به گزارش مشرق، هنگامی که آتشفشان هونگا تونگا در ۱۵ ژانویه و در اقیانوس آرام جنوبی فوران کرد، سونامی و موج صوتی را به راه انداخت که دوبار کره زمین را دور زد. فوران زیر آب در اقیانوس آرام جنوبی، توده عظیمی از بخار آب را به داخل لایه استراتوسفر زمین فرستاد که برای پر کردن بیش از ۵۸۰۰۰ استخر در اندازه المپیک کافی بود. مقدار زیاد این بخار آب میتواند به اندازهای باشد که به طور موقت بر میانگین دمای جهانی زمین تأثیر بگذارد.
"لوئیس میلان" دانشمند عضو آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در جنوب کالیفرنیا گفت: ما هرگز چیزی شبیه به این پدیده ندیده بودیم. وی یک مطالعه جدید را رهبری میکند که میزان بخار آبی را که آتشفشان تونگا به استراتوسفر، لایه جو بین ۸ تا ۳۳ مایل (۱۲ و ۵۳ کیلومتر) بالاتر از سطح زمین تزریق کرد، بررسی میکند.
آتشفشان و سونامی هونگا تونگا (۲۰۲۲ Hunga Tonga eruption and tsunami) یک رخداد فوران بزرگ آتشفشانی است که از ۱۴ ژانویه ۲۰۲۲ در منطقه هونگا تونگا در کشور تونگا در اقیانوس آرام آغاز شده است. دهانه این آتشفشان زیر سطح اقیانوس قرار دارد و در ۱۴ ژانویه ستونی از خاکستر و بخار آب به ارتفاع ۲۰ کیلومتر با یک صدای انفجار شدید از آن متصاعد شد.
سپس در ساعت ۱۷:۰۰ (وقت محلی) روز ۱۵ ژانویه انفجار بزرگتری رخ داد و قارچی از ابر به شعاع ۱۳۰ کیلومتر تشکیل شد و سونامی سواحل کشورهای ساحلی اقیانوس آرام را در نوردید. آتشفشانی با این شدت معمولاً هر هزار سال یک بار در این منطقه رخ میدهد. این آتشفشان احتمالا بزرگترین آتشفشان سده ۲۱ تا این زمان و شدیدترین انفجار آتشفشانی از زمان فوران کوه پیناتوبو (۱۹۹۱) بوده است.
این ویدئو یک ابر چتری را نشان میدهد که توسط فوران زیر آب آتشفشان هونگا تونگا-هونگا هااپای در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۲ ایجاد شده است. ماهواره GOES-۱۷ مجموعهای از تصاویر را ثبت کرده است که در آن امواج ضربهای هلالی شکل و برخورد رعد و برق را نشان میدهد.
در این مطالعه که در "Geophysical Research Letters" منتشر شد، میلان و همکارانش تخمین میزنند که فوران تونگا حدود ۱۴۶ تراگرم (۱ تراگرم برابر با تریلیون گرم) بخار آب به استراتوسفر زمین فرستاده است.
این تصویر ماهوارهای، یک Hunga Tonga-Hunga Ha'apai دست نخورده را در آوریل ۲۰۱۵ نشان میدهد، سالها قبل از فوران آتشفشانی زیر آب که بیشتر جزیره پلینزی را در ژانویه ۲۰۲۲ محو کند.
تصویری از ۱۶ ژانویه ۲۰۲۲، توده خاکستر فوران آتشفشانی Hunga Tonga-Hunga Ha'apai را نشان میدهد که روز قبل رخ داد. یک فضانورد از ایستگاه فضایی بین المللی عکسی از این ستون گرفت.
این بخار آب اضافی میتواند بر اتمسفر تأثیر بگذارد و واکنشهای شیمیایی خاصی را ایجاد کند که میتواند به طور موقت تخریب لایه ازن را بدتر کند. همچنین میتواند دمای سطح را تحت تأثیر قرار دهد. فورانهای آتشفشانی عظیم مانند کراکاتوآ و کوه پیناتوبو معمولاً سطح زمین را با بیرون ریختن گازها، غبار و خاکستری که نور خورشید را به فضا بازتاب میکنند خنک میکنند.