کد خبر 1641855
تاریخ انتشار: ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۷
آب، پایتخت را جابه‌جا می‌کند؟

اخیرا رئیس‌جمهور اعلام کرد که به دلیل مشکلات جدی کم‌آبی، ممکن است کشور مجبور به انتقال پایتخت شویم این اظهارنظر، توجه بسیاری را به خود جلب کرد.

به گزارش مشرق، بر اساس گزارش‌های رسمی و داده‌های ارائه‌شده توسط وزارت نیرو و کارشناسان حوزه منابع آب، وضعیت منابع آبی تهران در سال‌های اخیر به شدت بحرانی شده است. میانگین بارش سالانه در تهران طی چند دهه گذشته حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است. این کاهش بارندگی به طور مستقیم بر حجم ذخایر سدهای اطراف تهران تاثیر منفی گذاشته است.

همچنین میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی در تهران به مرز بحرانی رسیده است. سطح این منابع طی ۲۰ سال گذشته به‌طور میانگین حدود ۱۲ متر افت داشته و این مسئله باعث افزایش فرونشست زمین در برخی مناطق شهری شده است. از طرف دیگر حدود ۷۰ درصد از آب شرب تهران از سدهای اطراف شامل سدهای کرج، لار، طالقان، ماملو و لتیان تامین می‌شود. کاهش بارندگی‌ها باعث کاهش ذخیره این سدها تا حدود ۴۰ درصد ظرفیت شده است.

مصرف سرانه آب در تهران به‌طور میانگین حدود ۲۵۰ لیتر در روز است که از استانداردهای جهانی بالاتر است. این میزان مصرف بالاتر از حد پایدار بوده و فشار مضاعفی بر منابع آبی وارد می‌کند. همچنین به دلیل برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، برخی مناطق جنوب تهران با نرخ فرونشست حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر در سال مواجه هستند که یکی از پیامدهای جدی بحران آب محسوب می‌شود.

این آمارها نشان‌دهنده وضعیت بحرانی منابع آبی تهران و ضرورت اتخاذ راهکارهای فوری و پایدار برای مدیریت منابع آب و مصرف بهینه آن است. همین موضوع موجب شده تا رئیس جمهوری به‌طور مشخص به مشکلات ناشی از مصرف بی‌رویه آب و کاهش ذخایر آبی اشاره کرد و گفت " توسعه تهران با بی آبی که وجود دارد، هر کاری کنیم بیخود داریم وقت تلف می کنیم. تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که هیچ راه‌حلی جز انتقال مرکزیت نداریم؛ کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاست‌ها و اقداماتی که تا به حال اتخاذ و اجرا شده‌اند، فقط تشدید شده و راه‌حل اساسی جابجایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. "

وضعیت بحرانی منابع آبی در تهران

تهران به دلیل جمعیت بالا و تمرکز بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی، اداری و سیاسی، فشار زیادی بر منابع طبیعی خود وارد می‌کند. این شرایط باعث شده تا برخی از کارشناسان و مسئولان، به فکر جابجایی پایتخت به منطقه‌ای با شرایط بهتر و منابع طبیعی پایدارتر بیفتند.

داریوش مختاری کارشناس حوزه مدیریت منابع ابی در این رابطه با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی تهران گفت: تهران به دلیل موقعیت جغرافیایی و افزایش سریع جمعیت، با چالش‌های جدی در زمینه تامین آب مواجه است. بیش از ۷۰ درصد منابع آبی این شهر از منابع سطحی مثل سدهای اطراف تامین می‌شود، اما تغییرات اقلیمی، کاهش بارش‌ها و افزایش دما باعث کاهش شدید این ذخایر شده است.

وی افزود: از سوی دیگر، برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی برای جبران کمبود آب، منجر به افت سطح آب‌های زیرزمینی شده است. این مسئله نه تنها پایداری منابع آبی را به خطر انداخته، بلکه باعث فرونشست زمین در برخی مناطق تهران شده است.

راه‌حل چیست؟

این کارشناس تاکید کرد: برای مقابله با بحران آب، تنها جابجایی پایتخت کافی نیست؛ ما نیازمند مدیریت بهینه منابع موجود، کاهش مصرف در بخش‌های کشاورزی، صنعتی و خانگی و توسعه فناوری‌های نوین در تصفیه و بازچرخانی آب هستیم. در غیر این صورت، هر شهر دیگری هم که به عنوان پایتخت انتخاب شود، در آینده با مشکلات مشابهی مواجه خواهد شد.

مختاری با بیان اینکه جابجایی پایتخت، فرآیندی پیچیده و پرهزینه است. این تصمیم نه تنها شامل انتقال دستگاه‌های دولتی و اداری می‌شود، بلکه نیاز به ایجاد زیرساخت‌های جدید، انتقال جمعیت و حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی ناشی از این جابه‌جایی دارد، افزود: همچنین، تعیین مکان جدیدی که بتواند نیازهای زیست‌محیطی و اقتصادی کشور را تامین کند، از جمله چالش‌های بزرگ این طرح است.

وی با اشاره به راهکارهای جایگزین، اظهار کرد: به جای جابه‌جایی پایتخت، می‌توان با بهینه‌سازی مصرف آب، مدیریت بهتر منابع و استفاده از فناوری‌های نوین، بحران کم‌آبی در تهران را کنترل کرد. برنامه‌های مختلفی نظیر استفاده از آب‌های بازچرخانی، توسعه سیستم‌های تصفیه و ذخیره‌سازی آب، و مدیریت بهتر کشاورزی و صنعتی می‌تواند تا حد زیادی به کاهش فشار بر منابع آبی کمک کند.

به گفته این کارشناس در حالی که اظهارات رئیس‌جمهور نشان‌دهنده عمق بحران آب در پایتخت است، تصمیم به جابجایی پایتخت نیازمند بررسی‌های بیشتری است. این اقدام می‌تواند به حل بخشی از مشکلات کمک کند، اما در عین حال مشکلات جدیدی نیز به همراه خواهد داشت.

تبعات انتقال پایتخت چیست؟

مختاری با بیان اینکه به طور معمول بسیاری از تصمیم ها با محدودیت هایی روبروست که می توان با گذر از آن محدودیت ها و پیامدهای نگران کننده، آن‌ها را اجرایی کرد، گفت: پیشنهاد انتقال پایتخت، نیز چنین است. یکی از ابعاد بسیار نگران کننده چنین تصمیمی در صورتی که اجرا شود، جنبه های زیست محیطی و تاریخی آن است. تجربه نشان داده است که کلانشهرهای تهران و مشهد، سکونتگاه‌هایی بوده اند که به سبب تمرکز جمعیتی بالا، جزو بحرانی ترین شهرهای کشور از بابت پیامدهای منفی زیست محیطی همانند کم آبی، بی آبی، فرونشست زمین، آلودگی هوا و نابودی کامل ۱۵ هزار هکتار باغات پیرامون تهران و هضم شدن عرصه ها در شهرنشینی بی رویه هستند.

وی افزود: نگران کننده تر از این پیامدها، تحلیل رفتن تدریجی بافت های تاریخی مشهد و تهران از دهه ۴۰ تا کنون بوده است. می توان از تجارب کشورهای دیگر کمک گرفت. به طور معمول، کشورهایی که پایتخت را از شهرهای بزرگ جابجا کرده اند، به اراضی آزاد و گسترده و خالی از سکنه انتقال داده اند و عملا یک شهر پایتختی جدید را پایه گذاری کردند. انتقال پایتخت، پیامدهایی که دامنگیر شهرهای بزرگ تهران و مشهد شده است را با ضریب فزاینده ای، دامنگیر شهرهای هدف خواهد کرد.

این کارشناس با بیان اینکه این انتقال به مثابه، توسعه بی رویه یک شهر است، گفت: برای نمونه شهر شیراز، برای تامین آب مشترکان آب شهری خود، ناچار شده است ۷۰ میلیون متر مکعب، انتقال آب بین حوضه ای از سد درودزن انجام دهد و در همان حال از همین منابع آب نیز نمی تواند کسری آب مورد نیاز حدود ۵۰۰ هکتار از ۸۰۰ هکتار باغ های قصرالدشت را که آخرین ریه تنفسی شیراز است، تامین کند. در همان حال، برای توسعه یک شهر در قامت یک پایتخت ناچار است به شیرین سازی و انتقال آب از دریا رو بیاورد، گزینه ای که ناپایدار و بسیار پر هزینه و ناممکن است.

مدیریت مصرف را دریابید

به گفته مختاری به این ترتیب، مدیریت آب و مدیریت حوزه شهری را باید از قاعده پنجره شکسته رها کرد؛ آنچه درست است را بیابیم و انجام دهیم و از انجام کارهای سازه ای تکراری و کم بازده در حوزه مدیریت آب و مدیریت شهری پرهیز کنیم. پس از آن است که با آموزش و فرهنگ سازی شهروندان می توان از مشارکت مشترکان آب شهری کمک گرفت و دست کم می توان به میزان ۳۰ درصد از مصرف آب شهری کاست.

وی اظهار کرد: ترویج و آموزش نیازمند اعتبارات فراوان است و اثرات مثبت خود را در بلندمدت بر جا می گذارد. همان اعتباراتی که صرف کارهای سازه ای و تکراری می شود. اگر راه درست را نرویم، همواره ناچاریم درمان های موضعی همانند انتقال پایتخت بیندیشم.

منبع: ایسنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 31
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    7 1
    معاون اقتصادی استاندا تهران درباره وضعیت نان در شبکه خبر سیما گفته بود که از سال ۴۰۱ یک میلیون تبعه افغان به جمعیت تهران اضافه شده در صورتی که سهمیه آرد تغییری نکرده ، در مورد آب هم قطعا همینطور هست این تازه آمار افاغنه ثبت شده و قانونی هست که فقط اضاف شده ، یعنی آمار افاغنه که از قبل بودن با افاغنه غیرمجاز قطعا به بیش از ۳ میلیون خواهد رسید با رفتنشون تمام مشکلات حل خواهد شد
    • سبکسازی تهران !! IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      1 1
      حضور بسیاری شرکتها و ستاد اداری سازمانها در تهران کاملا غیرضروری و فاجعه آفرین است . بسیاری از آنها را میتوان از تهران خارج و به عبارتی قاطعانه اخراج نمود !!
    • کارشناسی IR ۱۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      1 1
      سبکسازی تدریجی تهران
  • IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    8 3
    چه کسی این ایده جابه جایی پایتخت را به پزشکیان گفته و یکسره تکرارش میکنه ... پیدا کنید این مسیله امنیتی این چرندیات چیه این میگه دیکتاتوری هم هست برای خودش مردک .. خودش و گنگ رو کار اومدش که براندازند و می خواهند تمام سیستم را به اسم های مختلف تسویه کنند با با به خدا اینها ذره ذره کارشون را جلو میبرند بفهمید ....
    • شاهین IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      7 0
      جمله‌بندیت رو لااقل درست کن
    • آرش IR ۲۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      0 0
      هنوزنفهمیدی که شبهه کودتا انجام دادن؟!
  • IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    11 1
    خیلی قبل از این باید پایتخت را جا به جا می کردید، این شهر جهنمی سرسام آور را واقعا چه جوری تحمل می کنید؟؟!! سالی نزدیک به یک میلیون مهاجر جدید هم به تهران و اطرافش اضافه می شود!!! مجموع افغانی های مهاجر بعلاوه شهرستانی های مهاجر نزدیک سالی یک میلیون اضافه جمعیت.... شهر به مرز جنون نرسیده، مرزهای جنون را رد کرده
    • شاهین IR ۲۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      3 1
      اکثر کشورهای توسعه‌یافته پایتخت‌های متعدد دارن، پایتخت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری، اداری و... خیلی‌ها درکشون هنوز رشد نکرده!
  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    7 4
    رئیس جمهور را ول کن !! یه چیزی برا خودش میگه!!!
    • IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      4 2
      خودش نمیدونه چی میگه
    • شاهین IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
      3 2
      چرند نگو
  • IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    3 6
    تهران پایتخت ایرانشهر بزرگ هست و خواهد بود... انتقال پایتخت یعنی تجزیه ایران
  • اکبر IR ۲۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    4 2
    اصفهان و زاینده رود (سابق) را ذوب آهن به این روز انداخته است، در همه جای جهان - اگر کمی در گوگل سرچ کنید - صنایع آب بر مثل ذوب آهن و نیروگاه اتمی در سواحل دریا ساخته می شوند زیرا فولاد ساخته شده و برج های خنک کننده نیروگاه اتمی آب فراوانی را مصرف می کنند. واقعا" حیف است که از آب شیرین جهت خنک نمودن فولاد استفاده شود، بهتر است صنایع آب بر اصفهان مثل ذوب آهن به کنار دریا و نزدیک معادن آهن انتقال یابد تا زاینده رود دوباره احیا شود و آب در آن جاری شود و شهر اصفهان به طراوات و خنکی گذشته خودش برگردد و بجای ذوب آهن و برای مشغول شدن کارگرانش می توان صنایع بزرگ دیگر که آب بر نیستند را در آنجا مستقر نمود تا مشکلی برای اشتغال کارگران قبلی ایجاد نشود، حالا بعدا از احیای زاینده رود و طراوت اصفهان می توان بخش اداری پایتخت را در یک مجموعه ی شهرک اداری-سیاسی انتقال نمود. برای سفارتخانه ها هم می توان برای تامین راحت تر امنیت شان، آنها را در یک شهرک سیاسی تجمیع نمود. با این انتقال و بازگشت به اصفهان می توان خاطرات خوش گذشته را زنده نمود و خاطرات تلخ معاصر در تهران را به فراموشی سپرد و فصل تازه ای را در کشور آغاز نمود.
    • IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      0 1
      زاینده رود را سرقت ۶۹۰ میلیون مترمکعبی آب در بالادست برای باغکاری به این روز انداخته. و الا ذوب آهن آب فاضلاب مصرف می نماید.
  • IR ۲۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    6 0
    5 ریشتر زلزله بیاید کل شهر جز برخی واحدهای سعادت اباد و پاسداران و مرفه و لوکس که خیلی هزینه کردند باقی میماند بقیه مردم تلف میشوند و تردد و امداد مختل خواهد بود.
    • حسین IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      0 0
      دقیقا.... هر لحظه ممکنه همه چیز نابود شود و بگیم کاش زودتر فکرکرده بودیم
    • IR ۰۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      0 0
      درود حرف کاملا درسته
  • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    2 3
    تهران راه حل دارد اول رفتن افغانی ها دوم گران کردن بیش ازحد که عده ای مجبور بشن به شهرهای دیگر بروند با این روش تا پنج میلیون نفر کم میشه و درست میشه
    • IR ۰۷:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      1 0
      اره اتفاقا جناب كرباسچي هم سال ٧٠همين نظر فئودالي گران كردن را داشت!!!
    • کاربرجدید IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      0 0
      احسنت گل گفتی!
  • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    0 0
    درزمان شاه کشاورزی رونقی نداشت وشاه برای کشاورزی مانع تراشی میکرد ومی گفت کشورماازلحاظ منابع ثروتمنده ومحصولات کشاورزی وارد می کرد مااکنون متوجه شدیم که شاه چراچنین کاری انجام می داد.
  • محمد IR ۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۲
    1 0
    شیراز پایتخت میشه خبر موثق دارم
  • محمد IR ۰۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    1 0
    من جای خوبی برای پایتخت سراغ دارم ولی چون نمیخوام خراب بشه نمیگم کجاست.
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
      0 0
      🤣🤣
  • حسین IR ۰۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    4 0
    باید کل کشور رو متوازن توسعه بدید تا دیگه مهاجرت به پایتخت معنی نداشته باشه، وگرنه هر شهری رو پایتخت کنید با این سیاست متمرکز، بعد از مدتی مثل تهران دچار مشکلات فراوان و جمعیت زیاد می شه، سیاست غلط رو کنار بگذارید، من تا چند وقت پیش بنر های تهران شهری برای همه را می دیدم، این سیاست که جمعیت رو متمرکز می کنید غلطه، خصوصا که الان خیلی از کارها می تونه دور کاری باشه، اندیشه که عوض شه کلی از مشکلات حل می شه اما اگر راه رفته رو دوباره برید همین آشه و همین کاسه، حتی اگر پایتخت منتقل شه
  • IR ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    2 0
    انتقال پایتخت ایده خوبی هست.
  • IR ۰۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    1 0
    تهران با زلزله عظیم خواهد رفت وکاملا خراب خواهد شد.
  • IR ۰۷:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    0 0
    بزرگترین اشتباه جابه جایی پایتخت
  • حقیقت IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    0 0
    باسلام از روزی که پزشکیان اومده پیشرفت خوبی بوجود نیومده بازار اشفته تر و گرانی مضاعف بویژه قیمت نان کارمند وباز نشسته تحت فشار هست عدده ای مرفه مثل مجلس و سایر مدیران و سرمایه دار ها با توجه به اینکه مصرف نان زیاد ندارن اگر نان ۵۰ هزار تومن هم شود دغدغه ای ندارند اگر همین طور ادامه بده اتفاق بدی رخ میده
  • سبکسازی تهران !! IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    1 0
    حضور بسیاری شرکتها و ستاد اداری سازمانها در تهران کاملا غیرضروری و فاجعه آفرین است . بسیاری از آنها را میتوان از تهران خارج و به عبارتی قاطعانه اخراج نمود !!
  • م IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۳
    0 0
    تهران تا مرز قبلیش ساوجبلاغ بدید به من ۱۰ ساله درستش میکنم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس