و ایمن و خانوادگی برای صدرهای ایجاد می‌کند. نکته دیگری که سبب تفاوت این خانواده با بقیه خانواده‌ها و قومیت‌های عراق می‌شود این است که بعد از سقوط صدام، اقتصاد عراق میان خانواده‌ها، خاندان‌ها، احزاب و دسته‌ها تقسیم شد. مثلاً ۴ وزارتخانه به حکیم‌ها، ۶ وزارتخانه نیز به صدری‌ها رسید. سایر احزاب هم سهم خودشان را داشتند. توزیع پول هم بر اساس تعداد وزارتخانه‌ها بود. منابعی که به هر وزارتخانه اختصاص می‌یافت در اختیار وزیر بود و وزیر به هر شکل که مایل بود می‌توانست منابع را هزینه کند چراکه خواستگاه حزبی آنان مانع از نظارت بر عملکردشان می‌شد. بقیه عمدتاً پول‌های خود را صرف تشکیلات و آدم‌های حزب خودشان کردند. جریان صدر با هوشمندی منابع خود را صرف هوادارانش کرد و آن را در بدنه اجتماعی هزینه کرد. همین هزینه کردها سبب شد در بغداد و ناصریه و مناطق دیگر عراق دیگر موقعیت خانواده صدر در قضای سیاسی تثبیت شود درحالی‌که دیگر گروه‌ها به این موضوع توجهی نداشتند.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** چرا دیگر خانواده‌ها در عراق دچار افول شدند و صدری‌ها موفق به گسترش نفوذ خود میان مردم شده‌اند؟

عراق سال ۲۰۲۲ با عراق سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ وقتی‌که صدام سقوط کرد ازنظر اقتصادی تغییر چندانی نکرده است و وضعیت مردم در هیچ شاخصی بهتر از قبل نشده است. به این دلیل، در این اوضاع کسانی که پول‌های خود را صرف خود و حزب زیرمجموعه می‌کردند میان مردم اقبال گذشته خود را از دست دادند و دچار پسرفت شدند. در ذهنیت اجتماعی اما کسی که پول را برداشته است و مقداری را خودش خرج کرده و مقداری را هم برای مردم هزینه کرده است موقعیت تثبیت‌شده‌تری به نسبت دیگر خانواده‌ها پیداکرده است. اکنون شاهد هستیم طرف مقابل جریان صدر در پارلمان، با ائتلافی که شکل داده است ۸۸ کرسی دارد درحالی‌که جریان صدر ۷۳ کرسی را در اختیار دارد.

** ماجرای انتخاب رئیس و نواب رئیس پارلمان عراق چه بود و چرا تا این اندازه با تنش برگزار شد؟

مطالعات شخصی‌ام این است که ما در حال حاضر با دسیسه‌ای بزرگ عراق روبه‌رو هستیم. اینکه فضای شیعه را کردها و سنی‌ها آرام کنند و بگویند تا قبل از اینکه شیعه مسئله خود را در داخل حل نکند ما وارد معادله سیاسی نمی‌شویم. یا از سوی دیگر، طرف سنی بگوید که ما در فضای داخلی مجلس تابع کلیت تصمیم‌گیری فراکسیون‌ها هستیم. یا جریان صدر بگوید ۱۲ شرط و اصل دارد و همه این اصول و شروط پذیرفته شود و بعد که پذیرفته شد بگوید بر اساس چارچوب توافق میان شیعیان عمل می‌کند اما، در روز رأی‌گیری در پارلمان، همه این فضا دگرگون شود و صدری‌ها بیایند و با حضور نظامی و شبهه نظامی خود و با به میدان فرستادن جریان سرایا الاسلام و جیش المهدی فضای بغداد را به‌شدت امنیتی کنند و در روز اول فعالیت پارلمان به‌محض اینکه المشهدانی رئیس سنی جلسه اعلام کند شیعه‌ها مدعی‌اند فراکسیون اکثریت از آن‌کسی است که ۸۸ کرسی دارد با او برخورد کنند و او را راهی بیمارستان کنند، مجموع این تحولات خبر از اتفاقات بدی می‌دهد. بعدازاینکه در مجلس به المشهدانی حمله و او به بیمارستان منتقل شد، درحالی‌که او استعفا نداده بود از سوی جریان صدر با نفر دیگری مذاکره کرد تا ریاست سنی پارلمان را بر عهده بگیرد. وقتی این فرد نپذیرفت به‌ناچار با حزب الحبوسی مذاکره و در فرایندی رئیس پارلمان را تعیین و نواب او را با کنار زدن احزاب کرد دیگر فردی از حزب دموکرات را تعیین کردند. درحالی‌که هیچ‌یک از این افراد جزو جریان اکثریت نبودند و با کنار زدن جریان اکثریت شیعه به این مسئولیت‌ها را تصاحب کردند. چندی بعد مشخص شد امارتی‌ها پول‌های زیادی برای انجام این اقدام هزینه کردند تا بتوانند طیف خمیس الخنجر را که مقابل حلبوسی بود را به اتحاد با این حزب متقاعد کند. در چنین شرایطی، درحالی‌که بارزانی پیش‌تر گفته بود منتظر تعیین تکلیف طیف اکثریت در جریان شیعه می‌ماند در روز رأی‌گیری وارد می‌شود و به‌یک‌باره ۲۰۰ کرسی پارلمان در یک راستا قرار می‌گیرد و درواقع ماجرا را به این صورت پیش می‌برند.

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** چه کسانی صحنه‌گردان این دسیسه هستند؟

ما با یک‌روند طبیعی در فرایند انتخاب رئیس پارلمان و نواب آن روبه‌رو نیستیم. به این دلیل دادگاه فدرال زیر بار انتخاب رئیس پارلمان نرفته و اعلام کرده است که این رویه قانونی نیست و المشهدانی رئیس سنی است نمی‌شود این نشانه دسیسه است و ما با یک‌روند طبیعی در فرایند انتخاب رئیس پارلمان و نواب آن روبه‌رو نیستیم. به این دلیل دادگاه فدرال زیر بار انتخاب رئیس پارلمان نرفته و اعلام کرده است که این رویه قانونی نیست و المشهدانی رئیس سنی است نمی‌شود او را درحالی‌که استعفا نداده است کنار زد و به این دلیل این انتخاب را غیرقانونی اعلام کرده است. با این رویه، همان‌طور که گفتم ما با دسیسه‌ای روبه‌رو هستیم که با انتخاب رئیس پارلمان و نواب آن تمام نمی‌شود و ادامه آن تا ماجرای انتخاب نخست‌وزیر هم ادامه پیدا خواهد کرد. کما اینکه بعد از انتخاب رئیس پارلمان، دیدیم که الکاظمی به شکل فوری آن را تأیید کرد و به رئیس جدید مجلس تبریک گفت. متوجه هستیم که توافقی بیرون پارلمان هست. ردپای پول‌هایی که اماراتی‌ها در این ماجرا هزینه کردند به‌خوبی دیده می‌شود. اقدامات سعودی‌ها کاملاً روشن است. ما یقین داریم که در عراق با دسیسه‌ای روبه‌رو هستیم که می‌تواند شرایط را به سمت تنش پیش ببرد.

** جریان مقاومت در عراق در چه وضعیت قرار دارد؟

بر اساس تجربه انتخابات پارلمانی عراق، در آنجا تجربه‌ای به دست آمد که این جریانی که این روند را قبول ندارد می‌تواند با آبستراکسیون مانع مصوبات شود آبستراکسیون نشان داد که ۱۱۰ کرسی را دارد. این ۱۱۰ رأی در مواقعی که یک تصویب در پارلمان نیاز به دوسوم آرا، را داشته باشد این مؤثر است و به‌احتمال‌زیاد مؤثر است. اگر ۱۱۰ کرسی روی یک رأی گرایش داشته باشند دوسوم رأی در پارلمان به دست نمی آید. در اینجا این فراکسیون ۱۱۰ نفره می‌تواند بارأی ندادن یا مخالفت کردن می‌توانند روند را تحت تأثیر قرار دهند اما در شرایطی که احتیاج به اکثریت آرا نیست، اکثریت مطلق مدنظر باشد در اینجا گروه مقاومت و آبستراکسیون نمی‌تواند کاری را به جلو ببرد. پارلمان‌ها محل بده و بستان است و ممکن است چند روز دیگر جریان سنی‌ها انشعاب کنند و جدا شوند و همین طیف مقابل صدر عمدتاً صدری بودند و مانند کتائب حزب‌الله که بخشی از جیش المهدی بودند و کتائب سیدالشهدا از صدری‌ها جدا شدند و به این دلیل صحنه عراق باثبات نیست. با توجه به دسیسه انتخابات و قبل و بعد از انتخابات ما با شرایطی در سال‌های آینده روبه‌رو هستیم و باید دید در آینده اوضاع به چه سمتی می‌رود

با دسیسه‌ای بزرگ در بغداد روبه‌رو هستیم/ عراق می‌تواند رهبر جهان عرب باشد/ صدری‌ها در سازماندهی از بقیه جلوتر هستند/ دشمن از مقاومت می‌ترسد

** فکر می‌کنید روند تحولات عراق به تشدید تشنج سیاسی در این کشور منجر شود؟

شرایط فعلی عراق و برآیند  فضای سیاسی نشان می‌دهد فضای سیاسی این کشور متشنج‌تر خواهد شد. فقط این موضوع را در نظر بگیرید که ساده‌ترین و سالم‌ترین کار در یک پارلمان این است که در روز اول فعالیت خود، تصویر خوشایندی به مردم نشان دهد اما، مردم عراق اولین تصویری که از پارلمان خود دیدند حمله به رئیس مجلس بود که سبب انتقال وی به بیمارستان شد. حمله به رئیس سنی پارلمان در روز اول کار آن، نشان می‌دهد شرایط آینده شرایط خوبی نیست و ممکن است شاهد این باشیم که دیگر گروه‌های سیاسی با نگاه به این عملکرد برای رسیدن به اهداف مدنظر خویش همان اقدامی را انجام دهند که در پارلمان شاهد آن بودیم. چنین وضعیتی می‌تواند به تشدید فضای تشنج در عراق منجر شود.

** پس از برگزاری انتخابات شنیدیم که الکاظمی به دیدار هادی العامری رفته است. این نگاه تقویت‌شده است که العامری به جبهه مقابل مقاومت پیوسته است تا چه اندازه این نگاه درست است؟

جریان مقابل مقاومت در رویدادهای پارلمان تلاش کرد در اولین روز فعالیت مجلس ضرب شستی را به رقبای خود نشان دهد. بلافاصله پس از اتفاقات پارلمان، الکاظمی به منزل هادی العامری رفت و با او ملاقات کرد. این نشان‌دهنده ترس و نگرانی سران این جریان از وقایع پارلمان وسیرتحولات در این کشور است. در این بحث می‌بینیم دستی آمده است و انتخابات را به شکلی برگزار کرده است که نتیجه‌اش را همه می‌دانیم. نتیجه این انتخابات این شد که گروه الفتح با یک‌میلیون و ۵۰ هزار رأی تنها ۳۴ کرسی یا کمتر از آن را در پارلمان به دست آورد اما، جریان دیگری که تنها ۸۸۶ هزار رأس داشت موفق به کسب ۷۳ کرسی در پارلمان شد. هنگامی‌که موضوع تقلب درروند برگزاری انتخابات مطرح شد، باوجود ارائه اسناد و مدارک غیرقابل‌انکار به دادگاه فدرال عراق از سوی هادی العامری، دادگاه اعلام کرد قادر نیست به مسائل فنی ورود کند و نتیجه انتخابات را به شکل کلی تائید کرد. بعدازآن نیز شاهد آن اتفاقات عجیب در پارلمان بودیم. این وقایع نشان می‌دهد آینده آرام نیست. اکنون گروه‌هایی مانند الفتح و دیگر گروه‌هایی مانند حزب فضیلت و دولت قانون در بخش‌ها امنیتی حضور فعال دارند و این‌طور نیست که این جریان‌ها تنها در بعد سیاسی فعال باشند و ازاین‌رو جریان‌هایی مانند الفتح اجازه نخواهند داد بسیاری از اتفاقات در عراق رخ دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 21
  • SE ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    16 11
    ریان صدر با هوشمندی منابع خود را صرف هوادارانش کرد و آن را در بدنه اجتماعی هزینه کرد. همین هزینه کردها سبب شد در بغداد و ناصریه و مناطق دیگر عراق دیگر موقعیت خانواده صدر در قضای سیاسی تثبیت شود.... یعنی آین آقا سید مقتدی، به جای راه جدش علی علیه السلام؛ راه معاویه را انتخاب کرده است. حیف و میل بیت المال برای کسب طرفدارو
    • IR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      4 8
      این دسیبسه مقدمه ای است برای تضعیف شدن عراق و فتح ان توسط سفیانی شما اگر پازل حوادث یمن که بشارت دهنده پیروزی قریب الوقوع محور مقاومت بر ال سعود را کنار تضیعف شدن عراق و تسلط قریب الوقوع سفیانی بر آن را کنار هم بچینید خواهد دانست که خبری در راه است
    • IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      1 0
      سلام - فرعون كه صندوق را از آب گرفت، در آغاز تصميم كشتن طفل را داشت، ولى همسرش او را از اين كار بازداشت. لذا دايه ها را براى شيردادن كودك دعوت كردند، امّا موسى سينه ى هيچ يك از آنان را قبول نكرد، و نظام فرعونى در تغذيه كودك عاجز شد. خواهر موسى كه ماجرا را دنبال مى كرد، جلو آمد و با حالت عادّى گفت: من شما را به كسى معرّفى مى كنم كه اين كودك سينه ى او را قبول كند. بدين گونه موسى به دامان مادر بازگشت. در تاريخ زندگانى و مبارزات حضرت موسى عليه السلام چند زن نقش اساسى داشته اند؛ مادر موسى، خواهر موسى، همسر موسى و زن فرعون. حوادث زندگانى انبيا، گاهى به يكديگر شباهت دارد. مثلاً سرگذشت حضرت موسى عليه السلام با زندگانى حضرت يوسف عليه السلام از جهاتى مشابه است، از جمله: الف: هر دو پيامبر مدّتى را در كاخ زندگى كرده اند. ب: زندگى در كاخ، به انتخاب هيچ يك نبود. ج: پدر و مادر هر دو پيامبر به فراق مبتلا شدند. د: سرانجام، هر دو به سوى والدين خود بازگشتند. ه: هر دو به فتنه ى ديگران دچار شدند؛ حضرت يوسف به فتنه ى برادران خود وموسى عليه السلام به فتنه ى فرعون. و: در زندگى هر كدام، زنى كاخ نشين نقش داشته است، همسر عزيز مصر در نقش منفى و همسر فرعون در نقش مثبت.
    • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      1 4
      این آقا حرف مفت زده تمدن ایرانی قدیمی ترین تمدن دنیاست و عراق جزیی از خاک ایران است مردک بیسواد
  • SE ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    12 8
    مردم خاورمیانه شعور و لیاقت داشتن دموکراسی و انتخابات را ندارند. همان بهتر که صدام بر عراق حکومت کند.
  • mojtaba SE ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    7 8
    بسیار عالی.پس با این توضیحات نتیجه میگیریم که در عراق همه دنبال کسب وزارتخانه و صندلی دزدی هستند و از شیوه فرهنگی تمدنی "7000"هفت هزارساله خود در سیاست(نیت ) از شیوه علی بابا استفاده میکنند(علی بابا میدزدید و بقیه گداها میداد)..پاینده ابر قدرت ایران.پاینده رهبر عزیزم..درس اخلاق سیاست..با هموطنتان با شخصیت (صادق و مهربان و دلسوز)رفتار کنید و بر کشور های همسایه مسلط شوید چرا که دشمن بر همسایه مسلط میشود به شما حمله میکند.(تلاش امارات و عربستان و ترکیه برای تسلط بر عراق) ممنون مشرق
    • IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      0 2
      عزیز جون کلا کشور عراق مثل کشور ترکیه صد سالش بیشتر نیست،خاک و مردم ایران زمین هستند که عثمانی بلعید و تحویل بریتانیا داد،الان هم همین کفتارها به خیال پشتیبانی صهیونیسم جهانی چشم دوختند به این سرزمینها که ایرانی تباران را اسیر کنند...
    • IR ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      2 2
      تاریخ استقلال عراق مشخص است. در مورد هویت ملی آقای زارعی اطلاعی ندارم اما ایرانی ها ۱۲۷۸۳ سال پیش، برابر با سال ۱۰۷۶۲ پیش از میلاد مسیح ( ۸۹۹۴ پیش از میلاد زرتشت، ۱۱۳۸۳ پیش از هجرت پیامبر اسلام ص از مکه به مدینه) در ایران ویج مستقر شدند. نخستین دولت فراگیر ملی ایرانی نیز با داشتن سرزمینی با مرزهای مشخص، سلسله مراتب فرمانروایی، قانون گزاری و قانون مندی برای اداره اجتماع و کشور ، شورا به عنوان ضامن میثاق نهاد فرمانروایی و مردم و ... از سوی کیومرث از سلسله پیش دادیان در سال ۶۷۶۵ پیش از میلاد ( ۴۹۹۷ پیش از میلاد زرتشت، ۷۳۸۶ پیش از هجرت پبامبر اسلام ص از مکه به مدینه ) برپا
    • به ۰۳:۰۳ SE ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 1
      سلام. حتما به روانپزشک مراجعه کنید. شرایط بیماری شوونیسم فوق حاد شده اید. با این دقت که شما دارید عدد و رقم می دهید که همه باستان شناسان جهان باید بازنشسته شوند.
    • به ۱۵.۰۲ IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      این بر اساس محاسبات استاد ذبیح بهروز است. روانپزشک برای تو لازم تر است
  • علـی IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    3 5
    بسیار عالـــی. ممنون
  • IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    16 12
    آقای زارعی همه دنیا ایران را اولین تمدن جهان مینامند آنوقت شما برای عراق تمدن سازی میکنید . آن تمدنها آنموقع بخشی از ایران بودند و عراق امروز بعد از جنگ جهانی دوم تشکیل شده است.
    • SE ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      1 0
      سومر ده هزار سال قدمت دارد. ایرانیان هفت هزار سال بعد آنجا را اشغال کردند.
    • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      0 5
      تمدن دزد غارتگر آدمکش آشوری چه افتخاری داره کل کتیبه های آشور از غارتگری هاشونه اونا کجا ایران کجا
    • فرشاد IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      0 0
      اشتباه نکن. عراق از نظر رشد علوم و شهرنشینی و دیگر آیتم های تمدنی از کشور ما در حد چند صد سال جلوتر هست. البته داد و ستد تمدنی میان ما بسیار زیاد هست. عراق یا اِرِخ یا همان اوروک باستان، از زمان هخامنشی تا ساسانی و پس از اسلام هم در چندین دوره جز کشور ما بود تا در چندین جنگ عثمانی و صفوی، بالخره طبق عهدنامه ای از ایران جدا شد....
    • IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      1 0
      جانا سخن از زبان ما میگویی،اینجا حوزه تمدن ایران زمین است،تاریخ باستان ایران را نادیده میگیرند برای دیگران تاریخ سازی میکنند!! کتابِ : ایران،تمدنِ راه ها را بخوانید نسخه pdf آن رایگان است.اراک عجم و اراک عرب را نشنیده این جناب! عثمانی جنایتکار این بخش از خاک ایران را جدا کرد و صد سال پیش انگلیس از چنگ آن درآورد و اکتشافات باستانی این ناحیه را دزدید و به موزه هایش برد و تاریخش را تحریف کرد.
    • IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      2 2
      ایران نامی اس که از زمان رضا پالانی نامش رسمی شده و قبل از ورود اقوام هندی تبار پارس تمدن بابل، سومر و آشور وجود داشتن اما شما تمدن پوشالی دارین که کپی و جعل کردین از تمدن های بین النهرین
    • IR ۲۳:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
      2 1
      برو پان ترک طویله خواب!
    • IR ۰۴:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      سومر توی آمریکای جنوبی نیست،جناب ! وقتی اطلاعاتی درباره تاریخ پیشا باستان ندارید،لازم نیست در افشانی کنید و تمدن سومر و بابل و آشور بگویید و مجزا از هم بدانید تاریخ پیشا باستان و پسا باستان را. علاقمندان میتوانند به کانال یوتیوب دکتر شروین وکیلی بروند و درباره تاریخ و...آگاهی پیدا کنند با استناد به منابع موثق.
    • به ۱۹:۱۸ SE ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      2 0
      کوروش و داریوش روی آشور را سفید کردند. کل متصرفات و غارتهای آشور یک سوم کار غارتهای ایرانیان نبود. با این تفاوت که آشوریها بعد از غارتهایشان بزرگترین کتابخانه آن زمان را ساختند داریوش بزرگترین کاخ آن زمان یعنی تخت جمشید را.
    • IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      اتفاقا برعکس،درباره کوروش و داریوش اطلاعات غلط نده،لازم نیست جوسازی کنید ما تاریخ را از منابع درست میخوانیم نه واگویه های پراکنده.کتاب کوروش رهایی بخش، کتاب داریوش دادگر هر دو نسخه pdf رایگان دارند و برگرفته از صدها منبع متقن است و البته اسناد آشوری و بابلی و عربی و یونانی و ...عده ای ایران ستیز سعی میکنند از کوروش و داریوش یک چهره ستمگر بسازنند با تحریف تاریخ برگرفته از روایات نادرست و ترجمه های مغرضانه! به ویژه کسانی که از روی پورپیرار و غیاث آبادی تقلید میکنند فقط چون میدانند که اراجیف اینها علمی نیست نمیتوانند نام آنها را بیاورند! کتیبه های آشوری هست شرح جنایاتشان،کتیبه های هخامنشی هم هست،تفاوت را میتوان دید..در ضمن آشور هم بیرون از حوزه تمدن ایران زمین نیست،کوروش و داریوش هم مانند هر رهبر دیگری متجاوزان به خاک خود را مجازات کردند،برای دیگران عیب نیست،برای ما عیب است؟!
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    1 2
    به برکت خون شهدا و خواست پروردگار متعال ، سرمایه ها و پادوهای شیطان ، هیچ غلطی نمی توانند بکنند و به بصیرت و آگاهی عموم اضافه می شود.
  • IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    1 1
    اللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بنیها وَالسِّرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحاطَ بِه عِلْمُکَ
  • محمد IR ۱۸:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    1 2
    خاندان صدر که در انتخابات در صدر قرار گرفته. و یک عده در ایران ناراحت هستند. بخاطر مواضع. آیت الله صدر می باشد که راهبردش این است که هیچ کشور خارجی در عراق دخالت نکند وعراق یک کشور مستقل است. و کشورهای آمریکا ،عربستان ،ترکیه ،و ایران نباید در عراق دخالت کنند.
  • Ismail US ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 2
    یک رییس جمهور شیعه در عراق مورد نیاز است . قبایل به رییسجمهوری که از کربلا بیاید امیدوارند
  • GB ۲۱:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    2 1
    عراق به ما چه ؟ چرا در امور داخلی کشور های دیگر دخالت می کنید. به فکر مایحتاج مردم و بدبختی های مردم خودمون باشید - برای دیگران تکلیف تعین نکنید
  • IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
    0 0
    سلام - فرعون كه صندوق را از آب گرفت، در آغاز تصميم كشتن طفل را داشت، ولى همسرش او را از اين كار بازداشت. لذا دايه ها را براى شيردادن كودك دعوت كردند، امّا موسى سينه ى هيچ يك از آنان را قبول نكرد، و نظام فرعونى در تغذيه كودك عاجز شد. خواهر موسى كه ماجرا را دنبال مى كرد، جلو آمد و با حالت عادّى گفت: من شما را به كسى معرّفى مى كنم كه اين كودك سينه ى او را قبول كند. بدين گونه موسى به دامان مادر بازگشت. در تاريخ زندگانى و مبارزات حضرت موسى عليه السلام چند زن نقش اساسى داشته اند؛ مادر موسى، خواهر موسى، همسر موسى و زن فرعون. حوادث زندگانى انبيا، گاهى به يكديگر شباهت دارد. مثلاً سرگذشت حضرت موسى عليه السلام با زندگانى حضرت يوسف عليه السلام از جهاتى مشابه است، از جمله: الف: هر دو پيامبر مدّتى را در كاخ زندگى كرده اند. ب: زندگى در كاخ، به انتخاب هيچ يك نبود. ج: پدر و مادر هر دو پيامبر به فراق مبتلا شدند. د: سرانجام، هر دو به سوى والدين خود بازگشتند. ه: هر دو به فتنه ى ديگران دچار شدند؛ حضرت يوسف به فتنه ى برادران خود وموسى عليه السلام به فتنه ى فرعون. و: در زندگى هر كدام، زنى كاخ نشين نقش داشته است، همسر عزيز مصر در نقش منفى و همسر فرعون در نقش مثبت.
  • IR ۰۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
    1 2
    من نمی دانم شما چند هزار سال تمدن دارید. اما ایرانی ها ۱۲۷۸۳ سال پیش، برابر با سال ۱۰۷۶۲ پیش از میلاد مسیح ( ۸۹۹۴ پیش از میلاد زرتشت، ۱۱۳۸۳ پیش از هجرت پیامبر اسلام ص از مکه به مدینه) در ایران ویج مستقر شدند. نخستین دولت فراگیر ملی ایرانی نیز با داشتن سرزمینی با مرزهای مشخص، سلسله مراتب فرمانروایی، قانون گزاری و قانون مندی برای اداره اجتماع و کشور ، شورا به عنوان ضامن میثاق نهاد فرمانروایی و مردم و ... از سوی کیومرث از سلسله پیش دادیان در سال ۶۷۶۵ پیش از میلاد ( ۴۹۹۷ پیش از میلاد زرتشت، ۷۳۸۶ پیش از هجرت پبامبر اسلام ص از مکه به مدینه ) برپا گردید
    • SE ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      اشتباه کردید. تاریخ ایرانیان دقیقا 12875 سال و ششماه و 8 روز و 5 ساعت و سی دقیقه و 3 ثانیه بود .
  • IR ۰۳:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
    1 2
    آقای زارعی، تا همانجا خواندم که گفتید اگر ما می‌گوییم ۵ هزار سال تاریخ‌داریم، عراقی‌ها دست‌کم ۷ هزار سال تمدن دارند و تمدن عراقی‌ها جلوتر از ما است
    • SE ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      بمیر از عقده.
    • IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      0 0
      دزدی تو روز روشن! مثلا ایوان مداین ایرانی اکنون آن سو قرار دارد،آقای زارعی چه حرفهای مسخره ای میزند!! بقایای استخوان ایرانیان فلات مرکزی اطراف زاگرس پیدا شده که از هاپلو گروه آریایی است و تخمین سن آنها به ۱۲ هزار سال میرسد و آثار کشاورزی آنها هم یافت شده! حتا تمدن سیلک و جیرفت را هم داخل ایران داریم! چیزی که امروزه عراق نام دارد آن هم فقط یک سده،خاک ایران زمین بوده! عربستان هم استان اربایه هخامنشیان است،ایشان یا تاریخ نمیداند یا...
    • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
      1 0
      عقده ای کسی است که میگوید لیاقت مردم عراق همان صدام است!! شما که تخصصی در تاریخ و سیاست ندارید بهتر است حرف صد من یک غاز نزنید.تاریخ علم است و آزمایشگاه دارد،عرب هم یکی از اقوام ایرانی است،لیاقتش هم ملعونی مانند صدام نیست،ایران هم تمدنی دارد که شما از درک آن عاجز هستید چون ایران ستیز هستید.بهتر است به همان روانپزشک که فرمودید مراجعه کنید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس