سرویس دفاع و امنیت مشرق _ اگرچه از فروردین ماه سال جاری، با وساطت سازمان ملل چند دور آتش بس در تمامی جبهه های نبرد یمن برقرار شده و در بازه های زمانی ۲ ماهه تمدید می شود، اما ارتش و نیروهای مردمی یمن از فرصت موجود برای تقویت توانمندی های نظامی و آمادگی رزمی خود برای نبردهای آینده با دشمن متجاوز بهره میبرند.
پنج شنبه هفته گذشته، رژه نظامی بزرگی توسط ارتش و نیرهای مردمی یمن در استان ساحلی الحدیده که نماد مقاومت و ایستادگی مردم یمن در برابر دشمن سعودی محسوب می شود برگزار شد.
اقای مهدی المشاط رئیس شورای سیاسی انصارالله یمن نیز در محل رژه مذکور حضور داشت که بر اساس آیه شریفه قرآن کریم در خصوص سرنوشت قوم بنی اسرائیل پس از طغیان و نافرمانی آنها "وعد الآخره" نامگذاری شده است که به معنی "وعده آخرین انتقام" است.
این نامگذاری هوشمندانه و همچنین موقعیت رژه در ساحل دریای سرخ، به نوعی هشداری صریح به رژیم جنایتکار صهیونیستی نیز محسوب میشد؛ رهبران سیاسی یمن در سالهای اخیر بارها تاکید کرده اند که در نبرد نهایی با دشمن صهیونیستی برای آزادسازی سرزمینهای فلسطین اشغالی حضور فعالی خواهند داشت.
رونمایی از تسلیحات جدید ساحل به دریا
رژه نظامی ارتش یمن ترکیبی از قوای زمینی و دریایی را شامل میشد که همراه با رونمایی از تسلیحات و تجهیزات مختلف بود.
اما در این مطلب قصد داریم به بررسی توان موشک های ضد کشتی ساحل به دریای ارتش یمن بپردازیم.
به طور کلی ۵ مدل موشک ضد کشتی در رژه نظامی ارتش یمن رونمایی شد که ۴ مورد از آنها موشک کروز و ۱ مورد موشک بالستیک است:
موشک ضد کشتی روبیج
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی منابع رسمی یمنی، موشک روبیج در واقع همان موشک ضد کشتی مشهور P-۱۵ روسی است که با نام "کرم ابریشم" نیز شناخته میشود. در واقع این موشک ساخت کشور یمن نیست، اما مهندسین یمنی دو اقدام مهم را در خصوص این موشک ها که در دو نسخه روبیج بی۲۱ و بی۲۲ نامگذاری شده اند، انجام داده اند.
مورد نخست اینکه این موشکها که در زمان ارتش سابق یمن و طی کمک های نظامی شوروی سابق به این کشور اهدا شده بودند، مدت زیادی در انبارها به شکل غیر عملیاتی نگهداری میشدند که مهندسین یمنی اقدام به نوسازی و عملیاتی کردن مجدد آنها کردند.
مورد دیگر اینکه موشک روبیج یا P-۱۵ روسی، به شکل پایه از نوع هدایت راداری محسوب میشود اما با توجه به امکان انجام عملیات اخلال الکترونیک از سوی دشمن، در نسخه بی۲۲، از سر جنگی با هدایت الکترواپتیکال بهره می برد که غیر قابل اخلال است.
این موشک از یک سر جنگی قدرتمند ۵۱۳ کیلوگرمی بهره میبرد اما در خصوص برد عملیاتی آن اطلاعاتی توسط منابع یمنی منتشر نشده است؛ در صورتی که این موشک از نوع پی۱۵ روسی باشد بردی حدود ۸۰ کیلومتر دارد و اگر از مدل چینی کرم ابریشم باشد برد آن حدود ۱۵۰ کیلومتر است.
موشک کروز المندب
این موشک ضد کشتی نیز در دو نسخه المندب۱ و المندب۲ رونمایی شده است.
المندب۱ در واقع همان موشک کروز ضد کشتی چینی C۸۰۱ است که در زمان ارتش سابق یمن خریداری شده است و با استفاده از جستجوگر هدایت راداری خود به سمت اهداف روانه شده و بردی حدود ۲۰۰ کیلومتر دارد.
اما موشک المندب۲ ابعاد بزرگتری داشته و برد آن نیز ۳۰۰ کیلومتر قید شده است؛ این موشک توسط مهندسین یمنی ساخته شده و اطلاعات بیشتری در خصوص سیستم هدایتی آن وجود ندارد و به نظر میرسد مدرنترین موشک ضد کشتی موجود در زرادخانه ارتش یمن باشد.
موشک بالستیک ضد کشتی فالق۱
اما سورپرایز بزرگ ارتش یمن در رژه نظامی اخیر خود رونمایی از یک موشک خاص بود؛ موشک بالستیک ضد کشتی فالق۱ .
در میان تمامی قدرت های نظامی دنیا تنها ۳ کشور مجهز به نسخه ضد کشتی از موشک های بالستیک هستند؛ نخستین بار در دهه ۲۰۰۰ میلادی، ارتش چین موشک ضد کشتی Df-۲۱ را با بردی حدود ۱۷۰۰ کیلومتر رونمایی کرد که به شکل خاص برای مقابله با ناوگان جنگی نیروی دریایی امریکا در نبرد احتمالی بر سر تایوان طراحی و ساخته شده بود.
جمهوری اسلامی ایران دومین کشوری بود که در دهه ۸۰ شمسی، با رونمایی از موشک بالستیک ضد کشتی خلیج فارس، به جمع محدود کشورهای دارای فناوری موشک بالستیک ضد کشتی پیوست؛ اکنون ارتش یمن نیز که همواره نیروهای مسلح کشورمان را به عنوان حامی اصلی جریان مقاومت در منطقه الگوی خود قرار میدهند، با رونمایی از موشک بالستیک ضد کشتی "فالق۱" به سومین کشور دارنده این مدل سلاح تبدیل شدند.
موشک فالق۱ دارای بردی بیش از ۲۰۰ کیلومتر بوده و از سر جنگی مجهز به کاوشگر اپتیکی_حرارتی بهره میبرد.
خاطرات تلخ ناوگان دریایی ائتلاف سعودی-امریکایی از موشکهای یمنی
از زمانی که ناوشکن USS Cole نیروی دریایی امریکا در سال ۲۰۰۰ میلادی توسط قایق انتحاری نیروهای سازمان القاعده هدف قرار گرفته و شدیدا آسیب دید، متجاوزین به خاک یمن به خوبی دریافتند که در سواحل و آبهای این کشور نمی توانند اوقات آرامی را سپری کنند.
در سالهای ابتدایی جنگ یمن، نیروی دریایی ائتلاف سعودی با همراهی برخی ناوهای جنگی امریکایی تلاش می کردند تا با محاصره کامل دریایی کشور یمن مانع از کمکرسانی به این کشور شوند؛ اما این تصمیم عواقب سخت و سنگینی برای آنها در پی داشت.
ناوهای HSV-۲ Swift، الحسبه و الظفره نیروی دریایی امارات و ناوچه کلاس المدینه نیروی دریایی عربستان توسط موشکهای ضد کشتی و قایق های انتحاری انصارالله یمن هدف قرار گرفته و دچار نابودی یا آسیب شدید شدند تا ائتلاف سعودی فاصله خود از سواحل تحت کنترل انصارالله را به بیش از ۵۰ کیلومتر افزایش دهد.
در ماه اکتبر ۲۰۱۶ میلادی دو ناوشکن امریکایی USS Mason و USS Ponce از کلاس آرلی برک وارد آبهای تنگه باب المندب شده تا به حمایت اطلاعاتی از نیروی دریایی ائتلاف سعودی بپردازند.
پس از اینکه دو ناو مذکور به آبهای ساحلی بندر المخا که در آن زمان تحت کنترل انصارالله قرار داشت نزدیک شدند ناگهان هشدار حملات موشکی در سیستم های راداری هر دو ناو فعال میشود.
خدمه ناوشکن Mason بلافاصله دو تیر موشک استاندارد مدل SM۲ و یک تیر موشک سی اسپارو (ESSM) ب سمت موشک های ضد کشتی مهاجم شلیک میکنند اما تمامی موشکهای پدافندی امریکایی در اصابت موفق به اهداف خود ناکام مانده و دو ناوشکن در معرض خطر جدی قرار میگیرند.
در این هنگام خدمه ناو امریکایی، سامانه جنگ الکترونیک و پرتابه های سازنده اهداف کاذب راداری Nulka را فعال میکنند.
بر اساس ادعای خدمه ناوهای امریکایی، موشک های ضد کشتی شلیک شده توسط اخلال الکترونیک منحرف میشوند، اما پس از این واقعه نیروی دریایی امریکا منطقه عملیات خود را به آبهای دریای عرب و اقیانوس هند محدود کرده و دیگر هرگز در تنگه باب المندب و سواحل دریای سرخ به مناطق تحت کنترل انصارالله یمن نزدیک نشدند.
بنا بر ادعای منابع امریکایی هر دو موشک شلیک شده یمنی ها از نوع C۸۰۱/۸۰۲ چینی بودند.