تورم در اکثر کشورهای جهان صعودی شده اما در ایران نزولی است

رئیس کل بانک مرکزی گفت: با تمهیدات اندیشیده شده، امسال روند کاهشی تورم ادامه می یابد و شاهد ثبات در بازار ارز، شتاب‌گیری رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری مناسب در فعالیت‌های اقتصادی خواهیم بود.

به گزارش مشرق به نقل از بانک مرکزی، علی صالح آبادی در نشست رؤسای کل بانک ‌های مرکزی کشورهای حوزه خاورمیانه و آسیای مرکزی، با برشمردن آثار اقتصادی زیانبار بحران کرونا تصریح کرد: در اقتصاد ایران طی دو سال گذشته همانند بسیاری از اقتصادهای دیگر کشورها عمدتاً به واسطه شیوع و گسترش ویروس کرونا با چالش‌هایی مواجه شد. همچنین اقتصاد ایران با چالش‌های دیگری نظیر تشدید تحریم‌های غیرقانونی دولت آمریکا از زمان خروج آن دولت از برجام مواجه بوده است. مجموعه این شرایط تا حدودی توانست رشد کوتاه مدت اقتصاد ایران را بطور موقت متاثر سازد.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: با اتخاذ سیاست ها و اقدامات مناسب و نیز واکسیناسیون گسترده در مقابله با ویروس کرونا، فعالیت‌های اقتصادی کشور بطور خاص بخش خدمات در حال بازگشت به روند عادی خود است.

آمارها حاکی از بهبود نسبی وضعیت اقتصادی ایران است

صالح آبادی با استناد به آمارهای رسمی از متغیرهای کلیدی اقتصاد اظهار کرد: آمارهای رسمی از متغیرهای کلیدی اقتصاد در ماههای پایانی سال ۲۰۲۱ و سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۲، حاکی از بهبود نسبی وضعیت اقتصاد ایران و تغییر در روند متغیرهای کلان اقتصادی می‌باشند. برای مثال نرخ تورم دوازده‌ماهه و نقطه به نقطه که از سال ۲۰۲۰ متاثر از محدودیت دسترسی به منابع ارزی ناشی از تشدید تحریم‌های بین‌المللی مسیر صعودی را در پیش گرفته بودند، از سپتامبر ۲۰۲۱ وارد روند نزولی شدند و در مارس ۲۰۲۲ نسبت به مقطع مذکور به ترتیب ۱۳.۱ و ۲۵.۴ واحد درصد کاهش یافته‌اند.

وی افزود: بر اساس محاسبات انجام شده، رشد اقتصادی در نه ماهه پایانی سال ۲۰۲۱ معادل ۴.۱ درصد تحقق یافت و در همین مقطع، حساب جاری تراز پرداخت‌های خارجی کشور با مازاد ۸.۲ میلیارد دلاری همراه بود. در این دوره زمانی، صادرات و واردات کالا (فوب) به ترتیب معادل ۵۶.۰ و ۴۴.۲ میلیارد دلار بود که نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن معادل ۶۳.۷ و ۳۴.۲ درصد افزایش نشان می‌دهند.

لزوم اتخاذ سیاست‌های پولی با هدف کنترل تورم

صالح آبادی اخلال در زنجیره تولید و افزایش قیمت‌های جهانی کالاهای اساسی (به واسطه تداوم شیوع کرونا و افزایش تنشهای منطقه‌ای و بین‌المللی) در کنار سیاستهای پولی انبساطی با هدف حمایت از خانوارها را عوامل مهم در افزایش تورم در کشورهای مختلف برشمرد و گفت: این عوامل اقتصاد ایران را نیز با توجه به وابستگی آن به واردات کالاهای اساسی متاثر کرده است. از این رو شرایط بوجود آمده در اقتصاد جهانی، تحولات آتی متغیرهای کلان اقتصادی نظیر تورم و رشد اقتصادی را با ابهاماتی مواجه ساخته است.

وی افزود: آمارهای بین المللی حاکی از این است که پس از چند دهه تورم های پایین مجدداً نرخ تورم در اغلب کشورهای توسعه‌یافته شروع به افزایش نموده است و این امر سایر کشورهای در حال توسعه را نیز به صورت منفی متاثر کرده است.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به شرایط اقتصاد جهانی تصریح کرد: افزایش معنادار قیمت کالاهای پایه که مجموعاً به عنوان شوک های عرضه و فشارهای هزینه ای قلمداد می‌شوند و سرایت سریع این شوک های تورمی به اقتصادهای در حال توسعه، ضرورت یافته تا در طراحی و اجرای سیاست های پولی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه عمدتاً با هدف کنترل تورم دقت نظر بیشتری صورت گیرد.

صالح آبادی ابراز امیدواری کرد که با توجه به رویکردهای اتخاذ شده در مدیریت فضای اقتصاد کلان ایران و تمهیدات و سیاستهای اندیشیده شده و بهبود شرایط بین‌المللی، روند کاهشی نرخ تورم در سال جاری ادامه یابد و شاهد ثبات در بازار ارز، شتاب‌گیری رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری مناسب در فعالیت‌های اقتصادی باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    2 0
    با این حرفها بیشتر مردم را از خودتون متنفر میکنید .کمتر دروغ بگید و به فکر معیشت مردم ایران باشید و با همه کشورهای دنیا دوستی بورزید .
  • ایرانی IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    خواهشا مثل دولت های قبل حرف مفت نزن من نمیدونم این ساختمانهای دولتی چه آب و هوایی داره که آقایان به محض ورود به آن اینچنین به پریشان گویی دچار میشوند
  • پسر IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    4 0
    عجب!!
  • کیا IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    بله اون ها تورم ۸ درصدی رو دارن ما ۴۰ درصدی... واقعا که کیا دارن برای ۸۵ م ایرانی تصمیم میگیرن
  • ناشناس IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    واقعا نمیدونم چه کلامی باید بکار برد بابت این همه وقاهت!هیچ کلام مناسبی پیدا نکردم!
  • یوسف از همدان IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    4 0
    رو که نیست سنگ پای قزوینه
  • IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    بااین تورم هر روزبدترازدیروز
  • IR ۱۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    واقعا از روی اینها تعجب که نه حیرت میکنم.
  • IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    3 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هم هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مذاکره‌ی فرسایشی برای کشور مضر است؛ آمریکا نمی‌خواهد مذاکره کند تا حرف حقی را قبول کند؛ بلکه می‌خواهد مذاکره کند تا حرف باطلی را تحمیل کند. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، شرف دارد. مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم بازگشت به مذاکرات، و کوبیدن شجره‌ی خبیثه‌ی برجام بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    3 0
    از صدر اسلام تا اوائل سده‌ی چهاردهم هجری قمری، دینار، که یک واحد پول فلزى از جنس طلا با وزن مشخص بود، در میان مسلمانان رایج بود. مزیت این پول آن بود که با گذشت زمان ارزش آن کاهش نمی‌یافت؛ مثلاً قیمت متوسط گوسفند در زمان‌های متمادی، همواره حدود یک دینار بود. این امر باعث می‌شد که وقتی کسی پولی را قرض‌الحسنه می‌داد، در زمان پس گرفتن پولش، متضرر نمی‌شد؛ اما متأسفانه ارزش پول اعتباری بدون پشتوانه‌ی فعلی ریال، دائماً کم می‌شود. لذا اکنون لازم است یک واحد پول ملی جدید داشته باشیم که ارزشش همواره معادل وزن مشخصی از طلا باشد. اگر این واحد جدید معادل یک میلی‌گرم طلای ۲۴ عیار تعریف شود، در این لحظه معادل ۱۷۶۰ تومان (۱۷۶۰۰ ریال) بوده، و یک دلار آمریکا نیز در همین لحظه، تقریباً معادل ۱۶ واحد جدید پول ملی می‌گردد؛ اما قیمت یک گرم طلای ۲۴ عیار همواره براساس تعریف قانونی، هزار واحد جدید پول ملی خواهد بود و این امر باید توسط بانک مرکزی و دولت، نظارت، و با پشتوانه‌ی ذخائر طلای بانک مرکزی، کنترل و مدیریت گردد. به این ترتیب در زمان شروع اجرای طرح تثبیت ارزش پول ملی در برابر طلا، موجودی ریالی تمام حساب‌ها، با توجه به قیمت ریالی طلای ۲۴ عیار در آن لحظه، به معادل واحد جدید تبدیل، و اسکناس‌های ریالی با اسکناس‌های این واحد، به‌تدریج، اما با همان نرخ برابری منجمد شده در لحظه‌ی شروع، جایگزین می‌گردد؛ در نتیجه، هم تمام صفرهای زیادی قیمت‌ها با واحد ریال از بین می‌رود، و هم پول با گذشت زمان دیگر از ارزش نمی‌افتد و دچار تورم نمی‌شود؛ ضمن آنکه سنت قرض‌الحسنه هم احیاء می‌گردد و می‌توان سود را هم از نظام بانکی حذف، و بانک‌داری اسلامی بدون ربا را محقق کرد. این پول در برابر ارزهای خارجی، ارزشش با مرور زمان کم نخواهد شد، زیرا قیمت طلا به هر ارزی که مبنا باشد، در دراز مدت افزایش می‌یابد؛ در نتیجه امکان تبدیل شدن به واحد پول بین‌المللی را هم خواهد داشت. مزیت دیگر این پول آن است که دیگر دلالی طلا، سکه و ارز با این پول سودی نخواهد داشت، زیرا قیمت طلا و سکه به این پول همیشه ثابت است، و قیمت ارز به این پول نیز تک‌نرخی و شناور شده، و به مرور زمان کاهش می‌یابد، و دیگر نیازی به دخالت دولت در بازار ارز وجود نخواهد داشت، در نتیجه نقدینگی بهتر به سمت تولید هدایت خواهد شد.
  • محمد IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    0 0
    تورم ۴۰درصد یعنی یه قلم کالا از ده تومن بشه چارده تومن ..
  • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    1 0
    افعال معکوس در وکنین؟
  • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    0 0
    راست میگه خب تورم اروپا از ۲ درصد شده ۵ درصد و صعودیه و برای ما از ۱۰۰ درصد شده ۹۹ درصد!!!!
  • IR ۲۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    0 0
    کابینه دولت رییسی!!!!
  • علی IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    0 0
    اره شماها راست میگین ....قیمت برنج .ماکارونی .اتومبیل .گندم وووووواینقدر پایین اومده که مردم تو جوب می ریزن .
  • رضا IR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
    0 0
    احتمالا سوئد زندگی میکنی نه ایران
  • ماحسون(کورد ایلام) IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    0 0
    بنظرتون این داره طنز میگه یا جدی؟ به نظر من یا در ایران نیست یا از سال 1300 بازار نرفته
  • IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    0 0
    تو همین چند ماه اخیر قیمت ها را نگاه کنیم چیزهایی بیشتر از این صحبت ها میبینیم. ای کاش اقای رییس جمهور عزیز با مدیرانی که وعده های غیر محتمل میدهند برخورد کنند تا دیگر کسی جرات فرافکنی نداشته باشد. مدیرانی هم که ساعی و به قول های خود عمل می‌کنند را هم تشویق نماید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس