به گزارش مشرق، حجتالاسلام «ناصر یوسفی»، کارشناس مذهبی درباره ضرورت بیدار ماندن بچهها در شب قدر و نکاتی در همین باره اشاره میکند که در ادامه خواهید خواند. برکت بیدارماندن در شبقدر برای کودکان این کارشناس مذهبی درباره اهمیت شب قدر میگوید: «بهطور کلی، مکانها و زمانها دارای اهمیت و ارزشهای متفاوتی هستند. یک دلیل اهمیت شب قدر به نزول قرآن برمیگردد. نزول قرآن به دو شکل بوده است، یک نزول تدریجی یعنی در طول ۲۳ سال قرآن آیه به آیه، بر پیغمبر(ص) نازل شد.
یک نزول دفعی هم داشتیم که این نزول دفعی هر ساله بر قلب پیامبر(ص) و بعد از ایشان بر امام حاضر(ع) انجام می شد و میشود. از این حیث، شب نزول برکات و بسیار ویژه است. یکی از ملزومات احیای شبقدر، صرف بیدار ماندن است. حتی اگر شما اعمالی انجام ندهید، ذکری نگویید و ... به صرف بیدار ماندن درشب قدر، میتوانید از این برکات بهرهمند شوید. بنابراین احیای شب قدر و بیدار ماندن در آن، سبب نزول برکات میشود. به همین دلیل است که میگویند اگر بچهها را مجاب نمیکنید به خواندن ادعیه، قرآن به سر و ... حتی اگر بیدار بمانند و بازی کنند هم برایشان خیر و برکت خواهد داشت».
از تمثیلهای نوروزی کمک بگیرید حجتالاسلام «یوسفی» در پاسخ به این سوال که چطور بچهها را با مفهوم شب قدر آشنا کنیم، میگوید: «قرآن وقتی میخواهد به ما آدم بزرگها، یک مفهومی را تفهیم کند، با مثال زدن این کار را انجام میدهد. تمثیل در همه زبانها ابزاری است برای بیان دقیق مفاهیم بلند. قرآن مثالهای متعدد میزند تا مفاهیم بلند معرفتی را برای مردم بیان کند. ما هم باید از همین ابزار برای بیان مفهوم شب قدر برای کودکان بهره ببریم. مثلا به او بگوییم یادت هست که از چند هفته قبل از سال نو، خودت را برای عید نوروز آماده کردی، از بزرگ ترها عیدی گرفتی و ...، برای شبهای قدر هم که خداوند قرار است به همه ما عیدی سالانه بدهد، باید بیدار بمانیم. مثلا میتوانیم به کودک بگوییم که اگر در طول سال به خانه کسی به مهمانی برود، یک هزارتومانی هم به او عیدی نمیدهند اما این روزها به خاطر عید نوروز و در بعضی اعیاد دیگر که میمنت دارد، افراد دستودل بازتر میشوند.
درباره شب قدر هم خداوند فرموده شب قدر، مقدرات و روزی یک ساله افراد را امضا میکند. به عبارت دیگر با تلطیف کردن مفاهیم شب قدر باید بچهها را با اهمیت آن آشنا کنیم.» دعا نباید در اعتراض بهوضع موجود باشد یکی از مهمترین اعمال این شب، دعا کردن است اما چطور به بچهها نحوه صحیح دعاکردن را بیاموزیم؟ این کارشناس مذهبی در پاسخ به این سوال میگوید: «مهمترین مسئلهای که هم ما بزرگترها و هم کودکان باید در مبحث دعا بیاموزیم، این است که دعا اعتراض به وضع موجود نیست.
آدم خوب است که از خداوند بخواهد که به او پول بدهد به همراه جنبه و ظرفیت، ولی در دل دعا کردن نباید بابت پولدار نبودن از خداوند گله کند. این مهمترین اصل تربیت دینی در دعا کردن است. ما در عین حال که باید راضی به رضایت خداوند باشیم، دعا هم میکنیم. اما اگر دعا اعتراض به وضع موجود نیست، پس چیست؟ دعا یعنی خدایا، ظرف وجودی من را گستردهتر کن. اگر صلاح دیدی، فقر مادی یا بیماری من را برطرف کن وگرنه کمکم کن تا بتوانم از این امتحان و آزمایش سربلند بیرون بیایم. این مهمترین چیزی است که ما باید در دعا کردن به کودکانمان بیاموزیم.» نعمتهای خدا را با کمک کودکتان فهرست کنید
حجتالاسلام «یوسفی» درباره یکی از اعمال دیگر شب قدر یعنی تفکر میگوید: «شما وقتی قرآنکریم را تلاوت میکنید، میبینید که بیشتر از باید و نبایدها، خداوند در آن از توصیف بهره برده است. من وقتی برای کسی توضیح میدهم و توصیف میکنم که تشکر کردن از یک فرد چرا لازم است و چهقدر پسندیده است، آن فرد خودش یاد میگیرد که باید بابت خیری که از دیگران به او رسیده تشکر کند. اما اگر برایش توصیف نکنم و این کار را با امر و نهی از او بخواهم که انجام بدهد و با فلسفهاش آشنا نباشد، یک جایی ممکن است ببرد و دلزده شود.
درباره تفکر هم باید بگویم که دین ما اساسا دینی است که تفکر را یک عبادت میداند چون تفکر در خلقت ما را خودبهخود عبد پروردگار بار میآورد و چون این تفکر بنیه اعتقادی ما را قوی میکند برای خداوند اهمیت ویژه ای دارد. شب قدر فرصت خوبی است تا به همراه کودکتان و به میزان سن و درک او، نعمتهای خداوند را فهرست کنید تا به آنها فکر کند.»