سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
**********
روزنامههای امروز دوشنبه۱۵مردادماه در حالی چاپ ومنتشر شد که نحوه انتقام مقاومت از تروریستها، سفر مقام اردنی به تهران و پیامهای پیدر پی منطقهای در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
روزنامه اعتماد در شماره امروز خود دو گزارش جالب توجه منتشر کرده که تحلیل آن خالی از لطف نیست، این روزنامه بدون اشاره به برخی کنش های ضدمردمی و خلاف منافع ملی برخی سلبریتی های مهاجرت کرده، خواستار اعمال سیاستهای حمایتی و ایجاد فضای امن و آزاد میسر برای بازگشت این افراد شد. =، در بخشی از این یادداشت آمده است:
تغییر موضع برخی از سلبریتیها نشان از آن دارد که تغییرات در کشور موجب شده است برخی از افرادی که به خارج از کشور مهاجرت کرده و مواضع خاصی اتخاذ کرده بودند، تمایل به بازگشت داشته باشند.
این روزنامه ضمن تلاش برای تقلیل اقدامات ضد منافع ملی و در چارچوب سیاست های ستیزه گرانه دشمن از سوی برخی از این سلبریتی ها نوشت، برداشتن محدودیتها و ایجاد فضایی آزاد و محترمانه میتواند زمینهساز بازگشت بسیاری از این افراد به کشور شود. با توجه به نقش برجستهای که سلبریتیها و نخبگان در جامعه دارند، بازگشت آنان میتواند تأثیرات مثبتی بر روند توسعه و پیشرفت کشور داشته باشد.
اعتماد در خاتمه نوشت، باید توجه داشت که بازگشت این افراد تنها با اعمال سیاستهای حمایتی و ایجاد فضای امن و آزاد میسر خواهد بود. بنابراین، دستگاههای متولی باید با برنامهریزی دقیق و مدبرانه، زمینه بازگشت نخبگان و سلبریتیها را فراهم آورند و از ظرفیتهای آنان در جهت توسعه و پیشرفت کشور بهرهبرداری کنند.
اعتماد در گزارشی دیگر تلاش کرد تا عدم بکارگیری برخی از اعضای ستاد انتخاباتی پزشکیان در دولت جدید را، تصمیم ژنرال های نزدیکان رئیس جمهور برای حضور در جامعه مدنی تعریف و تفسیر کند، این رسانه اصلاحطلب در این گزارش با طرح این پرسش که «نحوه مواجهه پزشکیان با مهمترین ژنرالهایش در ایام انتخابات چگونه بوده است؟»، نوشت:
اگر قرار باشد چند چهره اصلی و ویژه در کمپین انتخاباتی مسعود پزشکیان معرفی شوند، بدون تردید نامهایی چون «محمدجواد ظریف»، «علی طیبنیا»، «الیاس حضرتی»، «علی ربیعی»، «صالحیامیری» و البته «شهیندخت مولاوردی» در راس این نامها قرار میگیرند. از میان این افراد، حکم محمدجواد ظریف در شمایل معاون راهبردی رییسجمهوری صادر شده و علی طیبنیا نیز به عنوان مشاور عالی دولت انجام وظیفه خواهد کرد.
این روزنامه در ادامه گزارش خود در مورد آینده برخی دیگر از این چهره ها نیز تاکید کرد، علی ربیعی ترجیح داده تا خارج از گود رسمی کابینه کمکرسان دولت باشد. ربیعی قرار است به عنوان رییس انجمن مطالعات فرهنگی و نماینده انجمنهای علمی در ngo های مدنی فعالیت کند. ضمن اینکه الیاس حضرتی هم بهرغم همه تقاضاهایی که برای حضور او در کابینه مطرح بوده به دنبال شکلدهی به شاکلههای مشورتی تخصصی و رسانهای برای مساعدت به دولت است. تنها نام صالحیامیری است که حول و حوش برخی وزارتخانهها شنیده میشود که با توجه به رویکرد مجلس اصولگرا به این چهره از همین امروز میتوان پیشبینی کرد که پوزیشن صالحیامیری در کابینه چهاردهم هم نهایتا حول محور یکی از معاونتهای رییس جمهوری قرار گیرد. آنچه از بطن این دادههای اطلاعاتی بیرون میآید، آن است که اکثریت ژنرالهای دولت نه در بطن کابینه، بلکه در شمایلهای مشاورتی و حمایتی به پزشکیان کمک خواهند کرد. این رویکرد چند معنا را به ذهن متبادر میکند.
این روزنامه مدعی شد:
در واقع یاران نزدیک پزشکیان تلاش کردند این سنت غلط که هر کس که در ستاد بوده باید در کابینه حضور جدی داشته باشد را بشکنند و حمایت از دولت را به عنوان حمایت از یک گفتمان با نقد از درون و فربهسازی جامعه مدنی تفسیر کنند. در دورههای قبلی تلاشهای بسیاری در راستای تضعیف نهادهای مدنی، مطبوعات و...صورت گرفت و بهرغم وعدهها و شعارها هیچ ارتباط اثربخشی میان دولتها و میانجیهای اجتماعی مشاهده نشد. بنابراین حضور یاران رییسجمهور در نهادهای مدنی و حوزههای مشورتی این فضا را ایجاد میکند که از یک طرف زمینه سهمخواهی گروهها و افراد مختلف سد و از سوی دیگر زمینه برای حضور افراد متخصص و شایسته بدون توجه به خاستگاه سیاسی آنها فراهم شود.
گفتنی است تاملی بر مطالب مطرح شده از سوی روزنامه اعتماد نشان می دهد که این رسانه اصلاح طلب در پی طرح موضوعاتی مبنی بر چرایی بکارگیری برخی از چهره های ستاد پزشکیان در دولت جدید می کوشد تا به توجیه این مساله پرداخته و از ایثار آنان سخن به میان بیاورند که در راستای کمک به جوان گرایی، شایسته سالاری آنان بنای بر حضور در جامعه مدنی و تقویت گفتمان پزشکیان در این ساحت دارند.
این ادعا اما در حالی صورت می گیرد که چهره ها و رسانه های جریان اصلاح طلب تا به همین امروز به شدت از روند سهم خواهی ها گلایه کرده و پزشکیان را کوشت قربانی تعریف کرده بودند.
تقلیل گرایی اصلاح طلبان برای پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی
یک روزنامه اصلاح طلب بر با بیان اینکه رژیم صهیونیستی مسئولیت ترور شهید هنیه را نپذیرفته پس ایران باید در واکنش خود دقت لازم را داشته باشد. روزنامه هم مهین طی یادداشتی با بیان اینکه اکنون جامعه ما با یک وضعیت حساس مواجه شده است، مینویسد:
با ترور یک مهمان مهم مواجه شدهایم که ملت او نیز در منطقه در جنگی نابرابر درگیر شدهاند که اصلاً جنگ نیست، فقط کشتار یکسویه است و در همین ۱۰ ماه گذشته دهها هزار نفر آنان که اغلب کودک و زن و سالخورده هستند، کشته شدهاند. اکنون و در پی این اقدام تروریستی دولت و حکومت ما در وضعیت پیچیدهای قرار دارند از یک سو از نظر بینالمللی اسرائیل مسئولیت این کار را نپذیرفته است و این برخلاف حمله به کنسولگری ایران در دمشق بود که به لحاظ بینالمللی پاسخ ایران را مشروع میکرد و دنیا هم آن را پذیرفت. مشابه این نوع اتهامات قبلاً هم به ایران میزدند ولی چون ایران مسئولیت چنین اتهامی را قبول نداشت، آنان هم به طبع حق نداشتند که آن اقدامات را به لحاظ حقوقی متوجه ایران کنند.
این روزنامه با بیان اینکه اکنون رژیم اسرائیل مسئولیت(ترور شهید هنیه) را نپذیرفته و در عین حال ایران هم میداند که هیچ دستی جز دستان نتانیاهو پشت این اقدام نیست، تاکید می کند، از این نظر باید واکنشی متناسب و از نوع همین اقدام را داشته باشد که فاقد تبعات حقوقی باشد و حتی نیازی به پذیرش مسئولیت آن هم نیست. زمان و مکان آن را هم ایران باید تعیین کند. در دادن پاسخ تردیدی نیست ولی نسبت به نوع اقدام و زمان و مکان آن و رعایت تبعات سیاسی و حقوقی آن باید دقت کرد.
گفتنی است مروری بر برخی مطالب مطرح شده از سوی رسانههای اصلاح طلب طی چند روز گذشته بیانگر آن است که اصلاحطلبان میکوشند از سویی به محکومیت اقدام رژیم صهیونیستی پرداخته و از سوی دیگر به تقلیل ماجرا به انحای مختلف پرداخته و با طرح مسائلی همچون عدم پذیرش مسئولیت ترور از سوی رژیم صهیونیستی، خواستار پاسخ حساب شده ایران یعنی تقلیل پاسخ شوند.