به گزارش مشرق، محمدرضا مانی یکتا مدیر اداره نظارت بر نظامهای پرداخت بانک مرکزی در نهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با اعلام اینکه فاز پیش آزمایشی ریال دیجیتال با دستاوردهایی تمام شده و در حال حاضر وارد فاز آزمایشی شده ایم، گفت: بهزودی دامنه کاربری افزایش خواهد یافت و توسعه ریال دیجیتال در نظام پرداخت کشور را دنبال میکنیم، اما عجلهای در اجرای آن نداریم چرا که باید زیرساختها و فرهنگ سازی آن انجام شود تا اجرا به درستی انجام شود.
وی افزود: بیش از ۹۰ بانک مرکزی پروژههایی را در زمینه بلاکچین تعریف کرده اند و در ایران هم اقدامات اولیه از سال ۹۷ بیشتر با جنبه اقدامات فنی آغاز شده است. با توجه به موضوعاتی مانند مدیریت چالشهای اقتصادی در پرداختهای خرد، دلیلی شد که پروژه مشترکی با عنوان رمز پول بانک مرکزی معرفی شود و کار مطالعاتی گسترده در بانک مرکزی نیز برای آن از قبل شروع شد. خلاصه اقدامات در سپیدنامه ریال دیجیتال منتشر شد و همزمان با پروژه مطالعاتی بحث ضوابط قانونی باید بررسی میشد و این گامها در سال ۱۴۰۰ نیز برداشته شد و تلاشهایی در حوزههای مختلف انجام شد.
مانی یکتا اظهار داشت: ضوابط ناظر بر ریال دیجیتال منطبق بر ضوابط اسکناس ریال است و ریال دیجیتال منتشر شده بین بانکهای ملی، ملت و تجارت توزیع شد که این بانکها زیرساختهایی را برای بازآفرینی نقش بلاکچینی ریال دیجیتال آماده کردند تا بتواند در زمینه خدمات رسانی به مردم اقدام شود.
مرتضی ترک تبریزی، نائب رئیس هیات مدیره بانک تجارت نیز در این همایش گفت: هر فناوری نیاز به تمرین و تکرار دارد تا به نتیجه دلخواه برسیم.
وی اضافه کرد: CBDC یا پول دیجیتال بانک مرکزی در اقتصاد دیجیتال و تحول دیجیتال نقش دارد و اثرگذار است. ابهاماتی در اسناد پول دیجیتال وجود دارد که باید مراقب باشیم که مشتریان و بانکها آن را پس نزنند.
نائب رئیس هیات مدیره بانک تجارت در ادامه تاکید کرد: آنجایی باید مورد استفاده قرار گیرد که پیش برنده باشد کاری نکنیم بانکها اجرای آن را پس بزنند؛ این در حالی است که هر یک درصد سپرده قانونی ریال دیجیتال ۵۰ هزار میلیارد ریال را در بانکها حبس میکند بنابراین در این حوزه باید به محدودیت ترازنامه بانکها در نقدینگی توجه کرد. ترک تبریزی اظهار داشت: فناوری وجود دارد، اما در جای درست استفاده نمیشود.
حسین یعقوبی، رئیس واحد بلاکچین و فناوریهای نوین شرکت خدمات انفورماتیک نیز در رابطه با چالشهایی که بانک مرکزی در ریال دیجیتال با آن مواجه بوده است، اظهار کرد: بیش از ۷۵ پلتفرم متن باز در دنیا شناسایی شد و لازم بود تا دوره تطبیقی طولانی داشته باشیم تا پلتفرم مناسب انتخاب شود. در دنیا این فناوری نوظهور بالغ نشده است و این خود را در کسب و کارها نیز نشان داده است؛ بنابراین اولین چالش در مواجهه با ریال دیجیتال نبود یک نمونه و الگوی مناسب در دنیا بود. در این دو سال تیمهایی را در واحد انفورماتیک تشکیل دادهایم و متاسفانه این تیمها به دلیل جذابیت و نیازی که کشورهای دیگر دارند عمدتا از دست میروند و این خود یک چالش دیگر در این حوزه است.
وی افزود: بانک مرکزی در معیارهای فنی و اقتصادی این حوزه به دستاورد خوبی رسیده است و با توجه به اینکه در این حوزه همگام با دیگر کشورها پیش میرویم، نبود یک نمونه قابل قبول در دنیا خود یک چالش مهم است. از طرفی پیچیدگیهای فنی این حوزه چالش دیگری است که در این حوزه با آن مواجه هستیم. خوشبختانه با کمک سه بانک کشور بسیاری از این چالشها برطرف شده است و به زودی آثار آن را خواهیم دید.
عباس آشتیانی؛ مدیر عامل انجمن بلاکچین ایران نیز در نشست تخصصی ریال دیجیتال، توسعه و بکارگیری آن در اکوسیستم مالی ایران، گفت: حق بانکهای مرکزی است که از این ابزار نوین استفاده کنند و این نقد در رابطه با سایر سازمانها وجود دارد که چرا هنوز به این حوزه ورود نکردهاند. بلاکچین فناوری است که برای وضع فعلی و مشکلاتی که داریم ارمغانهای بسیاری دارد.
وی افزود: خلق پول یکی از عارضههایی است که با آن مواجه هستیم و اگر این بستر وجود داشت با چنین مسائلی مواجه نبودیم. استفاده از چنین ابزاری میتواند انقلابی در نظام پرداختها باشد تا بدانیم چه کسی، چه موقع و برای چه نیازی ریال خود را مصرف کرده است.
آشتیانی در پایان صحبتهای خود اظهار کرد: مسئله مهمی که امروز مطرح شد این بود که ریال دیجیتال باید بر اساس نیازهای مصرفکننده شکل بگیرد. قابلیت برنامهریزی میتواند دنیایی از امکانات را در اختیارمان بگذارد. با توجه به این نکات این تکنولوژی ابزار مهمی برای پیشبرد اهداف مختلف است که باید استفاده از آن افزایش یابد.