به گزارش مشرق، «یون سوک یول» رئیس جمهور کره جنوبی که به منظور انجام سفری رسمی چند روزه به امارات عربی متحده سفر کرده، اقدام به گزافه گویی علیه جمهوری اسلامی ایران کرده و ایران را دشمن امارات و تهدیدی برای این کشور خطاب کرد که واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت.
او دوشنبه ۲۶ دی ماه و در جمع نظامیان این کشور مستقر در امارات عربی متحده گفت: «امارات کشور برادر ما است... امارات یک کشور خارجی به این نام نیست. اینجا، کشور شما است. امنیت کشور برادر ما امنیت ما است. دشمن امارات و بزرگترین تهدید علیه این کشور، ایران است و دشمن ما کره شمالی است... ما با امارات در وضعیت مشابهی قرار داریم».
پس از این گزافه گویی ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوشنبه شب ۲۶ دی ماه اعلام کرد که وزارت امور خارجه در حال بررسی و پیگیری اظهارات دخالت آمیز رئیس جمهور کره جنوبی درباره روابط جمهوری اسلامی ایران و امارات عربی متحده به عنوان دو کشور همسایه و دوست است. وی افزود: اظهارات نقل شده از این مقام کرهای نشانگر عدم اطلاع کامل از مناسبات تاریخی و دوستانه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات عربی متحده و تحولات بسیار سریع و مثبت در این زمینه است. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با جدیت مواضع اخیر این کشور و به ویژه اظهارات رئیس جمهور آن در مورد روابط ایران و امارات را که فاقد کمترین وجاهت دیپلماتیک است، در دست پیگیری دارد و منتظر توضیح وزارت خارجه کره جنوبی در این زمینه است.
در پی واکنش ایران، وزارت خارجه کره جنوبی هم به دنبال تلطیف فضا و رفع سوء تفاهم برآمد و طرح این اظهارات را در راستای تهییج و تشویق نظامیان کره جنوبی و در تشریح وضعیت امنیتی پیچیده منطقه اعلام کرد. در همین خصوص خبرگزاری «یونهاپ»، به نقل از یک مقام وزارت خارجه کره بدون ذکر نام و سمتش اعلام کرد: «دولت کره [جنوبی] تمایل دارد روابط دوجانبه دوستانه با ایران را که محکم هستند، بیش از پیش توسعه دهد».
در پی اغتشاشات اخیر در ایران نیز شاهد اظهاراتی مداخله جویانه از سوی مقامات کره جنوبی بودیم که البته با واکنش تند کنعانی مواجه شد و او نهم آبان ماه در نشست خبری با خبرنگاران در این باره گفت: این کشور نمیتواند در ارتباط با مدیریت یک اغتشاشی که یک طرف آن جریانها و دولتهای خارجی هستند، به جمهوری اسلامی ایران درس اخلاق و مدیریت بدهد. اگر مدیریت بلد بودند، باید آن جشن (جشن هالووین) را مدیریت میکردند.
این اظهارات مداخله جویانه کرهایها درباره اوضاع داخلی ایران در حالی صورت گرفت که در پی حادثه هالووین در سئول که منجر به جان باختن تعدادی از شهروندان کره و همچنین پنج شهروند ایرانی شد، جمهوری اسلامی ایران ابراز همدردی کرد. آنچنانکه ناصر کنعانی در این باره گفت: ما یک واکنش مسؤولانه و برخاسته از دیدگاه انسانی نشان دادیم. ما مسائل سیاسی را با مسائل انسانی در هم نمیآمیزیم. در طول سالیان گذشته رابطه بسیار خوبی با این کشور داشتیم و متاسفانه در نتیجه تاثیرپذیری از اعمال فشار خارجی و مشخصا دولت آمریکا در ارتباط با ایران در طول سالهای اخیر به ویژه در بلوکه کردن داراییهای ناشی از صادرات ایران بسیار غیرمسئولانه عمل کرده است و در ارتباط با تحولات داخلی ما هم موضع غیرسازنده و غیرمسئولانهای داشته است. در این کشور در اجرای یک جشن و برنامه مفرح و شاد با سوء تدبیری که به خرج دادند، قریب به ۲۰۰ نفر قربانی سوء تدبیر و سوء مدیریت شدند و دهها نفر هم مصدوم شدند...متاسفانه در این حادثه پنج شهروند ایرانی جان خود را از دست دادند. رویکرد ما انساندوستانه بود و مبتنی بر نگاه انسانی موضع گرفته و تسلیت گفتیم و اظهار همدردی کردیم.
در کنار این موارد چندین سال است که کره جنوبی در پرداخت بدهیاش به ایران در ازای خرید میعانات گازی دست به دست میکند و تحریمهای آمریکا را مانع اصلی برمیشمرد. این تعلل کرهایها بارها و بارها مورد انتقاد مقامات ایرانی قرار گرفته است که در آخرین واکنش ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی ۱۹ دی ماه در این باره بیان کرد: مطالبات ما از کره جنوبی جزو مطالبات جدی ماست و مذاکرات در این رابطه ادامه دارد و همچنان منتظر هستیم دولت کره جنوبی به تعهدات قطعی خود در این رابطه عمل کند. مطالبات مالی ما از کره ارتباطی با هیچ موضوع و پرونده دیگری ندارد و دولت کره موظف است این مطالبات را به طور کامل و بدون تعلل مسترد کند. گفتوگوها به صورت دوجانبه و از طریق مکانیسمهای مختلف ادامه دارد.
حال رئیس جمهور کره جنوبی به جای آنکه تلاش کند بدعهدیهای کشورش در قبال حسن نیتهای ایران را جبران کند و چهره این کشور نزد افکار عمومی مردم ایران را تطهیر کند به خصوص در دورانی که مردم با کرونا دست و پنجه نرم میکردند و حاضر به تعامل در زمینه اقلام بشردوستانه اعم از غذا و دارو با ایران نشد، رویکردی غیردوستانه را در پیش گرفته و به دنبال پاشیدن تخم نفاق در منطقه خلیج فارس و تخریب روابط ایران و کشورهای این منطقه برآمده است. در حالی که باید به وی متذکر شد که این روند جوابگو نیست.