کد خبر 1401879
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۷
سالخوردگی

طبق پیش‌بینی یکی از مراکز معتبر بررسی جمعیت در دنیا، ۳۱ سال دیگر رشد جمعیت در ایران منفی خواهد شد و این زنگ خطری آشکار برای حاکمیت و ملت جمهوری اسلامی ایران است.

به گزارش مشرق، پس از به صدا درآمدن آژیر پیری جمعیت در آینده، سیاست‌های کلی نظام در رابطه با این موضوع تغییر کرد. تمام ارگان‌ها و سازمان‌ها موظف شدند تا برای افزایش جمعیت اقدام کنند.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تولید محصولات تلویزیونی و تبلیغات فرهنگی، وزارت ورزش و جوانان برای پیگیری افزایش وام ازدواج، وزرات مسکن و شهرسازی برای تأمین خانه و به طور کل همه در تلاش هستند تا قدمی در این راه بردارند.
به همین خاطر وضعیت آماری ایران طی حدود نیم قرن گذشته را مورد بررسی قرار داده‌ایم تا ببینیم این نگرانی‌ها چه مقدار جدی است.

با استناد به سایت روندهای کلان (macrotrends) در سال ۱۹۵۰ میلادی یعنی ۱۳۲۹ هجری شمسی، جمعیت ایران حدود ۱۷ میلیون نفر (۱۶ میلیون و ۸۳۲ هزار و ۸۳۴) بوده است. نرخ رشد جمعیت از آن سال تا سال ۱۳۶۱ صعودی و در همان سال عدد ۵ درصد که بیشترین مقدار طی ۷۰ سال گذشته بوده است ثبت می‌شود. جمعیت ایران در ابتدای دهه ۶۰ به رقمی حدود ۴۰ میلیون نفر (۴۰ میلیون و ۴۷۶ هزار و ۲۵۱) رسید.

از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۷۴ سیاست‌های کنترل جمعیت از طرف مسئولان وقت در دستور کار قرار می‌گیرد. نرخ رشد جمعیت از رقم ۰۱/‏۴ درصد به ۳۹/‏۰ درصد کاهش پیدا می‌کند و شتاب افزایش جمعیت ایران کند می‌شود.

آمارهای ترسناک سالخوردگی در ایران

۳۱ سال دیگر رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد

از سال ۱۳۷۴ تاکنون، نرخ رشد جمعیت به‬ طور‬ معمول‬ کاهشی‬ بوده‬ و‬ امسال‬ به‬ عدد‬ ۷۱/‏۰ درصد رسیده‬ است. پیش بینی‌های آماری سایت روندهای کلان (macrotrends) نشان می‌دهد در سال ۱۴۳۲ هجری شمسی نرخ رشد جمعیت ایران منفی خواهد شد و جمعیت ایران از حدود ۱۰۰ میلیون نفر شروع به کم شدن خواهد کرد و به رقمی بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون خواهد رسید.

یکی از شاخص‌های مهمی که هر کشور با آن سروکار دارد نسبت تعداد جوانان به سالخورده‌ها است. این نسبت در سیاست‌گذاری‌های کلان بسیار اهمیت دارد. امنیت و اقتصاد یک جامعه درگرو جوانی جمعیت است. حال باید ببینیم وضعیت ایران در نسبت جمعیتی چطور است.

بر اساس نظر ابن سینا دوران کودکی و نوجوانی در بازه سنی ۱ تا ۱۶ سال تعریف می‌شود. همچنین از ۱۷ تا ۳۵ سالگی جوان نامیده می‌شود. بازه سنی ۳۵ تا ۶۰ سال، میانسال هستند و پس از ۶۰ سالگی وارد دسته سالخوردگان می‌شوند.

کاهش چشمگیر گروه سنی کودک و نوجوان در ایران

براساس سایت اطلاعات سلامت ( healthdata) در سال ۱۹۹۰ میلادی (۱۳۶۹ هجری شمسی) جمعیت ۱ تا ۱۶ ساله‌ها که جامعه کودک و نوجوان را تشکیل می‌دهد حدود ۱۲ میلیون نفر بوده است. در حالی که این عدد در سال ۱۳۹۸ به حدود ۹ و نیم میلیون کاهش یافته است. پیش بینی این سایت برای سال ۱۴۷۹ حدود ۴ و نیم میلیون نفر است.

این روند کاهشی، کشور را به خصوص در حوزه آموزش و پرورش دچار مشکل خواهد کرد.

آمارهای ترسناک سالخوردگی در ایران

نیروی کار فعال پاشنه آشیل یک کشور

جوانان که نیروی محرکه یک کشور به حساب می آیند جز مهمترین ظرفیت‌های یک حکومت به حساب می‌آیند. اگر بازه سنی نیروی کار جوان را بین ۱۷ تا ۳۵ سال درنظربگیریم، در سال ۱۳۶۹ حدود ۱۰ میلیون نفر بود. در سال ۱۳۹۸ این عدد به ۱۴ میلیون نفر نزدیک شد و پیش بینی می‌شود در سال ۱۴۷۹ به عددی نزدیک به ۶ میلیون نفر نزدیک شود. این کاهش نیروی جوان در کشور هشداری جدی است. امنیت کشور چالش‌های بسیاری دارد و این کاهش نیروی جوان می‌تواند در این حوزه خطرآفرین باشد.

بازه سنی ۳۵ تا ۶۰ سال میانسال به حساب می آیند. این گروه سنی هم نیروی کار به حساب می‌آید که شور و نشاط کمتری خواهد داشت. آمار کشور برای این گروه سنی در سال ۱۳۶۹ حدوداً ۵ میلیون نفر بوده است. به گزارش سایت داده‌های سلامت جمعیت این رده سنی در سال ۱۳۹۸ به حدود ۱۳ و نیم میلیون نفر رسید و پیش بینی می‌شود برای سال ۱۴۷۹ به عدد ۹ میلیون نزدیک شود.

حرکت شتابان ایران به سوی کهنسالی

در سال ۱۳۶۹ جمعیت افراد مسن بالای ۶۰ سال در ایران حدود ۱ و نیم میلیون نفر بوده است. این عدد در سال ۱۳۹۸ به حدود ۴ میلیون رسیده است. متأسفانه این رقم در سال ۱۴۷۹ به حدود ۱۳ و نیم میلیون می‌رسد.

بر اساس داده‌های سایت اطلاعات سلامت، در انتهای دهه شصت میانگین عمر مردان ۶۵ سال و برای زنان ۷۰ سال بوده است. این عدد در سال ۱۳۹۸ به ترتیب برای مردان و زنان به ۷۵ و ۸۰ سال رسید. پیش بینی می‌شود برای سال ۱۴۷۹ عدد ۸۲ و ۸۵ را برای میانگین عمر مردان و زنان را داشته باشیم. این رقم نشانگر افزایش امید به زندگی در میان ایرانیان است.

شیب کند صعودی نرخ باروری در ایران

براساس اطلاعات بانک داده‌های جهانی، در اوایل دهه ۴۰، نرخ باروری به ازای هر خانم ۹/‏۶ فرزند بوده است. تا انتهای دهه ۵۰ این نرخ بالای ۶ فرزند به ازای هر نفر بوده است و بعد از سال ۱۳۵۹ عدد فرزندآوری سیری نزولی را داشته است.

پس از ۱۰ سال (سال ۱۳۶۹) این عدد به ۳/‏۴ رسید و در سال ۱۳۷۹‬ عدد ۱/‏۲ ثبت شده است. کمترین مقدار باروری هر خانم در طول ۷۰ سال گذشته ۸/‏۱ است که مربوط به اواسط دهه ۸۰ است. با تغییر سیاست‌های جمعیتی‬ و‬ فروکش‬ کردن‬ کرونا ‬، در سال‌های اخیر این عدد افزایش یافته است و به حدود ۱/‏۲ رسید و می‌توان امیدوار بود با اصلاح قوانین و درنظرگرفتن بسته‌های تشویقی برای فرزندآوری، روند افزایش ادامه دار باشد.

آمارهای ترسناک سالخوردگی در ایران

کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان

باتوجه به اطلاعات بانک داده‌های جهانی، از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۹۹، تعداد مرگ نوزادان به ازای هر ۱۰۰۰ تولد از عدد ۱۲۷ به ۱۱ کاهش پیدا کرده است. این اطلاعات نشان دهنده پیشرفت ایران در حوزه سلامت و بهداشت و حفظ جمعیت بوده است.

آیا می‌توان به آینده جمعیت ایران امیدوار بود؟

حسین مروتی محقق جمعیت در رابطه با سیاست‌های جمعیتی اعلام کرد: از سال ۱۳۸۹ و با اعلام مخالفت برای کافی نبودن دو فرزند توسط مسؤلین وقت، حرکت به سوی تغییر سیاست‌های جمعیتی شروع شد. در سال ۹۰ و ۹۱ مقام معظم رهبری به طور مستقیم در مساله جمعیت ورود کردند. نهایتاً سال ۱۳۹۳ سیاست‌های کلی جمعیت توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه و بعد توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد.

مروتی در ادامه افزود: از سال ۹۲ موضوع جمعیت در مجلس مطرح بود و سال گذشته بعد از ۸ سال مجلس قانونی در جهت سیاست‌های جدید جمعیتی تصویب و قوانین ضد جمعیتی قبلی را لغو کرد. در این قانون مشوق‌های بسیاری لحاظ شده است و باید امیدوار بود تا بتوانیم از شدت سالخوردگی کم کنیم و یا مانع از سالخوردگی شویم. تغییر علنی سیاست‌ها عملاً از آبان سال گذشته و با تصویب این قانون فعال شده است و امیدواریم مؤثر باشد.

وی تاکید کرد: برخی مواد این قانون در مقابل منافع نامشروع بعضی اصناف قرار گرفته و مورد هجمه این افراد است. باید با تبلیغات رسانه‌ای مردم را آگاه و دست‌های پشت پرده و مافیا را آشکار کرد.

حسین مروتی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان به آینده جمعیت ایران امیدوار باشیم، گفت: بسیاری از زوجین در ایام کرونا فرزندآوری خود را به تعویق انداخته بودند؛ با کاهش موج کرونا مقداری افزایش نرخ باروری داشته‌ایم. اما از آبان سال قبل که قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب شده است بسیاری از بندهای قانون کماکان اجرایی نشده و فعلاً نمی‌توان در مورد مؤثر بودن این سیاست‌ها نظری داد.

گفتنی است، در راستای اجرای اصل یکصد و بیست و سوم (۱۲۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان‌ماه سال ۱۴۰۰ توسط رئیس مجلس شورای اسلامی ابلاغ گردید. امید است با اجرای سیاست‌های تشویقی افزایش جمعیت، مانع از بروز پیش‌بینی‌های آینده شویم.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    5 0
    ترسناک رویکردهای ابن الوقته . مردمو بحال خودشون بزارن و نزدیک شدن به آب و خاک از نظر منابع طبیعی ، امور اراضی ، سازمان محیط زیست و وزارت نیرو و جهادکشاورزی و ... اشکال نداشته باشه بسرعت مشکلات رفع میشه .
    • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      0 0
      مستاجران اگه بچه بیارن باید بیشتر کرایه بدن به نفع صابخونه هاست
  • م IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    15 1
    جوان میخایم چیکار حتمن میخاید چن سال بره دانشگاه و بعدش بیکار بچرخه تو شهر ولمون کن بابا حوصله دارید وای ب حال اونی که الان بچه کوچیک داره
    • IR ۲۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      1 6
      از اسرائیل پیام نده
  • فرود IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    1 1
    جدی نه بابا
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    6 1
    بسیاری از جوانان به هر دلیلی به خارج مهاجرت میکنند قانون سربازی اجباری نیز باعث عدم بازگشت بسیاری از جوانان تحصیل کرده به کشور است
    • IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      1 1
      بنظر میاد اونایی که از سال 59تا67 با رها کردن تمام امکانات زندگی در مقابل 27 کشور متجاوز به این آب و خاک سینه سپر کردند جوان نبودند .
  • مصطفی IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    11 1
    همین جوونایی هم که الان داریم بفکر مهاجرت هستند.
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    10 0
    وقتی خط فقر دوازده ملیون باشه و شصت درصد جامعه درآمد زیر خط فقر دارن کسی دنبال ازدواج نمی ره . فرزند پیشکش . با این فرمون خواهی نخواهی جمعیت ایران رو به کاهش می ره .
    • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      3 0
      تازه اگه کار داشته باشند؟ مزدها رو برید توی دیوار نیگاه کنید. کارگر بیست و چهار ساعتِ می خاد ماهی چهار میلیون به پایین
    • عبداله IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      0 0
      بله. اثر داره. اما موضوع اصلی تبعیض و اشرافیت مسئولینه. مردم عادی وقتی ببینن مسولان هم زندگی ساده ای دارن و مثل خودشونن، قناعت بیشتری پیشه میکنن ...
  • جوان IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    12 0
    بهتر که جوان کم بشه... مگه الان که این همه جوان داریم چه گلی بسرشون زدیم!!؟
  • رضا IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    10 0
    با حلوا حلوا گفتن دهن شیرین نمیشه افزایش جمعیت خونه شغل درامد ثابت و کافی میخواد حالا هی تز بدید و با فرهنگ فرهنگ گفتن خودتونو بزنین به کوچه علی چپ
    • IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      0 3
      مشکلت چیه؟
  • محمد IR ۱۵:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    12 0
    مشرق جامعه رو با کندوی زنبور عسل اشتباه گرفته
  • IR ۱۵:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    10 0
    ایرانی چیه کله پاچش باشه... اینجوری دنیا هم جایی بهتری برای زندگی میشه.
    • هموطن GB ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      1 7
      نمونه کامل و بدون نقص خود تحقیری، معلومه خیلی داغونی
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    10 0
    بنظر من که آمار تورم خیلی وحشتناک‌تره.
    • IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      0 3
      این کامنت تو اشکال داره البته اگه ایرانی هستی
    • IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      4 0
      نه فقط تو ایرانی هستی. بنده خدا هنوز آمار جمعیت اونقدر پایین نیومده که در میان نظرات دنبال ایرانی بگردی! ولی آمار تورم نسبت به پارسال... رقمشو نگم بهتره
  • IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    9 0
    خب بزایید، جور ما رو شما بکشید/ نود درصد کسایی که این خبرها رو منتشر می کنند حتی ازدواج هم نکردند:) چهل سال مون شد هنوز توی خونه بابامونیم منتظر مرگیم
    • IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
      0 3
      مشکلت چیه؟ اگه ایرانی هستی
  • کامران IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    0 4
    نتیجه قانون تنظیم خانواده که سالهای اول انقلاب از طرف سازمان صهیونیستی بهداشت جهانی اعلام شد و توسط عوامل آنها در وزارت بهداشت ایران اجرا شد در ۳۱ سال دیگر به بار مینشیند.ایران کشوری پیر و بدون قدرت دفاعی و قدرت تولید خواهد شد.آن زمان نابود کردن کشورمان بسیار آسان خواهد شد.باید چاره ای اندیشید.
  • IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    1 0
    با مهاجرت افغانستانی ها کمی اوضاع بهتر شده .... همون‌طور که یه بنده خدایی می گفت .... آمریکا و اروپا هم مقداری رو با مهاجرت جبران می کنن. البته ظاهراً بیشتر افراد جذب شده در فرهنگشون هضم میشن
  • IR ۲۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    2 0
    از برکات تحریمه
  • IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    4 0
    در ۳۱ سال دیگر چین و افغانستان بای تصاحب ایران وارد جنگ میشن و مردم اندک ایران فرار میکنن
  • رضا IR ۲۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    8 0
    از خدا چه پنهون از شما چه پنهون، من دو تا زوج می شناسم بچه دارن ولی هر دو بیکارن و از بابایی پول می گیرن، می ترسم حاجی، خودم دانشجوی دکترای رشته مهندسیم تو بهترین دانشگاهها درس خوندم رتبه دو دکترا رشته خودم شدم و بیکارم و توصیم اینه رفقا اگه پزشکی دارو دندان حتی پرستاری سراسری که شغلشون همراه درسه قبول نشدین بهتره برین سراغ کار کنارشم درس خوندین خوندین نخوندینم نخوندین تو دانشگاه خبری نیست
  • زهرا IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۳
    1 2
    رزق و روزی دست خداست چون فکر میکنید روزی بچه هاتونو حکومت باید بده در اشتباه هستید هر بچه ای با قدمش روزی رو از جایی میرسونه براتون که فکرشم نمی کنید خدا روزی رو از جایی که گمان نمی کنید براتون میفرستد کافیست عمیقا به وعده خدا اعتماد کنید
  • IR ۰۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    5 0
    ایران فقط برای فرزندان آقازاده ها و سهمیه دارها خوبه ،بقیه جوان ها که نه کاری براشون هست نه امیدی
    • IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      1 0
      کارگری که زیاده ولی پول نمیدن، 5-6 تومان کارگر چیکار کنه. خودش هم به زور بچرخونه
  • IR ۰۵:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    1 0
    بابا فقط مگه تو این مملکت این یک دونه مشکل راداریم،مشکل واقعی کمبود اب،مشکل واقعی تخریب محیط زیست،مشکل واقعی زباله های شهر ها که بدون هیچ کاری توی بیابانهای اطراف شهرها ریخته میشوند،مشکل گرانی،مشکل بیکاری چه برای جوان چه برای سن بالاتر،مشکل مسکن ..........کسانی که این تیتر ها را میزنند به نظر میرسه بقیه مشکلات گریبانگیرشون نیست و فقط همین یکی رو میبینند
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    2 0
    پیمانکارهای دزد جمع کنید. اکثرشون دزد هستند مخصوصاً قسمت شهرداری ها. پول زندگی بدهید تا جوانان ازدواج کنند، منظورم پول مفت نیست بلکه حقشون از زحمت کشیدن در کار بخصوص قشر کارگر
  • IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    1 2
    یک بچه کافیه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس