به گزارش مشرق، هند روز پنجشنبه استفاده از دومین زیردریایی هسته ای خود را با راه اندازی زیردریایی آریگهات (INS Arighaat) را آغاز کرد.
راجنات سینگ وزیر دفاع هند، در سخنرانی خود در مراسم آغاز کار آریگهات گفت: این زیردریایی بازدارندگی هسته ای هند را تقویت،به برقراری تعادل استراتژیک و صلح در منطقه کمک و نقش تعیین کننده ای در امنیت کشور ایفا میکند.
آریگهات به نمونه قبلی خود، «آریهانت» خواهد پیوست و توانایی شلیک موشک های هسته ای در هوا و از زمین و دریا را برای هند ایجاد می کند.
این زیردریایی اتمی ۶ هزار تنی به موشکهای K-۱۵ بومی هند مجهز میشود که بیش از ۷۰۰ کیلومتر برد دارد و در چند ماه گذشته آزمایشهای گستردهای را پشت سر گذاشتهاست. نیروی مورد نیاز آن از راکتورهای آب سبک تحت فشار ۸۳ مگاوات تامین می شود که به آن اجازه میدهد در مقایسه با زیردریاییهای معمولی برای مدت طولانیتری در زیر آب بماند. زیردریاییهای هستهای به دلیل دشواری شناسایی، توانایی هند را برای انجام حملات تلافی جویانه در صورت لزوم تقویت میکنند.
پروژه آریهانت نیروی دریایی هند بیش از سه دهه پیش با مشارکت روسیه، شرکتهای خصوصی و مؤسسه تحقیقاتی آغاز شد. نخستین کشتی درجه یک در اوت ۲۰۱۶ (مرداد ۱۳۹۵) در نیروی دریایی هند آغاز به کار کرد و اولین گشت بازدارندگی خود را در سال ۲۰۱۸ انجام داد. آریهانت در اکتبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) یک موشک بالستیک را با موفقیت پرتاب کرد.
در حالی که آریگهات روز پنجشنبه به بهره برداری رسید، در هند دو زیردریایی موشک بالستیک بزرگتر در حال حاضر در حال ساخت هستند.
این زیردریایی جدید دارای سیستم ها و تجهیزات بومی است و طراحی و تولید آن به دست دانشمندان و کارکنان نیروی دریایی هند صورت گرفته است.
آریگهات مانند سلف خود آریهانت دارای چهار لوله پرتاب است و می تواند تا ۱۲ موشک بالستیک زیردریایی ساگاریکا (SLBM) را حمل کند که هر کدام برد ۷۵۰ کیلومتر دارند و نیز توانایی حمل چهار موشک K-۴ SLBM با برد ۳۵۰۰ کیلومتر را داراست.
طبق گزارش ها این زیردریایی قادر است حداکثر سرعت ۱۲-۱۵ گره دریایی (۲۲-۲۸ کیلومتر در ساعت) در سطح و حداکثر تا ۲۴ گره (۴۴ کیلومتر در ساعت) زیر آب حرکت کند.
نام آریهانت از واژه سانسکریت به معنای «نابودگر دشمن» گرفته شده است.
وزارت دفاع هند معتقد است با توجه به سیاست هستهای هند مبنی بر استفاده نکردن از سلاح در نخستین اقدام، زیردریاییهایی با قابلیت پرتاب موشکهای هستهای بالستیک، با توجه به تواناییشان برای حفاظت از حمله غافلگیرانه و انجام حملات تلافیجویانه، نقش مهمی در قدرت بازدارندگی این کشور ایفا خواهند کرد.
آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین دارای زیردریایی های هسته ای بزرگتر با موشک های دوربرد هستند؛ به عنوان مثال، چین، ۶ زیردریایی کلاس جین مجهز به موشک های JL-۳ با قابلیت رسیدن به ۱۰ هزار کیلومتر را در اختیار دارد اما آریگهات هندی از نمونههای مشابه خود کوچکتر است.
تسلیحات هستهای در اقیانوسها
پیش از این ناوهای آمریکایی با قابلیت پرتاب موشکهای دوربرد با کلاهک هستهای در اقیانوس مستقر شده بوده اند و کشتیها و زیردریاییهای چینی در آبهای دریای عمان، اقیانوس هند و اقیانوس آرام حضور دارند. هند نیز پیش از این دو ناو هواپیمابر و دو کشتی جنگی را در منطقه جنوبی دریای عمان مستقر کرده بود. استرالیا نیز در چارچوب یک توافق پرحاشیه، به طور مشترک با آمریکا و انگلیس زیردریاییهای هستهای میسازد و یکی از آنها را نیز عملیاتی کرده است.
کره جنوبی نیز سال گذشته زیردریایی هستهای خود را از آمریکا دریافت کرد و کره شمالی در روزهای آغازین سال جاری میلادی از زیردریایی هستهی خود رونمایی کرد.
با افزودن آریگهات به نیروی دریایی هند، تعداد ناوها و زیردریاییهای دارای قابلیتهای هستهای در آبهای آسیا به عدد ۱۰ نزدیک میشود.