به گزارش مشرق، در شرایطی که از یک طرف برخی صحبت از نزدیک بودن توافق آتش بس باتوجه به چارچوبی که در نشست پاریس بدست آمده دارند و برخی نیز با در نظر گرفتن تجاوزات و حملات اخیر رژیم صهیونیستی به منطقه رفح که محل اسکان آوارگان فلسطینی محسوب می شود و منجر به شهادت رسیدن تعدادی از این آوارگان شده دست یابی به توافق را امری بعید می پندارند، سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به سه کشور لبنان، سوریه و قطر نشان داد موضوع توقف جنگ غزه به عنوان کانون بحران منطقه ای برای ایران بسیار دارای اهمیت است.
بنا به آنچه در این مدت نزدیک به ۵ ماه شاهد بودیم، جمهوری اسلامی ایران بیشترین تلاش دیپلماتیک را در راستای توقف جنگ غزه و احقاق حقوق فلسطینیان تا به امروز انجام داده و آنطور که مقامات دستگاه دیپلماسی ایران گفتند، از تمام توان و ظرفیت های داخلی و خارجی که ایران میتوانست (سازوکارها و ائتلاف های منطقه ای و بین المللی) در این خصوص از ابتدای بحران غزه استفاده شده است.
توقف جنگ و کشتار در غزه اولویت اول ایران
شاید بتوان دور تازه سفر منطقهای حسین امیرعبداللهیان که از روز جمعه گذشته و با سفر به بیروت آغاز و پس از آن دمشق و دوحه هم به عنوان مقاصد بعدی سفر وزیر انتخاب شدند را گام دیگری در تداوم تلاشهای مستمر و گسترده ایران از ابتدای بحران غزه و جنایت های رژیم صهیونیستی در منطقه ارزیابی کرد. این سفر در حالی انجام شد که بیش از ۴ ماه مردم غزه و کرانه باختری تحت شدیدترین بمباران ها و تجاوزات نظامی رژیم صهیونیستی قرار دارند و البته با محاصره ای شدید از هرگونه دسترسی به آب، غذا و دارو هم محروم هستند.
در دیدارهای انجام شده وزیر امور خارجه کشورمان با مقامات عالی رتبه لبنانی، سوری و قطری و البته ملاقات هایی که امیرعبداللهیان با برخی رهبران گروه های مقاومت منطقه در این دور از سفرهای منطقه ای انجام داده، تاکید همه طرف ها بر لزوم هرچه سریعتر توقف جنگ، جنایات و نسل کشی از سوی رژیم اسرائیل بوده است.
ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم غزه و کرانه باختری نیز پس از فراهم شدن شریط و زمینه لازم آن از دیگر موضوعات دارای اولویت بالا برای ایران و سایر حامیان مردم فلسطین است که این مهم نیز از سوی رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ملاقات های انجام شده با مقامات کشورهای منطقه ای مطرح شده است.
مبارزه مشترک با تروریسم در راستای صلح و ثبات منطقه
وجه مشترک دیدارهای انجام شده امیرعبداللهیان در این سفر منطقهای، رایزنی در خصوص موضوعات دوجانبه ایران با سه کشور لبنان، سوریه و قطر و تاکید بر افزایش تعاملات و همکاریها در حوزههای مختلف، «افزایش همکاریهای مشترک در مبارزه با تروریسم» ، بررسی آخرین مسائل منطقهای و بین المللی و البته تحولات مرتبط با فلسطین بود.
در همین ارتباط «میرقاسم مومنی» کارشناس مسائل منطقه گفت: آقای امیرعبداللهیان در سفر منطقهای اخیر خود با مقامات کشورهای مختلف در خصوص لزوم هرچه سریعتر «توقف جنگ، جلوگیری از گسترده شدن تنش و ناامنی و البته تاکید بر خروج نیروهای نظامی بیگانه» از برخی کشورهای منطقه گفتگو کرد و طرفهای مقابل هم با تایید این مطالب «خواستار افزایش تعاملات و همکاریهای با ایران» در زمینههای مختلف شدند.
در واقع توسعه همکاری های سیاسی، فرهنگی، تجاری و البته نظامی و امنیتی میان ایران با کشورهای همسایه و منطقه ای یکی از دستورکارهای ثابت سیاست خارجی ایران به خصوص در «دولت سیزدهم» است که با جدیت در حال پیشرفت است و دستاوردهای پیدا و پنهان آن نیز در آینده ای نزدیک بهتر و بیشتر ملموس می شود.
«احیای گروه های تروریستی و افراط گرای منطقه» از جمله داعش یکی از رویکردهای آمریکا برای منطقه است و آن را میتوان از انجام برخی اقدامات و عملیات های تروریستی چند ماه اخیر در کشورهای منطقه به خوبی متوجه شد.
بنابراین، جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که امنیت منطقه را امنیت خود میداند و در مسیر ایجاد و گسترش صلح، ثبات و امنیت برای منطقه هزینه های بسیاری را تا به امروز پرداخت کرده است، اقدامات خود را در مبارزه با تروریسم در اشکال مختلف آن در قالب همکاری های گسترده با کشورهای منطقه ای دنبال می کند و این نیز یکی دیگر از دستورکارهای سفرهای دیپلماتیک ایران به کشورهای منطقه است.
سکوت مجامع حقوق بشری جهان در قبال اقدامات اسرائیل؛ ناتوانی سازوکارهای بین المللی
اقدامات فاحش نقض حقوق بشری اسرائیل در این مدت علیه مردم مظلوم فلسطین به نحوی است که «انزجار و تنفر جهانیان از این رژیم کودک کش» روزانه در حال افزایش است.
اخبار و تصاویر رفتارهای غیر انسانی و غیر اخلاقی نیروهای امنیتی و سربازان اسرائیلی با اسرای فلسطینی (برهنه کردن آنها در سرما و اعمال شدیدترین شکنجه های جسمی و روحی در قبال آنها)، در حالی منتشر شده که مجامع بین المللی حقوق بشری و کسانی که خود را مدافعان حقوق بشر می نامند، سکوت پیشه کرده اند.
در این خصوص لازم است بار دیگر به موضوع بی کفایتی سازمان های بین المللی و مجامع حقوق بشری در جهان اشاره کنیم، موضوعی که در این مدت ۵ ماهه بر همه ثابت شد که رعایت قوانین و حقوق وضع شده بین المللی برای کسانی که از حمایت قدرت های غربی و به خصوص آمریکا برخوردارند لازم نیست و همین مساله نشان دهنده اهمیت لزوم تغییر در ساختار نهادهای بین المللی و به طور مشخص شورای امنیت سازمان ملل است.
شورای امنیتی که وظیفه اصلی آن حفظ صلح و امنیت بین المللی و جلوگیری از وقوع جنگ و تنش است، اما در این مدت ۵ ماه حتی نتوانست یک قطعنامه علیه رژیم اسرائیل و جنایاتش به تصویب برساند!
در این ارتباط «عابد اکبری» کارشناس مسائل منطقه گفت: در شرایطی که نظم بین المللی فعلی که پس از جنگ جهانی دوم و بر اساس نابرابری و قدرت شکل گرفته و همه «نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد نیز در راستای تقویت و حفظ این نظم نابرابر تلاش می کنند»، انتظار بیهوده ای است اگر تصور کنیم نهادهای بین المللی اقدامی خارج از نظم و پارادایم موجود انجام دهند.
در خاتمه آنکه، به نظر می آید سازوکارهای بین المللی از جمله سازمان ملل (به طور مشخص شورای امنیت و مجمع عمومی که تا کنون نتوانستند اقدامی عملیاتی در راستای جلوگیری از اقدامات رژیم اسرائیل انجام دهند)، دیوان بین المللی دادگستری (باتوجه به صدور رأی موقت دیوان علیه رژیم اسرائیل تا به امروز نشانه ای از کمترین توجه به نظر دیوان در رویه تل آویو شاهد نیستیم)، مجامع حقوق بشری جهانی (سازمان عفو بین الملل، شورای حقوق بشر سازمان ملل و برخی سازوکارها و افرادی که در زمینه دفاع از حقوق بشر در جهان فعالیت دارند، نتوانستند و شاید بتوان گفت برخی نیز نخواستند اقدامی در مسیر احقاق حقوق فلسطینیان انجام دهند و صرفا نظاره گر ظلم آشکار ۵ ماهه در حق آن مردم هستند!) در انجام تکالیف و وظایف ذاتی خود ناتوان تر از آن هستند که بتوانند در برابر خواست و اراده آمریکا و اسرائیل در جنایات مشترک علیه مردم فلسطین اقدامی انجام دهند و این مساله ای است که افکار عمومی جهان نیز به خوبی متوجه این ناتوانی سازمان های بین المللی شدند که طبعا موجب کاهش اعتبار و کارایی آنها در آینده خواهد شد.