سرزمین مادری

کمال تبریزی می گوید حیف از این سریال که نهایتا به چنین سرنوشتی دچار شد و در کمال تاسف و به احتمال زیاد باید منتظر خرابکاری‌های بعدی هم باشیم.

سرویس فرهنگ و هنر مشرق – سریال «سرزمین مادری» که هم اکنون فصل سوم آن از سیما پخش می‌شود، مهمترین علامت سوال این روزهای مخاطبان سیما است. سئوالات بدون پاسخی بسیار مهمی همچنان حول پخش این سریال مطرح است و انتظار می‌رود کمال تبریزی در مقام کارگردان به بسیاری از ابهامات درباره پخش این مجموعه پاسخ دهد.

اما نخستین سوالی که می‌توان برای آن پاسخی یافت، این است که چرا این سریال در طول این سال‌ها در گنجه توقیف ماند و پخش نشد؟

آیا تغییر یک نام خانوادگی موجب آزاد شدن سریال شد؟

آیا اعتراض اقوام زمینه توقیف این سریال را تشدید کرد؟

سوالات فراوانی وجود دارد که پاسخ‌های آن در یک خط سیر رسانه‌ای می‌توان کشف کرد.

مشرق در گزارش پیشین خود درباره عملکرد سال‌های اخیر مریلا زارعی(اینجا) به تحولات سینمایی پسا ۸۸ پرداخت. سال ۸۸ و حوادث ملتهب آن موجب دوقطبی شدن فضای تولیدات نمایشی کشور شد.

گرایش به "جنبش سبز" داشتن یا هوادار دولت احمدی‌نژاد بودن با تحلیل و تفسیرها امروزی، مصداق جفت پوچ است. اما این دوگانه سیاسی، فضای فرهنگی کشور را بسیار ملتهب کرد و این التهابات در ۱۴۰۱ با دوقطبی باشرف و بی‌شرف در میان اهالی هنر ادامه پیدا کرد.

طبیعی است گروهی از هنرمندان در سال ۱۳۸۸ از میرحسین موسوی حمایت کردند، هر چند پس از انتخابات مواضع رادیکالی اتخاذ نکردند اما در لیست حذف‌ قرار گرفتند.

قربانی‌شدن مهمترین سریال تلویزیون در سه سال اخیر/ سرزمین مادری کارنامه چه کسانی را به چالش کشید؟

«کمال تبریزی» از معدود فیلمسازان مورد علاقه رهبر انقلاب از سال 1388 در لیست تکفیر فرهنگی قرار داشت. جبهه‌بندی عرصه فرهنگ و هنر، مشمول فیلمسازی می‌شد که قبل از ۸۸ در زمین بازی سیاسی دیگری مشغول بود.

نمونه گل‌درشت این روزها بهروز افخمی است که با آن خطابه سیاسی مشهورش در مجلس او را به یاد می‌آوریم. او پس از انتخابات ۸۸ حتی ایران را ترک کرد و راهی کانادا شد و حالا یکی از معتمدین گروهی رسانه‌ای است که از او به دلیل مواضع سیاسی‌اش انتقاد می‌کردند.

کمال تبریزی نیز وضعیت مشابهی با سایر همتایان نداشت و برخلاف آنچه در این سال‌های مطرح می‌شود مشغول تولیدات خودش بود. تولید سرزمین مادری او تقاطعی زمانی با سال ۸۸ پیدا کرد و به دلیل اعتراضات قومی حین پخش، زمینه توقیف سریالش فراهم شد و مخالفان سیاسی او در آتش این سوء تفاهم دمیدند تا سفر ضرغامی به مسجد سلیمان و دیدار با نمایندگان بختیاری کارساز نباشد.

در مقطع توقیف این مجموعه، مدیران فعلی در سیما، منتقدان سرسخت ضرغامی بودند و آتش توقیف این سریال را شعله‌ورتر کردند.

در آن سال‌های مورد اشاره تصویرسازی از کمال تبریزی در رسانه‌ها در نوع خود بسیار جالب به نظرمی‌رسد. تصویر سرسختانه‌ای که از تبریزی در رسانه‌های جریان اصلی شکل گرفت یک اصلاح‌طلب رادیکال با تفاسیر متعدد تا مرز یک برانداز فعال بود.

این فضای دوقطبی تا سال‌ها تعدیل نشد و به دلیل رفتارهای جناحی گروهی که امروز بر مسند مدیریت سیما هستند، سریال سرزمین مادری تا سال‌های در گنجه توقیف جناحی قرار داشت.

ضرغامی به «هوشیار» بودن در امر مدیریت شهره است، اما در دوران ریاستش در صدا و سیما از پیچ‌های متعدد سیاسی –رسانه‌ای برای نجات این سریال نتوانست عبور کند و برای پخش مجدد سریال، مشکل اصلی، تبریزی بود که با تلاشی فراوان در جبهه معارضان گنجانده شد. عده‌ای تصور می‌کردند که او از فیلمسازی فاصله گرفته و مشغول فعالیت‌های براندازانه است و متاسفانه فیلم پرسوء تفاهم خیابان‌های آرام که یک شوخی قابل انعطاف با وقایع سال ۸۸ بود، به این روند دامن زد.

فشارهای برخی مدیران فعلی سیما چنان عرصه را برای مدیران قبلی این سازمان تنگ کرده بود که اصل مشکل پخش نشدن سریال سرزمین مادری گرایشات سیاسی اصلاح‌طلبانه او بود بود. به این ترتیب سرزمین کهن با عنوان امروزی سرزمین مادری به دلیل سوء تفاهم سیاسی با کارگردان سال‌ها در محاق توقیف باقی ماند.

قربانی‌شدن مهمترین سریال تلویزیون در سه سال اخیر/ سرزمین مادری کارنامه چه کسانی را به چالش کشید؟
بازنشر گسترده گفت و گوی جنجالی تبریز در رسانه‌های اصولگرا و اصلاح طلب

شهریور سال گذشته پس از نمایش آخرین اثر سینمایی تبریزی با عنوان «داستان دست انداز»، بدون هیچ برنامه ریزی خاصی او با رسانه «وطن آنلاین» گفت‌وگویی تصویری را انجام داد. اظهارات این کارگردان درباره نحوه مواجهه حسن روحانی با فیلم مارمولک تبدیل به بمبی رسانه‌ای شد.

به نظر می‌رسید که تحول‌خواهان این سریال سوپر با کیفیت را به نام خود مصادره کنند و این مجموعه بتواند بحران و رخوت ۳ سال گذشته در حوزه سریال سازی را ترمیم کند، اما سرزمین مادری آنقدر اثر با کیفیتی بود که به جای برگ برنده برای تحول‌خواهان تبدیل به تیغ برندای برای برجسته شدن کاستی‌های اخیر شد. اظهارات رسانه‌ای او درباره حواشی فیلم مارمولک و تصمیم رئیس اسبق شورای امنیت ملی برای محاکمه او، به صورت گسترده در رسانه‌های محافظه‌کار و اصلاح‌طلب بازنشر شد.

مدیران فعلی سیما و منتقدان دیروز که در اداره این رسانه نگاهی کاملا جناحی به اهالی فرهنگ و هنر دارند، پس از انتشار این گفت‌وگو نام کارگردان سرزمین کهن را در لیست جذب حداکثری‌ها ثبت کردند.

گویی مخالفان سال‌های گذشته پخش این سریال منتظر تلنگری بودند تا او درباره یکی از اعضای جمعیت سیاسی اعتدالی یا اصلاح‌طلب اظهار نظر کند. با این گفت و گو اتوبان یکطرفه سیاسی مخالفان دیروز، به یک اتوبان دوطرفه تبدیل شد.

دست کم دو هفته پس از انتشار این گفت و گو و اظهار نظر تبریزی درباره رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم، چراغ قرمز سیما سبز شد.

به نظر می‌رسید که این سریال با کیفیت بتواند بحران و رخوت ۳ سال گذشته در حوزه سریال سازی را ترمیم کند، اما سرزمین مادری، آنقدر اثر با کیفیتی بود که به جای برگ برنده برای تحول‌خواهان، تبدیل به تیغ برنده‌ای برای برجسته شدن کاستی‌های سال‌های اخیر شد.

ستایش همه جانبه رسانه‌ها و استقبال ۳۰ درصدی مخاطبان سیما، موید این مهم بود که نه تنها تحول کارکردی در سه سال مذکور نداشته، بلکه سیاست‌ گذاری تحول خواهانه موجب مخاطب گریزی از جعبه جادو شده است.

آنها که روزگاری منتقدان سرسخت ضرغامی بودن و باید در برابر جریان «سرزمین مادری» تسلیم می‌شدند، چون همچنان پرمخاطب‌ترین شبکه‌های فعلی سیما، شبکه‌های تماشا و آی فیلم هستند و سرزمین مادری پربیینده‌ترین سریال‌ هشت سال اخیر سیما شد که تولید آن هیچ ربطی به ایده‌های تحولی نداشت.

استقبال طیف گسترده‌ای از رسانه‌های متنوع از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان، نشان می‌داد که همه تئوری‌های تغییر و تحول، جفت پوچ است.

در چنین شرایطی کارشکنی‌ها برای دیده نشدن سریال آغاز و اعتراض های تبریزی هم رفته رفته آشکار شد.

قربانی‌شدن مهمترین سریال تلویزیون در سه سال اخیر/ سرزمین مادری کارنامه چه کسانی را به چالش کشید؟

کارگردان این مجموعه حین پخش فصل دوم گفت، سریالش یتیم و بی‌سرپرست شده و زحمات و هزینه این سال‌ها در حال نابودی است و حیف که به چنین سرنوشتی دچار شد!

اما این سریال در ایام محرم و عاشورا تاسوعا آغاز به پخش کرد تا عملا با این تصمیم مدیران کلان سیما، سریال دیده نشود. در حالیکه دو فصل ابتدایی این سریال به صورت هفتگی پخش می‌شد اما تصمیم به پخش هرشبی سریال گرفته شد تا تحول‌خواهان پرونده سریال را برای همیشه ببندند و فرصتی برای دنبال کردن سریال توسط مخاطبان در ایام عزاداری نباشد. کارگردان «سرزمین مادری» در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «همانطور که قبلا اشاره کردم تهیه‌کننده سریال «سرزمین مادری» و سیمافیلم در یک اقدام مشترک، در حال پخش فصل دوم سریال با عجله‌ای باورنکردنی و به بدترین شکل ممکن هستند! متاسفانه ارتباط مرا نیز برای رفع نواقص سریال قطع کرده‌اند و نمی‌دانم چرا!؟ احتمالا تصورشان این است که دیگر نیازی به نظرات کارگردان ندارند!»

وی در ادامه نوشت: «قسمت چهارم از فصل دوم را که دیدم آه از نهادم بلند شد و فهمیدم که سریال یتیم و بی‌سرپرست شده و زحمات و هزینه این سال‌ها در حال نابودی است. صدای ساز نی را مثلا از رادیو می‌شنوید تا اینکه موسیقی متن شروع می‌شود و صدای نی به پایان می‌رسد اما در کمال تعجب با اتمام موسیقی دوباره صدای ساز نی بی‌هیچ دلیلی و به نحو مخربی شروع می‌شود! و تقریبا مطمئن هستم که به خاطر عجله‌ای که داشتند هیچکس متوجه ارتکاب این خطای آشکار نشده است یا شاید هم تصور کرده‌اند که این طور بهتر است!»

تبریزی در پایان اشاره کرد: «حیف از این سریال که نهایتا به چنین سرنوشتی دچار شد و در کمال تاسف و به احتمال زیاد باید منتظر خرابکاری‌های بعدی هم باشیم.»

طبیعی است که بسیاری از علاقه‌مندان سیما در انتظار انتشار فصل سوم سریال بودند، اما این سریال را در ایام محرم شروع به پخش کرد تا عملا با این تصمیم مدیران ارشد سیما، سریال دیده نشود.

در حالیکه دو فصل ابتدایی این سریال به صورت هفتگی پخش می‌شد اما تصمیم به پخش هرشبی سریال گرفته شد تا پرونده سریال را با عجله برای همیشه ببندند و فرصتی برای دنبال کردن سریال توسط مخاطبان در ایام عزاداری نباشد.

علی‌رغم اینکه تبریزی شرط کرده بود در صورت پخش سریالش همکاری خود را با سیما ادامه می‌دهد، اما با این پخش نامرتب و غیربرنامه‌ریزی شده و انتشار خبر آغاز فعالیت این کارگردان در شبکه نمایش خانگی، باید پیش‌بینی کرد که عملا کاربلدان این حوزه از تلویزیون خداحافظی کرده‌اند و آماتورها در دوران تحول به کار خود ادامه خواهند داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 10
  • مستعار IR ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    7 8
    شما و خودم رو به رعایت تقوا الهی توصیه میکنم بترس از قیامت که درون ها آشکار میشه و راه فراری نیست ....آه آه آه
    • IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      3 0
      کجای کاری الانش هم چهره ها پدیدار شده
    • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      0 0
      کاش نویسنده این مقاله را میفهمیدیم چه کسی است تا بهتر بتوانیم حرفهایش را بررسی کنیم این نوع صحبت کردن بیشتر محاکمه یک طرفه و اتهام زنی بود
    • IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      0 0
      توصیه نکن یه خورده عمل کن آه آه آه
    • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      4 1
      فیلم مارمولک چوب تبریزی بود که برداشت حسن روحانی جاسوس که همزاد پنداری میکرد صداش درآمد ، ولی رهبری با تایید این فیلم آب را ریخت توی لانه جاسوسها
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    1 0
    جالب بود
  • فرزند سردار IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    3 22
    فکر کردید ما لرها از مفاخر خود دست میکشیم فرزندان‌ سردار اسعد هنوز زنده و بیدارند و چنین کارگردان چپ و جریان چپ حکومت را بی آبرو میکنن این سریال فرمایشی نشان‌ داد ایدئولوژی پوسيده چپ دیگر جاذبه ندارد و رنگ باخته است شما بی آبرو شدید
    • IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      4 1
      حالت خوب نیست حتماً به دکتر سر بزن
    • IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      7 2
      از جانب خودت حرف بزن فقط. من لرم با اسعدم میانه ای ندارم شما اگه خیلی عشق می‌کنی رعیت خوانین باشی هنوز اونم درقرن ۲۱بحثش جداست
    • IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      7 1
      حالمون رو بهم زدید بابا با این قومیت گرایی های احمقانه مملکت رو به گند کشیدید بس دیگه
    • IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      1 1
      اشتباه نکنید انتخاب فامیل بختیاری اشتباه بزرگ تبریزی بود هرچی سریال جلو میره بیشتر مشخص میشه اگر بختیاری ها اون روز اعتراض میکردن در قسمتهای بعدی این کار رو میکردن چون هیچ نکته مثبتی تو این خاندان پیدا نمیشه دائم هم مردم رو حواله میدادن به قسمتهای آینده که تصویر مثبتی از بختیاری ها میده که نداد آقایون ناظر تو صداوسیما نمیتونستن فامیل رو تغییر بدن واین سوء تفاهم بزرگ رو پیش نیارن!
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    2 6
    از فیلم و سریال متنفرم
    • GB ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
      1 1
      خودتو به دکتر نشون بده , احتمالا داری افسرده میشی.
  • IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    6 1
    از امریکا تا کانادا سازمانهای نظر سنجی انها صحت نتیجه انتخابات ۸۸ را تایید کردند کسی خبر دار نشد اینم نتیجه
  • ناشناس IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    2 0
    کاش هرشب پخش می شد دو شب پخش می شه سه شب پخش نمی شه چون دنبال کننده این سریال بسیار پر بار هستم مرتب مجبورم از تلوبیون قسمتها را ببینم
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    3 1
    حیف از چنین کارگردان هایی ...دستهایی مثل مخملبفاف در کارند تا رسانه ایران را غارت و ویران کنند و نسل جوان را با رسانه های آن ور آبی تبدیل به سربازان مخرب و خاموش خودشان کنند
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    1 0
    فقط خداوند متعال از نیّت آدمها خبر داره که تفکر انقلابی دارن یا ضد انقلاب هستن
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    4 0
    نویسنده این متن مشخص با مدیران فعلی سیما زاویه داره چه طوری می تونه جانب انصاف رعایت کنه در تحلیل خودش؟
    • IR ۰۲:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
      0 0
      مدیران صدا و سیما در این مدت عملکردکاملا مشخص داشتند. متاسفم که گروهی دارن کار میکنن که فقط امیدوارم ناشی باشن. هرچند که نتیجه کار ناشی و خائن یکی است.
  • GB ۱۵:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    2 2
    خود کمال تبریزی بشتر از همه این سریالو به لجن کشیده ,اصلا دیالوگ ها را نمیفهمی از بس صدا بم هست,
  • IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    1 0
    در قسمتی از سرسال سرزمین مادری 3 کلید پریز جدید در فیلم مشخص بود اما شما سریال زیر خاکی واقعا چیدمان اجزا و اشیا نمی گویم عالی اما خیلی خوب بود
  • IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    0 1
    اشتباه نکنید انتخاب فامیل بختیاری اشتباه بزرگ تبریزی بود هرچی سریال جلو میره بیشتر مشخص میشه اگر بختیاری ها اون روز اعتراض میکردن در قسمتهای بعدی این کار رو میکردن چون هیچ نکته مثبتی تو این خاندان پیدا نمیشه دائم هم مردم رو حواله میدادن به قسمتهای آینده که تصویر مثبتی از بختیاری ها میده که نداد آقایون ناظر تو صداوسیما نمیتونستن فامیل رو تغییر بدن واین سوء تفاهم بزرگ رو پیش نیارن!
  • IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    2 0
    سریال خوبی و با بازیگرهای خوب و بازی عالی و کارگردان نمونه
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    2 0
    بهترین سریال؟ریش وقیچی دست خودتون بوده هرجورخواستیدآرایش کردین.من که فوق العاده به دیدن فیلم وسریال علاقه دارم هربارسینمایی سیانوررونمایش دادن دیدم،هربارسریال ارمغان تاریکی رونشون داده دیدم و....امافقط سه قسمت اول سریال سرزمین مادری رودیدم اصلاخوشم نیومدوادامش ندادم.الکی برای اینکه بیننده پیداکنه شلوغش کردن.مثل سریال درچشم باد.سناریوافتضاح،انتخاب بازیگرافتضاح،بازیهاافتضاح...روندسریال هم درچشم نسیم بود نه باد.سریالی ملی بدون مذهب وروایتی غیرجاذب.همون موقع جومونگ هم پخش میشد.درزمانی که بیژن سریال زمان بردازآمریکا بیادایران اونم باهواپیما،جومونگ بااسب ۴بارمیرفت بویووبرمیگشت.این دیگه چه روندتموم نشدنیه که خوب بودن یک سریال به مردم القاءبشه؟سرزمین مادری هم ازاین دست بوداصلاقشنگ نبود.
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۴
      0 1
      همون دیگه وقتی فقط سه قسمت تی بینی بایدم تظرت اسن باشه که سریال ملی بدون مذهبی اگر تمام سریال علی الخصوص فصل دوم را که به قیام خونین ۱۵ خرداد وقتیه کشتار روحانیون در سال ۴۲ ومدرسه فیضیه را می دیدی نظرت این نبود خود رهی هم که شخصیت اصلی سریاله مذهبی شده ودیگه کمونیست نیست.وتو درچشم بادم پدربیژنم که یک مبارز تو زمان میرزا ک چیک خان بود یه آدم مذهبی بود.
  • رضا IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    0 0
    من همیشه از موضعگیری منصفانه شما خوشم میاد. لطفا این نظر را منتشر نکنید اما ای کاش میشد جایی برای انتقادها از وضعیت عمومی جامعه و زندگی شهروندان در نظر میگرفتید. در بین همین عوام کسانی هستند که راه حل هایی را برای مشکلات جامعه دارند که به عقل هیچ مسئولی نرسیده و شاید هرگز هم نرسد... با سپاس
  • مهدی IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۰۲
    0 0
    حیف همچین سریال زیبایی که فدای سیاسی بازی عده ای قرار گرفت

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس